Bostadsdata.se är en av de sajter som skrapar auktionsdata från Internet för att föra statistik över bostadspriserna i specifikt Stockholm. Uppdatering sker en gång i månaden och handlar alltså om avslutade auktioner per den 25:e juli. Statistiken ligger ungefär en månad före t ex Mäklarstatistik.
Senaste uppdateringen för Stockholm visar på ett ras i medelpriset för lägenheter i Stockholm på 19.75% juni – juli 2011.
Underlaget anges antagligen felaktigt till 10 bostadsaffärer, men summerar man de olika statsdelarna individuellt får man en högre omsättning på något hundratal lägenheter. Priserna för hela Stockholms kommun är nu nere på i medel 32064:- SEK per m2, vilket är det lägsta för de tre år som Bostadsdata.se presenterar statistik för.
Pga olika summor för olika delmängder så kan alltså de med höga bostadslån i Stockholm avfärda denna statistik som felaktig och kan fortsätta sova gott om natten. Annars faller t ex priserna enligt Bostadsdata.se med 17.62% och 20.9% i Nacka medan andra kommuner visar upp i stort sett oförändrade priser, eller ibland stigande priser.
Samtidigt visar grafen för hela Stockholm upp minst volatilitet i jämförelse med individuella statsdelar, vilket talar för att volymen i underlaget är betydligt större än angivna 10 st affärer. Man skall också komma ihåg att en del affärer nu sker utan auktion, t ex med acceptpris, och därmed inte finns med i en sådan här graf. Samtidigt är ju Mäklarstatistiks siffror selektiva, då mäklare kan strunta i att rapportera in affärer med dåliga avslut. Trenden är iaf nedåt även för juli, och ger en fingervisning om riktningen på officiell statistik om några veckor.
Är 19.75% i sig en orimlig siffra på en månad? Kanske, men kom ihåg att enligt den officiella statistiken från Mäklarstatistik i juli, som visar på utvecklingen i juni, så föll priserna i centrala Malmö med 9% på en månad.
Bonnier/DI låter ytterligare en expert komma till tals om fallande bostadspriser, denna gång Handelsbankens ränteexpert. Det otäcka ordet bubb … blubba … bolba … bubbla vågar han dock inte bekänna sig till.
45 kommentarer
en
Jag tror inte att den där grafen är rättvisande, tittar man på respektive stadsdel så är kurvan visserligen avtagande, men inte till denna grad. Snarare är det ett uttryck för felaktigt använd statistik: väldigt få objekt har omsatts och en större del (än normalt) av de omsatta objekten finns i områden med lägre pris, vilket gör att det ser ut som att priserna rasar. Dåligt urval alltså.
I övrigt delar jag dina åsikter, vi har en hårresande lånebubbla och många står inför en mindre trevlig framtid pga alltför frikostiga låneregler.
/Petimäter
Kan det vara en säsongsmässig effekt som är normal jmf med tidigare år?
http://www.hemnet.se/tjanster/statistik
Men oavsett vilket sker det ett prisfall -frågan är bara hur stort det är. Intressant är att om vi pratar Helsingborg igen att på 6 månader har bostadsrätterna sjunkit 14% enligt mäklarstatistik.
http://www.maklarstatistik.se/maeklarstatistik/kommun.aspx?Main=Helsingborg&LK=1283&Typ=Boratter&Months=12&Ant=315&Extra1=8888&Extra2=8888
Samuel
När penningkranarna dras åt från bankerna blir det rätt naturligt så att de dyrare objekten omsätts långsammare medan de billigare objekten fortsätter att snurra på, därmed sjunker snittet utan att så mycket egentligen hänt (än).
Tror det finns flera förklaringar.
Omsättningen är mycket låg, även med tanke på att det är lågsäsong.
De som sålt har antagligen varit tvungna, till vilket pris som helst.
Som föregående postare säger, så är billigare objekt lättare att hitta köpare till, och detta blir antagligen särskilt tydligt i en stagnerande marknad.
Vissa "lågpris" områden visar stigande priser. Vilket man kan tolka som att det är folk som känner att bubblan börjat pysa, men måste ha ett boende och helt enkelt köper in sig i en prisklass där de känner att de kan ta en ev. smäll på bomarknaden.
Men som sagt, även om jag tycker bobubblan gått på övertid, så är jag ännu inte helt övertygad om att det vänt nedåt för gott. Så mina tolkningar kan visa sig vara fel…
Många områden har inte haft några data alls, där står det fortfarande data för juni.
10 stycken totalt i Stockholm stämmer därför antagligen.
I en tvekande eller fallande marknad kommer nog dessa siter stämma sämre tyvärr. Färre andel objekt kommer säljas med budgivning, och en större del av avslutade budgivningar kommer leda till en affär.
Jag är lite fundersam över hur de räknar ihop statistiken egentligen… För jag hittar bara prisfall i om >15% i: fruängen, spånga, Globen. Det borde inte räcka för att motivera ett fall om 19% i stockholm… Har jag fel?
//Micke
+11,17%
Skönt att man inte behöver oroa sig.
…kommer inte leda till affär menade jag förstås.
News flash om man inte visste det: Alla försäljningar kommer ske med Acceptpris från och med 1 augusti 2011.
Mattias
I Bromma är priserna upp 65%…
Konstiga pris-spikar och dippar i flera områden. Flera områden har inga försäljningar alls, så det är omöjligt att skapa statistik.
Kort sagt, omsättningen är mer eller mindre obefintlig.
Och jag tror det faktumet, mer än prisfallet som därmed blir statistiskt omöjlig att bevisa, tydligt visar att bobubblan mår dåligt.
Men va fan!
Oseriöst att lägga upp så bristfällig statistik.
Känns som att Värmlänningen tittar på kartan och säger se vargar överallt
Tappar lite förtroende cornu. Skärpning!
Jag kan som spekulant på BR i Vasastan konstatera att de riktigt bra objekten (sekelskifte, låg avgift, balkong på bra adress)fortfarande säljs för duktiga kvadratmeterpriser och de sämre objekten inte alls. Detta påverkar nog snittpriset positivt just i detta område. Kan ej uttala mig om andra områden i stan. Dock vill jag säga att jag tror att det kommer ske ett skifte mellan bra och dåliga objekt (som alltid när det blir skakigt). Snittet altså riktigt ned, men de bra objekten (som jag vill ha) kommer att stå sig bättre.
Spekulant trots det ekonomiska klimatet.
Jag måste ju bo
Cornu, du brukar ju skriva att man bör ha en belåningsgrad om max 50% på bostadsrätter för att vara någorlunda säker vid ett prisfall. Jag har mycket svårt att tänka mig att någon som köpt bostad de senaste 10 åren har en sådan låg belåningsgrad, åtminstone när det handlar om Stockholmsområdet, säkert inte på andra ställen heller. Det vore väldigt intressant att se statistik för hur hög belåningsgraden är bland "folket där ute" om det går att få tag på. Ingen jag känner i min generation (tidig 80-talist) har en mycket låg belåningsgrad (i princip är det bara folk i mina föräldrars generation, dvs. sena 40-talister/tidiga 50-talister som har det) eftersom de helt enkelt tvingats ta höga lån för att köpa sin bostad. Till detta kommer ju alla oansvariga som successivt höjt sina lån för att ha råd med renoveringar, resor, bilköp osv. Rent principiellt kan jag tycka att det är ok att låna på huset för t.ex. ett bilköp om man har en säker betalningsplan och belåningsgraden endast uppgår till någon procent av bostadens värde. Säg att man kastar in 100k själv och lånar 100k när bostaden är värderad till 3mkr med relativt låga lån. Detta i kombination med att man inte sitter högbelånat på annat eller att ha svårt att finansiera sitt leverne borde inte leda till några stora problem, men jag kan ha fel såklart.
Hursomhelst – statistik på hur hög belåningsgraden är kontra bostadens värde för olika åldersgrupper och regioner efterlyses!
/EDK
EDK
Cornucopia skrev ett inlägg om det för ett tag sedan. Statistik är lite svår på området, men jag har för mig att han kollade upp pantbrevens storlek.
Om jag minns rätt så var det i princip 2 läger. Högbelånad, eller lågbelånad. Fanns inga mellanskikt.
Rent principiellt är det väl alltid ok att utnyttja bostaden för lån för sådant man *behöver*, då lån mot bostäder anses relativt säker och ger bättre räntekostnader.
Sedan kan man ju alltid diskutera vad som är nödvändigt. Behöver man en bil för att ta sig till och från jobbet, så kan jag förstå att man vill ha en relativt ny driftsäker och säker bil. Däremot kanske man inte behöver en terränggående SUV med allt lull-lull.
"Jag har mycket svårt att tänka mig att någon som köpt bostad de senaste 10 åren har en sådan låg belåningsgrad"
Detta sæger væl en del om foliehattarnas værldsbild. Førsøk førstå att det faktiskt finns gott om folk som tjænar bra med pengar. Alla ær inte lika fattiga som du.
Omsättningen tycks totalt ha imploderat om nu inte acceptprisförfarandet totalt har tagit över(acceptpriser tycks vara ett Stockholmsfenomen har aldrig sett något sådant här). Enl hemnets statistik så är i alla fall antalet nyinkomna bostadsrätter på en säsongsmässigt normal nivå. Detta kombinerat med låg omsättning tycks ju tala för att objekten inte blir sålda och plockas bort för att sedan hamna på hemnet igen. Detta kännetecknar knappast någon raketmarknad direkt, augusti och september blir riktigt intressanta.
Kan även tillägga att där jag bor medelstor svenska stad så har marknaden blivit totalt stillastående med svaga prisnedgångar ca 5% ner senaste året för villor. Detta förvånar mig inte ett dugg då det byggts rejält med villor då det i princip har varit billigare att bygga nytt än att köpa ett gammalt 70-talshus med svindyra uppvärmingskostnader och det finns i princip hur mycket mark som helst att bygga på. "Antal dagar en bostad är till salu" på booli är nu uppe i smått fantastiska 143dagar. Ser själv en hel del hus som då jag är lite sugen på att köpa men inte till dessa fantasipriser, har varit ute betydligt längre än 6månader.
"Statistik är lite svår på området, men jag har för mig att han kollade upp pantbrevens storlek."
Det låter ju tillførlitligt, ingen bias på uppsidan alls i det resultatet …
"Bonnier/DI låter ytterligare en expert komma till tals om fallande bostadspriser, denna gång Handelsbankens ränteexpert. Det otäcka ordet bubb … blubba … bolba … bubbla vågar han dock inte bekänna sig till."
Det kan ju vara så att han tycker att det är en bubbla, men att han inte får säga det för sin arbetsgivare då denna, likt flertalet banker, har sylt ända upp till axlarna!
"Ingen jag känner i min generation (tidig 80-talist) har en mycket låg belåningsgrad (i princip är det bara folk i mina föräldrars generation, dvs. sena 40-talister/tidiga 50-talister som har det) eftersom de helt enkelt tvingats ta höga lån för att köpa sin bostad."
Men ingen är ju TVINGAD att köpa en dyr bostad mitt i Stockholmsinnerstad? Det är ju ett fritt val någon har gjort att ta risken och belåna sig rejält då får man ju ta andra sidan av detta mynt med.
Är själv tidig 80-talist och jag känner i princip ingen som har tagit jättelån, de flesta av oss bor i hyres, eller har köpt nån 2a eller liknande för några hundra tusen. Men vi bor ju inte heller i Stockholm. Folk fattar inte hur dyrt det är med BR först har själva föreningen lån som lätt är motsvarande fastighetsägaren som man hyr ifråns lån. Sedan utöver det ska man ha ett personligt lån och på det ska man stå för renoveringar och utbyte av trasiga inventarier så som tex kylskåp.
EDK:
I min bekanskapskrets (80-talister) är det i stort sätt tvärtom.
Kan på rak hand bara säga en (i Stockholms innerstad) som jag känner som har ett lån på sin lägenhet som ev överstiger 50%.
Är nog de otåliga som bara måste ha det senaste och dyraste som Sveriges framtid kommer slå hårdast mot.
Har en i mitt hus som med minimal kontantinsats köpte sin 2:a för dryga 100Kkr/kvm.
cornu en poll ang belaningsgrad vore pa sin plats har pa bloggen tycker jag!
Som folk redan skrivit. bostadsdata.se har ett mycket skevt och framförallt för litet urval för att egentligen säga något alls.
Kollar man sedan hemnet statistik så ser man att såväl omsättning som begärt pris sjunker under sommaren(2008, 2009, 2010 och 2011).
Nuff said
EDK,
Det känns lite 80-talistiskt att anse att man behöver låna till en bil.
Varför inte köpa en bil för 100k och INTE låna 100k mer på huset?
Man får väldigt mycket bil för 100k. De 100k du tänkte låna är dessutom borta inom 2 år i värdeminskning.
Nu kanske jag låter rabiat men i och med att just bilaffärer är så dåliga affärer så tycker jag alltid man skall göra dem kontant. Annars gapar man över mer bil än man har råd med.
/ Lowrisk
Också tidig 80-talist här, sthlm innerstad.
Bekantskapskrets:
2 har köpt egen BR i innanför tullarna, "tack vare" arv eller livförsäkring på förälder.
2 har egen BR i tunnelbaneförort, ingejörslöner.
3 har förstahandskontrakt innanför tullarna, kötid i doppresent, ihopslagna kötider (ja, man kan tydligen göra så).
Mina övriga ca 15-20 bekanta bor alla i andrahandskontrakt både innan- och utanför tullarna.
Så här ser det ut. När köpkraften inte längre finns i den nya/kommande generationen som ska skaffa sig bostad så måste priserna ner.
Kommentar från lassekongos senaste inlägg (V25)
Ta det för vad det är, ingen aning om sanningshalten i kommentaren.
http://lassekongosbostadstracker.blogspot.com/2011/06/vecka-25-2011.html#comments
För 3 år sen ringde bara spekulanter, telefonen glödde, allt såldes med budgivning. Råkade man nån gång värdera lite för högt så kom det ändå massor med folk på visningen så allt såldes ändå. Tror jag nu haft kanske 10 samtal från spekulanter hittills i Juli! Förra juli hade vi 560 inkommande samtal, känslan säger att kanske 300 av dessa var från spekulanter (gissning). Nu efter 20 dagar av Juli har vi haft ca 50 samtal totalt, de flesta från oroliga säljare. Vi har 29! osålda bostäder på vårt kontor. Alla ska ut igen i Augusti, några, kanske 10 av dessa löper utan ensamrätt, kanske byter de mäklare, bryr mig inte. Förhoppningsvis är det bara 15 som verkligen ska säljas i höst. Samtidigt har vi åkt på många värderingar hos folk som har bostaden ute med andra mäklare, kanske kommer det 10 nya den vägen…Suck. INGET SÄLJS! Hittills i juli 3 sålda! Förra juli sålde vi 19!! (en skitmånad det oxå!) Marknaden har kollapsat!! Av 5 mäklare har 2 redan signalerat ett de inte har råd att jobba! Jösses, när Lehman brakade så slutade en, nån annan klagade, nu råder direkt krisstämning, mäklarbranschen står inför ett stålbad som heter duga, skiter i detta nu, åker till stranden och käkar glass!
20 juli 2011 13:53
Belåningsgrader i Stockholm när det gäller villor har jag ovetenskapligt tittat på tidigare:
http://cornucopia.cornubot.se/2011/05/pa-bolanetorskfiske-runt-stockholms.html
Refererade även nyss till ngn artikel som pekade ut att väldigt många (unga) har väldigt hög belåningsgrad. Orkar inte hitta det hela just nu dock.
@Lowrisk, m.fl.:
Ja, jag kan inte annat än att hålla med. Försöker hålla mina egna lån så låga som möjligt. Förutom ett relativt begränsat CSN så har jag inga andra lån eller "krediter" att stå till svars för. Bil har jag, men den köptes kontant och kostade inte mer än 50, men duger gott. Jag resonerade mer utifrån hur jag har sett folk bete sig. Väldigt många kör runt i nya bilar och sett till deras månadsinkomst/besparingar så kan jag generellt säga att det i många fall inte handlar om att slänga upp cashen på bordet, utan just om lån. Kan tillägga att jag kommer från relativt normal medelklass i villaområde utanför stockholm.
I min bekantskapskrets bor heller inte alla i brf:er innanför tull. Bor själv i hyres och håller kostnaderna nere eftersom jag inte sitter stressat till och "måste köpa" eller "måste göra bostadskarriär". Min lön räcker till det mesta jag vill eller anser mig behöva göra + långtidssparande + sparande för prylar/resa. Så jag klagar inte. Vad jag försökte lyfta fram är att folks inställning, generellt sett, är något sned. Lån är inte lån längre. Lån är nödvändigt och en investering och jag tror att någonstans passerar vi gränsen där vi tvingas stå till svars för våra lån. Det gäller alla i Sverige, utom de översta 10%. Den totalt ovetenskapliga, empiriska "studie" jag gjort är genom att ha frågat folk hur de finansierar/ser sig ha råd/tar sig råd till saker de spenderar pengar på.
Gällande boende: Mina föräldrar amorterar och har alltid gjort det. Trots att de inte haft några speciella löner så har de lyckats ta ner lånet till mycket låg nivå + obetalt fritidshus. Detta tror jag är ganska typiskt för 40-50-talister som köpte (relativt) billigt med ett "investeringslån" för bostaden. När det kommer till min generation vill jag förtydliga det jag skrev tidigare. Jag känner väldigt få som amorterar. Väldigt många sitter på rätt höga lån – helt enkelt eftersom det är ytterst få som kan slänga upp mer än ett par hundra tusen för en insats till lägenhet. Har vänner utanför och innanför tull och de som köpte för kanske 6-7 år sedan känner sig "safe" eftersom de gjort "bostadskarriär" och därmed "tjänat" mycket pengar på vägen (ja, jag vet, det blir mycket citationstecken, men ni förstår vad jag menar).
Ang. bilköp: Jag tror att det är helt normalt för de flesta att ta ett dellån när du köper något av högre värde än, låt oss säga, typ 100 000. Speciellt när räntan är låg. Det är knappast en slump att flatscreens, cyklar, datorer, bilar, båtar, osv. har så förmånliga erbjudanden när det kommer till avbetalning – det lockar helt enkelt många. Eftersom jag inte är i situationen nu att jag verkligen behöver något som kostar mycket pengar så är det inte ett alternativ för mig att köpa på avbetalning. Jag sparar och konsumerar eftersom. Kan tillägga att jag är vanlig "tjänsteman" och tjänar ca. 30k i månaden. För övrigt håller jag med om att ett bilköp är den sämsta investering man kan göra och fascineras över hur mycket pengar folk faktiskt lägger på detta.
Vad det handlar om är alltså, enligt mig, en attityd till lån och konsumtion som i många fall (inte alla) är smått absurd, men har normaliserats. Till pajasen Gustav (09.53) som sitter på en pengabinge och stekta sparvar flygandes ur munnen kan jag bara säga att så ser verkligheten inte ut för de flesta. Återigen – av mina vänner, som kommer från ungefär samma förhållanden som mig (medelsvensson) så sitter de flesta inte på stora besparingar. Det man har, några hundra tusen (alternativt föräldrarnas välvilja), räcker till insatsen och lite till vilket gör att man klarar sig undan topplån. Lånegrad på ca 80% är helt normalt. En lägenhet i närförort kostar 1.5-2 miljoner och det är inga märkvärdiga summor i Stockholm.
/EDK
Cornu. Det är inte hur du tittar på det som avgör om det är vetenskapligt eller inte det är var du presenterar det. I och med att du publicerar i en icke peer-reviewad blogg så blir det kaka på kaka att skriva att du har "ovetenskapligt tittat" istället för bara tittat.
BBC skriver ut situationen i UK. Priserna har inte kollapsat men det sker knappt några försäljningar.
"for most of the country we have not just a state of collapse in transactions, but prices"
Avskaffa det fullständigt perversa ränteavdraget nu!
Det stora avgörandet sker i aug/sep.
Får vi den gamla vanliga post-sommar uppåtsvängen på priserna så får man nog säga att allt tal om pysande bubbla är misskrediterat.
Om priserna däremot är ner igen med 3-4% så lär det få konsekvenser. Aug/Sep är normalt urstarka månader. Extrapolerar man så är -3% på en månad c.a. -30% på ett år.
Vi kanske får se en blandad utveckling. Attraktiva objekt kommer fortsatt agera internmarknad åt de med upplupet bokapital(antingen eget eller föräldrars). Oförändrat eller svagt nedåt på priserna.
Övriga marknaden(för folk utan bokapital), yttre innerstad och förort, drabbas hårt med uteblivna budgivningar och skambud.
att: 11:39
"Till pajasen Gustav (09.53) som sitter på en pengabinge och stekta sparvar flygandes ur munnen kan jag bara säga att så ser verkligheten inte ut för de flesta"
Nej, naturligtvis inte. Vad jag kommenterade var påståendet att *ingen* som køpt bostad de senaste tio åren skulle ha betalat en stor del kontant. Det ær ett verklighetsfrånvænt påstående.
Det finns gott om mænniskor som tjænar mycket bra med pengar, æven om det såklart inte gæller "de flesta"
Gustav, jo.
Folk som ärvt, vunnit pengar på spel, folk som sålt sitt företag, en del mkt högavlönade, och det fåtal som lyckats tjäna pengar på börsen och sålt i tid (även om den gruppen ofta blir girig och lånar pengar till bostaden för att de drömmer om om fortsatta vinster på börsen och aldrig tar en vinst på riktigt).
Plus de 10000-tals 30- och 40-talister som sålt sin obelånade villa och köpt lägenhet kontant istället.
Så jo, vi är några stycken som köpt bostad kontant de senaste åren.
Australiens bostadsbubbla:
http://www.youtube.com/watch?v=oE20DWnsEpo&feature=player_embedded
Mycket förnekelse bland kommentarerna, så brukar det låta när bubblan börjar pysa. I "min" del av Stockholm tror jag faktiskt inte det har varit något avslut i juli, finns heller inga annonser. En normal månad ligger det minst ca 50 annonser ute o troligtvis 20-40 avslut, för mindre än ett år sen brukade det va visning veckan efter annonsen kom ut och sålt ett par dar efter visning.
Bor även i USA och detta är exakt vad som hände runt 2007, maorknaden frös, säljarna ville inte inse vad som var pågång, köparna väntade eftersom de visste vad som var på gång… Många områden har gått ner över 80% nu. I många områden är varannat hus till salu.
För bra info om USA kolla http://www.zillow.com
För övrigt kommer statistiken visa på uppgångar enskilda månader även när priserna börjat falla. Så bara för uppgång i augusti eller september så betyder det inte att inte raset fortsätter.
Det här var jävligt synd att du gjorde cornu… Jag tror på ditt surr om bostadsbubblan till 100% men när du presenterar en sådan här bristfällig "undersökning" så blir det bara fel.. Helt onödigt inlägg, skulle vilja säga att detta endast sänker din trovärdighet.
För dåliga urval och för få avslut.
Inte speciellt synd, nej. Jag skriver att det är ett dåligt urval. Säger ingenting om min egen trovärdighet. Inget jag bygger någon seriös analys på heller, bara ännu en liten nubb i kistan.
Ang belåningsgrad på 50% om man köpt senaste 10 åren: jag köpte första lgh 2003 för 2.7MSEK för 103m2, sålde 2009 för 4.7MSEK och köpte 168m2 för 7.1MSEK samma tid (maj 2009). Jag har inte amorterat, men köpt renoveringsobjekt och snålat med renovering (polska hantverkare och blocket) och tror mig ligga ca 50% belånad.
Så det går att komma ner i belåning, men man måste ta lite risker och lägga ner lite arbete på bostaden.
Sålde för övrigt hela aktieportföljen på 500kSEK idag, och är redo att amortera med detta om det krävs för att hålla 50% belåningsgrad.
12:08:
Passagen i BBC-artikeln betyder att _både_ priser och transaktionsvolymen kollapstecken – läs meningen efter:
"The volume of transactions is very low and is not going to get any better, especially when asking prices are 35-40% above actual selling prices."
Ska man köpa lägenhet nu bör man ta sig en ordentlig funderare. När omsättningen är såhär låg,prisfall och allmän osäkerhet vill man INTE tvingas sälja. Tvingas man sälja kan det bli brakförluster, 20,30,40,50 eller 60% minus på enstaka objekt är inte alls någon omöjlighet.
Tror man inte ha sig råd att betala 7-9% ränta + amorteringar om man skulle förlora jobbet + bli singel bör man avstå från köpet.
Även om flesta kommer klara sig får man göra en riskanalys.
Hur mkt är det egentligen värt att få leva lite bättre och lyxigare? 5% risk för personlig konkurs? 10%? 20% 30%?
En god natts sömn är värt mer än ett nytt kök på en fin adress.
"Tror man inte ha sig råd att betala 7-9% ränta + amorteringar om man skulle förlora jobbet + bli singel bör man avstå från köpet."
Ja precis! Många glömmer risken med just "singel"! Om du har otur så:
(1) Blir du av med jobbet.
(2) Skiljer du dig.
(3) Räntan går upp till 90-talets nivåer (tvåsiffrigt…).
(4) Får en allvarlig sjukdom.
(5) Bilen går sönder.
(6) Tvingas amortera mycket för banksäkerhet.
I en bedömning ska man klara av kombinationen av detta med marginal för att få sova gott (även med maximal otur vill du väl kunna leva?) , annars kanske man inte ska kasta sig in i lånekarusellen och bo i villa.
Jag sitter i styrelsen på en bostadsrättsförening på Södermalm och har koll på alla avslut som görs. Vi har inte märkt av någon prispress på senare tid, snarare tvärtom. Folk är fortsatt som tokiga, förvånande nog, och verkar vara beredda att betala i stort sett hur mycket som helst, för vad som helst.
Litet urval, men ändå….!?
@Lejeune
Jag har en känsla av att Södermalm blir den sista stadsdelen som faller. Kanske något fördomsfullt, men jag tror Södermalm drivs mer av prestige (om än "alternativ" sådan) och mindre av ekonomiskt förnuft än någon annan stadsdel i Stockholm. Även om priserna är något högre i vissa andra stadsdelar så tycker jag generellt att du får mycket mindre för pengarna på Södermalm när det gäller standard. Min slutsats är att det är image som står för skillnaden.
såhär tror jag det är
Först går typiska BLT-lägenheter/villor på mindre attraktiva ställen ner i pris eftersom folk helt enkelt inte har råd längre.
Sen när det är allmänt känt att priserna fallit kommer folk inte längre vilja buda lika mkt på de dyraste finaste objekten, t.ex Södermalmslägenhet.
Dom har fortfarande råd att betala, men när dom ser att alla andra objekt fallit med x känns det inte längre rimligt att betala gamla skillnaden + x.
Så även om man fortfarande har råd att betala i princip hur mkt som helst så drar man också ner sitt bud med x.
Tror även rika människor är mer benägna om att försöka förhandla ner priset om det tror det är möjligt medan BLT-svensson bara signar och säger att det får kosta vad det vill.
Sitter i en obelånad lägenhet i Spanien, trots havsutsikt kan jag nog tro att den sjunkit 30-40% mot 2007.
Men jag cashade denna lya på 90-talet, det var en bubbla här då om folk minns. Dock är bubblan nu värre, de unga är körda för resten av sina liv skulle jag tro, 40% av de unga får inga jobb.
Funderar dock på att sälja lyan i sthlm, även den cashad på 80-talet. Tänkte mig ett radhus kanske, längre ut i grönskan och mindre avgaser. Men det kanske är en dålig tid nu? Får man ett radhus för 60m2 i innerstan? Har fått nog av attityden som innerstan drabbats av de senaste 10 åren, otrevligt och opersonligt, förr var det trevligare.
Nåja här på solkusten sitter man långt ifrån den svenska bubblan, 2000W solinstrålning mot 1000 i Sverige, går inte att vara i solen mitt på dagen nu under juli-aug. Säljer lite solfångar anläggningar ihop med en kompis, bättre marknad här, ca 310 soldagar per år.. Lagom syssla för semi-pensionär, 57+.
Var och kollade på en ganska intressant solkylare som en svensk firma tagit fram, vi svenskar har ett bra rykte här nere, musik, teknik och ödmjuka turister. Dock avskyr de engelsmän.