Det har talats lite om att interbankmarknaden håller på att frysa ihop igen likt 2008.
Mycket möjligt att det gäller BIGPISFUKUS-länderna, men nedan kan vi se den svenska interbankräntan, 3-månaders STIBOR. Den har visserligen stigit från de artificiellt låga nivåerna som Riksbanken såg till att pressa fram under den akutare delen av finanskrisen 2008-2009, men det känns inte som den har nått krisnivåer för de svenska bankerna. Än. Tvärt om följer den väl Riksbankens ränta, reporäntan, rätt väl.
Det kanske kommer om/när interbankmarknaderna fryser ihop igen, men vi är iaf inte där just nu.
Däremot kan låga räntor skvallra om deflationstryck, men det är en annan fråga.
För övrigt behöver inte penningmängden minska för att vi skall få deflation, åtminstone inte inledningsvis. Det räcker att pengarna fryser ihop när alla just nu springer till räntebärande statsobligationer till löjligt låga och ointressanta räntor. Slutar pengar att cirkulera och alla i panik håller i sina statspapper med sina allt likstelare händer så får vi deflation utan att skuldsättningen för den delen minskar.
Och då får vi också låga räntor. Så avgörande här är omsättningshastigheten för pengarna. Pengar är till för att cirkulera i ekonomin, då gör de nytta som smörjmedel för ekonomisk aktivitet. Att sätta dem i statspapper fryser ihop ekonomin även om räntorna pressas. Normalt innebär lägre räntor dock att folk och företag börjar låna igen, men när vi redan är tungt skuldsatta så är det frågan om det längre är möjligt. Vi hamnar kanske i en likviditetsfälla framöver.
23 kommentarer
En sak som jag märkt är att jag har 0,42 procentenheter bättre ränta i inlåning (en nischbank med bankgaranti) än vad jag har på bolånen. Just nu har jag 900 000 på ett sånt konto samtidigt som jag har bolån för lika mycket och tjänar en liten mellanskillnad.
Är det stor risk i ett sånt upplägg?
Tämligen riskfritt. Du kan ju lösa dina bolån närhelst du vill om räntorna slår om. Risken ligger i att euron och 100 000 euro i insättningsgaranti faller under 900 000 samtidigt som banken går i putten.
Är det samma bank som lånar in och lånar ut (osannolikt) så hade det varit "helt riskfritt". Men det är det ju inte.
Det tar ju tid att få ut pengar från insättningsgarantin också, jag hade haft (har) 50 000 – 100 000 i en annan bank också.
Cornu,
Du argumenterar ju för att alla bör minska sina skulder, och det verkar vara helt rimligt, men är det ens möjligt med dagens fractional reserve-banksystem. Tvingar inte en amortering av lån fram ett banksystem där någon annan institution än bankerna måste öka penningmängden (riksbanken/riksgälden)?
Jag skulle även gärna höra din analys av ett banksystem som bygger på 100% reserver eftersom det allt oftare framförs som ett robustare alternativ till dagens banksystem.
AG
Shadowstats -> M3 minskar kraftigt.
M1 och M2 ökar men dessa lyckas inte öka hastigheten på pengar eftersom dessa även hamnar i bankernas reserver.
Jag tror att Ben Bernanke kommer att exportera deflation från USA till omvärlden och detta kommer att leda till en enorm bubbla i Kina som brister.
Priset på guld ser ut att i nuläget röra sig snarlikt inkomstökningar i Kina.
FRB 1:1 är nog en utopi men kanske 1:2 skulle vara hållbart.
Eller så monopoliserar man penningskapandet till staten, riktiga skuldfria pengar. Döden för parasiter inom finans dock.
Men vi som är fiender till system behöver inte göra ett skit, se hur duktiga parasiterna är på att utplåna sitt egna system 🙂 Hoppas på ännu mer girighet och en total kollaps.
I ett byteshandelssystem blir det mycket svårt för parasiter, troligen tar de hellre repet än lever som vanliga.
Skulle jag sörja om alla finansparasiter tog repet? NEJ, jag skulle dra en lättnadens suck.
15:34 Det skulle ju inte alls fresta politiker att använda sedelpressen för att finansiera diverse åtgärder för att få sig själva omvalda?
Det stora problemet är att nuvarande skulder inte kan skrivas av utan måste inflateras bort.
I nuläget ser vi ett stort deflationstryck i västvärlden, detta deflationstryck har på kort sikt minskats genom QE.
Det vi behöver är något, kan vara fiat, som inte är en valuta utan som är pengar, och som behåller värde över tid. Vilket valutor i nuvarande penningsystem inte gör.
Att döma av centralbankernas agerande får man nog dra slutsatsen att yieldkurvan på statsobligationer har spelat ut sin roll som indikator för deflation/inflation.
Detta primärt eftersom det endast återstår en handfull nationer vilka kan ses som tillflyktsorter från risk (Schweiz, Norge exempelvis), och det söker sig inget fritt kapital till de statspapper där stödköpen håller räntorna artificiellt låga (USA, Spanien, Grekland, Portugal, Italien m.fl.).
Effekten blir att räntorna trycks ner och ger sken av att allting är business as usual, men det är bara en tidsfråga innan räntemarknaderna exploderar under all stress.
Folk börjar bli med i matchen när det gäller vårt penningsystem! Attans så det glädjer mig! Förståelsen för hur det verkligen fungerar och hur sjukt det är måste spridas, annars kommer aldrig något att förändras.
15:52
Problemet är att varken du eller våra politiker fattat att det är omöjligt att inflatera bort skulder eftersom varje krona du försöker inflatera bort kommer att åtföljas av tio nya kronor i skuldsättning eftersom marknaden inte kommer jaga svansen på inflationen utan försöka föregå den. Resultatet blir hyperinflation vilket är bland de värsta scenarion någon kan tänka sig.
Det finns två sätt att lösa krisen – avskuldning eller konkurs! Alla andra sätt är enbart drömmar av keynesiska voodoanhängare.
Avskuldning eller konkurs löser väl inte heller problemen långsiktigt? Vad som måste till är skuldfria pengar.
Vad har förresten politiker med detta att göra? Politiker har ingen makt över vår penningpolitik vilket är en del av problemet.
16:08
Jo det är precis vad det gör, men det är en lång process som politiker antagligen aldrig kommer vilja ta tag i, men inte en bråkdel så plågsam som eventuell hyperinflation. Jag säger inte att de inte kommer försöka inflatera bort skulder, jag säger bara att det kommer att explodera i ansiktet på dem om de försöker då de inte begriper konsekvenserna av fenomenet.
I princip är frågan helt stört okomplicerad, låt banker som inte klarar sin verksamhet pga vårdslös kreditgivning gå i konkurs. Problem solved!
Tillgångarna (skulderna) i konkursboet kommer i slutändan alltid plockas upp av någon som kan hantera dem bättre. Om gäldenären inte kan följa sina åtaganden får de i sin tur gå i konkurs, ytterligare en förlust för banken men en seger för det monetära systemet. Så rensar man ut skit ur systemet, man låter oansvariga stå sitt kast.
16:15
Skämtar du med mig? Allting är politik, reporänta, ränteavdrag, rot-, rut-, SBAB, inflationsmål – you name it. Hallå är det någon hemma?
Anonym 16:15
Är du allvarlig?
Nu är nya rådet till alla skuldslavar att koka storkok. Krismedvetandet sprider sig.
Men det är ju inte allt som går ned vissa fonder som handlar med aktier går ju bra fortfarande exempel SEB Asset så det är kanske bara vissa som behöver justeras.
Jim Sinclair on the Inflation/Deflation Debate.
http://www.youtube.com/watch?v=Mc-W4Qg6wM4
Nuvarande negativa räntepardigm gör STIBOR, TED-spread och OIS-spreadar missvisande.
Svenska banker har 50% av deras finansiering i USD och EURO.
Man kan ju skapa en parallell valuta, riksdaler, som är skuldfria, så får samhället tid att ställa om. Riksdaler ska vara 1:1, banskerna kan leka vidare med sina skuldbaserade SEK bäst de vill.
Tänk att kunna spara i en valuta som inte inflateras i första taget..då kanske fler nyttiga investeringar kunde göras. Säg en ränta runt 10-12%, det skulle locka fram kapital för både ny kärnkraft och räls och annan infrastruktur. Spekulation skulle vara mindre attraktivt om det skulle behöva slå 10-12% ränta 🙂 Bankerna skulle dock skrika som stuckna grisar och BLT skulle nog stoppa huvudet i gashällen..
16:40, allt det du nämner är mycket intressant. Dock spelar det inte en enda djävla roll sålänge våra pengar är skuldbaserade, dvs de representerar skuld istället för VÄRDE. Reporänta, ränteavdrag, rot-, rut-, SBAB, inflationsmål, BLA BLA. Sålänge vi har skuldbaserade pengar är allt det du nämner irrelevant, samma problem kommer med tiden att uppstå ändå. Så, nej, politiker har ingen större makt över vårt penningsystem. Är det någon hemma? Den dag vi har statligt utgivna skuldfria pengar med ett banksystem som kontrolleras av oss, DÅ har politiker makt över situationen.
JA JAG ÄR ALLVARLIG.
16:40 luktar obildad smartass kingworldnews-guldbagge.
När vi pratar reporänta pratar vi riksbanken. Vem har valt dom, appropå politiker och makt över penningsystemet?