Inför helgen tänkte jag lägga upp några bilder från delar av de egna odlingarna. Den vy vi ser från köksfönstret eller arbetsplatserna i biblioteket är ungefär som nedan.
Rakt fram finns tre fält, vardera ca 70-80 kvm. Från vänster till höger hittar man en grön matta av solrosor som ännu inte gått i blom. I mitten potatis, där tidig potatis odlad i portabel drivbänk syns överst till vänster. Den går antagligen likt bloggrannen Nisse på Torpet att skörda den första drivbänkspotatisen nu. I övrigt skall potatisen kupas en andra gång även här. På fältet längst till höger odlas grönsaker med täckodling. Mittendelen är grön av ogräs och alltså ännu inte sådd. Överst hittar man pumpor, mestadels under duk, och nedanför dem lite zucchini under duk eller burk. Längst ner är det sockerärtor till vänster och frilandsgurkor till höger. Ovanför dem tre rader med majs och sedan en rad med nysådd zucchini under duk. Mittendelen kommer bli zucchini de närmaste veckorna eller dagarna, men det är ingen brådska, då vi redan har zucchini på väg i blom i den upphöjda bädden som skymtar nertill i bild (se även bild längre ner). Sänkan är en liten bäck, och buskarna vid bäcken är al som vi stubbhamlar och torkar som komplementfoder till fåren, i övrigt växer det gott om vilda smultron ner mot bäcken. Finns även en del bärbuskar i bild, även om de kan vara svåra att se pga grönskan/ogräset.
Utanför bild finns ytterligare fem förhöjda bäddar och fyra drivbänkar som med lock i växthusplast agerar miniväxthus, trädgårds- och hushållskompost, samt äppel- och fruktträd, bärbuskar och lite sparrisodling. Vi odlar även en del vinterkänsliga kryddor i krukor i söderläge på altanen. Rikligt med mynta växer vilt i gräset/transportvägen ovanför fälten ovan.
Här är en av våra upphöjda bäddar, den längsta, ca 15 m. Längst bort hittar man under vit duk nysådd timjan följt av perenn gräslök som gått i blom. Perenna kryddor är tänkta att vara längst bort, timjan hade vi i en annan bädd förut innan vi flyttade på den, så nu har vi sått om. Sedan är det satt en andra vända rädisor efter att de första ätits upp, men de syns inte bakom lökblasten. Bortifrån och närmare kameran: scharlottenlök, rödlök, gul lök. Blasten går att äta som lök nu innan den blir för grov. Sedan hittar vi några zucchiniplantor, sådda på plats och uppdrivna under duk, liksom löken. Tog bort duken nu då maskrosorna fröat färdigt. Duken närmast kameran täcker persilja palsternacka och morot, men får vara kvar över palsternackan och morötterna säsongen ut för att hålla skadeinsekter borta.
Bädden är avgränsad av tallstockar från stormfällda tallar och är tätad med duk mot marken för att hindra rotogräs att arbeta sig in. En sådan här 15m lång bädd räcker för vårt årsbehov av timjan (mer än väl), gräslök (mer än väl), nästan all lök (förutom purjolök och salladslök som odlas i andra bäddar eller drivbänkar, plus att vi har en bädd till med rödlök), morötter, palsternacka. Färsk persilja har vi säsongen ut, vilket innebär juli fram till den första snön slutligen knäcker den. Årsbehov är subjektivt och beror förstås på hur mycket man äter av olika grönsaker och rotfrukter. Efter att ha odlat några år tappade iaf vi intresset för att köpa sådant man odlar själv i säsong och drar ner på konsumtionen av t ex zucchini när det inte längre är årstid för det.
För övrigt har vi fortfarande kvar lite scharlottenlök och gul lök från förra året, men rödlöken tog slut för några veckor sedan.
Stenbro över bäcken kan skymtas bak i bilden ovan. Intressant nog så syns denna ca 15m långa bädd i Google Maps satellitbilder, då den råkade vara täckt av vit fiberduk till större delen vid fototillfället för några år sedan.
Slutligen vår minsta bädd, där jag satte vitlök i slutet av oktober. Ser ut att ha tagit sig riktigt bra. Har inte rensat ogräs på några dagar.
10 kommentarer
Ser trevligt ut, synd bara att primörerna nästan skänks bort i handeln vid denna tid. Färskpotatis och morötter för 2:-/kg och 3 rädisorknippen för 10:- osv. Har själv haft potatisland för hela årsbehovet men blev så lack när jag såg priserna i handeln.
Hade du någon jordbrukserfarenhet sedan tidigare, eller har du lärt dig allt från grunden sedan du flyttade till landet?
Tror inte cornu odlar för pengarnas skull.
Det handlar om att det är bra för själen eftersom människor gjort detta i tusentals år samt att förbereda sig för intressanta tider, dvs när ICA klappat ihop.
Börjesson, odlade lite i villaträdgård innan. Typ 10 m2.
Du vågade alltså ge dig på odling i större skala, skogsbruk och djurhållning nästan utan förkunskaper. Imponerande, hatten av!
Ibland är jag lite frestad att ge mig på något liknande, men jag har inte det självförtroendet. (Dessutom är jag inte säker på att jag skulle tycka den typen av liv var lika trivsamt i verkligheten som det ser ut på tryggt avstånd, inifrån stadslägenheten…)
Imponerande.
Hur stor yta odlar du med grönsaker?
Hur många år har det tagit att få igång odlingarna till denna nivå.
Använder du enbart handkraft och handverktyg för alla odlingarna?
Börjesson, odlingarna ovan är inte i stor skala, djurhållningen är inte i stor skala, och skogsbruket är inte i stor skala. Odling, djurhållning och skogsbruk har människan sysslat med i tusentals eller åtminstone hundratals år även om grödor och former har utvecklats. Det finns alltså stora mängder kunskap, nu för tiden inte bara i form av böcker, utan även Internet, exempelvis alternativ.nu, att ösa ur.
När det gäller odlingar så är större odlingar ingen skillnad mot mindre, bara arbetsinsatsen som skiljer sig. Men ju större desto mer får man rikta in sig på att hitta metoder för att minimera arbetsinsatsen.
Kombinerat med några år av trial and terror så har vi nu nått en nivå där vissa saker bara fungerar på rutin, men det finns många brister fortfarande.
Tog 3-4 år innan vi hittade de former som fungerade bäst under våra omständigheter, men det är ett arbete under ständig utveckling.
Enda fossildrivna verktyget som har varit inblandat i odlingen är en jordfräs (nåja, två olika, se http://cornucopia.cornubot.se/2011/04/lite-varbilder.html), förutom förstås maskinen som lyft ut stockarna till bänkarna för några år sedan. Allt gödsel för täckodlingen har jag t ex kört med skottkärra.
Det går att klara den här ytan utan jordfräs, det finns de som gräver om mer än så här för hand. Om inte annat kan man ta in gris.
En fråga cornu "off topic"
Om man lägger ut bilder på "blogger" så ligger de tydligen på Picasa (det är väl googles webbalbum?). Alltså även om man inte har konto på Picasa så hamnar de där, om jag har rätt info. Så till frågan, visas alla bilder från bloggar offentligt på picasa eller är det något bloggaren själv måste aktivera?
Medveten om att de hamnar på Picasa, men om de visas offentligt vet jag ej. Eftersom bloggen är offentlig blir det inte ett problem för mig.
Impad! Jag vill också ha en sån utsikt!
Tack för en unik blogg!
http://www.takeachanceonme.se