På beskedet om att Tyskland lägger ner sin kärnkraft rusade aktier inom förnyelsebar energi under gårdagen, trots en svag börs.
Några exempel som handlas på de nordiska börserna.
Renewable Energy Corportation (OSE:REC) +3.67%
Etrion (OMX:ETX,TSX:ETX) +2.73%
Vestas Wind Systems (CO:VWS) +3.14%
PV Enterprise Sweden (OMX:PVE) +9.33%
Säger ingenting om vilka av dessa man skall investera i dock, speciellt PVE är en pump-and-dump-småspararaktie.
Man kan dock fundera på om inte den tyska kärnkraftsnedläggningen på många vis är en ny vår för aktier inom förnyelsebar energi? Speciellt solcellsbranschen har levt på lånad tid då de varit beroende av att privatpersoner och företag har fått statliga subventioner för installationer, subventioner som speciellt i BIGPIS-länder som Spanien inte går att motivera ekonomiskt framöver. Kraftigt stigande elpriser kan dock göra det mer lönsamt att även installera utan subventioner, om inte annat för stora kraftparksaktörer som Etrion.
Nu skall man inte kasta sig över första bästa aktie i sektorn, men uppgången var i mitt tycke tydlig under gårdagen. Bland elbolagen steg för övrigt Fortum (HEX:FUM1V) +2.57% medan dock Hafslund (OSE:HNB) föll i Oslo. I sig lite underligt då Hafslund är stor ägare i REC, vilket gör bolaget dubbelt intressant.
8 kommentarer
God Morgon!
Då öppnar sig en intressant idé. kan det vara läge att titta på Truster i Canada/USA?
Har Du förslag Cornu?
Kan inte du visa på vårt beroende av el från Ryssland?
Det är en parallell till Tyskland och påvisar det orimliga att göra sig av med kraft att förse sina innevånare med kraft man kan kontrollera!
Vi importerar el från både Ryssland och Estland-i en ledning som tycks vara enkelriktad!/Oppti
Varför är inte ditt vågkraftsföretag med på listan?
/Grönvita
Onoterat aktiebolag kurssätts inte riktigt på det viset att det är relevant att skriva om det i det här sammanhanget.
Tyskland är en liten spelare inom kärnkraft. 2011 förbrukar man 5% av allt uran. Prognoserna 2015 låg på 4.1% och 3.2% 2020.
Jag tror fortsatt på kärnkraft bara en nation som Sydkorea bygger 10 nya verk fram till 2020. Kina, Indien och Ryssland planerar MASSIVA utbyggnader av sin nuvarande kapacitet.
Vad som händer i Europa är till stora delar inte relevant för kärnkraften som helhet. Energiproduktionen ska upp 75% fram till 2035. Samtidigt finns det inga nya oljefält eller koltilgångar att skåda nånstans.
Är ni långsiktiga så köp allt. Kärnkraft-relaterade, förnyelsebart och naturgas. Dessa tre tillgångar ligger på extremt låga värderingar i dagsläget.
Enercon är väl de som har störst marknadsandel vad gäller vindkraftsturbiner i Tyskland, tror Vestas är nummer 2. De som jag tror verkligen har att vinna på detta är dock Ryska gasproducenter. Igår såg jag det som negativt. Den positiva sidan är väl att ryssarna får än mindre intresse av regelrätta aggressioner mot oss (Eu, Nato m.m.) då de kan tjäna ännu mer pengar på att kränga gas till oss och satsa pengarna på sitt ledarskikt samt att trakassera Georgien m.m.
Importen från Ryssland borde gå ner rejält när Olkiluoto 3 tas i drift. Ryssarna är nog inte så ledsna för det eftersom de äntligen har fått lite fart på St Petersburg vilket drar mer el. Det ryktas f.ö. om att göra DC länken Finland – Ryssland dubbelriktad så den även kan användas för att exportera el till Ryssland, det förslaget är lindrigt populärt hos den finska industrin.
När Baltikum går från en DC länk till Finland till två till Finland och en till Sverige får de inte bara en livlina om Ryssland klipper av dem från det ex sovjetiska stamnätet utan det blir även en möjlighet att handla el med Ryssland och Vitryssland. Oberoende utifall det blir ofred och handelsmöjligheter för fred, fantastiskt bra.
Vad man kan köpa istället aktier inom förnyelsebar energi är REE, Rare Earths Elementals, vilket i princip syftar på de bortglömda grundämnena i lägre delarna av periodiska systemet.
Kina står för 97% av världens REE-produktion men har som säkert många vet börjat skära i exporten eftersom man tröttnat på att förse världen med billiga REE trots den smutsiga och dyra produktionen, samt ökande inhemskt behov.
Utländsk produktion och kommande projekt handlar i princip endast om lätta jordartsmetaller, en bubbla som troligtvis spricker riktigt hårt när Lynas och Molycorp osv har igång sina projekt.
Det är de tunga REE som är de kritiska och flera av dem helt nödvändiga inom förnyelsebar energi. Handlar om t.ex. terbium, dysprosium, yttrium, lutetium, neodymium och gadolinium. Här finns ingen kommande produktion att tala om inom 5-10 år framåt.
Pga den dyra och smutsiga produktionen som dessutom är lagd åt lätta REE finns inte mycket vettigt att investera i gällande mining-företag i sektorn, däremot finns Dacha Strategic Metals som enbart har köpt upp stora lager av de viktigaste REE utan någon egen produktion. Handlas till .61 cent trots NAV på .94 cent pga att marknaden inte hänger med i utvecklingen och förstår skillnaden i lätta och tunga rare earths.
Behovet finns inom bl.a. batterier och turbiner, kylstavar för kärnkraft för att ta ett axplock. Och det är så små marknader och så pass liten men viktig del i produkterna de ingår i att priset på tillgången är i det mesta oväsentlig.
MVH