Stödet på 860 gjorde sig mycket tydligt under gårdagens handel i OMXS30. Inte mindre än fyra gånger vände börsen runt 860 under gårdagen och stödet får väl sägas vara ganska starkt. Betyder inte att det inte kan knäckas framöver, men den som menar att TA är nonsens får gärna förklara hur det är möjligt att få fram att 860 är ett stöd och sedan se kursen vända fyra gånger där?
Dagschart för OMXS30 2011-09-12 |
Sammantaget tycker marknadens aktörer att 860 är en bra position att ta vinster i negativa positioner och en bra position att köpa mer positiva positioner för. Sådan är verkligheten.
Gapteoretiker menar nu förstås att börsen skall stiga idag. Med tanke på att stödet hållit och inte ens testats på allvar så känns det sannolikt. Speciellt som någon anonym källa placerade ett rykte att kineserna skall köpa italienska statsobligationer i dagens (tisdagens) auktion vilket fick S&P-500 att stiga mot slutet igår.
Värt att notera är att ryktet om den kinesiske vännen har förekommit minst fyra gånger under året. För Irland, Portugal, Grekland och nu även Italien. Och grekiska 1-åriga statsobligationer ger nu 117% i ränta, vilket iofs är ner mot intradaghögsta igår på 139% i ränta. 2-åringen ger 69% i ränta. Trots tidigare snack om kinesisk räddning.
Dagschart för S&P-500 2011-09-12 |
Facit kring att Kina vill bränna sina pengar får man förstås på dagens obligationsauktion om 7 miljarder euro, varav majoriteten blir italienska 5-åringar som låg på 5.15% igår, att jämföra med drygt 27% för Greklands motsvarighet.
Vill man ha någon ledtråd om hur Stockholmsbörsen öppnar så blir det uppåt, iaf baserat på svag återhämtning i Asien med anledning av det kinesiskt-italienska ryktet.
USDSEK har stärkts rejält när investerare flyr till trygghet, dvs absurt nog dollarn. Trots snack om att NOK och SEK skall vara den nya tillflyktsorten efter att Schweiz bestämt sig för att urvattna CHF så faller den svenska kronan mot de flesta relevanta valutor.
Guldet ligger i skrivande stund kvar nära rekordnivåer på 393:- SEK per gram, mycket tack vare dollarns stärkning.
Dagschart för Nikkei 2011-09-12 |
Jag förväntar mig dock att kronan stärks idag, då den generellt följer börsen – när börsen stiger och utländska investerare pumpar in pengar på svenska börsen så stärks kronan. Och när börsen faller så försvagas kronan när man tar bort pengarna från landet.
Det är en vädervarning klass 1 från SMHI, inget jag brukar uppmärksamma speciellt i bloggen och inget som kräver några speciella förberedelser för neosurvivalisten. Det skall blåsa upp ännu mer under förmiddagen, vilket kan innebära att jag blir offline. Nödströmsbatterierna är dock laddade så förhoppningsvis betyder det inget speciellt för bloggen om nu inte telekabeln går av och inte bara strömmen.
En reflektion är att stormen Gudrun också var en varning klass 1 från SMHI som sedan dess överdriver alla varningar för att vara på den säkra sidan. Vad som idag är förvärrande är att markerna redan innan var extremt vattensjuka pga extremt regnande i flera veckor, även här uppe på ett berg. Det betyder att träd kommer ha en ökad benägenhet att falla. Dock skall man väl inte förvänta sig några omfattande skador.
För övrigt rapporterar Bloomberg att det nu är 98% risk att Grekland omstrukturerar statsskulden (eng default). Så det finns fler anledningar att hålla i hatten än en storm.
13 kommentarer
Cornu,
Det vore högintressant med ett inlägg som klargör vad en Grekisk default skulle innebära. Hur påverkas Sverige direkt och indirekt, vilka svenska banker ligger sömst (och bäst) till, hur påverkas interbankränta och bankernas marginal på utlåningsräntan. Och är det ett vettigt alternativ att binda bolån på t.ex. 2-3 år för att hedga mot den värsta turbulensen?
Tack för övrigt för en sanslöst bra blog, ligger oceaner före gammelmedia!
Kräver väl en del utredningsarbete.
De svenska banker som ligger sämst till är tvärt emot den svenska bostadsbubblan, dvs banker med mest exponering utomlands när korthusen börjar falla. SEB och Nordea ligger sämst till. Bäst till ligger antagligen någon helsvensk bank, t ex Länsförsäkringar Bank. Eller kanske Avanza.
Men det är naivt att tro att man kan ducka helt.
God dag, god dag!
Tror du la in fel graph, S&P 500 i stället för OMX.
Tror inte jag, iaf inte enligt bildtexterna.
Nej, du har rätt. Fel bildtext, rätt graf.
Ber ödmjukast om ursäkt
Kowtow
Då får vi se hur mycket tele som blåser ner ovanpå alla tidigare åskskador…
Sitter sen 3 veckor utan fast tel./bredband pga åska.
30 min kö i kundtjänst Telia, om det inte bryter innan dess pga den, dessutom, usla mob.täckningen.
Gamla tröga Televerket löste alltid sånt här på några dar,
men elitens infrastrukturförstörelse är som bekant i full sving.
/Freddy
Förmodligen ganska osannolikt, ja.
Berätta gärna lite om hur du själv blev omvänd till att tro på TA.
För en gång i tiden avfärdade du det som nonsens, inte sant?
Att TA fungerar behöver inte betyda att det bygger på någonting som i det underliggande fundamenta är objektivt sant. Desto fler som använder sig av likadana modeller desto bättre kommer modellerna att möjliggöra en predicering av beteende. Jag säger inte att TA inte fungerar, det fungerar rent observerbart, men möjligen kan det ifrågasättas om det är av ekonomiska anledningar eller masspsykologiska.
För övrigt är det ju spännande att Lagarde efter att ha bytt båt till IMF plötsligt anser att de franska bankerna inte längre håller måttet. Något sånt kläckte hon ju inte ur sig som fransk finansminister. Rimligen måste det ju vara sista spiken i kistan på det europeiska banksystemet.
Man måste ju veta när och till vad man skall använda TA. Exempelvis timing. Fundamenta säger riktning, TA ger besked om timing.
Tycker inte man skall lita blint på någon metod. Det är t ex väldigt enkelt att bli förblindad av FA, finns många som baserat på (felaktig) FA suttit kvar sedan i våras.
Kineserna är inte idioter, varför köper de i princip värdelösa statsobligationer?
Jag borde ha läst något om det i denna blogg, men jag har dåligt minne och kommer inte ihåg att jag sett något.
Kan Du ge mig en förklaring Cornu?
/ Åke M
Åke M, Förklaringen heter valutapolitik. Kina har inga somhelst intressen av en snabbt kollapsande Euro och med tanke på deras enorma valutareserv/överskott så är det för deras del väl värda pengar att gå in och "stabilisera" euron mot yuanen. Detta "confidence game" är givetvis endast kortsiktigt och löser givetvis inga problem i grunden på ngt sätt.
Det enda korrekta sättet att lösa denna gigantiska skuldproblematik är skuldav-/nedskrivningar. Defaults.
Centralbankerna och politikerna kommer dock välja en mycket lömskare och mer odemokratisk väg, så som man alltid ha gjort, Inflation. Dock kommer insatserna och effekterna denna gång bli betydligt högre. Förödande.
Till Åke M. : Jag tror att kineserna helt enkelt vill ha en tredje stor valuta (i detta fall euron) och därför "stöttar" så gott det går./G
@ Vidsynt 15:17 och /G 16:34.
Edra kommentarer förklarar gåtan på ett trovärdigt sätt.
Det gick upp en taljdank för mig.
Efter många år med stora exportöverskott sitter Kina på alltför många dollar och euro, som riskerar att tappa alltför mycket i värde. Att det de tjänat ihop under lång tid till stor del kan försvinna.
Att placera pengar i SAAB är kanske inte helt tokigt under dessa omständigheter.
Att rädda euron om dollarn rasar kan då också vara lönsamt.
Men i hur beroende av Kina blir vi då?
/ Åke M