En gammal klassisk devis som många som gjort lumpen (för er unga där ute så var lumpen när man under en period på allt från 6-18 månader, beroende på tjänst, utbildades och tjänstgjorde som värnpliktig militär förr i tiden) är “om kartan inte stämmer överens med verkligheten, så gäller kartan”. En sorts inbyggd vägran att acceptera verkligheten utanför teorin.
Ja till euron. För
jag kan matte. |
Samma vägran att acceptera verkligheten visar folkpartiets nobilitet upp. Jan Björklund,vice statsminister; Birgitta Ohlsson, europaminister; Carl B Hamilton, specialoperatör KSI och ekonomiskpolitisk talesman; Olle Schmidt, okänd skattebefriad europafrälse. Alla säger de samma sak. Euron är bra. Det blir dyrt för Sverige att inte införa euron.
“Det är inget fel på euron, det är fel på verkligheten” – sammanfattar träffsäkert läsaren LL (fp)-noblessens debattartikel hos Schibsted/SvD.
Man kan inte annat än beundra (fp) för att gå ut och stånga sig blodig om euron. Ingen kan iaf anklaga dem för populism eller opportunism. Och ingen kan anklaga dem för att vara intelligenta.
Jag söker nu ett nytt ord för dumhet i superlativ. Dum, dummare, folkpartist? Exempel på användning: “Är du helt folkpartist, eller vad är det för fel på dig?”
Att alls kalla sig ett liberalt parti och samtidigt förespråka en överstatlig socialistisk-fascistisk valutakonstruktion som bevisligen inte fungerar är dumhet i superlativ. Man kan bara hoppas och drömma om att (fp) åker ur riksdagen, även om det ser trångt ut i utgången eftersom som (kd) och (c) redan är där och trängs.
Jag saknar egentligen ord. Egentligen borde man skratta, men jag gråter istället. Det finns uppenbarligen åtminstone fyra personer som behöver tillbaka till skolbänken med legitimerade lärare som i kollegiala gruppterapisessioner själva funderar ut om 2+2=3 eller 2+2=5.
Eller vänta? Det är nog precis det som folkpartiet har gjort här. En blind har satt sig tillsammans med en döv och en stum ivrigt påhejade av en förståndshandikappad och kommit fram till att euron är bra för Sverige.
72 kommentarer
Man kan ju tro att fp drabbats av "groupthink" och stängt ut verkligheten.
Politiker är ett bevis på att demokratin har stora svagheter.
Riktigt, riktigt farliga människor dessa. Inte svagsinta. Farliga.
"har du gått och blivit helt liberal eller..?"
eller kanske bara "fp" blir mer käfnfullt…
Att överge en ide eller en tanke kan mentalt vara lika svårt som att överge sitt eller sina barn.
Speciellt om man byggt en hel karriär på den.
Gapskratt !
Vi spelade Rappakalja en gång för många år sedan och min farbror lämnade in följande förklaring till ordet Deflaxin (eller nått..):
Deflaxin : "Ett enzym som saknas i en folkpartists hjärna."
Vi skrattade så att vi föll av stolarna…
Oxxyyd
Fp har ju återigen visat sig vara det minst liberala man kan rösta på i Sverige.
Det är inget fel på Folkpartiet, det är fel på verkligheten!
Det är dags att införa obligatoriska drogtester på riksdagen.
Det är ju helt uppenbart att de behöver hjälp! Proffesionell hjälp.
Finner inte ord för galenskapen.
/ Lowrisk
Att skriva så här när till och med min EU-naiva morsa börjar bli EU-skeptisk!
Får se om det är en svensk variant av harakiri – var alla till lags tills kärnväljarna synat bluffen och åse när de mutbara går vidare till nästa guldkalv.
Eller har de fått väldigt bra betalat av husse för att skriva sådana dumheter. Landshövding nästa! Förlåt, i EU ska det vara regionhövding.
Eller vill de bara visa att demokrati fungerar, tokerier belönas med bortröstning? (om detta nu blir en valfråga jämte skola, vård och omsorg)
Synd bara om vi skulle få en socialistregering efter nästa val.
För övrigt:
Birgitta Ohlsson är även den som har hand om Sveriges jordbruksfrågor i EU – bonden på landet känner sig tvingad att rösta S nästa gång!
Cornu…nu tänker du för kortsiktigt…ett decennium är inte nog…lyft blicken på hur ett sammansvetsat djupt integrerat Europa kan komma att se ut om 20-30-> år istället. Ett enat Europa behövs i framtiden och det har dessa "intelligensbefriade" insett. De ser ett Europa för framtiden…det är oundvikligt och är ett måste allt annat är isolationistiskt och kontraproduktivt…men det kanske är för mycket begärt av "fårket" att förstå det…
mvh
6a 68
Ur fp´s rapport Ja till euro, maj -09.
"En av de riskfaktorer som utpekades innan euron infördes var risken för s.k. asymmetriska chocker, dvs. att ett eurolands ekonomi hamnar i en annan konjunkturfas än övriga euroländer, och därmed har särskilt stort behov av egen ränta/penningpolitik.
De senaste decenniernas erfarenheter har dock visat att Europa blivit allt mer integrerat och att risken för asymmetriska chocker successivt har minskat. Euron har under senaste decenniet lett till ytterligare ökad ekonomisk och finansiell integration mellan euroländerna. Det – i sin tur – har gjort att konjunkturerna i euroländerna blivit allt mer lika varandra. Denna harmonisering av konjunkturcyklerna väntas fortsätta framöver. Det gör att förutsättningarna att föra en penningpolitik som passar alla länderna i eurozonen samtidigt successivt blir allt bättre."
Vui hade rätt redan då….
Det börjar bli dags att ta till sig erfarenheterna från det havererande projekt som man har trott stenhårt på och hitta på ett nytt bättre projekt som kan lyckas.
Själv tror jag det vore bra med en nordisk valutaunion då våra länder är tämligen lika ekonomiskt, kulturellt och stadsförvaltningsmässigt. Vi borde även ha gemensamt försvar och rationalisera diverse statsfunktioner genom långtgående samarbeten.
Finland och Sverige borde även gå med i Nato och vi borde alla vara ett samspelt block inom ett EU som är en välfungerande frihandelsunion som värnar rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital och som även genomför diverse tekniska standarder och värnar individers frihet.
Vi hade nästan detta och nu håller det på att haverera genom federalisternas övermod och eurons sönderfall. Ett sådant lite småtråkigt handel&frihet EU borde även bli attraktivt för Norge att gå med i.
Jag är helt nöjd med både Sverige och EU som ett bakvatten jämfört med stora eller federala nationer som bränner sitt krut på supermaktsambitioner.
16.26 säger vad det handlar om. Politiker som byggt hela sin karriär på en sak kan inte så lätt överge den, hur fel den än är. Om eurokramarna skulle gå ut och erkänna att dom hade fel och folket rätt (det var folket som röstade mot euron) så skulle dom falla hårt. Det som gäller nu är att stå fast vid sin ståndpunkt och hävda att euron visst var rätt. Och att systemet ännu inte är färdigbyggt. Slutmålet för europrojektet har hela tiden varit en fiskal union. Det är bara det att det måste till en stor kris innan folket går med på detta. Vi närmar oss med stormsteg ett vägval – uppbrott av hela eurosamarbetet med total kaos på
finansmarknaderna och gigantiska kostnader för alla länder eller ett ännu mer
integrerat europa där centralisering av finanspolitiken blir den viktigaste
hörnstenen. Och där kommer vi att tvingas välja det senare alternativet. Nej, Cornu dom är inte dumma. Dom vet exakt vad dom gör. Dom är rent av mycket skickliga. Åtminstone dom i den yttersta toppen. Drömmen om ett Europas Förenta Stater har närt Europas ledare i hundra år. Två världskrig lyckades inte åstakomma detta. Nu provar man denna väg. Till deras försvar kan man väl ändå säga att dom denna gång väljer bättre metoder. Nu gäller det bara att få folket med sig. Och det gör man som sagt på ett mycket skickligt sätt – ställ folket inför ett vägval där man tvingas välja 'rätt' väg. Demokrati var namnet.
Just som jag trodde att jag hade hittat en bra seriös blogg såg jag detta inlägg inkl kommentarerna. Synd att även denna blogg tog plats för näthån/nätmobbning.
P.S. Om du Cornucopia är så besatt av det farliga Ryssland vill jag bara påminna om en klassisk taktik i det gamla Sovjet: beskriv dina politiska motståndare som mentalt sjuka och spärra in dem. Här spärras de förvisso inte in men mobbas och hånas likväl av anonyma personer.
Mats Öhlén
Det här var det roligaste jag läst på länge! Sjukt rolig humor!
Och nej då menar jag inte ditt inlägg Cornu utan själva debattinlägget. Även om ditt också var ganska så roligt!
/Nils
EU skulle räcka som en tullfri frihandelszon för alla länder som tillhör europa.
Vidare borde NATO skrotas och alla länder betala för sitt egna försvar.
Lägg ner FN samtidigt. Alla länder ska ha rätt till kärnvapen.
*Applåder!*
I know that most men — not only those considered clever, but even those who are very clever, and capable of understanding most difficult scientific, mathematical, or philosophic problems — can very seldom discern even the simplest and most obvious truth if it be such as to oblige them to admit the falsity of conclusions they have formed, perhaps with much difficulty — conclusions of which they are proud, which they have taught to others, and on which they have built their lives.
– Leo Tolstoj (jag lyckas inte vid en hastig sökning hitta citatet på svenska)
Nu har jag läst inlägget mer än en gång och jag blir faktiskt provocerad av det infantila språkbruket.
Det är barnsligt…
Det är provokativt…
Det är omoget…
Det är billigt…
och det är inte produktivt.
Dessutom visar språkbruket och ordval på en dragning åt det narcissistiska hållet…
Det är arrogant, elitistiskt och oseriöst…mig har du då provocerat! Lågt Cornu…
6a 68
Fp och det federala projektet får vad som förtjänas alltså? Bra.
12 poäng från mig.
På skolgården förr i tiden (och kanske fortfarande?) kunde man få höra "är du helt CP eller?"
Bara att byta mot "är du helt FP eller?" 🙂
Mats Öhlén,
Du måste skilja mellan makten och folket. Din analogi haltar betänkligt.
Menar du att folk skall tiga och svälja maktens/politikernas galenskaper?
Makten skall alltid häcklas när den beter sig arrogant. Det är ett sundhetstecken.
/Lars
"Samhällsmoral och klokskap gror ur gräsrötterna. Gör den inte det beror det på att den har gödslats med för mycket skit från ovan." Tage Danielsson.
jag tycker alla som kommenterar bidrar till en underbar avslutning på en arbetsvecka, personer förföjls inte men deras slutsatser ifrågasätts.
Men man kanske är kommunist om man roar sig en fredag i ett öppet forum.
siOlle
Börjesson:
Ditt Leo Tostoj citat är i stort sett samma som ovan angående att överge sina ideer och barn:
Att överge en ide eller en tanke kan mentalt vara lika svårt som att överge sitt eller sina barn.
Speciellt om man byggt en hel karriär på den.
Många har nog lka starka känslomässiga bindningar till sina ideer som sina barn. Kanske ett uttryck för omognad men icke desto mindre ett faktum.
/Lars
Lars: Det går en smal och svårurskiljbar men ändock mycket viktig linje mellan seriös kritik och förlöjligande (eller häcklande som du kallar det). Det är hur man hanterar denna gräns som avgör hur läsvärd man är.
Jag får också passa på att hålla med 17.30 om att det luktar en viss elitism i ditt inlägg. och faktiskt också lite billig poängtagning… Men visst..du är ju bara en del av 'folket'.
Gärna humor men inte förlöjligande tack. Den här bloggen är för bra för det!
Mats Öhlén
Mats Öhlen, 68:a mfl som känner sig trampade på fötterna. Det är korrekt att inlägget är infantilt och skrivet i affekt.
Men argument och verkligheten fungerar inte på (fp). Då återstår tyvärr bara att förlöjliga och håna dem.
Har sällan varit någon som gnällt när jag förlöjligat eller hånat Mona Sahlin eller Lars Ohly.
Läser jag något som inte är produktivt från din sida Cornu lovar jag att jag kommer att kommentera det med! Men att förlöjliga och och håna visar bara på egen brist att argumentera väl…men det kanske inte är det bloggen handlar om?
6a 68
Den "smala linjen" är väl personlig och inte universell. Så om just denna tråd är "på fel sida" så kan man ju själv välja bort att följa den, att försöka styra över den på den egna "rätta sidan" går inte.
Man läser det man gillar, struntar i resten…eller
siOlle
Att jämföra förståndshandikappade med folkpartister är taskigt mot de förra.
Mitt förslag : "Är du helt euro-positiv, eller?!"
Och till alla er kinkiga fjös-debattörer : Klarar man inte sarkasmer, barnsliga påhopp och cyniskt språkbruk bör man troligen inte bo i Sverige. Cornu gör precis vad alla skickliga samhällsdebattörer genom världshistorien gjort, nämligen NARRAS MED MAKTEN. För övrigt är den bästa lösningen på alla stats-orsakade problem just att narra ihjäl politikerna.
Dessvärre kanske man inte kan narras så mycket med "peak oil", men även där finns lösningar, t.ex. sparka på en dunk med majs-etanol eller göra konfetti av statliga energi-utredningar.
Cornu har "skitit i det BLÅ skåpet"…hahaha
Fast "dom förorättade" visar väl att det inte bara är i USA som, med vald politisk tillhörighet, ibland också följer intollerans och skygglappar.
håller på dig cornu….
siOlle
Mats Öhlén,
Kom med ett argument, som gagnar Sverige och merparten av Svenskarna, till varför Sverige skall gå med i Euron.
Det gör ju inte inte fp-kvarteten utan använder sig bara av ett arrogant tilltal. Då förtjänar man att bli förlöjligad. Det ankommer inte bara på folket att hålla en korrekt ton utan lika mycket på eliten.
/Lars L
Så här är det med argument kring euron.
Vartenda av de argument som euromotståndarna hade innan folkomröstningen har besannats och i verkligheten bevisats vara korrekta.
Eurodebatten är över. Den som vägrar se verkligheten förtjänar inget annat än hån. Man kan inte argumentera med en idiot, de drar ner dig till deras nivå och vinner på erfarenhet.
Cornu har rätt…och det kan man konstatera genom att se hur tråden nu gått från en riktigt kul och kreativ "fredags after work" till hamna i om det är ok att häckla eller inte, så erfarenhet har vunnit igen…trist, men dom är kanske proffs på just detta att döda kul saker…vem vet
siOlle
Jag gillar din analogi Kartan(värnplikten) och euron. Dock är "problemen" desamma på ett annat sätt likväl. Oftast var det så att man inte förstod bättre och försökte anpassa kartan efter verkligheten, fast kartan i själva verket stämde och man själv inte lyckats hittat sin egna plats i verkligheten.
Beroende var man befinner sig i verkligheten så finns det olika sanningar.
Har du sett elefanten?
Euron kan liknas vid en ny versiellesfred om vi den inte slåpps i tid.
Sammanfattningsvis kan vi nog konstatera att:
Historiens dom över Euron kommer att bli hård, mycket hård.
Eller annorlunda uttryckt vägen till helvetet är stensatt med goda avsikter. (Visa motsatsen, den som kan)
/Lars L
Kommer osökt att tänka på en gammal Norge-historia:
– Vet du varför norska tulltjänstemäm alltid jobbar tre tillsammans?
-Nej
– Jo, för att en kan läsa, en kan skriva och en tycker om att vara bland "intelligenta" människor.
Med lite anpasssning till inlägget blir det:
– Vet du varför folkpartister alltid jobbar fyra tillsammans?
– Nej
– Jo, en kan läsa, en kan skriva, en tror sig kunna räkna och en tycker om att vara bland "intelligenta" folkpartister.
För övrigt känner jag en viss stolthet över att ha röstat nej till Euron då det begav sig.
Taleb skriver i The Black Swan att 'respekt' är det viktigaste som finns…..
Jag gillar inte Birgitta Ohlsson o co men jag tror de har klart för sig varför EU bildades. Och jag tror att gemensamma åtaganden och gemensamt ramverk då är grunden för att den 'berättelsen' skall fortleva -fred i Europa.
Är ofred ekonomiskt rationellt? Socialt är krig inte rationellt.
Utan euron kommer vi aldrig få ett starkt Europa. Sverige tillhör Europa och skall därför ha euro. Det är den gemensamma skulden som nu dessa länder har som kommer att bli dess styrka.
Ingen av dem har råd eller möjlighet att bryta sig ur det är nu som en ny stormakt skapas Krisen är bara ett redskap.
Missta inte vilja till självuppoffring med avsaknad av intelligens. Det handlar om huruvida man tycker att grundtanken med EU är bra eller inte.
Lars uppnådde sitt mål, många klick. Behöver ni en bättre förklaring på hans attityd eller skriverier, han lever på att blogga…hallå!
Det är svårt att överge den idé man tror på, gäller inte minst vänstern och miljövänstern samt domedags gänget.
Själv har jag släppt allt jag trodde på förr och det gjorde mig till en bitter människa. När man inser hur korkad den stora massan är, tappar man hoppet. Det finns inget hopp egentligen, bara skådespel och stark tro.
Människan är en parantes, jorden är en parantes, inget vi gör är till någon nytta i det långa loppet.
En skillnad mellan USA´s förenta stater och EU´s förenta stater är att USA har en statlig funktion som kan beskatta alla medborgare för att klara sina överstatliga åtaganden.
EU har inte det, förutom en rad "omfördelningar och stöd", men EU ansvarar inte för Hea"lth Care or Retirements". Mest oroande är faktiskt att man nu börjar prata om ökad EU´s fiscala möjligheter.
Det är en stor skillnad på att "växa ut ur något" mot att "växa in i något".
siOlle
Skillnaden mellan USA och EU länderna är att USA rent tekniskt kan beskatta sina medborgare i hela landet men av politisk oförmåga inte kan genomföra detta. I EU kan man inte (ännu) beskatta alla men "lokalt" är man inte lika handlingsförlamad.
Anonym 18.45
Ursäkta mitt möjligen bristfälliga skämtlynne i kväll, men:
"Saliga äro de korkade, ty de flyta"
En annan vinkling:
"Det som inte tål att skämtas om är inget att ta på allvar"
Lite flamsighet har ingen dött av vad jag vet. Tvärtom hjälper det nog till att klara av kommande svårigheter.
Ja till euron har blivit en prestigefråga för FP – och då biter inga sakargument, ej heller folkomröstningsresultat.
Jag tror på fullaste allvar att vissa nyckelpersoner inom FP, inför EU:s makthavare, har gått i god för att föra in Sverige i eurosamarbetet.
Cornu,
Olle Schmidt, okänd skattebefriad europafrälse
Mitt i prick! LOL!!
PS: Jag ber inte om ursäkt till Mats Öhlen, 6a 68 och andra hypersensitiva individer för att jag uppskattar Cornucopias spetsiga kommentarer. Folkpartisterna förtjänar att skrattas åt. Faktum är att det är det snällaste man kan göra. De och andra EU/euro-vurmare har satt sig över demokrati och rättssamhälle ("the rule of Law") inte bara i Sverige utan i alla andra länder som ingår i EU. Det gör man inte utan att det får konsekvenser.
De lyckliga länder som nu solar i glansen av sitt euromedlemskap med bl a >15% arbetslöshet och sjunkande reallöner löper en icke-negligerbar risk att drabbas av sociala sammanbrott, och det är, som engelsmannen säger, "no laughing matter".
På vilket sätt skapar ett djupare samarbete "olönsamhet"? Vad gör den svenska kronan bättre gentemot en gemensam valuta ur ett längre perspektiv, säg 20år? På vilket sätt gynnar protektionism och isolationism Sverige? På vilket sätt vinner Sverige med 9 miljoner invånare en utrikespolitisk "röst" på en global och transnationell arena? På vilket sätt vinner Sverige på att stå utanför ett Europeiskt samarbete med att utan att kunna påverka politiskt/ekonomiskt?
Sveriges största handelspartner (export) är Europeiska länder; på vilket sätt förbättrar vi den ekonomiska möjligheten till kommunikation och utbyte med att stå utanför? En egen valuta exponeras för spekulation likt schweiziska francen i nuläget vilket är förödande mot deras exportindustri! På vilket sätt gynnar en sådan spekulation kronan? På vilket sätt gynnas vi av en gemensam europeisk röst när svenska intressen stöts mot en asiatisk tiger om vi inte får ett gemensamt stöd från världens största ekonomi (EU)?
Det finns fler fördelar med ett djupare europeiskt samarbete än nackdelar. Jag har börjat likna alla federationshatare som liknande befintliga delar ur "Tea-Party" rörelsen i USA som vill ha minimal federal inblandning och en del till och med utträde ur Förenta Staterna där man avskyr allt som har med den federala staten att göra…det är ju väldigt konstruktivt…eller? Endast genom samarbete kan vi bli starkare!
Dock måste EUs jordbrukspolitik skiftas till innovation, teknik och företagande och bli tillväxtfrämjande för att möta en global värld. Världen är föränderlig och världen delas allt tydligare in i transnationella geografiska poler där Asien positionerar sig likt väl som Syd- och Nordamerikanska. Sverige klarar inte framtidens globala snålblåst allena!
För mina barns framtid; ett federalt Europa med en "Nordentanke",skandinavisk samsyn och tillhörighet med tillhörande Kungahus för kulturell identitet! Se långsiktigt för det bästa för nästa generation och nästkommande. Nationalstaten får allt mindre inflytande som egen aktör i en global värld…se möjligheterna och var inte så introverta!
6a 68
@Anonym 18:34
Kan du förklara hur en dysfunktionell valutaunion kan vara fredsbevarande? Kan du nämna några historiska exempel?
EPADALEN ÄNGELHOLM INVID GRÖNOMRÅDE 4 ROK. OBS! 1595000:-
Är helt off topic men måste lägga in denna rubrik på ett hus. Down we go!
Re: ProfessorPelotard
En "dysfunktionell" valutaunion är racklig men det är bara för att man politiskt inte vågat att införa en bindande fiskal politik från början!
6a 68
Cornu, 18.17, du är duktig på ord och formuleringar. Men glöm inte det jag skriver ovan, 17.11, att dagens eurosystem bara är ett steg i en utveckling mot ett fullt integrerat Europa. Ingen valutaunion har någonsin överlevt utan en politisk och fiskal union. Dagens euro kommer inte att bli ett undantag. Endera spricker allt med katastrofala följder för vår ekonomi eller också går vi mot ett ännu mer utvecklat samarbete. Jag tror det senare händer även om jag inte stödjer en sådan utveckling. Nobelpristagaren i ekonomi Paul Krugman (vars portätt jag antar inte återfinns på din vägg…) har tagit upp detta många gånger. Europa är definitivt på väg i denna riktning. Det är ur detta perspektiv vi skall se utvecklingen. Och det är ur detta perspektiv vi skall argumentera. Återigen – dom är inte dumma. I den mån någon är dum är det dom av oss som inte inser detta. En gemensam valuta för så många olika länder med så olika ekonomier är givetvis dödsdömd utan en centralisering av finanspolitiken. Man behöver inte vara nobelpristagare i ekonomi för att inse detta. Inte heller folkpartiledare. En 'normalbegåvad' bloggare räcker långt. Ta upp ämnet från denna synvinkel istället och därmed påvisa vad våra politiker, liksom main stream media, ännu inte vågar prata om fullt ut. Men som otvivelaktigt är målet med hela europrojektet. Rom byggdes inte på en dag, heter det. Det samma gäller för USE (Unites States of Europe)…
Till 19:58..du har helt rätt, givetvis är det så att "projektet" tagit över och kräver en union med fiskalt överskap. Men ingen vågar säga att blev det oundvikliga resultatet av eu-tanken.
Men om agendan är en eu-union så är det klumpigt att föra fram delar (typ euro eller inte) som argument som folk kan tycka till om. Är det all in så säg det då.
men frågan är om om man nu hinner skapa en union innan vi ser en helt ny verklighet. Halveringstiden på civilisationers bestående (som vi kallar det) är oroväckande exponetiell. Egypten typ 3000 år, Grekland typ 1500 år, Rom, ja var det 600 år…
Så 200 år är kanske ok för dagens strukturer…
Vad blir då nästa…den som har en lever får se
siOlle
Du skulle vinna på att skriva inlägg som var mindre respektlösa gentemot dina meningsmotståndare. Gäller nog även folkpartister. Argumenten blir inte bättre av bristande respekt.
När det gäller blinda och döva. Det har aldrig slagit dig att det bland dina läsare kan finnas personer som är blinda eller döva. De kan, på goda grunder, ta illa upp.
Slopa det infantila och respektlösa.
/Storugglan
6a 68 (19:50)
Låt oss anta att du faktiskt förstår vad du skriver om. (Jag vet att det är ett djärvt antagande men jag känner mig modig.)
Kan du förklara för oss fåkunniga hur en fiskal union skulle göra EMU mindre dysfunktionell?
Mer specifikt bör du förklara hur en fiskal union kommer att få tyskarna mer villiga att låta sina skatter försörja de mindre bemedlade länderna, samt hur en fiskal union skulle få t ex greker och italienare att acceptera att franska och tyska finansinspektörer och gendarmer bestämmer hur skatter, löner och pensioner fördelas i deras länder?
Du bör inte glömma titeln på blogginlägget och diskutera utifrån verkliga och inte idealiserade förhållanden.
Då skulle all skatt som vi betalar till bryssel gå till Medelhavsländerna. Hur svårt kan det va? Precis som vi skickar pengar till norrland i Sververige idag. Skatt efter bärkraft.
6a 68
För att sänka mig till din nivå: Det kan va väldigt svårt!
(Du är naturligtvis för ung för att komma ihåg ett land som hette Jugoslavien. Det landet bestod av ett antal delrepubliker och hölls ihop (efter diktatorn Titos död) av en tragiskt dålig ekonomisk union. Fast med tiden höll det inte ihop….)
Levde du på 1800-talet?
6a 68
Och så var det det där med peak oil eller vad det nu kallas. Hur många folkpartister eller partister det överhuvudtaget finns om si så där en tio tjugo år eller så??
/Farfar
@ gruelse
Sverige har inget undantag och vi är tvungna att gå med.
Avslutar med ytterligare ett citat från humanisten Danielsson vilket kanske sätter "folkets" spontana och ibland burdusa inlägg i relation till den (förmodligen) besuttna klassens mer sublima förolämpningar.
"Kapitalismens överlägsenhet som skapare av ett bättre människosläkte bevisas väl bäst av den enkla sanningen att det finns få 75-åriga gruvarbetare som kan klå Marcus Wallenberg (d.ä.) i tennis"
God natt och tack för en kul afton
siOlle
Vi får nog döpa om fp till kamikazepartiet snart.
/ Olof
Vi är inte "tvungna" att gå med i någonting som saknar stöd bland Sveriges röstberättigade invånare.
Om EU har problem med det får väl EU göra vad EU anser bäst.
Vad de än straffar oss med lär det inte göra större skada än att ansluta sig till Euro-kaoset.
Birgitta Ohlsson är för EU vad Per Ahlmark varit för Israel. Knappast en slump att de skolats i samma ideologiska träningsläger.
Europeernas påstådda längtan efter enhet är en myt. Det finns ingen europeisk identitet. Nationalstaterna i Europa är starka entiteter folkligt och kulturellt. Europrojektet är ett överstatligt politiskt projekt som de politiska eliterna har sytt ihop ovanför folks huvuden. Det absolut bästa beviset för de europeiska ländernas nationella särart är faktiskt eurosedlarna. De pryds av påhittade byggnader som inte finns i verkligheten. Den nationella stoltheten från respektive medlemsland gjorde det omöjligt att enas om ett byggnadsverk eller en person som skulle pryda Eurosedlarna. Det enda man kunde enas om var att pryda sedlarna med påhittade byggnader eftersom ingen ville se ett annat lands verk på en sedel som skulle se likadan ut inom EMU.
Redan på det stadiet borde man ha insett att Europrojektet var en imaginär skapelse utan förankring i verkligheten.
Med det sagt så tycker jag självklart att det är bra om länder samarbetar. Ett "enat" Europa vore jättebra, bara formerna för gemenskapen är de rätta. Och tanken om en Nordisk politisk gemenskap är gammal och god. En bra tanke som sprack för att var och en ville hålla på sitt.
Ett mycket bra inlägg där fp får vad dom förtjänar. Jag är själv liberal i betydelsen att individens frihet och rättigheter är helt centralt. Givetvis röstar jag INTE på fp. Det finns tyvärr inga partier med liberala åsikter längre. Jan et al:s argument liknar de argument man fick höra på den tiden vänstern hette vänsterpartiet kommunisterna: "Det är inte kommunismen det är fel på, det är bara fel på alla kommunistiska länder." Men så är ju EU ett socialistiskt/fascistiskt överstatligt projekt. Påhejat av de som kallar sig liberaler. Man baxnar.
6a 68 kl. 21:30:
Du har ju NollKoll på "handelsbalansen" över dalälven.
FP må ha rätt när de stödjer idén om ett Europa som löser sina problem tillsammans. Frågan är bara om dagens EU är rätt sätt för detta.
Nog har man rätt att håna FP om de blint håller fast vid dagens EU och euro. Man kan säga: europeiskt samarbete ja, fartblind ekonomism nej.
6a 68
Skickar pengar till Norrland??? Om Norrland blev en egen stat skulle varenda norrlänning bli miljonär över en natt. Nä det är vi som försörjer en massa pappersskyfflande svealänningar och götalänningar.
Norrlänningar är väldigt sjuka trots sin stresslösa tillvaro, högsta sjukskrivningar i landet.
Vi flytt int är nog stressande. Sen har jag svårt för att ni är så röda där uppe, vakna Stalin är död!
En gång i tiden trodde jag på EU.
Jag trodde att vi skulle bygga vidare på visionerna som skapade stål- och kol unionen. Ett starkt, enat Europa med en avancerad och dynamisk marknad. En union som skulle en gång för alla göra det otänkbart för en europé att slåss mot en annan europé. Vi skulle med gemensamma krafter angripa energikrisen och miljöproblem. Vi skulle slå våra huvuden ihop och lösa nationella problem tillsammans. Alla skulle tjäna på det. Alla som var EU motståndare var bakåtsträvande mörkermän och foliehattar.
Jag var sexton år och trodde på EU. Jag var också aktiv folkpartist.
Nu när jag ser tillbaka, så känns det lite som att sitta och flinande dra sig till minnes att man trodde på tomten när man barn.
Jag är nu 25. Jag tror inte längre på EU. Jag är inte längre folkpartist.
– Den här tomten finns inte heller. Beklämmande att vuxna män i ledande nationell ställning inte har insett det.