Bostadspriserna ute i provinsstaden Göteborg utvecklar sig enligt Valueguard-KTH:s index ungefär som för Stockholm.
Lägenhetspriser i Göteborg
enligt Valueguard-KTH |
Villapriser upp, lägenheter svagt ner.
Lägenhetspriserna föll med 0.8% i Göteborg den senaste månaden. Värt att notera är att även om det inte låter mycket så blir det 9.6% på ett helt år om takten håller i sig. Bostadspriser är inte aktier på en sönderstressad börs, utan omsättningstakten är betydligt lägre, rörelserna längre och enskilda rörelser mindre.
Av våra tre stora städers priser har lägenhetspriserna fallit som minst i Göteborg, med en nedgång på endast 2.4% sedan toppen i våras.
När det gäller villapriserna så steg de likt i Stockholm, men 1.7% mot Stockholms 1.5%. Sedan toppen i våras har villapriserna fallit med 3% i Göteborg mot 4.9% i Stockholm. En del av förra månadens ras har nu återhämtat sig, men trenden är fortfarande intakt nedåt.
Villapriser i Göteborg
enligt Valueguard-KTH |
I övrigt är det intressant att läsa journalisternas tolkningar av Mäklarstatistiks intetsägande medelpriser. Varför man fokuserar på de siffrorna istället för Valueguards kvalitetsjusterade priser är kanske naturligt – Valueguard skickar inte ut något pressmeddelande. Men hos journalistkåren har det nu börjat gå svartsyn i frågan där man plockar fram det negativaste man kan hitta. Ett exempel är hos Bonnier/DN där man återger TT (Stampen/GP, Schibsted/SvD) som specifikt valt att visa de siffror som är negativa, trots att det gick att skriva ut positiva siffror för den senaste månaden.
Har journalisterna på TT redan sålt sina belånade lägenheter eller varför denna omsvängning från förnekelse till kapitulation? Jag börjar känna mig som en optimist i jämförelse med TT, som påpekar att priserna på stora lägenheter har fallit med över 10% sedan bolånetaket infördes.
Nu är priserna på väg ner men helomvändningen i media har gått väldigt fort. När jag intervjuades av E24 och sedan Rapport i somras så var det i princip bara Bostadskreditnämnden och vi dystopiska bloggare som vågade nämna fallande bopriser. Själv blev jag förstås idiotförklarad i kommentarsfälten, vilket väl får sägas vara väntat. Nu har hela journalistkåren hoppat på fallande bostadspriser, liksom åtminstone SEB, även om man hos Bonnier/DI hittar krönikörer i allvarlig förhandlingsfas som försöker intala sig att det inte är några som helst problem om man hamnar under vattnet belåningsmässigt. Men från förhandling är det inte långt till depression och kapitulation. Och den som torskar dit på sina bostadslån skall nog inte förvänta sig att det går smärtfritt även om man hos Bonnier/DI håller tummarna att allt skall gå så bra, så bra.
Se även tidigare inlägg idag om bostadsmarknaden och Valueguards statistik i hela Sverige, i Malmö och i Stockholm. Den som vill veta mer om hur Valueguards kvalitetsjusterade index är uppbyggt och hur index tar hänsyn till vad för slags objekt som säljs se tidigare inlägg om det.
19 kommentarer
Ska bli intressant att se hur många brf-projekt som kommer att bli hyreslägenheter istället. Jag tror att det blir svårt att kränga nya lägenheter för 2.5 miljoner (en 3:a) med en månadsavgift på 5000 kr.
I Mölndals kommun kommer upp mot 1000 nya lägenheter ut på marknaden dom närmaste 2 åren.
Ja, det är en självförstärkande effekt i bostadspriser när det vänder. Ju högre priser, desto fler nya projekt startas. När det väl då vänder ner blir desto fler projekt kvar och kommer komma ut på en redan fallande marknad. Oavsett om de blir (lyx)hyresrätter eller bostadsrätter så sätter det ökade utbudet fortsatt press nedåt på priserna.
I värsta fall blir man återigen stående med tomma föreningar där de få köparna får finna sig i föreningskonkurs, precis som på 90-talet. Det har ju även byggts stora mängder lyx-BR utanför storstäderna.
I Kvillebäcken har Veidekke sålt 24 lägenheter sedan försäljningen startade i januari. 51 kvar att sälja. Inflyttning nästa år.
Dom andra bolagen, NCC och HSB, som startade sin försäljning några månader senare har knappt sålt nånting.
var på boplatsmässan i Göteborg häromdagen… lätt desperata brf-säljare har städat bort all information om föreningarnas belåning (en visste inte ens om det fanns något).. stackars de som hoppar på det tåget nu
anon 12:33 : Obehagligt !
Många verkar inte förstå att de faktiskt betalar för en skuld när de köper bostadsrätt i en förening med stora lån.
Dom har väll valt att göra som di gjorde under en period 2008, varannan vecka är allt hur bra som helst och nästa är det katastrof.
Vart ju lite löjligt efter några månader bara, men fram tills dess så fick dom nog många läsare som undrade "vad har hänt nu som förändrat allt"
Kollade bostäder år 2003 i göteborg, fick låna 850000 med minst 10% kontant i avgift.
Räntan var som nu 4%.
Min bankman på nordea sa att räntan kommer aldrig någonsin vara så här låg.
2 år senare hade samma objekt stigit till 1.500.000 milj och räntan plöjts i backen.
Jag erbjöds att låna 2.500.000 milj bara 3 år senare själv. Happy days 🙂
Om jag inte hade varit med om IT bubblan då jag var 20 år så hade jag förmodligen slått till då.
Som tur var köpte jag guld i stället och hyr 🙂
Finns inget sannare ordspråk än detta:
Om något är för bra för att vara sant så är de det!
Vi kan tacka staten och riksbanken som gjort det möjligt att vi befinner oss med meningslösa skulder som gått till renovering, tapeter, tv och nya bilar.
Greken, tysken, fransosen, svensken, norrmannen, portugisen, spanjoren, islänningen, irländaren, italienaren.
Går på restaurangen jänkaren rekommenderat.
Greken, islänningen, irländaren börjar frossa och beställer in hummer, gåslever och champagne. Alla i sällskapet börjar bli fulla förutom tysken som är så där salongs.
Norrmannen fläker på för han vet han är rikast i sällskapet. Svensken vet att hans son backar upp honom för han är så lättlurad.
Vid kvällens slut då alla är packade inser de att de beställt in vin från 30-talet och champagne som de inte har täckning för.
Alla skickar runt räkningen som ingen vill ta i med tång.
Det hela slutar med att alla i sällskapet får diska i månader. Förutom svensken och norrmannen som ringer deras söner som kommer in i stället och borgar ut dom.
Den festen missade jag!
Snarare är det väl så att Greken sitter mätt och onykter och vill att Tysken och hans söner skall betala och diska.
Svensken och norrmannen sitter utanför och äter gröt och dricker vatten.
Jaha, hur är det med Dalarna då?
Cornu 12:00, "Oavsett om de blir (lyx)hyresrätter eller bostadsrätter så sätter det ökade utbudet fortsatt press nedåt på priserna."
Du har tidigare sagt att utbud och efterfragan inte har nagon effekt pa bostadspriserna. Men i nedgang funkar det, eller?
Nasta manads siffror ska bli intressanta att se, men annu tycker jag inte att det ar fraga om nagon nedgang pa bred front. Om man inte befinner sig pa en tillfallig topp sa kan man alltid hitta referenser bakat i tiden mot vilka marknaden gatt ned. Det betyder inte att det ar en fortsattande trend for det.
15:57, du får skilja på ett utbud i balans och när man får ett överutbud på marknaden.
Jag tycker det ar konstigt att folk inte skiljer pa 'efterfragan' och 'fler vill/behover kopa vilket driver upp priserna'. Priserna kan ju bara drivas upp genom efterfragan om det finns en formaga att betala, nan gang maste val ett tak slas i… Vi vet ju alla att disponibel inkomst inte har stigit lika snabbt som bostadspriserna. "The greatest shortcoming of the human race is our inability to understand the exponential function"
Fast detta har val sagts mer an en gang pa denna blogg.
Elli
Elli, 17:07, disponibel inkomst har stigit snabbare an bostadspriserna om du tanker pa vad ett lan kostar att underhalla i form av rantor och amorteringar. Paritet, saledes.
Tips: ga in och kolla budgivningarna pa http://www.brspec.se
Ingen premiummaklare direkt utan relativt ordinara objekt i Sthlms innerstad. Manga budgivningar ar nu uppe i 72000 kr/kvm eller mer. Detta tre dagar efter visning. Tycker jag kanner igen detta moenster fran i varas…
"Finansinspektionens bolånetak har inte påverkat bopriserna, hävdar Mäklarstatistik i en ny kartläggning. Nu kräver Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling, att bolånetaket skrotas."
Underbart! Peter Putssläpp!
15:57 Anonym
Det är klart att det ökade utbudet av nya hyreslägenheter kommer att sätta bostadsrätterna under press. Med det antagandet att flera brf-projekt dom närmaste åren istället kommer att bli lite dyrare hyreslägenheter.
Jag tycker mig redan nu höra bland många 55+ att brf inte är det självklara valet när man säljer villan. Den tiden är förbi när man kunde tjäna stora pengar genom värdestegring och man var en "ekonomisk dumbom" om man bosatte sig i en hyreslägenhet.
Tvärtom håller allt fler på att fråga sig vad som är vitsen med att köpa en lägenhet (klubbmedlemskap) för 3 miljoner och sedan ha den exklusiva förmånen att få betala 1.500 kr mindre i månaden än jämförbar hyreslägenhet.
55+ har vant sig vid att kunna gora vid sin bostad som de sjalva onskar. Da vill de inte bo i en HR dar hyresvarden inte har samma intresse av att halla lgh i ett trevligt skick. Linoleumgolv eller billig tarkett samt vavtapeter ar inget alternativ om man har x antal miljoner att spendera nar man saljer villan. Visst, det finns lyx-HR ocksa, i de fall de inte gar att salja som BR, men sa ser marknaden ocksa valdigt olika ut i olika delar av landet.
Och 1500 kr mindre i manaden ar en orimlig hoftning om de kopt lgh i ratt brf. Da finns det fler tusenlappar att spara.
Om 55+ dessutom ska lagga undan till ett arv till sina barn sa ar det en bra ide att lamna en stabil BR efter sig i stallet for att ha spekulerat bort villavinsten pa en svajig bors.
Det verkar som att räntan kommer att vara låg så det kommer inte bli några större förändringar.
Anonym 17:40
Snacket om lineleummattor säger väl mest att du själv bott i ganska sunkiga hyreslägenheter, men långt ifrån alla ser ut så 2011.
Och nej, dagens seniorer och blivande seniorer ser nog knappast som sitt huvudsyfte att efterlämna en bostadsrätt till sina barn. Dom vill leva och ha roligt för sina pengar istället.