792
Så hur ser vägen framåt ut? Får vi hyperdeflation, deflation, guldlocksekonomi, inflation eller hyperinflation? Vad tror du som läsare? Är du deflationist eller inflationist?
Guldlocksekonomi (eng Goldilocks economy) innebär alltså att allt är perfekt avvägt, varken för varm eller för kallt, varken för hårt eller för mjukt, utan bara precis alldeles underbart perfekt lagom business as usual.
Svara som vanligt här ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på enkäten så ditt svar är helt anonymt för mig.
50 kommentarer
Inflation(hög). Reset. Ett nytt valutasystem.
Inflation är deras sista, bäst beprövade och mest "effektiva" verktyg som de har kvar i "verktygslådan". The Final Solution.
Vi har deflation i nuläget, för att undvika att denna nödvändiga självsanering av ekonomin sker, så kommer tryckpressarna skapa hög inflation. Kanske med start den 26:e augusti.
Att tystnaden från FED har bedrivits för att göra marknaden förberedd på att ytterligare QE inte kommer att ske, vilket det förstår kommer att göra.
Om de långa räntorna ökar till 5% så ökar räntebetalningarna för USA till ohållbara nivåer.
Biflation eller stagflation borde förstår också varit alternativ 😉
Kollar man på skuldnivåerna i USA och Europa så tror jag att det barkar åt ökad inflation framöver.
Det är troligtvis det enklaste alternativet att bli av med problemen. Jag tror även att det är det minst smärtsamma scenariot för befolkningen.
Jag tror inte svaret är så enkelt. Scenariot kommer förmodligen spela ut sig på olika sätt i olika länder. Risken för hyperinflation är större i Storbritannien än tex Sverige.
//
B-dog
17:48
Sluta rabbla mantran du inte begriper.
Sett i guld har vi ju rätt härlig "deflation" för tillfället. 🙂
Men gissningsvis kommer vi se kraftiga prisökningar i t.ex. mat, energi andra saker som vi använder i vardagen medan exempelvis fastigheter och aktier blir billigare. Biflation?
Inflation. Men jag tror inte Jackson Hole kommer att bli det startskott alla tror på. QE3 kommer heta något annat.
Jag tror att de i nuläget negativa räntorna speglar att köpkraften på valutor är förlorad och i nuläget negativ. Dvs, 100% av köpkraften är förlorad i en av världens största valutor.
För svenska kronor så har vi inte nått till samma urholkning av köpkraft, tror jag. Detta innebär på sikt ett nytt penningsystem, kanske Mises eller Hayek inspererat.
FOFOA känns som att han är lätt inspirerad av Hayek, läs freegold och Free market monetary system.
Med ovanstående menar jag förstår att köpkraften av 1 valfri valuta år 1913 idag har förlorat 100% och den saknar i nuläget värde eller är väldigt nära att gå mot 100%, möjligt att detta sker under hösten/våren 2012.
Sett i guld så kommer köpkraften behållas och priset i valtuta kommer att öka för guld.
Feds balansräkning är redan uppe i 55x hävstång så det är högst tveksamt om dom kan köra QE3.
(Mer än Bear Stearns, Lehman, Fannie Mae, Freddie Mac, eller Long-Term Capital Management).
Eftersom så många länder har behov av att inflatera sej ur sitt elände så blir den strategin kanske inte så gångbar. Se bara på Sf nu. Sweitzarna agarar nu mot en för dom skadligt hög sf. Först valutakrig som urartar i militära handlingar?
Krig är den naturliga utkomsten av dagens kaos. Har hört massor av svenskar säga, de där jävla lata grekerna etc
Eliten sår osämja mellan folken, ingen klagar på Goldman Sucks som var och eldade i vårgräset.
Ju mindre resurser folket får ju mer desperata blir eliten, de vill ju inte få skulden, då är det lättare att skylla på tex asien/Kina
Jorden har inte sett sitt sista världskrig och masslakt. Detta krig kommer dock bli värre än tidigare, det är så mycket osämja i alla länder, mellan folkgrupper, religioner, politisk åskådning och demografiskt.
Lägger man till sinande olja med många starka intressenter så är det oundvikligt med ett krig.
Man får vara glad för de år man fick leva ett bra liv, framtiden ser inte ljus ut alls.
Kan aldrig vara deflation i ett fiat system. Centralbankerna kan omöjligt gå i konkurs, de kan ta vadsomhellst i sim balansräkning.
I guld mätt är det en deflations kollaps.
Inflation vs delfation är ju inte en fråga av personlig tro. Så vad man tycker är ju irrelavant, frågan borde vara vad du anser. Då finns det ju en argumentation bakom.
De som argumenterar för inflation har missat att det inte är centralbankerna som styr penningmängden (just nu).
Tycker Mike Maloney har vettig argumentation. Först en rejäl deflation för att sedan (eventuellt) rejäl inflation då centralbankerna skjuter över när dessa försöker förhindra skuldkollapsen.
Dock så verkar Maloney inte vara insatt i att oändlig tillväxt inte är möjlig. Vore intressant om någon kunde ställa han mot väggen om vad han anser om peak-oil.
Musik @ Centrifugen: Mike Maloney – debt collapse
Q
Problemet med att betta på deflation i fiat (dvs hålla kontanter) är att du är helt utelämnad till politiker.
När de blir desperata kommer pengar att tryckas, och folket får inte veta förrän det cirkulerar mynt eller sedlar med 92 nollor på.
Staterna kan ju införa nya skuldfria valutor parallellt med de gamla skuldbaserade.
Endast folk med besparingar i den gamla valutan ska få växla 1:1, alla andra belånade tillgångar värderas 1:40 i den nya valutan, samtidigt ska skulden minska lika mycket.
Det är något sådant steg som kommer behövas ta en vacker dag. Visst BLTs belånade tillgångar minskar radikalt i värde men det gör deras skulder också.
Vinnarna är de få som hade besparingar, deras tillgångar ökar enormt i värde i den nya valutan. Inte mer än rätt!
Själv är jag såklart obelånad och partisk 🙂
Var finns stagflation? Rymms det inom inflation? I sånt fall inflation, omöjlighet att pengatryckeri som USA och EU haft inte kommer leda till inflation.Om vi får ett stort BLT-kollektiv kommer säkert inflation att diskuteras som ett sätt att lösa skuldkrisen hos medborgarna i Svedala.
/ Eilertrules
Med tanke på att den genomsnittliga livslängden för fiatvalutor genom historien är 27 år så skulle jag gissa på hyperinflation långsiktigt. Vägen dit kommer dock att vara berg och dalbana.
Tror på "biflation". Man ser stigande priser på saker som man idag köper och förbrukar i det dagliga livet, medan priserna på sådant man fram till idag sett sig tvungen att låna till sjunker.
/Bög-Urban
20:27 Stagflation är ju per definition inflation, så ja… 🙂
Kenneth Rogoff är den tyngsta av riksbankens rådgivare och han är helt inne på en inflationslösning, det väger nog in på vilken väg man väljer att gå. Till att börja med kommer man säkert försöka med andra lösningar och avvakta hur andra gör. Det är viktigt att vara försiktig så att inte bolåneräntorna skenar iväg, då blir problemen lätt ohanterliga.
Keynesian Kenneth Rogoff about "benefits of inflation" 2008.12.15:
http://www.youtube.com/watch?v=1tu9bFzrI7A
Från 2008 alltså… Tyvärr väldigt skrämmande och oroande på samma gång.
Jag tror på deflation som ett resultat av en global kredit-implosion. Vilket dock inte nödvändigtvis betyder att "allt bara blir billigare" för alla. Köpkraften för många kan sjunka ännu snabbare än nominella prissänkningar. Och de som har sparade kontanter kan drabbas av köprädsla. Slutligen kan vissa strategiska varor (mat?) tvärtom bli dyrare även i nominella siffror.
Ärligt talat – jag är inte expert, och jag ska inte låtsas som jag begriper mer än någon annan. Det känns bara "misstänkt lättköpt" att skuldköpa en massa hårdvara till låst ränta, utifrån den spekulativa beräkningen att man ska bli utbailad av hyperinflationen. Jag tror inte att den grisen kommer att flyga. Det är inte DEN erfarenheten som folk ska ha med sig i ett framtida post-krash världsekonomi-scenario: Att sådant lönar sig – det gör vi igen!
En överlägsen majoriteten på hög/hyper inflation – misstänker jag. Även detta gör att jag hellre satsar på det motsatta utfallet.
God kväll
Vill gärna rekommendera en artikel från min gode vän Ambrose. Lika upplyftande som en terapisession med en skrynklare!
"Even if Europe and America slide back into recession with fiscal deficits already dangerously stretched and interest rates on the floor, financial authorities still have the means to prevent a spiral into debt-deflation."
http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/8714421/Relax-central-banks-can-still-save-us.html
Mvh
Sten
Leg.psykolog
Nicole Foss tycker ju först deflation och därefter inflation (som enligt henne kommer att vara det minsta problemet efter en deflationsfas som pulveriserat välfärden totalt).
Jag tycker det är oerhört svårt att hitta en vettigare och mer trovärdig debattör än Foss just nu. Jag har läst länge på Automatic Earth och de får ju rätt i alla sina prognoser.
Ergo: deflation!
Jag tror at tdet kommer att gå upp och ner med snabba växlingar under några decenier. Sedan kommer totalkollapsen när allt fler icke förnybara naturresurser börjar ta slut. Största problemet kommer att vara olja och fosfor som vi tillverkar konstgödsel av. Jorden har mångdubblat sin befolkning pga effektivare skördar pga det moderna effektiva jordbruket. När vi måste återgå till traditionellt jordbruk med hästkraft i stället för traktorkraft och koskit i stället för konstgödsel så blir det totalkollaps
Smyg anarkist som jag är så säger jag att det kvittar. Vi kommer få se på en enorm förändring oavsett vilket. Peak befolkning, peak oil, peak resurser, peak peak. Allt är peak och det finns bara en riktning. Desto mer friktion desto snabbare blir fallet, vilket är enbart positivt från min anarkistiska synvinkel som tycker allt i vår världsideologier bör förändras. Förändring är bättre än inget.
Om man ska tro på astrologin och profetiorna från medeltiden så kommer vi få se krig och kaos i Europa nu, speciellt södra och i mitten. Kriget som kommer ska leda till att människan finner harmoni oavsett ras och tro i slutändan, flera decennier.
Torkan i Afrika som sker nu "samma decennium som nu, allt enligt astrologin" nämns i dessa profetior, därav det kommande kriget. Så du är högst troligt på helt rätt spår 19:09.
Så skaffa mark och börja odla. Det krävs ju typ bara 300m2 per skalle om man är vegan. Käka bananer medans ni kan.
Deflationstrycket vi ser i nuläget orsakas av att banker inte ökar kredittillväxten, trots att centralbankerna har ökat bankernas reserver många gånger om. Centralbanker kan öka den monetära basen men det är först när bankerna använder denna för att öka utlåningen till privatpersoner och företagssektorn som det sker en tillväxt av pengar, läs centralbanker skapar inte pengar, det gör banker vid utlåning. Banker kontrollerar inflationen och centralbanker kan stimulera eller bekämpa tillväxthastigheten
Så sjunkande kredittillväxt orsakad av bankernas ovilja att låna ut, försöker centralbankerna i nuläget att kringgå genom att öka den monetära basen och de smala penningmåttet. De smala penningmåttet har i nuläget inte uppnått den (omsättnings)hastighet som centralbankerna behöver för att motverka den stora minskningen i det breda penningmåttet. Som förövrigt inte redovisas öppet av USA sedan ett par år tillbaks.
Bankernas ovilja/oförmåga att öka kredittillväxten innebär kapitalförstöring och deflation eftersom kunder fortsätter att amortera av gamla skulder och färre nya lån uppkommer samtidigt som skuldbaserade tillgångar minskar i värde när värdepappersmarknaden och andra tillgångsmarknader sjunker.
Nicole Foss är en duktig skribent och har mycket intressanta tankar, hennes orealistiska scenario kanske blir det som blir vår verklighet under kommande år, i nuläget saknar vi förmågan att se varför det är realistiskt.
Så att tänka antingen eller tror jag är fel, deflation är ej önskvärt för länder med hög skuldsättning och med nuvarande lågränteparadigm så skulle högre räntor, vilket vi kommer att se om ett par år med medföljande default och deflation, innebära för höga ränteutgifter för skuldsatta länder.
Centralbankerna använde hela deras arsenal under föregående finanskris och i nuläget med dagens låga och negativa räntor så återstår flera alternativ, varav ett är att ta bort valutor och införa negativa realräntor. Detta skulle medföra stora strukturella problem och inget som kan göras över en natt, vilket gör detta osannolikt på kort sikt. Dock till en tänkbar utveckling på 30 års sikt.
En period av kraftig deflation, när kredit och derivatmarknaderna imploderar under hösten 2011 och 2012 som innebär att centralbankerna måste öka smala och breda penningmått för att återigen skapa ekonomiskt tillväxt genom kredittillväxt, läs ökad skuldsättning.
Ett alternativ skulle kunna vara att någon större centralbank lanserar ett stödköpsprogram som köper upp mycket av västvärldens skuld, i form av tidigare osannolika belopp som innebär en devaluvering av en stor valuta till 90%. Detta skulle innebära en fortsatt nominell ökning av skuldbaserade tillgångar, läs aktier osv, och även en fortsatt ökning av skuldfria tillgångar, läs guld och silver. Silver priset hålls konstlat lågt eftersom omsättningen på denna marknad är betydligt mindre. Guld kommer säkert att göra en nedgång under kommande vecka, vilket min magkänsla säger kommer vara måttlig och kompenseras av att Indien och Kina fortsätter att köpa under dessa historiskt fördelaktiga månader gör guld. På kort sikt så är guldpriset volatilt men med nuvarande behov av devalvering så kommer skuldfria tillgångar öka.
Ett annat alternativ är att monetär policy överges och centralbankerna säger till politikerna att problemet ligger i deras händer, detta innebär förstår en orimlighet eftersom många länders skulder i nuläget är för höga för att genomföra större statliga strukturella förändringar av infrastruktur eller dylikt.
Deflation som orsakar hög arbetslöshet och en värre depression än 1930-talet i vissa delar av världen är ganska sannolikt, eftersom korrigeringen nedåt kommer att äga rum på kortare tid och fortsätta förbi föregående finanskris lägsta nivåer och i en tidsperiod när skuldnivåerna är mycket högre än tidigare perioder.
Efter att detta skett så kommer centralbanker att vilja ha ett nytt penningsystem, kanske ett globalt och marknadsbaserat system knytet till en skuldfri tillgång.
Min gissning är att vi kommer att se stark deflation under detta år och nästföljande år, när en välkänd man försöker exportera en depression genom devalvering/depreciering. Detta innebär högre räntor för mindre öppna ekonomier som kommer att se kraftiga apprecieringar deras valutor mot de två stora valutorna, varav bara den ena kommer att finnas kvar.
Högre räntor innebär en kraftig korrigering på på bostadsmarknaden och ett kraftigt prisfall på säkra tillgångar, läs obligationer. Den strategiska bör hålla en noggrann koll på när ränteläget börjar höjas.
Ps. Om ni kikat på en tillgångsbubblas olika faser så befinner vi oss i nuläget på väg mot denial och snart är vi en bulltrap.
Alternativt om 2000 var den första toppen och 2007/2008 den andra så är vi i nuläget på väg ned. För den som har tilltro till kontradiev cykler så kan QE/QE2 ses som ett försök att flytta nuvarande nedgång till början på en ny uppgång och på sätt växla upp och ner.
Jag är för övrigt inne på deflation eftersom vi sett en lång period av inflation.
Jag börjar bli sjukt less på guldbaggarna ärligt talat. 9/10 har INTE DEN BLEKASTE ANING om vad de pratar om, de bara rapar Mike Maloney, Eric Sprott, FIAT etc. Kan någon annan kliva in den här gången och förklara för guldbaggarna att vi inte har några "FIAT valutor" och att riktiga fiatpengar vore miljontals gånger bättre än de krediter vi har nu? Kanske också att det inte är "regeringar och politiker som printar", och när ni ändå håller på, att det riktiga syftet med dessa stimulanser är att förhindra deflation? Någon kan kanske också förklara petrodollar och varför dollarn inte kommer att kollapsa innan någon satt det systemet ur spel?
Desto bättre vore väl att någon som utger sig för att ha kunskap förklarar hur det egentligen ligger till…
Vilket penningsystem vi har i nuläget är ointressant efter kredit och derivatmarknaderna överstiger värdet på världens tillgångar och när någon av InterestRatesSwapparna eller Credit Default Swapparna löses ut i stor skala kommer bubblan att implodera..
23:59
Detta är kända fakta för guldbaggar. Det är nyfrälsta guldbullar som inte fattar men tycker att det är tufft att skrika ord de inte förstår i fel sammanhang. Håller med om att riktiga fiat skulle vara bra, mycket bättre än något metalliskt system. Problemet är bara att skydda systemet från korruption.
Ointressant vilket penningsystem vi har säger du. Intressant påstående. Tror du att penningsystemet vi har i nuläget kan ha haft något att göra med problemet du beskriver? Kanske lite? En skvätt? A wee bit?
Således är det kritiskt att begripa att vi inte ens har fiatpengar, och att fiatpengar faktiskt vore något BRA. En guldstandard kommer inte fungera och har aldrig fungerat, det kommer inte att göra något bättre på något sätt och framförallt inte flytta någon makt från bank/finansmaffian tillbaka till oss.
Jag kan säga att jag aldrig läst något Mike Maloney skrivit men jag såg precis en kortare dokumentär där han förutspår USD-kollaps, jag tror Peter Schliff har rätt om fler saker än Mike.
Jag tror även att FED kommer att exportera denna kollaps till omvärlden och EUROn kommer att försvinna.
00:28, jo, jag vet att det finns bildade guldbaggar också, tyvärr syns inte dom lika mycket.
Korruption ja, men det är redan ett gigantiskt problem. Med penning/banksystemet i våra/statens händer har vi ju iallafall en chans att få det rent och rättvist.
00:34, när ingen längre måste ha dollar för att köpa sin olja, då är dollarn inne på sista versen. Det kommer att hända förr eller senare, men med en gigantisk militär makt kan man "påverka" både marknader och politik mycket och länge.
00:32
Inte ens en skvätt, oavsett vilket penningsystem vi har så skulle människor agera enligt samma principer. Datorer skiljer oss från medeltiden, våra instinkter är desamma.
Jag skrev ett långt inlägg ovan om hur jag uppfattar att nuläget ser ut, varför inte bilda oss med din uppfattning. Det viktiga, för mig, är helt klart inte vem som har rätt eller vem som hade rätt först, det viktiga är man tänker efter.
Jag tror inte att FIAT är lösningen, enligt skilling banco model eller dylikt, utan att lösningen ligger i att enligt FOFOA eller likasinnand ha en valuta som är an accout of value, a medium of exchange och a store of value. FIAT erbjuder bara två av dessa.
23:59
Nu retar du upp dig sådär igen. Läs FOFOA istället 🙂
Men varfor sager goldbugs att man ska kopa guld OCH att det kommer bli deflation. Ar det inte battre att vanta med att kopa da tills guldet gar ner i pris under deflationen?!?!?
Ok, jag fattar deflationen galler inte guldet. Nu galler det att ta reda pa nasta valuta som 18:36 snackar om. "Cash is king and gold is god!" /jag
23:29 Är det du Keynes? Självklart hjälper inte mer krediter, mer bailouts och mer stimulationsprogram, det är ju det som skapat hela krisen!
Guld på $1881 och stigande…
Hyperstagflation
Vilka bittra kommentarer, kan det vara för att aktiemarknader viker och guldet rusar?
Hyperinflation inom en tioårsperiod.
suck
Ingen "trycker" pengar idag, alltså utökar M1 direkt.
Hur vet du att de inte KOMMER att göra det?
orka röra till definitionen av fiat pengar, pengarna inte konvertibla i något reellt.. är det något annat som är överhuvudtaget relevant?
På vilken sikt? Kort sikt eller lång sikt?
Kan ej svara utan att veta vad som avses.
//HPD
Instämmer med 10:18 ovan…
Jag tror att det kan bli deflation på kort sikt vilket 'man' kommer att försöka häva med diverse åtgärder (QE, mer pengar). Detta leder till inflation och kanske även hyperinflation längre sikt.
//Bitem
9:30, om pengar inte är konvertibla till något reellt som du säger, menar du då att man inte längre kan använda pengar för att handla varor och tjänster? Satan, kunde du inte sagt det lite tidigare så jag kunde ha dumpat alla mina pengar innan dom blev värdelösa?
Riktiga fiatpengar är skuldfria och utgivna av oss som stat. Vi kontrollerar då inflation och penningpolitik. Det är enorm skillnad mot de krediter vi har nu som representerar skuld istället för värde och som expanderas av banker. Riktiga fiatpengar skulle kunna betala av vår skuld utan att skapa inflation, möjliggöra radikalt sänkta inkomstskatter, etc. etc.
Att man kan gå till banken och växla ut sina papperslappar mot guld och silver. tex inom usa innan 1933.
Kan man inte göra det finns det ingen gräns för hur många papperslappar det kan skapas. Oavsett om det är banken staten eller tomten som skapar dem.
Som tidigare påpekats, läs FOFOAs blogg – och då speciellt denna analys: http://fofoa.blogspot.com/2011/04/deflation-or-hyperinflation.html
Där har ni svaret. Det är iaf min starka övertygelse.
Jag saknar alternativet: Hyperstagflation i veckans enkät