Via Zero Hedge kan man ta del av en fantastisk PDF på en skrift hos Federal Reserve 1944, innan andra världskriget var över.
Konjunkturcykler, börs, råvarupriser, inflation och statsskuld för USA 1774-1944 |
Det visar sig att den olycksbådande siffran 13 år återkommande tillsammans med ett tydligt mönster. Mönstret är krig med stigande råvarupriser följt av 13 års deflation. Känner någon igen detta? Under kriget mot t-ismen 2001 och framåt har vi fått se oljepriset stiga från ca 20 USD till 148 USD som värst och generella andra råvarupriser har också stigit kraftigt. Från finanskrisen 2008 upplever man i USA ett allt starkare deflationstryck.
Den här gången ser alltså ut att inte bli ett dugg annorlunda. Det är förstås först med historisk backspegel som man ärligt kan erkänna när deflationen började den här gången pga all statistikmanipulation som pågår. Men säger vi att den började 2008, så skall USA alltså uppleva deflation och ekonomisk kontraktion fram till år 2021.
Historiska upprepningar är alltså följande:
- Brittisk-amerikanska kriget 1812 – 1815, med skenande råvarupriser och sedan 13 års deflation fram till 1828.
- Amerikanska inbördeskriget 1861 – 1864, med skenande råvarupriser och sedan 13 års deflation fram till 1877.
- Första världskriget 1914 – 1918, med skenande råvarupriser och sedan 13 års deflation fram till 1931.
Andra världskriget visade förstås också upp skenande råvarupriser. Man bör se grafiken ur 1944 års perspektiv, dvs att man hade börjat titta på hur ekonomin skulle utvecklas när kriget väl skulle ta slut.
Nu är förstås inte kriget mot t-ismen över, utan kallas med rätta The Long War. Men det är ändå en väldigt intressant graf.
En annan punkt är förstås att man ser en ekonomisk uppgång under krigsåren, driven av ökad statlig skuldsättning. Vilket vi också sett under första delen av 2000-talet fram till finanskrisen. USA:s statsskuld fortsätter förstås att öka,och den ekonomiska uppgången har kommit av sig. Kriget mot t-ismen är liksom Vietnamnkriget längre än de krig man hade upplevt 1944. Man kan tänka sig att det finns en “lagom” längd för ett krig innan det leder till överhettning och krasch i konjunkturcykeln och ekonomin. Kriget mot t-ismen liksom Vietnamkriget höll på för länge om man är cynisk. Keynes och andras teorier om att krig är bra för ekonomin kanske inte räknade med krig som varar längre än en konjunkturcykel?
Den här gången är det inte heller annorlunda. Vietnamkriget knäckte USA:s ekonomi, precis som kriget mot t-ismen gjort. Men den här gången finns ingen Bretton Woods att överge för att rädda den amerikanska ekonomin.
Tillägg: Det här inlägget innehåller det hemska t-ordet så nu försvann Google-reklamen och jag förlorar därmed pengar. Jag har nu redigerat bort det otäcka t-ordet, men det är nog redan kört.
19 kommentarer
Vilket är det hemska t-ordet? tatan?..
t-error-ism
TERRORISM
Världen gick över stupet hösten 2008.
http://www.theoildrum.com/node/8317
har du hört talas om m3?
Det går inte och jämföra ekonomin idag med för hundra år sedan,TYVÄR. För att få deflation i usa måste dom skriva ner sina skulder, deufulta!
Att usa gör detta tror jag är mindre sannolikt än WW3. Dom kommer tvinga fram inflation till varje pris, om så alla amerikaner ska få en milljon dollar var. jag skulle säga att deflation är oundvikligt i slutändan men kolla på japan.
"Vietnamkriget knäckte USA:s ekonomi, precis som kriget mot t-ismen gjort."
Tror du verkligen att kriget mot t-ismen har knäckt USA:s ekonomi? Tror det finns rätt många faktorer som väger tyngre än det.
Så det är alltså upprustningen inför och under ett krig som leder till ökade råvarupriser, inte framtida brist? Hur ska vi i såna fall ställa oss till råvarurallyt sen 2004 – peak liteolikasaker eller upprustning? Enligt grafen ovan kommer oljan och stålet alltså sjunka kraftigt i pris så snart USA plockar hem styrkorna. Eller har den processen redan börjat, är de sjunkande priserna ett tecken på att olika länder slutar rusta? Det verkar ju inte så på nyhetsrapporteringen.
Jag tror många saker knäckte USA:s ekonomi. Högt oljepris är ett av dem. En bostadsbubbla orsakad av de chocksänkta räntor som infördes efter 11:e september är en annan. Att man övergav ansvarsfull ekonomi under Bushregimen, också pga 11:e september är en tredje. Kina är en fjärde osv.
Men man skall inte underskatta eller förringa effekterna som den svarta svanen 11:e september i förlängningen orsakade, inklusive bostadsbubblan, även om många fröer såddes långt tidigare.
Kriget mot terrorismen är iaf inget som skett isolerat från USA:s ekonomi eller andra makroskeenden. Även om direkta kostnade för kriget bara är X miljarder USD, så är de indirekta kostnaderna desto större.
Vi har också tillväxtens gränser att ta hänsyn till.
I grunden har problemen vi upplever just nu orsakats av för låga räntor och skuldsättning. 11:e september och kriget mot terrorismen är bidragande till detta även om västvärldens överbelåning började långt tidigare och The Long War bara kan ses som kulmen på det hela.
15:11, när ekonomin faller ihop kommer råvarupriserna att falla, även vid bristsituationer. Vi såg det 2008-2009, och vi kommer få se det igen.
Kan Google-reklamen påverkas även av vilka ord som används i kommentarerna, eller bara i själva inlägget?
Börjesson, ja, men bara om man är väldigt snabb. Så fort sidan publiceras analyserar Google den. Du har någon sekund på dig att skriva något dumt som kommentar. Därefter hjälper inte mina egna redigeringar heller.
Jag antar att det inte finns något annat, friare bloggverktyg än Google som du kan byta till och tjäna jämförbara pengar? Den där censuren känns ju minst sagt obehaglig. (Påminner om debatten om Apples appstore.)
Har inte med Blogger att göra. Det är så Adsense-reklam fungerar, annonsörerna skall inte behöva betala för reklam på sidor med tveksamt innehåll. Spelar sedan ingen roll vad det är för plattform.
Att däremot migrera bloggen över till en annan plattform är ett jättejobb, med snart 4000 blogginlägg och 10 000-tals interna länkar och 100 000-tals kommentarer. De senare kräver en del handpåläggning för att flyttas till en annan plattform.
Tror inte bloggverktyget WordPress är utsatt för den här typen av censur!
Är det möjligt att ta reda på hur den personliga/privata belåningen ser ut för personer i regeringen, riksbanken och andra nyckelpositioner? Detta tror jag (tyvärr) är mkt avgörande för hur politiken kommer föras. T.ex. sitter Anders Borg med 10M i lån har jag extremt svårt att se deflations- och högräntepolitik. Något att göra en blogpost om kanske.
Artikeln var intressant men det som fångade de flestas intresse verkade vara t-ordets påverkan på googles reklam. Mycket förvånande måste jag säga.
Men hur knasigt är det inte om du förlorar reklamplatser på inlägg som innehåller ord som terrorism? Vilka andra ord är bannlysta hos google må tro? Usama Bin-ladin?
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0061452068