Egen odling av kryddor är kul och mycket tacksamt. Speciellt ekologiska kryddor är inte direkt billiga att köpa, och man kan på små ytor, rent av i krukor i fönster eller på en balkong odla hela sitt årsbehov av olika kryddor.
Oreganon ovan sägs vara svår att få att gro, och skall förodlas inomhus etc enligt konstens regler. Trams tycker jag. Ovanstående oregano är sådd direkt i kruka i april och täckt med fiberduk och ställd på altanen längs södergaveln. Inga problem att få den att gro, bara man dagligen ser till att jorden var fuktig. Valet av kruka beror på att även om oregano är en perenn och släkt med vår svenska mynta, så överlever den inte vintern utomhus.
Även rosmarin skall vara svår att få att gro. Det gick dock bra även här. Dock grodde det betydligt färre frön, men jämför man med den uppdrivna rosmarinplantan i den lilla krukan så inser man att det inte behövs fler grodda frön än så där.
Vi hade tidigare mycket gott om egen timjan, en perenn krydda som med lätthet överlever den svenska vintern utomhus, men i samband med flytt av en upphöjd bänk misslyckades jag att odla ny timjan. I år har vi dock fått fart på timjan på plats i en ny bänk, lagom till de ca 3 årsbehov av torkad timjan som tidigare odling innebar. Fast då odlade vi bara hälften mot det ni ser på bilden ovan.
Förvildad mynta finns det gott om i våra odlingar. Ser lite hårt tuktad och lilaaktig ut där den smyger sig upp i kanter på odlingsytor. Också inga problem med årsbehovet av mynta att krydda t ex lamm med.
Men i år tog sig även den förvildade myntan där vi täckodlade pumpor under fiberduk.
Resultatet blev mynta på steroider i skydd av pumporna, snyltande på bevattningen av pumporna och gödda av fårstallgödslet. Inga förskrämd lila färg här inte.
Mynta, timjan, rosmarin och oregano passar förstås utmärkt till vad vi ofta äter, t ex eget lamm, älg, vildsvin eller annat vilt. Man väljer lämpligen de kryddor man själv gillar. Saknar egentligen bara dragon, men det får bli ett annat år. Basilika odlar vi också kontinuerligt inomhus, samt banala kryddor som persilja eller dill utomhus. De senare är kanske mindre lämpliga för torkning dock.
När man är nöjd med behovet av färska kryddor under sommaren så klipper man helt enkelt ner kryddornas stjälkar och binder ihop dem i små buntar med exempelvis steksnöre. Sedan får de hänga på tork i en mörk garderob eller mörkt och torrt förråd i några veckor. Därefter repar man stjälkarna och samlar ihop alla de torkade bladen i lämpliga burkar. Mycket enkelt att ta hand om och lagra upp för resten av året. Och det fungerar utmärkt även för den som bara har lägenhet.
15 kommentarer
Jag vill gärna rekommendera den kretensiska myntan, som är mildare och har en mer förfinad smak än övriga mynta-örter. Den är utsökt till te och klarar övervintring utomhus i södra Sverige.
Självfallet ska den nyttjas nyplockad.
Sokrates
Oregano,mynta, timjan och salvia överlever i alla fall i Stockholmstrakten utomhus vintertid. Koriander självsår sig, har man satt ut en planta som går i blom och frö så har man massor åren efter.
Lite upphöjda odlingsbäddar hjälper till men är förmodligen inte nödvändigt.
Rosmarin överlever inte
Bara att testa.
Marie
Dill och persilja borde väl funka att hacka och sedan frysa i burkar? Har för mig jag sett fryst dill i butik.
Men, bockhornsklövern då…
Hur får du den att frodas?
Håller helt med. Mynta och timjan växer som ogräs i mina balkonglådor och min basilika håller snart på att ta över min lägenhet totalt.
Oregano övervintrar visst i Sverige. Den växer till och med vild på många ställen under namnet kungsmynta. I Östergötland har jag träffat på den på flera ställen, där den kan bilda mattor på vissa typer av torr mark. Man upptäcker den lätt genom doften av pizza.
Men du tänker kanske på mejram, som inte övervintrar i Sverige.
Se utbredningskarta för kungsmynta här. Men av kartan att döma inte lika vanlig i dina trakter.
För övrigt har min odlade oregano förvildat sig både på sommarstället och här i stan.
Dragon går också i Mälardalen men är lite lynnig. Ibland dör den. Salvia är oumbärlig när man steker överbliven pasta dan efter.
Om du vill ha libsticka till vildsvinsköttet så hojta till innan vi träffas nästa gång så ordnar jag en planta.
Libsticka sägs för övrigt vara bra mot oknytt och annat oönskat övernaturligt, så det måste man ju ha på gården tillsammans med tomtar, stål (eller silver) under tröskeln mm 😉
Mina försök att odla basilika misslyckas alltid. Kattkräket äter upp plantorna medan de är små … den börjar med den röda, sedan gör den slut på den gröna varianten ..
Åh nej, blålaserade krukor. Det trodde jag inte om dig.
Gör i år ett naivt försök med växthus på min halvskuggiga balkong. Ställer väl in kryddorna där till hösten och ser om de överlever.
Vill slå ett slag för senapskål (ruccola), tror att du har skrivit om denna växt i tidigare inlägg. Jag odlar den i balkonglådor (på balkongen), den växer som ogräs och går att få fyra skördar av här i Sthlm. Har den på egenbakat bröd (med flingsalt och olivolja), i pasta, grytor och gratänger.Svindyr att köpa och enkel att odla, en 100g påse (kanske 40 små blad kostar ca. 20:- här.
…../Sjodan
Ruccola går även utmärkt att göra pesto på. Brukar odla den på fönsterbrädan innan odlingssäsongen ute börjar.
Satte för ca: 15års sedan som lien palt en oreganoplanta som jag drev upp från fröpåse från affären. Den klarar både att övervintra och hela tiden utöka sitt lebensraum i trädgårdslandet. Svealand.
Sticklingar har överlevt och övervintrat.
Det är inget som tar död på oreganon, eller kungsmynta som den kallas, vart får du informationen ifrån att den ej skulle övervintra? Myt käre C?
Basilika brukar jag lösa med att köpa två vanliga plantor i grönsaksdisken och plantera ut dem i en större kruka tillsammans. I början under tak för att de inte skall bränna bladen i solen. Växer som ogräs så länge man vattnar dem titt som tätt. I år har de förblivit under tak och jag har stora fina blad.
Ruccola har fungerat bra i år, dock kan man få ohyra på dem då de är släckt med kålen. Fiberduk fixar det. I år har det dock inte behövts. Jättegod att mixa med lite vitlök, salt, peppar och cremefraiche till sås, eller med olja som dressing.
Marie