IDG rapporterar att försäljningen av persondatorer föll med 28.6% i Sverige under andra kvartalet jämfört med andra kvartalet 2010. För Västeuropa som helhet var siffran ett ras på 18%. Sämst i Sverige gick det för Acer som tappade över 50% av sin försäljning medan Apple var en vinnare med en ökning på drygt 12%.
Jag ser det här som en konjunkturindikator av råge, speciellt och specifikt när det gäller tjänstesektorn och privatkonsumtionen. Ökar antalet anställda tjänstemän i Sverige, så behöver man också köpa in fler datorer, om man nu inte ser att man bara ökat antalet anställda tillfälligt. En variant är att företagen ser negativt på framtiden och skjuter upp nyinköpen och låter befintliga datorer köra något år extra. Ett försäljningsras på 29% ger oavsett inte goda signaler för arbetsmarknaden för tjänstemän.
Det samma gäller privatpersoners konsumtion. När räntorna stiger och bostadslånen blir allt mer ohållbara så drar man ner på onödiga saker som att köpa en ny dator, när den gamla fortfarande fungerar för aftonbladet.se. För räkningarna på lånen kommer regelbundet och man kan inte välja att bara betala en del av bostadslånet.
I västeuropa föll företagsinköpen med 9% och konsumenternas inköp med 27% för ett medel på 18%. Hur fördelningen ser ut i Sverige framgår inte.
På marginalen kan förstås surfplattor och kraftfullare mobiltelefoner minska efterfrågan på persondatorer, men knappast med 30% än så länge. De allra flesta som har en surfplatta har också minst en dator, även om de kanske skjutit upp nyinköpet något istället.
Man kan ju också konstatera att persondatorer aldrig förr (förstås) har varit så billiga som nu, både när det gäller vad man får för pengarna och vad de kostar nominellt. Men ändå rasar, nej kraschar, försäljningen.
Jag utmanar mina läsare att vända på det hela och på något sätt få detta försäljningsras att bli en positiv konjunkturindikator som visar på att ekonomin kommer fortsätta uppåt. Förnekelse är också en metod. Varsågoda:
Tillägg: SBAB och Swedbank tror inte på någon lågkonjunktur eller global recession. Ur hatten trollar Swedbank fram följande fullkomliga nonsens:
“Givet den stora osäkerheten har vårt huvudscenario en sannolikhet på 60 procent, och vi bedömer risken för en ny global recession till 30 procent. För att tillväxten återigen ska nå 5 procent, krävs ett ökat politiskt förtroende, och sannolikheten för ett bättre scenario är därmed endast 10 procent”
Jag vill gärna se hur man räknat ut 60%, 30% och 10%. Det har man förstås inte. Man gissar bara. Hade det varit någon uträkning (även den lika fel), så hade det stått 57%, 31% och 12%, inte exakta tiotalet procent. Swedbanks analytiker borde läsa Taleb och Fooled By Randomness respektive The Black Swan. Det går inte att räkna ut sannolikheter i komplexa system, det är och förblir fullkomligt nonsens. Gissar man så skall man säga det, inte fejka procentsatser.
Tillägg 2: Undrar om bojkotten av Acers produkter pga deras behandling av Håkan Lans inneburit ytterligare ett litet strå till stacken och Acers halvering av försäljningen under kvartal två. Inte specifikt den här bloggen, utan generellt pga den badwill Acer fick i våras? Men det förklarar inte att hela marknaden dök. Däremot ter sig HP:s önskade försäljning av sin PC-division rätt logisk.
54 kommentarer
Vi har haft det så bra/hård konkurrens på hemelektronikmarknaden att marknaden är mättad. Vänta ett år så börjar folk att ersätta sina datorer.
Folk håller ju såklart på att använda de här pengarna till att investera i bostäder istället. Nu bär huspriserna iväg uppåt!
Jag tror att det faktiskt är ett paradigmskifte vi ser i just detta fall. (en del av raset är självklart vikande konjunktur)
den stationära datorn har ju i stort sett ersatts av laptops. vem fan vill ha ett "datorbord" hemma?
och nu börjar laptopen ersättas av plattan/iphonen
man drar sig för att veva igång laptopen när man redan har interwebs i fickan och bara kan kolla med en gång.
det är ju bara om man faktist skall göra något produktivt som man behöver en riktig dator. och folk skyr ju arbete som pesten så det är nog troligt att de flesta väntar på ipad3 innan de köper nån trött vaio…
/M
20000 kr = 0,25 kvadratmeter på Östermalm = 4 st Imac 27" = status….
Förklarar på inget sätt tjänstesektorns och företagens minskande inköp. Eller har de börjat jobba med penna och papper igen istället?
Blev fel, men snart kostar väl en Imac 27" 5000 kr..
"Det går inte att räkna ut sannolikheter i komplexa system, det är och förblir fullkomligt nonsens."
Vad är det för något du gör då?
Har jag angett några sannolikheter?
Jag kan helt klart identifiera mig med inlägget. Var på väg att köpa ny laptop i våras, men till min förvåning hade kvalitén sjunkit dramatiskt de senaste 5 åren. Tittade bl.a. på just Acer, som har en "proffsserie" som kallas Travelmate (till skillnad från "leksakerna" som heter Aspire). Men att få tag i en med de specifikationer jag var ute efter visade sig vara omöjligt – så enkla saker som matt skärm så att man slipper jobbiga reflexer, ej numeriskt tangentbord som jag väldigt sällan använder ändå. Provade även en IBM/Lenovo, men byggkvalitén var rent ut sagt usel – plastluckor med dålig passform, pekplatta som var jätteliten och "flöt ihop" med resten av chassiet så man inte visste var man hade fingrarna… och det var då en "proffsmodell" för 13000:-! Nej, datorerna har väl aldrig varit så billiga som nu, och kvalitén har väl aldrig heller varit så låg som nu… min 5 år gamla Acer Travelmate får nog leva ett par år till, tills jag fått nog och tar steget över till Apple kanske?
Jag har gjort en minskning med 33% här, vi hade tre datorer hemma, sålde av en av dom på Tradera och köpte en så kallad surfplatta istället.
När det gäller tjänstesektorn tror jag man fortvarande sparar efter "downturn", där jag jobbar är det nu standard att byta datorerna efter 4 år, tidigare var det normalt 3 år.
@ Anonym 2011-08-23 11:56
Jag vill ha ett datorbord hemma. Min kropp dör av att sitta 4h i sträck med en laptop.
Dock har jag inte ersatt något utan har en sattionär imac, en ipad, en vanlig win laptop samt en android mobil (ja, nyttig konsumtionsidiot). Och jag hävdar bestämt att alla dessa har sina användningsområden även om jag såklart SKULLE kunna använda enkom en laptop istället – men då skulle jag få kompromissa med bekvämligheten…
Tror precis som andra här att många skjuter upp sitt datorköp just nu…
Glädjande är att acer tappar. Men det har inte med konjunkturen att göra. Utan den köpbojkott av acer, vi bloggläsare inledde.
12:22. Hm.
Ska inte dra alltför stora växlar av detta tycker jag. Därmed inte sagt att konjunkturen är på G neråt.
Du har ju utsagt dig att vara (eller varit) IT-konsult och borde därför veta att om du köper en dator idag kan du lätt använda den om 5 år om du bara ska surfa (vilket kan likställas med vad många använder datorn till på jobbet). Så har inte fallet varit för några år sedan. Därför behövs helt enkelt datorerna inte bytas ut lika ofta längre, vilket givetvis slår igenom i siffrorna ovan.
Exempelvis så har sveriges största telekomföretag betämmt sig för att inte byta ut datorer var 3:e år utan numera var 4:e. Helt enkelt för att det inte behövs oftare. Detta betyder alltså att *inga* utbytesdatorer köps in i år. Många företag tänker säkert samma sak, och det syns rimligen i siffrorna ovan…
Beror inte detta på att surfplattor ökar?
Asch – för några år sedan behövde man köpa nya datorer vartannat år, eftersom den tekniska utvecklingen gick med sådana stora steg framåt. På senare år har dock prestandaökningen klingat av lite, och det är i princip endast spelfantaster eller arbetsplatser som kör tunga mjukvaror som behöver uppgradera. Vanliga kontorsprogram snurrar finfint på maskiner som är flera år gamla. Detta i kombination med mobiltelefonernas utveckling, och surfplattornas intåg gör att nedgången på 29% inte är särskilt anmärkningsvärd. Glädjande dock att Acer rasar – maken till skitmärke finns inte. Fint att människor tänker långsiktigt och köper programvara och system som håller i längden – Apple.
Du känns verkligen inte helt seriös, när du verkligen famlar efter halmstrån efter tecken på att världen ska gå åt helvete, människor i storstäderna arbetslösa med bopriser som sjunkit till 90%, så att du sedan glad och nöjd kan sitta där på din lilla gård ute i obygden.
Fråga vilken enskild företagare i konsumenthandel som helst och ni får samma svar;Det har gått ner rejält i försäljningen.
Det sista halvåret har gett en minskning på 20-30 %, sedan om man säljer kaffe, skjortor, klockor eller datorer, det spelar inte så stor roll. Bolån, elräkningar etc går i första hand och den egna konsumtionen tar stryk. Tyvärr så ser framtiden inte så ljus ut för någons plånbok…
/Benke
Cornu, verkar inte som flation och guld inlaggen gav ngn konsensus, forutom att guldet antagligen fortsatt kommer ga bra for att allting kan handa nar det galler valutorna (in/de -flation). Sa min fraga ar: tror du att en eventuell deflation kommer att galla guldet i nagon storre utstrackning? Dagens magkansla.
Kanske tillhör jag ett utdöende släkte, men jag trivs bra med ett datorbord hemma. Där står min 7 år gamla, själv ihopplockade, stationära dator och bara tickar och går. På dygnet runt. Loggar in från jobbet när jag behöver hämta något på den. Det enda jag gjort är att maxa minne och installerat några extra hårddiskar.
För hemmabruk räcker gammal hårdvara lääänge, om man inte är spelfreak. Minesweeper är rätt kul det med.
Datorer för normalbruk håller länge, länge. Har en Apple iBook från årsskiftet 2004, 7.5 år gammal, som fortfarande är i drift dagligen, även om jag skickat den vidare till min mor. Duger gott för surf + mail.
Om nu även företagen börjat inse att man inte måste ha det senaste så är det ur resurssynpunkt bara positivt, men om man ökar antalet anställda tjänstemän måste man köpa in fler datorer ändå. Så en nedgång i försäljningen innebär antagligen också att man börjat plana ut vad gäller att utöka arbetsstyrkan.
Dessutom drabbar det tillväxten hos PC-leverantörerna, även om de pengarna kanske används till något vettigare istället, t ex energieffektiviseringar och i sig inte drabbar ekonomin i stort. Men om PC-försäljningen faller med 18-30%, vem vill köpa Acer-aktien (i USA)? Inte konstigt att HP vill dumpa sin PC-division…
Använder fortfarande en Mac Mini från våren 2006, över 5 år gammal, som husets mediacenter, nätverksdisk mm. Fungerar fortfarande utmärkt, även om DVD-spelaren börjat vägra ta emot vissa DVD-filmer längre.
En annan indikator är att företagen går över till Linux för att minska licensavgifter.
Red Hat räknar med en osättningsökning till 1 miljard dollar i år.
/ Åke M
Cornu 12:47
Precis, har kvar min iMac från 2005, använder den till film, internet, musik osv.
Köpte dock en ny iMac våras för att köra tunga arbetsprogram vilket nästan är det enda den är bättre på. Så den gamla den använder jag fortfarande mycket till vardags. Jag tror att några procent kan förklaras av att det är "inne" att köpa Apple, de håller längre och är dyrare, därav väntar man längre mellan gångerna.
Jeppe
På tal om gammal stabil utrustning så hade jag en HP Laserjet 4L inköpt 1993 för 7500:- (billigaste laserskrivaren på den tiden…). Den höll till i våras, dvs i 18 år. Dock stod den två år i ladan och utsattes för vintertemperatur, kondens och inte så lite hö och muslortar, men efter en dammsugning så fungerade den bra i några år. Till slut dog den, men det var inte pga utslitning, utan pga extern åverkan.
Men en skrivare som höll i 18 år tycker jag känns bra. Hade säkert blivit 20-25 år om det inte varit för ett spillt glas vatten på elektroniken…
En ny nätverksskrivarelaserskrivare med sjuttioelva ggr mer minne och 4x så hög upplösning som 1993 från Brother (ej HP, skall återkomma till skrivarekonomi i ett blogginlägg någon gång) kostade dock bara 990:- eller något sådant…
Kanske läge för en PC vs Mac tråd? Körde själv Mac imitten av 90 talet men hamnade sen i Windows träsket 🙂
En Mac Air skulle sitta bra men svårt att motivera kostnaden.
Jag tycker det är helt OK att ange procensatser i sina gissningar. Det framkommer ju att det bara är en bedömning ändå och det gör själva bedömningen mer preciserad.
För några år sedan drevs den tekniska utvecklingen på datorer ständigt framåt av, i första hand, spelmarknaden. Skulle man spela de senaste spelen så behövde man helt enkelt en ny dator, då ens två år gamla stationära som man köpte för förra spelet inte dög längre. Det som hejdat den här utvecklingen är nog dels rent tekniska faktorer; det går inte att komma så mycket längre med nuvarande upplägg, då man bl a nått en gräns för hur mycket kylning man rimligen kan stoppa in i burkarna. Det krävs nya tekniker snarare än bara förbättringar av de befintliga för att komma vidare.
Men framför allt säljs spelen numera lika mycket till konsoler som till PC. Detta är bra för tillverkarna, då det (vad jag vet) knappt förekommer någon piratkopiering där, och kan ta bra betalt för spelen. Men själva konsolerna byts inte ut särskilt ofta, så därför är prestandan på XBox etc en gräns för hur krävande man kan göra spelen. Vill man sälja samma spel över alla plattformar så kan man inte lägga ribban högre än så. Följaktligen har teknikutvecklingen även för PC saktat ner.
Därmed inte sagt att det inte också finns konjunkturskäl till minskad datorförsäljning.
Kör en 486 DX2 66 MHz från 1995.
Rullar på helt OK, har inte råd med mer nu när marknaderna kraschat
/Optti
En anledning till att försäljningen till företag av PC har att göra med att de flesta företag har outsourcat driften av IT-systemen till företag som Logica och TietoEnator. I många fall har då Logica hand om hårdvaran (dvs äger alla kontors PC'ar) ute på företagen.
Då mångt och mycket av de ev. besvärliga beräkningarna, eller swappning av mycket av data kan ske till de kraftfulla och centralt placerade servrarna ställs väldigt låga krav på kontors-PCarna. Outsourcingföretagen är extremt medvetna om kostnaderna och köper inte in nya PCar om det inte är ett absolut krav från kunden att så ska ske. Men i upphandlingskraven brukar inte sådant framgå, där handlar det om vilka tjänster som ska finnas, "upptid" service&support mm (det sk "molnet" alt "två hål i väggen"). Och eftersom outsourcingleverantörerna har många kunder flyttar de bara sina PCar mellan kunderna. Någon kund tappas, då går PCarna in i lagret och någon annan kund behöver ytterligare tre "arbetsplatser", ja då tas hårdvaran från lagret.
Bara en tanke om att det finansiella systemet inte mår bra får oss att tippa över till "köp inte – vänta lite" får stora konsekvenser för handeln eftersom den inte tål störande moment.
Även nerväxt kan vara exponentiell.
OK, Driften 13:31, det är förklaring jag köper. Men outsourcing är inget nytt, inte heller "molnet". Definitivt inget nytt för Q2 2011. Och om fler och fler går över till outsourcing, så borde det fortfarande köpas in fler datorer om det blir fler anställda.
@Börjesson 13:16
Piratkopiering förekommer (om än kanske i något mindre skala) till konsoler också, bara att ladda ner på t.ex. PirateBay. Inte för att jag varken laddar ner eller äger en konsol – hur har folk tid att spela egentligen?!
Nej, inget nytt men företag som outsourcar IT-driften ökar i antal. Men då outsourcingförtagen vid kontraktstillfället tar oftast över kundföretagets PC-park och köper alltså inte in några nya datorer.
Har antalet anställda blivit fler sett över en 4-årsperiod?
"Överblivna datorer" från kundföretag som har sagt upp kontraktet har ju åkt in på lagret för att sen tas fram och återanvändas vid nytecknade kontrakt.
Och varifrån köper Outsourcingföretagen in sina datorer från? Leverantörer i Sverige? Det finns helt klart billigare leverantörer i andra EU-länder – kom ihåg att outsourcingföretagen finns över hela Europa
Avindustrialiseringeen av väst är snart slutförd, nu startar avtjänstemannaiseringen. Nu är det mat- och fikaiseringen som skall införas för att öka tillväxten och då behövs inte så många datorer…
Nja, Sveriges framtida tillväxt skall ske genom att vi äter på restaurang istället för hemma har alliansregimen bestämt när de nu vill sänka restaurangmomsen…
Saknas bara att de sänker momsen för telefonhygienister också (för er som läst Liftarens guide till galaxen), så kan vi lyfta svensk ekonomi genom att göra rent varandras telefoner. Och dessutom höja hygienen lite.
Cornu 13:54: Bättre hygien är aldrig fel. Under svininfluensapaniken tvättade och spritade vi oss som aldrig förr och svenskarna var friskare än på länge. Bra för samhällsekonomin.
Sen tycker jag att det är fullständigt idiotiskt att sänka restaurangmomsen. NÄR ska alliansregeringen se till att skapa RIKTIGA jobb???
OK, Acer (vars datorer kostar 3000:-) tappar medan Apple (vars datorer kostar 15000:-) ökar. Är det en "konjunkturindikator av råge"?
Du drar stora växlar av företagsmarknaden men de hade ju "bara" en minskning på 9%. Tror snarare att förklaringen ligger i ändrat köpbeteende för konsumenter, där paddor och smartphones klarar av mycket av det vi har en dator till. Om du skall dra slutsatser av företagsmarknaden bör du ha statistik som enbart redovisar laptops (även där en förändring i köpbeteende).
Bättre hygien är inte enbart bra. I Sverige har vi en kraftig ökning av alla (?) typer av allergier och många autoimmuna sjukdomar som till exempel autoimmun diabetes. Vårt immunförsvar har lite att göra och vänds till viss del till vår nackdel.
Om man tittar på i vilka länder autoimmuna sjukdomar och infektionssjukdomar förekommer så får man motsatt mönster. Autoimmunt: gradient från norr till syd. Infektioner: från syd till norr.
Den så kallade hygienhypotesen har sprungit ur detta och man vet att barn med äldre syskon, barn som växer upp i bondgårdsmiljö och barn som har tillgång till husdjur inte får autoimmuna sjukdomar i samma utsträckning.
/Johanneberg
Är nedgången mätt i antal enheter eller i omsatt belopp?
/Christian
Framgår ej hos IDG. Är det omsatt belopp, så har iaf inte priserna fallit med 30%.
Om det hade statt 57% och 31% osv. hade det varit betydligt mer oseriost. Sjalvklart anvander man avrundade siffror nar man gor uppskattningar baserade pa radata. Att da saga att "vi uppskattar darfor sannolikheten till 57,849001%" skulle ju bara vara skrattretande eftersom banken vet att det finns parametrar som kan paverka bedomningen med ett par procentenheter hit eller dit. Du som gor bedomningen att bostadspriserna ska ner 50-60%, varfor kan DU inte vara mer exakt?
Vore ocksa kul om du kunde bemota Marcus inlagg kl 14:10 (eller du kanske sitter och klurar pa det redan?).
Jag har fortfarande inte sagt något om sannolikheten för att bostadspriserna skall ner 50-60%. Jag har sagt att de skall ner 50-60% för lägenheter, och 30% för villor (i snitt i Sverige), med lokala variationer.
Någon sannolikhet har jag inte gett. Att de skall ner så mycket är för att de skall ner till KPI-justerade nivåer igen, utifrån att de var korrekt värderade år 2001. Exakt utfall beror på hur lång tid det tar att falla och hur hög inflationen blir. Jag har räknat med högre inflation än idag, se tidigare blogginlägg om det.
Jag har sagt att "det kommer falla", dvs enligt mig kommer det ske. Några fjantiga sannolikheter svänger jag mig inte med. Tror jag något så skriver jag det istället för att hitta på sannolikheter för att jag skulle ha fel.
Sannolikheter går ändå inte att räkna ut. Det kan alltid komma svarta svanar som helt förändrar allt. Men gör det inte det så är det 50-60% som gäller för lgh och 30% som gäller för villor.
Swedbank visar ju bara att de faktiskt inte vet, vare sig sannolikheten eller vad som skall hända. Ganska kasst för högavlönade analytiker.
Så här enkelt är det: Har jag fel har jag fel, har jag rätt har jag rätt. Sannolikheten för att jag har rätt är per definition noll. Priserna kommer inte falla exakt 30% för villor. De kommer inte falla 50-60% för lgh. Utfallet kanske blir 28% för villor och 61% för lägenheter. Då har jag fel.
Väl medveten om att jag kommer ha fel, så har jag inga problem med att göra tvärsäkra uttalanden. Finns iofs en liten chans att 50-60% är korrekt. Men 30% kan inte vara korrekt, det är omöjligt. Även om det blir 30.01% så hade jag fel även om jag var nära.
Cornu 13:54 och anonym 13:59
Nja, det är ju inte så att regeringen står för att sänka krogmomsen. Moderaterna vill få det dit, men den budgetmanglingen pågår väl just som bäst. Kristdemokraterna vill t.ex. hellre sänka skatten för pensionärer.
AndersI
Förr var man tvungen att köpa en ny dator kontinuerligt för att kunna spela spel någerlunda på datorn. Men på senare år har det inte behövts någon uppgradering då spelen är producerade för ps3 och xbox360, grafiken helt ok även på äldre datorer. Även om man knappt spelar så vill man ändå ha den där friheten.
Jag tror det var spelen som orsakade massköpen av nya datorer förr i tiden.
Med andra ord så är spelkonsoler bättre för miljön då köpandet av datorer sjunker.
Datorbord = Revir. Utan det känner man sig ju naken och vilsen.
12:38:
Angående attacken mot Cornet så håller jag inte med alls, de som sitter överbelånade lär se Cornet som en domedagsprofet. Men de andra ser allt mer eller mindre neutralt alternativt positivt på läget. Det är positivt med en förändring i världen oavsett, då det varit en sagovärld folket blivit inlurade att leva i. Oavsett bör man vara tacksam för det man har och är. Allt annat är destruktivt.
Tips for datta: Kop en Mini-ITX med Atom (Jag har D510MO), Liten SDD, PicoPSU och installera linux. Da slipper du: virus, krasher, buggar, omstarter, hoga elrakningar (17W) och oljud + att du aldrig behover vanta pa uppstart da den alltid star pa (mest for de som har egen server, jag t.ex. kor egen http och smtp server bl.a.)
@ Marcus Nilsson.
Jag håller med dig. Det kan nog inte vara så enkelt som att fler har köpt en ny Mac/Imac istället för en billigare "vanlig" laptop. Jag skulle gissa på att det dels är en riktigt nedgång, men även att folk köper iPads och nya iPhones och låter den vanliga datorn/laptopen stå lite längre till.
Klart man behöver ett datorbord. En laptop är inte ergonomisk.
Men de som påpekar att det inte finns lika stor vits med att uppgradera längre har nog rätt. Dels är det på grund av att nya spel görs så de ska klaras med konsol, och där har det inte kommit nya konsoler på flera år. Dels för att det är idag inte motiverat att köpa en ännu ett flerkärnigt monster när man knappt använder den befintliga datorn till fullo.
Myndigheter är en annan sak. Jag tror att myndigheterna snålar så mycket som de kan för att de har mindre pengar. Sen misstänker jag att många myndighetern inte riktigt vet vad de behöver mer än "en dator till det här". Om någon här har varit med om när en myndighet eller dylik köper in IT-utrustning får ni gärna berätta. Jag har fått intrycket att de som väljer ofta inte riktigt vet vad saker och ting ger och hur de funkar riktigt.
Jag är olycklig ägare till en Acer (nypris ca 10000:-), som helt slutade fungera efter mindre än 2 år. Orsaken var dålig byggkvalitet och billiga komponenter. Förhoppningsvis beror deras dåliga försäljning på att verkligheten kommit ikapp dem.
Cornu, 14:53-14:56
Har du kommit in i forhandlingsfasen nu manne?
Brukar köpa en ny DTR var 4e år privat, köpte i julas. Dell helt ok för 10K, större skärm och otymplig men skön för ögonen.
Håller med att kvalitén blir sämre för varje generation tyvärr, men det gäller det mesta. Står ju made in china på allt idag tycker jag, sorgligt.
Vi i Sverige ska rota, ruta och äta hos varandra, när kommer avdragen för sexuella tjänster? Sexa?
Mmm och så stänger Rottneros massa linjen i två veckor pga vikande försäljning
/P
Ang. Företagssidan så tror jag att det helt enkelt är för att fler och fler applikationer flyttar ut i molnet och därmed kräver mindre av den lokala pc'n, dessutom har webben mognat och rensat ut skit som activeX och java (inget ont om java som språk men det är inte webben och ÄTER resurser).
Samtidigt tar även citrix marknadsandelar då det löser problemet med support av den lokala PC'n.
PC'n håller helt enkelt på att förvandlas till en terminal och då krävs helt enkelt inte mer kraft vilket varit nödvändigt dom senaste 30åren. Behöver man mer kraft är det främst mer minne och möjligen en ny hårddisk och det kostar runt tusenlappen.
Som privatperson har man inte heller samma behov av datorn eftersom en hel del av surfandet görs på telefonen eller surfbrädan nu för tiden.
"På marginalen kan förstås surfplattor och kraftfullare mobiltelefoner minska efterfrågan på persondatorer, men knappast med 30% än så länge"
Inte 30%, men nog påverkar det. Jag får mer och mer svårt att se varför man ska ha en persondator hemma öht.
Oftast är motsvarande iPhone-app överlägsen hemsidan. Det är mycket enklare att navigera med tummen och information laddas snabbt och man har den alltid med sig. Kolla Facebook, lyssna på Spotify, kolla lägenheter på Hemnet, bankärende etc. görs enklast från telefonen när man har tid över, tex. på bussen.
Då jag använder datorn hemma så är det till 98% för att surfa nätet. Men hur fort en sida laddas begränsas sällan av hur snabb processor man har. Nätuppkopplingen är en mycket större flaskhals. Så varför uppgradera, när man inte behöver?