EU:s finansministrar kunde inte enas om fortsatta utbetalningar via nödlån till Grekland i helgen, eller snarare så skjuter man upp beslutet till pengarna faktiskt skulle betalas ut, dvs i juli. EU spelar lite svårflörtad. Din mun säger nej, men dina ögon säger ja. Uppskjutandet kan ses som ett blidkande av hemmaopinionen, men i slutändan kommer pengarna betalas ut ändå om inte Grekland på egen hand omstrukturerar skulderna först.
Marknaderna reagerar förstås på detta.
S&P 500-terminen pekar rejält ner (ok, ok, den pekar på en nedgång på 1%) och i Asien var det nedåt som gällde. Australiens index All Ordinaries nedan.
Notera att All Ordinaries nu är extremt nära att utlösa ett MA50/MA200-dödskors.
Vi som tog hem vinster i negativa positioner innan helgen får nöja oss med att sovit gott och riskfritt över lördag och söndag och ta nya positioner på nedsidan idag. En tagen vinst är som bekant riskfri och är ingen förlust.
5 kommentarer
Hur länge tror du den här parodin med Grekland kan fortsätta? Rimligen borde de inte kunna dra ut på den längre än att (och om) Italien eller Spanien får allvarliga problem?
/T – En till byråkrat från Skatteverket
40% ungdomsarbetslöshet i Spanien. Vem tror att detta är hållbart? 25% i Sverige.
Många väljer att ignorera skiten som träffat fläkten. Det går inte att ignorera detta problem länge till. Vi riskerar att bränna flera generationer unga för att skydda de redan besuttna.
Sen är det oftast de redan besuttna som klagar på ungdomar, jag försöker tänka ett steg längre. För att jag ska ha det bra och tryggt offras en ung människa, jag vägrar vara nedlåtande mot unga.
Detta system är sjukt, omoraliskt och borde tillåtas kollapsa. Vi som har klarar oss, men de unga får en chans iaf. Låt smällen komma nu!!
Anonym @09:35 – Jo, jag håller med om det. (Jag är en visstidsanställd byråkrat. I övrigt är det något sinnesjukt svårt att få arbete, även som akademiker.
Men frågan är nog om kollapsen kommer nu eller sen ändå ger i det långa loppet tillräckligt med sysselsättning för en normal inkomst på något sätt?
För övrigt om Spanien – landet har ju extremt usla demografiska värden. Det föds väldigt få barn. En av anledningarna är att arbetslösheten hindrar nya familjebildningar (folk bor hemma hos föräldrarna), men också att unga kvinnor i Spanien vill ha möjligheten att jobba och ha en karriär, eftersom landet ändå är fast i gammeldags tänkande på många plan. Storbrittanien är lite liknande på det viset.
/ T – en En till byråkrat från Skatteverket (en ung sådan).
@ 2011-06-20 09:45
Käre /T, vi är redan allt för många för att resurserna ( och jobben ) skall räcka till för alla.
Det gäller både Sverige och världen i övrigt.
Att du samtidigt med att du har svårt att få arbete (på grund av för stor konkurrens), och att Spanien har en stor arbetslöshet, klagar över att det föds för få barn är inte konsekvent.
/ Åke M
@ Åke M.
Jag vet att vi nog är för många för nuvarande ekonomiska system. Så det håller jag med om. Man får nog organisera annorlunda för att jobben skall räcka.
Jag vet inte om jag håller med riktigt.
Det är konsekvent om det innebär att färre unga spanjorer i framtiden skall hjälpa till att ta hand om (både praktiskt och ekonomiskt) om de fler spanjorer som finns idag. Eller att dessa äldre spanjorer flyttar till något land (eller flera länder) där befolkningen är mer demografisk matchande. Alternativt att det blir massiv invandring till Spanien om cirka 20-30 år.
Det är oftast inte bra med för stora differenser i befolkningsutvecklingen av den anledningen att det blir ekonomisk och praktiskt svårhanterligt.
Får vi massa gratis energi, mycket bra sjukvård och gamla människor som är fullt friska (dvs en utopi) så är detta inget problem.
/T