Läsaren Johan som är intresserad av kommunen Karlstad har manuellt gått igenom 2000 registrerade lagfarter via Booli och tagit fram nedanstående graf över antalet registrerade lagfarter per månad. Ett digert arbete som tog ett antal timmar och är väl värt att dela med sig av till omvärlden. Själva dokumentet finns hos Google Docs.
Antalet registrerade lagfarter för 2011 och månaderna januari, februari, april, maj och juni är lägre än krisåret 2009. Antalet registrerade avslut är 43% ner för maj 2011 jämfört med maj 2010 och 70% ner för juni 2011 jämfört med juni 2010.
Ytterligare vatten på kvarnen om förmodad mäklardöd till hösten. Omsättningen har helt havererat. Notera att lata mäklare kanske inte skickat in alla lagfartsansökningar för juni månad än pga semester, men maj månads ras i omsättning på 43% bör vara stabil.
Lagfarter registreras på tillträdelsedatum, så det rör sig om affärer påskrivna tidigare under våren.
För er som inte har koll så föll bostadspriserna 2009 i spåren av den akuta finanskrisen och marknaden var mycket tuff vilket skickade flera mäklarbyråer i konkurs. Juni – augusti är också populära månader att flytta som villaägare, då villaköpare ofta har barn och försöker undvika att flytta mitt under skolterminerna. Mäklarna har nu nästan haft tre veckor på sig att skicka in lagfartsansökningar för juni månad.
Insiders hos åtminstone en större mäklarbyrå har bekräftat att marknaden havererat, och byrån ifråga gjorde ett 60% sämre resultat i juni än budgeterat. Till hösten kommer dessutom marknaden översvämmas av objekt som man håller på just nu.
35 kommentarer
När jag tittar på Booli får jag det till 34 i Juni och 37 i Maj… Fortfarande relativt lågt, men betydligt mer än vad Johan lyckats räkna till?
C
Det ska bli intressant att se hur det går för JM att sälja sina nyproducerade BR på Liljeholmskajen (mitt emot Hornstull I STHLM)
De har precis släppt ut ca 80 nya lägenheter
http://www.booli.se/lagenhet/liljeholmskajen/828558/#/rum:2,3,4/
Noteras bör väl också att de kommer att bli en utmaning för dem som redan bor där och har planerat att flytta under hösten…
Tyvärr är statistiken för de tre senaste månaderna inte mycket värd. Det finns nämligen en stor eftersläpning iom att registrering hos lm ej behöver ske förrän tre månader efter kontraktsdatum. Dessutom är det inte helt ovanligt att slarv gör att vissa förvärv inte anmäls förrän efter ännu längre tid än så. Mao kan ingen slutsats dras utifrån antal registrerade lagfarter ännu.
15:24
http://en.wikipedia.org/wiki/Denial
15:43
Kunde inte sagt det bättre……
A.L
15:24/43: Siffrorna är som sagt redan rejält inaktuella, så uppenbart är det för tidigt att dra några slutsatser alls.
15:43
http://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias
Nuvarande siffror från booli:
April 48 (redan högre än både 2009 och 2010)
Maj 37
Juni 34
För Maj och Juni saknas antagligen en hel del…
15:12
Stämmer mycket riktigt! Beroende på vilka inställningar man gör i sökningen, viktigt att ha samma kriterier på alla summor man jämför mellan.
Därför kan det variera beroende på vem som räknar.
Oavsett är det låga nivåer.
Måtte jävulen ta alla mäklare.
16:10
http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2009/02/pdf/c3.pdf
Tycker mig se väldigt mke mer tillsalu skyltar än tidigare sen någon månad tillbaka.
Tack för bra datainsamling och översikt Johan, och publicering Cornu, och bra kommentarer (speciellt Anon 15:24). Sådant här hjälper en att skapa sig en egen bild! Mycket värdefullt!
om alla åren utgår från samma sökkriterier kan man väl säga att utvecklingen är mkt intressant inom detta segment. Vi har två månader med fallande antal registreringar. Detta i en period som "historiskt" ska vara där antalet stiger kraftigt.
Spännande. Beror säkert på snön…
Man önskar inte att någon ska bli arbetslös, men det skulle inte skada om fler mäklare ägnade sig åt mer produktiva saker som för samhället framåt än att förmedla bostäder och ta 4% för besväret.
Finns det någon yrkeskår som tillför samhället så lite??
/Fredrik L
Jag har aldrig haft några varma känslor för mäklarkåren men jag blir trött på allt syndabocksletande här.. Mäklare fyller en viktig funktion, nämligen att förmedla bostäder, vilka har ett enormt värde både för samhället och privatpersonen.
Vad har alla Svenssons som inte tar eget ansvar utan tycker att de blivit daddade på fel sätt tillfört mänskligheten?
Re: /Fredrik L
Vem betalar 4% för mekklartjänster? Jag har aldrig betalat mer än 1.5% vilket är på tok för mycket med tanke på deras arbetsinsats och ansvar
19:09
Håller med dig angående mäklarna – det är inte deras fel att det är som det är.
Angående "Svenssons", har du hört den här någon gång: "En bostad är alltid en investering". Ahhh! Är det något jag är trött på så är det den ignoranta meningen, som man fortfarande hör (nästan) jämt när någon köpt nytt… Visst, visst jag kan hålla med på flera sätt att en bostad är en investering, men det pratas aldrig om riskerna att köpa (=låna) hus. Ta bara den ekonomiska risken som Cornu tog upp i ett nyligen postat inlägg – att man lånar stora pengar och det är att ta en risk.
Men skulle man säga det får man höra: "Jaamen, priserna har ju gått upp i 20 år.." …
Jag läser sällan nåt om bubblan i Umeå bland kommentarer runt om på nätet. Något är åt skogen fel här. Det flyttar visserligen in hyfsat med arbetstagare (och studenter) till stan. Samtidigt bygger kommunägda Bostaden lägenheter som aldrig förr. Trots detta har borätter på centrala Dragonfältet kunnat öka med 100% på 3-4 år. I dagsläget rullar PEAB och NCC inom kort ut lägenheter som ligger kring 20-30000 kr per kvm och 4-6000 i avgift. Detta håller inte om man ser till bl.a löneläget i kommunen.
19:52: Priserna har gått upp sedan bostäder började handlas för pengar. Och det lär de fortsätta att göra också, på lång sikt. Frågan är bara hur lång "lång" är…
@20:35
Nominellt förmodligen… I reala priser långt ifrån säkert…
20:35
Herengracht index.
'nuf said.
19:52
Ja, man blir nästan förbannad. "Bostad är alltid en investering". Ja, det är det väl att ta ett blancolån på 350k och köpa aktier för också då "Aktier är alltid en investering". Jaha, ja men då så. Fler härliga visdomar:
"Bostadspriserna går alltid upp på sikt"
"Det flyttar in X antal personer till Y varje år"
"Det är billigt att bo i Sverige"
20:35
Så länge vi har inflation. Det är mer intressant att titta på hur många Big Mac & Co din lägenhet är god för imorgon jmf idag.
20:35: Bra kommentar. Jag antar att en fördel med bostäder kan vara att det är en "investering" man (ofta) sitter länge på. Problemet med bostäder är som sagt att det (ofta) handlar om lånade pengar. Bostaden är den enda "investeringen" vanligt folk gör med lånade pengar, de flesta lånar tex inte till aktieköp. Och som vi vet ger lånade pengar en hävstångseffekt som arbetar åt båda hållen. Det är lätt att glömma bort…
En till, den som retar mig allra mest:
"Man köper en bostad för att bo i den"
Jaha? Betyder det att det är ett bra köp? Nej. Betyder det att priset är fundamentalt? Nej. Tar man ett stort bostadslån stärkt av sanningarna "bostad är alltid en investering" och "bostadspriserna går alltid upp på sikt" osv. så är priset spekulativt oavsett om man köper huset för att bo i det eller för att göra det till en blomrabatt. Det är klart att avreglerade "buy-to-let"-marknader har ännu mer spekulativt inslag men vad har det för relevans?
Jag spelar rysk rolett för att det är kul – inte för att tjäna pengar för det är olagligt i Sverige.
21:19: Hehe, ja du lyckades rama in de värsta/vanligaste visdomarna där. Tyvärr måste jag säga att det är svårt att argumentera/bolla detta med vanligt, normalt folk. Det är liksom inte så lätt att krossa någons världsbild på en kafferast. Ska bli spännande att se hur sentimentet (snacket bland vänner, tidningsrubriker mm) kommer att ändra sig allteftersom det (förmodligen) går nedför på bostadsmarknaden.
21:19: Självklart är det så. Men investera du alla dina pengar i hamburgare, jag föredrar att lägga mina pengar på något jag har användning för…
Att andra investeringar kan ge bättre avkastning är väl knappast något argument. Även utan värdeökning så är det ganska få områden där det är billigare att hyra än att låna och köpa, även vid en normal räntenivå…
/20:35
21:15: nu tror jag inte du förstår varken vad jag sa, eller vad herengracht index visar. Inflationsjusterat är det väl klart att priserna inte stiger – den långsiktiga trenden är ju (precis som herengracht index över väldigt lång tid visar) att priserna stiger i samma takt som inflationen…
/20:35
@23:19: Varför skall det vara billigare att hyra bostad än att köpa? Är det billigare att hyra bil än att köpa en egen? Oavsett räntenivå?
De flesta människor har inte 2 miljoner kronor i likvida medel och måste därför använda sig utav en hävstång vid köp av boende eller utav en ny bil.
Av samma anledning så kan det vara förmånligt att leasa en bil, om man inte har likvida medel just nu för att köpa en ny bil och ta den inledande värdeminskningen eller har förmånen att ha tjänstebil utan bruttolöneavdrag.
Med låga räntor så kan det vara bättre att köpa och betala avgift än att hyra sitt boende, med nuvarande räntor så är skillnaden mellan att hyra och att köpa sitt boende mindre än tidigare år. Och under dessa åren så har räntenivåerna varit konstlat och onaturligt låga.
Att betala hyra ett helt liv och inte äga sin bostad kan vara ett bra alternativ om hyran är låg, om hyran motsvarar räntekostnaden (med normaliserade räntor) + amortering så är jag osäker på varför någon skulle välja att bo ett helt liv i en hyresrätt.
Den ekonomiska risken för boende i en hyresrätt är mindre (och friheten är större) och många kostnader i en hyresrätt är lättare att förutspå men att äga sitt boende är desto trevligare.
Att äga sitt boende och förvänta sig en årlig och ständigt återkommande ökning utav denna är, med hänvisning till den omnämnda grafen ovan, inte särskilt realistiskt. Och om bostaden inte är köpt i spekulativt syfte, så borde avsaknaden av denna årliga och ständigt återkommande värdeökning inte spela någon roll.
Eftersom boendet trots allt är inköpt för just boende…
En annan klassiker på temat floskler är själva begreppet "bostadskarriär".
Tillsammans med några av de tidigare nämnda favoriterna verkar det utgöra någon slags grundpelare i de flestas ekonomiska analys (ha!) av bostadsköp.
Det innehåller så många dolda antaganden att man framstår som totalt besatt av detaljer om man försöker argumentera för att det är ett problematiskt begrepp.
För tio år sedan köpte jag och min fru ett hus i ett attraktivt område med lånade pengar. Det var helt och hållet i spekulativt syfte utan förnuft.
Vi spekulerade i att vi, nygifta som vi var, skulle hålla ihop och skaffa en massa barn så huset var klart större än vad vi hade behov av.
Idag har tre barn lärt sig gå i huset, en har lärt sig läsa och vi har startat ett eget företag i ett av rummen.
Vissa husspekulationer är av godo!
/ Lowrisk
Vad visar detta egentligen? K/T kvoten som minskat med 20% eller priser ned 20%
Hur mäter metria?
http://butiken.metria.se/barometern/php/prisforandring.php?xslformatering=smahus_kb_prisforandring.xsl
/Ninja
Alla ekonomiska beslut bygger åtminstone i någon mån på spekulation, även när denna är omedveten. Jag spekulerar för närvarande i att det är mer lönsamt att betala av lån på mitt hus än att investera dessa pengar i något annat. Jag spekulerar också i att en prissänkning inte kommer att vara så snabb att jag inte hinner att uppfatta den innan för många gör det.
Lavazza
Lowrisk / att spekulera innan en uppgång kan vara smart – att spekulera i början på en nedgång är väldigt korkat