I en artikel i norska näringslivstidningen DN uppmärksammas den kraschande norska oljeproduktionen, som ligger i världsklass enligt BP:s statistik. 9.4% rasade norsk oljeproduktion 2010 om man skall tro BP.
Jag förlitar mig dock på EIA:s gratissiffror, och då ser det ut som följer med “bara” 9.2% i fall för 2010.
Enligt motsvarande metodik som för Danmark har jag sedan låtit produktionen falla med 9.2% om året. Norsk oljeexport upphör då år 2034 vid bibehållen utveckling om 0.12% i minskad inhemsk oljekonsumtion om året.
Andra estimat har varit runt 2030, men allt detta förutsätter förstås att Norge hittar mer olja. Annars upphör norsk oljeproduktion redan runt 2020 enligt orealistisk linjärekonomi.
Norge har iaf passerat nationell peak oil med råge. 9.2% i årligt ras eller 9.4% spelar för övrigt mindre roll. Resultatet i denna banala modell slår bara på ett år, 2033 istället för 2034.
Väsentligt är att redan 2018 kommer norsk oljeexport att ha halverats, vilket ställer till problem för Sverige. Vid det laget har enligt tidigare inlägg redan Danmark upphört med sin export. Den svenska importen av olja kommer förändras i framtiden. Vi kan inte förvänta oss att Norge skall prioritera att sälja samma volymer olja till små svenska kunder i framtiden, samtidigt som vi inte kan importera från Danmark. Kvar är bara rysk välvilja, men allt fler kommer tävla om att få köpa rysk olja, inte bara Sverige, i takt med att den globala exportmarknaden krymper ihop.
Det är inte orealistiskt att Sverige får allvarliga problem med oljetillgången efter år 2020.
Tillägg: Bonnier har skrivit en egen artikel om det hela, fast att Norges sinande olja kommer drabba Sverige tiger man förstås om.
20 kommentarer
Sverige??
Oljemarknaden är global där det är pengar som sköter tillgången inte bilaterala intressen.
Norge har en generös inställning till oljeprospektering.
De ger 72% till den som satsar resten.
Dvs skatten är rätt hög men generös med avdrag för prospektering.
LUPE har stor verksamhet där , verksamhet med tidsplaner över 2020-2030. Bla Barents Hav borrningar./Oppti
Det är intressant att gammelmedia (eller döda-trä media som Cornu fyndigt skrev) i alla fall tar upp nyheten. Det tolkar jag som ett tecken på att medvetenheten har ökat ett snäpp. Dock så tror jag inte allmänheten ändå fattar vad det betyder eller viftar bort det med att det inte kommer att ske någon förändring på "många" år.
Själv ska jag försöka hinna med följande inom ett år:
*Sälja ett av mina hus (nuvarande boningshuset) innan för stort fall så att man står skuldfri
*Flytta närmare släkten för att minska transporter och för att kunna hjälpa varandra
*Installera solceller och vindkraft på 1-1.5 kW till en början för att minska beroendet av kraftbolagen
*Uppvärmning genom värmepump och ved för att minska uppvärmningskostnader och oljeberoendet
*Tillgång till egen brunn på tomten ifall det kommunala skulle fallera
*Gång/cykelavstånd till butiker och andra serviceinrättningar också för att minska oljeberoendet
Räknar med ett fall på ca 30% på bostäder inom 3 år och trefaldiga oljepriser inom 10 år. Löneökningarna lär dock ligga på i princip samma som KPI samtidigt som matpriser lär stiga.
Oppt, oppti, oppti. Du är en ständig källa till storartad underhållning.
Tack för att du upplyste mig som företagare och investerar att företag även i Norge får dra av sina kostnader innan det är dags att betala skatt. Det hade jag ingen aaaaaning om. Skit också, här har jag betalat skatt på bruttointäkten och inte nettovinsten i alla dessa år. En sådan miss.
Och bilaterala avtal. Snälla någon, du måste ju inte så tydligt visa att du inte vet vad du talar om. Allt mer av exportmarknaden äts upp av just långsiktiga bilaterala avtal, det är i princip bara västerländska länder som av ren marknadsfundamentalism och masochism vägrar teckna sådana avtal.
Den fria exportmarknaden krymper alltså ännu snabbare än vad jag tidigare presenterat. Ryssland, Iran, Venezuela mfl exportländer har tecknat långsiktiga bilaterala avtal med bl a Kina när det gäller oljeexport. Så Ryssland oljeexport upphör för svensk del tidigare än 2030, då avtalen med Kina gör att den sista exportoljan går just österut.
Antagligen värt ett separat blogginlägg, men återigen visar du att du är helt fel ute och cyklar som vanligt.
Och från vänster och miljörörelsen skriker man fortfarande om att stänga av kärnkraftsverken.
Vår energipolitik går ut på att bygga vindkraft, inte en krona verkar gå till storskalig biogas produktion.
Istället för att dumpa elpriserna till vår skogsindustri, så vi kan använda svartluten att göra bränsle på, låter vi energioligopolen totalt förstöra vår ekonomi.
Hur vi ska klara den energiomvandlingen som krävs när vi samtidigt vill stänga av större delen av vår elproduktion gör mig något konfunderad. Verkar ju inte finnas någon slags plan över hur vi ska kunna minska vårt oljeberoende mer än att investera i mer vindkraftverk.
Vad är din åsikt kring potentiella tillgångar i Arktis cornu?
Vill minnas att jag läste för ett tag att geologisk data pekar på att de finns potentiellt stora tillgångar i Barents hav för Norges del och i synnerhet enorma tillgångar för Danmarks del kring Grönland.
Tror du att ligger något i detta?
Gillar dina inlägg om bostadsmarknaden och håller med dig att härifrån går det (bara?!) utför. Kuriosa att läsa den här artikeln i morse… http://www.sydsvenskan.se/bostad/article1496720/Het-midsommar-pa-bomarknaden.html
Tja, mäklare kan väl tolka siffror som de vill ;-)) Tydligen.
Tack för läsvärd blogg!
Till år 2020 kommer många fler oljeexporterande länder än Norge och Danmark se sin export tyna bort. Oljekris kommer innan år 2020.
/Utblick
Enligt BP prognos så är värdens oljetillgångar slut om 46 år. Innebär att det kommer bli olebrist och mkt dyrt successivt. Om 10-20 år kanske vi kanske inte köra bil på bensin.
Vore intressant om du ställde frågan till våra partier hur de ska möta avfasningen av olja. Energin måste väl ersättas förmodligen med el, vad har man för planer att bygga ut elkraften? Älvar? Vad har partierna för tidsplaner för detta? Finns det öht någon plan för detta? Man bygger ut vägnät för hur mkt som helst men kommer vi kunna åka på vägarna?
Ställde frågan till partierna inför valet, med generellt goddag yxskaft, kärnkraft eller inget svar alls som respons. Sök på bloggen, etikett val2010 tror jag.
Oppti och Cornu,
Norsk petroleumskattesystem fungerar så att du får 78% skatt på petroleumsintäkter (minus kostnader och skattemässiga avskrivningar). För exploration refunderar norska staten 78% av letekostnaden året efter företaget har haft kostnader för prospektering. Kan antingen handla om borrning men även seismik skjutning, tolkning av data etc. I tillägg betalar inte företagen något för licenser som är vanigt i andra länder (vitt och svart).
@10:49
Oljefynden i Barents havet har varit väldigt skuffande.Om jag inte har fel har ca 90 brunnar borrats varav 3 större fynd har hittats; Snöhvit, Goliat och så nyligen Skrugard.I Norge finns stora förhoppningar om östra delen av Barnetshavet (gränsen mot Ryssland) som ju nyligen slöts ett avtal om.I tillägg är den största förväntningen om prospektering i Lofoten, dessa har dock tagits ned.Personligen tror jag att den största reservtillväxten kan fås fram genom att höja utvinningsgraden i gigantfälten. Norge har bitit sig själv i foten genom att ha så generösa prospekteringsregler från mynidgheterna.Riggar används till att borra explo brunnar medan i alltför liten grad används till att borra produktionsbrunnar. Ett problem med resurserna i Nordnorge är att där finns inget distributionsnät i form av gasrör och förmodligen finns mer gas där.
@11:37
Problemet med BP:s statistik är att OPEC övervärderar sina reserver.I olja pratar du om STOIIP (Standard Oil initial in Place) och URR (Ultimate Recovery Rate). OPEC anger förmodligen STOIIP medan de mer seriösa länderna har URR. I olja får du ut (självklart varierar det fält från fält, tungolja vs lättolja etc) maximalt 50%.
"Allt mer av exportmarknaden äts upp av just långsiktiga bilaterala avtal, det är i princip bara västerländska länder som av ren marknadsfundamentalism och masochism vägrar teckna sådana avtal."
Jag tror du överskattar värdet av bilaterala avtal. Sådana fungerar fint så länge både säljare och köpare anser att det gynnar dem, men vad händer den dagen säljaren inser att han kan tjäna mer på att bryta avtalet? Jo, risken är då att avtalet inte är värt mer än pappret det är skrivet på.
@Edis:
Om du sålt din lägenhet och värdet därefter går upp, försöker du då i efterhand få ut mer av köparen? PSS med olja där Kina fysiskt köpt källor på flera ställen i Afrika.
@robojoh: +1 på din kommentar.
Energiomställning + klimatproblematik (lägger mig rätt neutralt i den bemärkelsen) är ju stora utmaningar framöver och att i det läget säga nej tack till en energikälla som historiskt visat sig vara säker, relativt billig och som har en enorm potential framöver är för mig helt och hållet oförståeligt !!!
/K
@Klas2k
Jag ger personligen inte mycket för klimathysterin. Blir det varmare kommer Sverige antagligen vara en vinnare och just nu spelar det mindre roll vad vi gör för Kina och Indien gör inget.
För min del handlar det om två saker:
1, Jag är lite orolig för peak oil
2, Jag tycker verkligen inte om de religiösa diktaturerna i mellanöstern och vill verkligen inte vara beroende av dem.
Aftonbladet skriver också om det: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13185090.ab
@robjoh
Vi lär inte bli beroende av mellanöster-staterna eller ens OPEC-länder. Deras olja lär vi inte få del i. Vi kommer dock bli beroende av ryssen under en tid, därefter får vi klara oss själva när exporten slutar i de flesta oljeproducerande länderna. Möjligtvis skulle vi kunna byta till oss en del olja mot andra råvaror. En råvara som vi har rätt så gott om och som skulle kunna användas i utbyte för olja är uran. Dock lär nog den mesta olja vara slut när uran peakar om en 20-30 år.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13185090.ab
(SIX) Norska oljebolaget Statoil spår att produktionen ökar
till 2,5 miljoner fat per dag 2020 från en nivå på 1,9 miljoner
fat per dag under 2010.
Det framgår av ett pressmeddelande.
Produktionen väntas växa med en genomsnittlig konstant
tillväxttakt på 3 procent liksom under det senaste årtiondet.
Som en första våg väntas nya projekt bidra med en ökning av
produktionen under 2012 med en genomsnittlig tillväxt på cirka 3
procent för perioden 2010 till 2012.
I en andra våg väntas ytterligare tillväxt från projekt 2014
som under perioden 2012 till 2016 väntas ge en tillväxt på 2
till 3 procent i snitt.
I en tredje våg väntas tillväxten uppgå mellan 3 till 4
procent under perioden 2016 till 2020.
För att realisera portföljvärdena ökas investeringarna med 16
miljarder dollar för 2011 och för nästa år väntas
investeringarna ligga på samma nivå.
Statoil förväntar sig borra 20 till 25 brunnar med stor
potential under åren 2011 till 2013.