Lite nya grafer från auktionsföljande Lasse Kongos Bostadstracker för juli månad respektive bostadsdata.se nedan.
Bostadsdata.se skall väl gälla denna första veckan i augusti som jag uppfattar det, medan Lasse Kongo gäller hela juli. Underlagen är rimligtvis inte heller de samma, men bostadsdata.se:s nio stycken (?) avslut ser lite … speciella ut. Kan inte ge någon bättre förklaring än att urvalet lämnar en del att önska.
Så vad kan ge en sådan spik i priserna? Inga bostadssäljare som går ner i pris för att möta köparna, utan att de enda affärer som genomförts sista veckan i juli är för riktiga premiumobjekt?
Eller är det så att bostadsdata.se baserar sin data på annonspriserna, inte på auktionspriserna. Då är det helt logiskt, nämligen att det vi nu ser är acceptpriser i annonserna, därav spiken. Bostadsdata.se förklarar inte vad för data de visar mer utförligt, men påstår att det handlar om sålda objekt. Eller iaf “försäljning”.
Litar man på Lasse Kongos data, så var antalet avslutade affärer i juli rekordlågt och har aldrig varit lägre sedan data började visas för januari 2008. Min gissning är att officiella siffror från Mäklarstatistik eller från Valueguard mer kommer ligga i linje med Lasse Kongo när de kommer om drygt en vecka.
20 kommentarer
Knappar man runt på badsdata ser. man att det bara kommit in objekt i innerstaden, 7 av 9 stycken. Observera att det bara är de områden där det står att data är för augusti som är uppdaterade.
Jag har svårt att tänka mig att det avser försäljningar. De skulle ju börja med "Accepterat pris" (Hur nu det ska påverka vad som står på papperet man till slut förväntas skriva under? Annan historia) först nu i Augusti?
Jag tror inte att de objekten har hunnit till avslut ännu. För de flesta är det väl visning om nån vecka?
Säkert dum fråga, men varför är priset ifrågasatt. Vid alla försäljningar av fastigheter så kungörs ju priset, eller?
//
Grim Reaper
Tror att bostadsdata baserar sina data på försäljningar registrerade på http://www.e-bud.nu. Det verkar stämma överens när jag tittar på Kungsholmen och Södermalm.
Nu betalar mekklarna för att köparna ska komma på visningar:
”Besöker du våra visningar den här dagen kan du också tävla om 50 st fina Nespresso kaffemaskiner (värde ca 2.000 kr/st). Chansen är stor att en hamnar just hos dig.”
Och för säljarna kastar man in detta köttben:
”Passa på att kickstarta din försäljning på vår stora visningsdag 14/8! Skynda att boka plats och höj värdet…. Försäkra dig om en plats på stora visningsdagen och boka dig redan idag”
Boka plats hos mekklaren? Jo, det vill till att ge intrycket av att här är en mekklare som klarar av att sälja, till skillnad från alla de övriga mekklarna…..
Och som dom säger
” Stora visningsdagen kommer att marknadsföras brett för att locka många intresserade. Den 14 augusti kommer verkligen att bli en mycket spännande dag.”
Precis samma sak säger alla de andra mekklarne….
Helt OT, vill bara tipsa om en utmärkt ledarartikel i DN.
http://www.dn.se/ledare/signerat/pax-americana-krackelerar
Det är glädjande att se när återkommande ekonomiska problem faktiskt frambringar tillväxtskepsis istället för populism och förenklade förklaringar, även på ledarsidan.
I mina ögon goda nyheter.
Lasse Kongo har missat ettan som Notar sålde på Karlbergsvägen i Vasastan för drygt 79000 kr/kvm. Hur kommer det sig?
Där ser man, det är inte var vecka som det allra billigaste är dyrare än tidigare medel!
/Guldkalle
I fredags fick jag DN:s bostadsbilaga som oadresserad reklam, det var oväntat och irriterande (jag har fått den adresserad tidigare, tills jag sade åt dem att sluta med det). Mycket "acceptpriser" i den.
Det dröjer nog några månader innan statistiken blir tydlig. Just nu görs det nog väldigt mycket för att mörka.
Tillgångsdeflation känns trovärdigt under kommande vecka och under kommande år.
Merparten av världens större centralbanker är redo att starta sedelpressarna för att förhindra appreciering av deras valuta, helst genom att appreciera något annat lands valuta.
Lägenhetspriser i Stockholm ligger skyhögt över vad som är rimligt med hänsyn till priset på mark och kostnaden för bygga nytt.
Lägenhetspriserna är inflaterade av kredit, kredit och reallöneinkomster som används för att skapa mer kredit.
Med detta i åtanke så gissar jag att båda sajter som nämnts kommer att presentera kraftigt fallande trender under 2012.
Om morgondagen dessutom innebär fortsatta stödköp av luft så vore det intressant om någon tog sig tid och räknade ut hur mycket av denna luft vi köper per capita genom vårt klubbmedlemskap i EU.
En dyster tanke är att bortsett från de ca 240 dagar jag arbetar per år för att betala skatt, hur många fler dagar måste jag i framtiden arbeta för att betala för luft?
Det är även tänkbart att RB för att förhindra alltför mycket importerad inflation kommer att höja reporäntan enligt nuvarande räntebana, dvs. två gånger innan årets slut. De kanske tom höjer räntan högre än vad räntebanan i nuläget indikerar.
Detta medför förstås ökad arbetslöshet och minskad export i en avmattad global konjunktur.
Trots detta så finns det säkert prognoser som säger att svensk konjunktur är stark och vi är en Tigerekonomi där arbetslösheten spås minska, arbetslöshet och inflation är komponenter i den så omtycka Taylor regeln.
Slutet på 2011 och hela 2012 kan bli spännande år med fallande långa räntor och höjda korta räntor eftersom en skuldkris gärna följs av en förtroendekris bland banker med ökande spreadar. Någon som gissar på att spreden inom kort kommer att gå förbi förra finanskrisens ca 2% ?
Worst case scenario, en tillbaka gång till 1996-års nivåer?
Anonym 22.05:
Om du har 240 arbetsdagar per år för att betala skatt har du problem. Jag jobbar heltid och har inte ens 240 arbetsdagar per år (52 veckor minus 5 veckors semester gånger 5 arbetsdagar per vecka minus lite helgdagar…)
Lasse Kongo släppte precis statistik för första augusti veckan. 60600kr/kvm i snitt.
Om jag sager: "Flykt till reala tillgangar" vad sager ni da? Dvs. volymen krashar, priserna gar upp och alla maklare kankar! Rimligt?
På respektabla Manhattan gick säljvolymen ner 80% från juli 2008 till april 2009, källa:
http://streeteasy.com/nyc/market/condo_index
Man skall ju komma ihåg att man sedan pumpade in nya krediter i ekonomin. Vad händer där den närmsta tiden tro?
Upprepning?
22:39
Jag hänvisar dig till sidan 30 på http://www.skattebetalarna.se/LinkClick.aspx?link=Pdf%2frapporter+fakta%2fFakta+2010-WEBB.pdf&tabid=3168&mid=15562
Räkna ut själv när skattefria dagen infinner sig för dig.
ett tips på bra sida i ämnet: boliga.se
22:05,
"Lägenhetspriser i Stockholm ligger skyhögt över vad som är rimligt med hänsyn till priset på mark och kostnaden för bygga nytt."
Rimligt enligt vem? Källa pa det? Det stämmer ju inte… De allra dyraste lägenheterna är de nya vid Norra Bantorget / Torsgatan 1-5 (ungefar). De är nybyggda och säljs for 75000 kr per kvm. Nybyggena vid Vasaparken ligger ocksa i den nivan. Tillkommer betydligt hogre manadsavgifter än äldre objekt. Nybyggen är for dyra helt enkelt och din pampiga tes faller som ett korthus.
12:10, tröttsamt. På andra orter kan man bygga nytt för 10-20000:- per kvadratmeter utan markpriset. Resten är addressen.
12:10
Du skiljer inte priset från värdet, eller priset från kostnaden. Du kan köpa en nybyggd lägenhet för 75 000 kr kvm, kostnaden att bygga är dock inga 75 000 kr kvm. Marken skrivs av på 100 år och lägenheterna på 50 år.
Priset på lägenheterna bestäms efter vad andra är villiga att betala för nuvarande lägenheter. Återigen, ingen distinktion mellan pris och värde.
Det finns helt klart anledning för oro när riksbanker världen över måste sänka räntan till väldigt låga nivåer för att hålla uppe den ack så viktiga konsumption, kredit och konsumption gör ingen rik.
Upphandling av lägenheter som byggs nu bör ha skett under orimligt låga räntenivåer, något som ofta gör att resurser allokeras fel och kapital strömmar in i fel projekt.
Vad har avskrivningarna med saken att gora? Byggbolaget skriver inte av pa 100/50 ar nar de har salt rubbet till foreningen, eller hur? Det handlar om kostnader under ett till tre ar som ska tackas av intakten fran foreningen i samband med forsaljning och da spelar markvardet/priset (samma sak i det har fallet eftersom Stockholms stad – eller om det var Banverket – tar bra betalt for marken) en enorm roll!
Manniskor blir inte per automatik eremiter och drar till skogs for att de plotsligt "inser" att marken i innerstan ar "overvarderad". De som bor i storstaderna har bade lust och mojlighet att betala extra for att bo centralt. Denna onskan har okat gradvis over se senaste decennierna i takt med innerstadernas okade utbud och manniskors forandrade beteendemonster. Det enda som kan sticka hal pa "bubblan" ar 1) omojliga rantor eller 2) massarbetsloshet. Inget av dessa ser i nulaget ut att drabba innerstaderna. Daremot avfolkas landsbygden och pa smaorterna ar det en helt annan femma. Att en jordbrukare i fleecejacka sitter ute i skogen och leker med grafer spelar mindre roll nar han inte forstar vad som lockar manniskor att flytta till storstaderna. En bonde kommer alltid forkasta stadsbornas preferenser och vice versa.