SEB släppte nu på morgonen sin boprisindikator som uppvisar ett “skarpt fall” (citat SEB:s pressrelease)
Indikatorn är skillnaden i procentenheter mellan antalet som tror på stigande priser och antalet som tror på fallande priser.
Fortfarande är folk alltså övervägande positiva. Men de räknar också med lägre räntor än vad Riksbanken flaggar för. Folk i allmänhet tror bara att Riksbanken höjer räntan ytterligare 0.25%, och att det sedan är slut på räntehöjningarna.
Det tål att upprepas att priserna på lägenheter har fallit sedan februari-mars, och att vi i allt fler kommuner ser fallande villapriser, även i Stockholmsområdet, t ex Täby eller Norrtälje.
Det är alltså fortfarande generellt huvudet i sanden som gäller. Majoriteten tror fortfarande att priserna skall upp. När kartan och verkligheten inte stämmer överens gäller kartan. Men rubriksättningen i media är lite väl dramatisk, det är fortfarande fler som tror på stigande priser, även om det är färre än 50% som tror detta nu.
Bedömare utomlands kan med klara ögon se vad som är på väg att hända, Bonnier/DN nämner t ex The Economist. Och det är bara att hålla med. Tittar man på siffrorna så är den svenska bostadsbubblan spektakulär, rent av dubbelt så stor som den amerikanska bubblan var innan den började pysa 2006.
18 kommentarer
Om man sköter sina betalningar men bostadsföreningen går i konkurs, vad händer då med ens bostadsrätt? Är det någon läsare här som har erfarenhet av detta från förra fastighetsskrisen?
Beror på lite vem som köper konkursboet. Köparen kan göra om boendet till hyresrätter. Då blir du helt enkelt hyresgäst i din lägenhet. Alternativt så flyttar du. . Köparen han sälja fastigheten till en "ny bostadsrättsförening". Isf får du betala en ny insats eller välja att bo kvar som hyresgäst. De kan inte tvinga iväg dig från lägenheten. Vid en konkurs så förlorar du hur som helst din insats.
Mer om bostadspriser i DN:
http://www.dn.se/ekonomi/marknaden-ar-overvarderad
Sorry, såg att jag var kraftig pucktvåa på den länken Cornu. Sorry, tacksam för raderingav inlägget ovan inklusive detta.
Det är OK att vara pucktvåa. Välj en annan signatur än "Anonym" så kommer ingen känna igen att det var du.
Vad är pucktvåa?
Mvh Stellan
@ Stellan
Uttryck som härstammar från ishockey där två spelare jagar efter pucken. Tvåan på pucken är mao just pucktvåa. Inte bra. 🙂
@ Cornu
Fixat.
Facepalm.
guld ath i sek 🙂
En invändning som man ofta hör mot The Economists artikel är att man jämfört kostnaden för att äga alternativt hyra sitt boende.
Eftersom hyresmarknaden är reglerad i Sverige är det där skon klämmer, dvs hyrorna är för låga, medan priserna är rätt.
Tankar kring det?
Spontan tanke, merparten av de bostäder som finns i när-Stockholm är ombildade hyresrätter, dvs bostadsrätter med stora lån i föreningen och stora lån för enskilda medlemmar. Det finns förstås föreningar med låga lån och medlemmar utan lån.
Detta medför att utbudet av hyresrätter inte är likvärdigt, i antal lägenheter, och att denna invändning mot att hyresmarknaden i Sverige är kraftigt reglerad inte är helt korrekt. Det är dock bra med invändningar eftersom Sverige inte är USA och en direkt jämförelse inte går att göra. Om vi tittar över Öresundsbron kanske vi ser ett mer jämförbart bostads- och affärsklimat och kanske vad som komma skall.
Konsensus är även att det är bra och framgångsrikt att bo i en bostadsrätt, desto högre hävstång desto bättre fram tills bolånetaket?, eftersom det är en investering som aldrig går ner, gör boendekarriär så ökar bankkontot, bnp etc.
Bostadspriser de senaste åren har till stor del ökat på grund av låga räntor och ökade realikomster. Reala priser på bostäder är svårt att utvärdera (enligt mig) men en jämförelse mellan kvoten på realinkomst och kvadratmeterpris ger en indikation.
Istället för att fråga sig om det kommer komma en korregering i bostadspriser framöver kanske det är mer sunt att fråga sig om det finns någon/några faktorer som talar för att bostadspriser ska öka i samma årliga takt de närmaste åren i en ekonomi drivs av den privata sektorn och en stor export till närliggande EU-länder.
Min gissning är rejäl inflaton och högre räntor, högre än RB nuvarande räntebana.
@ Richard
Det pratas väldigt ofta om reglerade hyror i Sverige eller Stockholm där jag bor.
Jag bor i en tvåa med öppen planlösning om 100 kvm. Renoverad fastighet 2004 och flyttade in efter jag hoppat av bostadsrallyet maj 2007 (lite för tidigt jag vet).
För det betalar jag 14892 kronor/mån.
Visst det finns mycket billigare lägenheter att bo osv men det som defacto har skett är att de ägt rum stora hyreshöjningar de senaste åren (iaf i stockholm) som motiverats genom omfattande renoveringar osv.
Dvs de har legat utanför de vanliga hyresförhandlingarna där de gått upp med några futtiga procent.
Så även om det finns reglerade hyror kvar så har de på en hel del ställen ändå höjts priser.
Finns det någon undersökning som visar hur stor del av inkomsten folk lägger på boende i olika länder?
Känns som svenska hyresrätter är väldigt billiga. I alla fall är spannet mellan attraktiva hyreslägenheter med låg hyra i bra områden (innerstan) och miljonprogrammens hyresrätter med hög hyra konstig.
Bor utomlands en del, bland annat i Tyskland. Här har jag grannar som betalar 1000€ i månaden för 40kvadratare. Det är lägenheter som skulle ligga mellan 1 och 1,5 miljoner i inköp.
Kan det vara så att nästa steg är att pressa upp hyrorna för folk som bor i hyresrätt för att behålla värdet på bostadsrätterna?
Blir nog lite fel när man jämför hyres vs bostadsrätter i Sverige.
Hyreslägenheter är sjukt billiga i jämförelse, en bostadsrätt som kostar 2M + 2500 i hyra kan kosta ca 3000-3500 att hyra. Men är inte vem som helst som kan få sådana hyresrätter i Göteborg/Stockholm. Det krävs kontakter, extrem tur eller att du hostar upp typ 500k kontant och köper den svart.
Hade marknaden varit fri hade väl vissa hyresrätter fått flera hundra procent ökning i hyra.
Tror ni inte de som gjort undersökningen har tagit hänsyn till hur det ser ut i Sverge?
På er låter det lite som "det är annorlunda i Sverige, det kan inte hända här". 😉
"Hyreslägenheter är sjukt billiga i jämförelse"
– Du har aldrig tänkt på att man kan vända på det och säga att bostadsrätterna är sjukt dyra? Fast det är klart, med en fet undersköteskelön är ju miljoner småpotatis, eller hur?
Tänk på att det finns _många_ människor i sverige (studenter, pensionärer, ensamma mammor, arbetslösa) som lever på i storleksordningen 8000kr/mån efter skatt. Hyresnivåerna i innerstan är inte intressanta i det stora sammanhanget, utan medelhyran. Jag vill påstå att den inte går att höja värst mycket utan att även höja bidrag och därmed även höja skatter.
Att som höginkomsttagande bostadsrättsinnehavare gnälla om att folk i miljonprogrammen bor för billigt är mao att skjuta sig i foten rejält.
Slog mig just. Jag känner, om inte hundratals, så kanske 50-tals människor som bor i Stockholm. Gemensamt för dem är att ingen jobbar i något produktivt yrke. Journalistik, konstnärskap, handel, offentligt förvaltning, restaurang och service, taxi, utbildning, jurist. Men ingen inom exportbranschen. Konstigt, eller hur? Kan det vara så att Stockholm behöver Sverige, men inte tvärtom? Dra en cirkel runt Stockholm, studera vad som går in respektive ut. In går ungdomar från hela riket, energi, mat, skatteinkomster. Ut kommer dåliga lagar, urusla bloggar, yrkespolitiker, missriktade regional/lokal stöd, urusel film och kultur. En satans massa sopor och miljöförstörande substanser. Frågan jag ställer mig är om Stockholm skulle klara sig utan Sverige, att Sverige skulle klara sig betydligt bättre utan Stockholm är ställt utom all tvivel. Och som lök på laxen lär vi få betala Stockholms bolånebubbla. (nåt slags fiffigt skatteavdrag för alla som inte kan sälja till "rätt pris")