Dags för ett sammanfattande inlägg om det panikartade börsläget. Panik hos de som inte sålt under våren, utan lyssnat på alla råd om att konjunkturen är stark, ingen fara med skuldkriser, aktier stiger alltid etc, medan “smart money” har sålt. I sakens natur är att det Svarte Petter-spel som kallas börsen förutsätter att det finns någon stackare som köper så att andra kan sälja i tid. Svarte Petter är ofta privatpersoner, då de är lättast att lura i att sitta kvar i sina positioner eller att allt är så bra, så bra.
Notera att det har funnits stora mängder med fundamentala indikatorer hela våren, t ex massiva insiderförsäljningar i New York – i princip rör det sig om 100-faldigt eller 1000-faldigt större volymer insiders som sålt jämfört med insiders som köpt. Och tekniskt har börsen varit blodfattig en stor del av våren, och som bäst legat i sälj/neutral. När man har så blodfattig börsutveckling på en börstopp är det ett ganska bra beslutsstöd.
Det kommer naturligtvis rekyler, men det är inte tillfällen att köpa. Det är tillfällen att sälja och ta förnyade negativa positioner. Den mest positiva positionen som är aktuell just nu är att vara likvid. STFB gäller, inte BTFD. Sell the friggin’ bounce.
Men. Bara för att jag mfl visat sig ha rätt betyder det inte att vi kommer ha det framöver. Använd din egen hjärna. Lita aldrig blint på någon annan. Är du oförmögen att lyckas på börsen så rekommenderar jag starkt bankboken som ett fullgott och billigare alternativ.
Australien
Australiens All Ordinaries nu på morgonen, skrivande stund, inte slutkurser. Har en del att ta igen från gårdagen, så det är nedåt som gäller i Australien.
Börsen i råvarutunga och ganska ekonomiskt välmående Australien är nu tillbaka till nivåer från juli 2009. Veckochart nedan.
Mike Shedlock har en sammanställning över index i Asien nu på morgonen.
Råvaror för oss över till följande.
Oljan
Oljepriset faller. Det kommer fortsätta falla trots peak oil. Men den här gången kanske det inte faller till ca 30 USD, eller vad det var som gällde i början 2009. Den gången höll fallet på i ca ett halvår. Tillgången på olja har sedan dess blivit sämre, och raset bör inte gå lika långt. Kom ihåg denna utmärkta kurva från hjältarna i Knivsta. Rött är oljepriset, grönt är konjunkturen.
Säg att oljepriset faller till 50 USD den här gången. Konsekvensen av det blir ändå tydlig. Sälj oljebolagen om du inte redan gjort det. Köp tillbaka billigare framöver. Mycket billigare. Speciellt gäller det oljebolag med dyr utvinning av icke-konventionell olja, som snabbt går mot olönsamhet om oljepriset dyker.
Det finns inga bra branscher vid massiva börsnedgångar, alla aktier dras med ner. Det ger dock köplägen.
Stockholmsbörsen
Det går att inbilla sig att nästa stöd på Stockholmsbörsen ligger på 925. Se veckochart nedan.
Jag trodde å andra sidan med samma analysmetod att ca 975 skulle vara ett stöd, men det blev bara en intradagvändning på ca 975 och sedan var det stödet borta.
925 kan dock vara en nivå för oss med negativa positioner att ta vinsten. 925 kan vara en plats för en rekyl upp, och på den rekylen är det STFB som gäller. Är man dock lite långsiktig så upphör knappast börsnedgången på 925, den bara lugnar ner sig tillfälligt.
925 är dock inte en position att köpa in sig på börsen. Återigen är likvid den mest positiva positionen man skall ha nu.
Ärligt talat så har tecknen under våren varit så tydliga att om man inte sett dem utan legat kvar så skall man allvarligt fundera på om man alls har på börsen att göra. Dock är det så att för att smarta(re) pengar skall hinna sälja så måste det finnas Svarte Petter. Om folk lär sig att det inte finns snabba och enkla pengar på börsen så finns det ju ingen för övriga att sälja till.
Så varför har folk hängt kvar på en anemisk börs nära toppnivåer? Svaret är enkelt: Girighet. Man ville tjäna någon gnutta procent till, trots att nedsidan var betydligt större och sannolikare. Psykologisk förnekelse eller förhandling kan vara väldigt dyr.
Bryter börsen ner med kraft genom 925 så har vi 860, 800, 700, 650 och 600 som andra möjliga stöd. Utzoomad veckochart för OMXS30 nedan.
Än så länge är nuvarande vecka 31 år 2011 den sämsta börsveckan i Stockholm sedan mitt i den akuta finanskrisen oktober 2008. Vad vi lär oss av det är att börskraschen inte kommer fortsätta i samma takt, och att börsen relativt snart efter en så kraftig sättning bottnade, om än på något lägre nivåer. Å andra sidan kan börsnedgångar också börja med en kraftig krasch likt den här veckan och sedan fortsätta i maklig takt nedåt. Eller krasch? “Oro på marknaderna”, “kräftgång” mm används i media för att beskriva det hela. En krasch är en krasch är en krasch.
Är man nu inte girig i sina negativa positioner så kan som sagt 925 vara en intressant nivå att försöka ta vinsten på. Är det däremot inledningen på Det Stora Deflationsscenariot och The Big Depression of the 2010:s (Nicole Foss) så är det en annan sak…
USA och S&P-500
Den amerikanska S&P 500-terminen pekar just nu på fortsatt svag nedgång.
Inget dödskors i USA. Än. Den konspiratoriskt lagde menar att börserna sänks för att kunna motivera ett QE3-paket, även om det inte är någon lösning vilket vi ser nu. Men utmärkande för idioter är att de försöker upprepa samma sak igen och igen, förväntandes andra resultat.
Idag kommer USA:s arbetslöshetsstatistik klockan 14:30. Det kan vara en siffra som kan rädda eller stjälpa börsen. Frågan är om man hinner omformulera den till något positivt? Spindoktorerna arbetar antagligen övertid med att sälja in siffran som positiv, vad den än blir. Annat lite mindre intressant tidigare under dagen är BNP för Italien och Finland, och PPI för Storbritannien. Samt tysk industriproduktion.
Experter
Vad gäller finansbranschens och medias egna experter, t ex Peter Malmqvist som sågas friskt av bloggrannen MFC, om ni inte lärt er än, lyssna inte på dem. De har i princip alltid agendor ifrån olika uppdragsgivare och arbetar i en miljö där de skadas av det groupthink som omger dem. Bonnier/DI:S Malmqvist får även nu uppmärksamhet i Bonnier/DN.
Jag kallar mig inte expert, men här ute i min jordkällare i skogen är det enda bruset vinden i lövträden så jag påverkas inte av groupthink på kontoret.
Kom också ihåg att tyckare inom centralbanker etc naivt tror att de kan snacka upp konjunkturen etc. Alla talar i egen eller uppdragsgivarens sak. Tillägg: Och vad lobbyorganisationer som Aktiespararnas VD tycker kan vi ju gissa. Lätt. “Mårder tycker att sparare som äger en bred Sverigefond gott och väl kan behålla den” enligt Bonnier/DN.
Guld och silver
Guldpriset har i skrivande stund fallit tillbaka något från noteringarna över 350:- SEK per gram under gårdagen till 348:- SEK. Starka krafter agerar för att pressa ner priset på ädelmetallerna, vilket vi speciellt såg på en brutal nedtagning av silverpriset under gårdagen.
Kom ihåg att guld och silver skall användas som hedge (enligt mig). Inte som något man kastar sig in i panikartat. Lugn och fin alltså, och ädelmetaller skall vara del av en portföljs riskhantering. De skall inte vara din portfölj.
Likvider är det som gäller, även om jag har små negativa positioner mot OMXS30, Nikkei, S&P-500, Swedbank, SEB och Nordea.
Ta det lugnt nu. Förhoppningsvis har ni agerat i tid och sover liksom undertecknad gott om natten. Chanser att sälja och möjlighet att ta till er information har ni iaf haft. Finns antagligen fler floskler än ovanstående man kan häva ur sig, men något annat än att “tigerekonomin Sverige” är nästan lika klassiskt som att “Internet är en fluga”.
Tillägg: Så var det med det stödet på 925. OMXS30 öppnar kring 906. Men stöd skall tillfälligt brytas innan gummibandet drar upp igen. Men sker nu inte det idag, be afraid, be very afraid.
Tillägg 2: Stödet uppför sig nu som tänkt, börsen har studsat upp över 925 igen. 927 nu. Än så länge fungerar alltså stödet.
47 kommentarer
Mycke bra information TACK !
Andreas
VD ProInvestor.se
"är det enda bruset i lövträden" – Jag skulle dock säga att du mycket väl påverkas av groupthink på "kontoret", då ditt kontor i princip består av en handfull bloggar och internetsidor. Du är lite rolig ibland 🙂 bra blogg dock
Kraften i groupthink är oerhört mycket större när du har fysiska personer närvarande. Betydligt svårare att käfta emot och stå för sina åsikter när det är arbetskamrater man träffar dagligen.
Och jag läser även media som jag inte håller med. Du kanske tror att ZeroHedge är min enda kanal för information. Tänk om.
Finns där något instrument det går att ta negativa positioner mot OMXS30 utan hävstång?
Först ett gäng kommentatorer som inte förstår vad magkänsla är, och nu kommer de som inte fattar vad groupthink är. Gruppsykologi är en av de kraftigaste drivkrafterna hos människor. Fungerar på samma sätt i styrelserummen som i kriminella mc-grupper. Känslan av fördelning av ansvar, konformitet och att inte ha allt för avvikande åsikter gentemot ordförande/presidenten.
Eftersom Cornu inte tillhör någon grupp i den bemärkelse som gäller vid groupthink, påverkas han heller inte.
Ett klassiskt groupthink från svenskt näringsliv: Lars-Eric Petersson, Skandia "Jag uppfattade det som att vi var överens om att lyfta bonustaket".
Fantastisk analys av läget, C! Jag tror knappast att det finns någon annan som skulle kunna formulera en så klockren sammanfattning av läget.
Världsklass!
Bosse
Nu är du riktigt vass. Fortsätt så`här.
Igår i Studio Ett på Sveriges Radio kommenterades den ekonomiska krisen och den senaste börsutvecklingen av Pär Magnusson (chefsanalytiker vi Royal Bank of Scotland). Han var ganska tydlig och klar med att krisen är mycket allvarlig, även för Sverige och svenskarna. Programledarna kallade det han sa för "skrämselpropaganda" och försökte få honom att säga att det nog snart vänder upp igen, vilket han inte gjorde. Det framgick väldigt tydligt att programledarna inte hade en aning om vad som händer med ekonomin och nästan komiskt att lyssna på faktiskt!
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1637
Cornu, hur ser du på risken att förtroendet för fiatvalutor kommer haverera nu när centralbanker i princip tävlar om vem som kan försvaga sin valuta mest? (QE3 mm) Finns det ingen risk att pengarna i våra depåer om något år är i princip värdelösa?
Tack på förhand.
Mvh Johan
Det ar intressant att folja debatten pa utlandska ekonomitidningar. Nikkei dok nyss ner till under 9300 strecket vilket inte ens en 9.2 jordbavning och 28 000 doda i tsunami plus reaktorhardsmalta lyckades med.
Intressant ar att tva av de bolag som tvartemot gatt upp relativt kraftigt de senaste dagarna ar Calbee och Konami, vilka som bekant sysslar med snask & chips, sotsaker, tv-spel och gymutrustning. Soffliggarna vadrar morgonluft!
Robert
Johan 09:20,
Jag skrev igår en kommentar om att alla tecken funnits sedan lång tid tillbaka och att jag varit helt likvid sedan mars. Jag har växlat lite mellan att ha en del pengar i dollar och försökt se på andra valutor och analyserat andra safe havens.
Tyvärr blev min slutsats att läget är svårare att förutse denna gång (vad gäller valutor). Visst har exempelvis dollarn stigit de senaste dagarna men jag tror att det är precis som du själv skriver – det kommer att tävlas om vem som kan slakta sin valuta mest.
Dollar: Det finns inte tillräckligt med kylarvätska i världen för att hålla värmen nere på sedelpressen. Kommer troligtvis att stiga inledningsvis men risk finns för framtida kollaps.
Yen: Japan vill inte hålla för långt avstånd till dollarn.
Schweizerfranc: just startat pressarna.
Euro: Med all oro kring enskilda länder så ser jag det inte allt för otroligt att vissa länder bryter sig ut/blir utkastade. Effekten på valutakursen blir… påtagande.
Mitt råd kring valutor:
Alt 1 – spara i den valuta du har tänkt spendera pengarna.
Alt 2 – en väldigt diversifierad valutakorg.
/Eric
Intressant vilka psykologiska effekter detta kan få på bomarknaden. Kanske blir detta den sista faktor som *verkligen* knäcker det neutral/positiva sentimentet.
D.v.s. en återupptagning av den urblåsning som kort påbörjades 2008 men avbröts av "tigerekonomins" kredit och avdragsdopningar.(nollgränta, ROT, RUT, jobbskattevadrag e.t.c.)
/Darius
Darius, t ex alla som "inte amorterar för börsen ger bättre avkastning". Dvs sitter belånade mot börsen. Kanske inte blir så mysigt fredagsmys ikväll där.
Jag amorterar inte för att "börsen" ger bättre avkastning, men med börsen menar jag då inte bara rena aktier utan helheten som också innefattar t.ex. PM, Bearpapper och valutor.
En fråga till bloggägaren: Eftersom du är så övertygad om att vi ska ner en bra bit till, varför är du inte mera investerad i Bearpapper? Eller har du stor exponering mot PM fast du kallar det likvid? Känns…onödigt att sitta med SEK på fonddepån till 1,5% ränta (eller vad det nu är) när man har så tydlig och väl underbyggd målbild med ekonomin på 1-3 års sikt.
Cornu: Så hur långt ner ska vi om stödet bryts tror du? Vad säger TA (och magkänslan för den delen) egentligen…
Nu får alla känna på vad som menas egentligen menas med Risk.
Eller som banken säger: du får ökad avkastning om du tar högre risk.
Är inte den största Svarte Petter våra pensionspengar? Det pumpas väl konstant in mer pengar genom beskattning av inkomst än genom privat investering av småsparare? Eller du kanske räknar statliga pensionsfonder som investering av privatpersoner? Tänker inte på den delen vi får välja utan hela pensionen.
Hur mycket pensionspengar köper aktier varje dag?
Martin, visst relevant. Om du är duktigt och kan följa med åt bägge hållen så är det en sak. Men många "sparar i fonder istället för att amortera och sitter still i båten för börsen går alltid upp på sikt". Betydligt vanligare än att man är kunnig och insatt som dig.
Min portfölj, ger inga detaljer. Men om man har hävstång på x5 i t ex RBS Minishorts så räcker det ju att ligga 20% negativ för att få 1:1 utväxling mot negativ börsutveckling. Sedan 3% ränta på resten som då är utflyttat ur kf och inte kostar 1% i schablonskatt.
Sedan har jag onoterade innehav som jag ligger kvar i, ligger inte i sakens natur att man kan trada med dem. Och jag har även en PM-hedge av lämplig storlek.
Erfarenheten är att man skall tro på magkänslan/intuitionen, men man skall inte ta onödiga risker. 20% risktagning med 100% utväxling om jag har rätt är lagom tycker jag.
Som gammal räv kan jag meddela att historien upprepar sig. Några har lyckats pricka in en nedgång och gått ur i tid – och kallar då alla andra som inte gjort det för idioter. Sedan lägger man till lite ord/text så man får någon form av helgardering.
Mina vänner, det kommer gå upp, sedan ner, sedan upp etc.
Samhället brakar inte ihop. Konst, guld, diamanter kommer inte att gälla som
betalningsmedel.
Nu är det dags för lite kaffe på en Gotlandsstrand med den utmärkta boken Midvintermörker (boken rekommenderas starkt). Ikväll blir det kall Mariestad med lite grillat kött.
Som bloggrannen Winning Trading om och om igen påtalar. Fallande marknader är mer volatila än stigande. Därmed är risken större i negativa positioner, och den risken bör man därmed begränsa.
Gap fill!
Och vi har studsat på första target 910, dvs 135 ner (högsta 1182-1048 motstånd) från 1048 motstånd.
Vi vänder antagligen ner, men tar vi ut dagens lägsta? Om USA-data 14.30 är sämre än förväntat så ser vi nog resan fortsätta söderut.
Och där är det varmt, riktigt varmt så här års
Cornu, eftersom du ligger likvid alt. negativ börsen i SEK antar jag att du inte är alltför orolig för att fiatsystemet håller på att gå under? Jag börjar nämligen bli orolig för min depå och det hade varit intressant med din syn på detta inför stundande QE3 mm.
cornu på tal om att man ska söka egen information och få en egen uppfattning var får du dina tekniska analys grafter ifrån?
10:11, det är mina egna.
10:06, nej inte speciellt. Om inte annat är PM-hedgen en hedge mot det, liksom skuldfria jord- och skogsfastigheter och skuldfritt boende.
Fiatsystemet kommer inte gå under. Däremot kan kredit- och banksystemet gå under. Det sker dock inte över en natt och inte över hela världen samtidigt. Förhoppningsvis. Förnekelse från min sida kanske?
Tack för en mycket bra blogg!
En fråga, vad betyder PM?
Precious metals, ädelmetaller, dvs guld och silver (och enligt en del även platina och palladium, men där håller jag inte med).
finns Midvintermorker som e-bok? Helst EPUB
Kommer i höst i Massolits utgivning.
Har gått likvid med det mesta men fortsätter med månadssparande i Avanza Zero, 1000 kr i månaden i sju år nu. Extremt långsiktigt sparande…
Semestern har gjort dig gott, det märks. Fortsätt…
Det trista är ju att det finns en risk att RB gör om "reptricket" från 2008 och inför nollränta *igen*. Eller åtminstone kraftigt justerar ner räntebanan.
Det blir nog svårare att vara räntehök i direktionen under 2011/2011
/Darius
@Darius
Om RB inför nästintill nollränta blir det intressant att se hur det går med bostadspriserna. Kommer bankerna i läge med nollränta vara lika generösa med sin utlåning som de var under den senaste nollränteperioden?
ligga i kontanter är inte speciellt bra heller,om inte deflationsscenariot som är högst otroligt mer än på väldigt kort sikt.
kontanter ger säker negativ avkasting.
sen risk för hyperinflation.(folk tappar förtroende för valutan)
ingen fiatvaluta har någonsin överlevt.
personligen tror jag fysiskt guld är det enda man helt säkert kommer behålla köpkraften med,men det är ju inte så lätt att förvara.
så förutom "eliten" så går vi nog alla förlorande ur detta.
Folk har större skulder nu än då, engångseffekten nollränta har redan kört upp marknaden en gång. Det relevanta är vad för ränta bankerna får tag på pengar till, inte RB:s ränta.
Än så länge är interbankmarknaden lugn, men det kan nog ändra sig.
Risk smittar av sig på Sverige, en räntesänkning kommer att parera delar av detta, och långa räntan är extremt låg för tillfället överallt. Det speglar dock mer konjunkturoro än något annat.
5-årig statsobligation ligger under 2%. Både ränte- och aktiemarknaden diskonterar ny lågkonjunktur för fullt nu.
Det blir intressant att se vilka bolag som kan bibehålla sina utdelningar om nu konjunkturen viker. Ett fall på 25-30% till skulle åtminstone göra frestelsen stor att gå in "billigt" i högutdelare.
@ 10:51
Inte nödvändigtvis.
Om utländska investerare tappar förtroende för svensk bomarknad så blir det svårare för bankerna att sälja vidare sina lån(i form av bostadsobligationer). Då lär det bli mer amorteringskrav och mindre belopp på lånelöftena. Samt högre lånespread då kostnaden för de fallande obligationspriserna skickas vidare till låntagaren.
Och om vi får arbetslöshet och risk för arbetslöshet i tjänstesektorn(det slapp vi 2008/2009) lär nog inte bankerna vara så sugna på kreditsugna unga människor som vill låna 2.3 milj till en skokartong i vasastan.
Så jag tror att om vi nollränta igen så kommer det få en viss positiv effekt. D.v.s. som folk sa till mig 2009, "ska du inte köpa nu, räntorna är ju jättelåga"(notera att den logiska slutsatsen är inverterad).
Men den positiva effekten blir inte lika kraftfull denna gång. Den andra fyllan blir aldrig lika fin som den allra första.
/Darius
Hur naiv är jag om jag uppfattar QE som en metod att skapa pengar för att köpa värdepapper/aktier så siffervärdet på tillgångarna inte krymper?
Om det stämmer borde det minska smärtan i diverse ekonomiska institutioner som inte behöver konkursa medan den övergår i en jämt fördelad inflation?
Om det stämmer borde ett börsfall försöka hanteras genom QE3 som möts och förstärks av motsvarande penningskapande inom andra valutor? Och så blir det ett varv till med samma dynamik, osv, osv, tills något spårar ur?
Magnus, vad som behövs för att vitalisera ekonomin är mindre skuldsättning. Det får man bl a genom konkurser. Bara för att ett företag går i konkurs upphör inte dess riktiga kapital att existera. Det kan lätt köpas upp och drivas vidare i ny regi.
Genom QE-metoden så skjuter man bara upp konkurserna och skapar skadlig inflation. Man löser inga problem, utan rullar bara snöbollen större.
Var köper bankerna upp sina pengar just nu? SEBs "upplåningsränta":
1 år 2,61 2011-08-05
SEB officiell listränta:
1 år 4,28% 2011-07-15
riktigt saftig marginal, bör dock finnas utrymme för rätt stor rabatt i dagarna för de som känner till detta och kan förhandla..
men varför denna kraftiga reaktion på skuldkrisen i europa och dålig statistik från usa just nu? jag menar Italien och spanien har några månader eller mer kvar innan några verkliga problem eller har jag fel?
Hur kommenterar cornu denna artikel?
http://www.svd.se/naringsliv/hacklad-syn-pa-borsen-star-sig_6369716.svd
För oss som är förhållandevis unga och satsar på en utdelningsportfölj för framtiden (ränta på ränta-effekt), hur allvarlig är den här krisen? Jag har pengar att tanka på med, och jag hade sedan nyår investerings-stopp då jag tyckte att börsen blivit för dyr. Samtidigt kan jag inte sälja då jag skulle bli återbetalningsskyldig för CSN. (och jag räknar med att mina investeringar har högre utdelningar än CSNs ränta.). Jag ser denna kris som en chans att köpa billigt. Vari ligger faran i de "stabila" företagen om man som jag är extremt långsiktig (horisont på 30-40 år)
Titta vilka företag på OMX som fanns för 20, 50, 80 och 100 år sedan..
Johan S, tror man att den parantes som gällt 1980-2000 skall fortsätta gäller är det lönsamt att investera i aktier långsiktigt. Tror man istället på en utveckling typ 1929-1955 så blir det lite annorlunda…
Ställ dig frågan, är vi vid 1980 nu eller 1929?
32000 flera än väntat fick jobb i USA.
32000 jobb kan göra att hela världen nu kommer gå bättre och problemen är bort blåsta.
Är detta på riktigt fungerar börserna runt om i världen så här.
Lugn och fin. 32000 fler jobb än väntat för två månader sedan lugnar marknaden i hur länge? Börsen värderar företag på framtidsutsikter, inte på hur jobbsiffrorna var i juni.
Vänta till 15 min efter de amerikanska börserna öppnar. S&P 500-terminen pekar på mer nedgång nu än före statistiken. Sedan får Fjollträsk göra som de vill så länge.
Någon som vet något mer om den manipulation som Nasdaq OMX höll på med idag då de stängde av index uppdatering och kursinfo/orderdjup redan kl 17.00?
Mellan 17.00 – 17.20 sjönk bl.a DowJones med ca 1%, vilket borde påverkat OMX-index tycker man?