Smått hektiskt just nu. När saker skall gå åt skogen så skall allt ske samtidigt.
Kaos är kanske en liten överdrift, då det bara handlar om I-landsproblem.
I går kom äntligen det efterlängtade regnet som vitaliserade de på gränsen till uttorkning torra betesmarkerna. Men det kom i form av åska. Åskan passerade i stort sett rakt över gården.
1. Vår vattenpump slogs ut av åskan. Man kan se ett 80m djupt borrhål med en pump i botten som en rätt rejäl jordning, och oavsett andra åskskydd så dog alltså vattenpumpen. Vatten är som bekant det kanske viktigaste vi har, viktigare än elförsörjning, och bor man på landet har man oftast endast eget vatten. (Skall skriva ett inlägg någon gång om vatten och avlopp på landet, som kan vara intressant för den som funderar på att flytta ut.)
2. Pga slarv så var bevattningen av grönsaksodlingarna inkopplad, och läckte sakta bort trycket i hydroforen (det tryckkärl man använder för att inte pumpen ständigt skall gå). Det var först när trycket var borta som vi upptäckte att åskan dödat pumpen. Och då var det redan kväll och stängt hos alla serviceinrättningar. Annars kan man klara sig kanske ett dygn på trycket i hydroforen om man snålar.
3. På morgonen 06:45 kontaktar jag dem man skall kontakta för kombinerade el- och vattenproblem på landet, dvs Johansson & Gunverth i Rävlanda utanför Göteborg, som förstår det här med prioriteringar inom vattenförsörjning för landsbygdsboende och jordbruk och omgående skickade en kille för felsökning.
4. Då går förstås strömmen. Detta var ett planerat elavbrott i regi av Fortum, men lite dålig timing, då det är mindre lätt att felsöka när man inte har någon ström. Fortum återställde dock strömmen på utsatt tid och felsökningen löste sig. Dock hade mycket riktigt åskan dödat själva vattenpumpen längst ner i borrhållet.
5. Då bestämde sig Blogger/Blogspot/Google för att uppgradera sina system, så Blogger låg nere, mitt förra inlägg försvann, kommentarer till inlägget om Timo Soini i WSJ försvann och det gick inte att logga in eller kommentera. Verkar inte bloggen fungera som den skall hänvisar jag till Twitter, där ni hittar mig som Cornubot och jag kan ge statusuppdateringar om Blogger inte fungerar. Det hela har som ni ser löst sig nu.
Slutar strulet där?
Nej.
6. Då havererar bredbandet. Sannolikt har åskan skadat ledningen, eller så har Fortum varit lite överambitiösa i sina ledningsarbeten. Så det blir telefonsamtal till Telias alltid utmärkta tekniska support. Snabb kompetent service, felsökning, mätningar och tekniker är på väg för att felsöka mer lokalt då man konstaterat att något skadat ledningen. Bredbandet fungerar hjälpligt så länge. Två tummar upp igen till Telias bredbanssupport. Kör hårt!
Nu är iaf nätströmmen tillbaka, bredbandet fungerar hjälpligt, Blogger fungerar men vi har inte bytt pumpen än, det behövs tydligen spolbil för att spola rent borrhålet när man hissar upp pumpen om man inte vill att den nya pumpen skall sätta igen.
För sådana här tillfällen har man åtminstone ett lager med rent färskvatten på reservdunk, vilket står sig mycket väl i den mörka och svala matkällaren. Det räcker inte med att kunna ha eventuell nödström till vattenpump. Man får vara beredd på att vattenpumpen i sig går sönder.
För en fyrapersoners familj räcker 10 liter per dygn för dryck och matlagning, medan vi för hygienbruk får hämta vatten ur vår gamla grävda brunn, ur bäcken eller ur sjön. Som ni ser på bilden här har vi ett vattenlager för 12 dagar, dvs 120 liter, i form av åtta 10-liters stapelbara dunkar från Biltema och två 20l-dunkar. En 10l-dunk är redan i bruk och inte med på bild, och den kranförsedda 20-litersdunken har läckt lite. Bör nog förvaras liggande istället.
Biltemas stapelbara dunkar kan iaf rekommenderas. De har inte heller några ihåliga handtag, vilket gör att det är betydligt enklare att göra rent dem vid behov. 10 liter är också lagom att bära runt på eller hälla från, även om 5-liters förstås är behändigare.
Nästa punkt på listan är att begära ersättning från Fortum för fyra timmars av dem orsakat strömavbrott.
Dags att sluta prata om specifikt fredagen den 13:e. I morgon fredag den 13:e maj är väl bara kulmen på vad som kan inträffa…
Tillägg: Glömde, det rymde en tacka med två lamm mitt upp i alltihop, men sådant är ju mer normalt.
Tillägg 2: Foto på vår gamla grävda brunn. Några meter djupt. Klart och fint vatten, lite småsmuts på ytan. Säger dock inget om bakterietrycket, då brunnen ligger i fårens vinterhage. Kokar man vattnet skall det gå att använda för det mesta, och i nuvarande form lär det iaf fungera för att spola i toaletter. Och antagligen också som vatten till just fåren, betesdjur äter som bekant på samma plats som de skiter och skall klara av att äta sina egna bakterier. Ett projekt är att ordna en handpump så man slipper ta det “dammiga” ytvattnet, alternativt en liten separat elektrisk pump till den här brunnen. Fram till 90-talet var detta gårdens brunn och sugande pump fanns kopplad hit. Det finns kvar rör, men vart de tar vägen låter jag vara osagt. Det finns antagligen anledningar till att man borrade en ny, djup brunn.
11 kommentarer
Skulle tro att bloggerstrulet har ett samband med att alla Blogspotbloggar numer visar personernas namn från google-kontot istället för den valda signaturen. Ett antal personer som bloggar under pseudonym skriver nu helt plötsligt under med sina riktiga förnamn och eller efternamn istället.
Du brukar väl inte heta C i vanliga fall? Någon aning om var i Google som namnet hämtas ifrån? Kan det vara mailnamnet?
Japp, det är mailnamnet. Då man måste ha för- och efternamn så hade jag angett "C" som förnamn för länge sedan. Har ändrat det nu, men det har inte slagit igenom än verkar det som.
Trist nog när något går sönder av åskan, än värre när ALLT strular samtidigt…
Några funderingar bara – vad är det för liten hydrofor du har som bara "räcker ett dygn om man snålar"? Låter antingen som att du har en lite underdimensionerad hydrofor eller förbrukar en väldans massa vatten. Hydroforen här hemma är en 500L, fylld till ca 2/3 när trycket är max (3,5 bar), ca 1/3 när trycket är min (2 bar). Man har alltså som bäst ca 160L i tanken, som sämst ca 60 L (en grov uppskattning av skillnaden 1/3 ner till utloppsröret). Sen kan man ju alltid få ut det sista "manuellt", dvs man får gå ner i källaren och hinka upp vattnet som står under utloppsröret.
Sen en kommentar till att det skulle krävas spolning av en 80m brunn när man haft uppe pumpen. Det kan mycket väl vara så att branschen rekommenderar det, men jag kan tala av egen erfarenhet. När pumpen lade av 1998 drog vi själva upp den, en elkille kom och bytte pumpen och skarvade sladden, vi hissade själva ner pumpen. Har fungerat klockrent i 13 år, aldrig några problem. Ska tilläggas att det i mitt fall rör sig om 30m, med en lång gräsmatta man kan lägga upp hela slangen på utan att få med särskilt mycket skräp.
Jo, Magnus. Hänger på om man har filterfritt vatten också. Vi har järnhaltigt vatten, där iaf entreprenörens erfarenhet är att det kan gå så fort som 30 minuter innan pumpen sätter igen och skär om man inte blåser rent. 10-15 år av järnavlagringar i borrhålet blir en del skit. Vi har iaf gräsmatta nog för 80 meter. Blir en intressant övning iaf.
Magnus, samma här när det gäller hydrofor. Ett dygn räknar jag med tryck i rören, och någorlunda normal användning (toaletter, beror också på om man har snålspolande eller inte osv). Finns väl vatten kvar att tappa ur manuellt om man så vill.
Kosta på ett vattenprov i fårbrunnen, dels för att veta att där inte finnns något gift ellerbakterier som är farliga för fåren och dels för att se om brunnen rentav kan vara tjänlig som reservbrunn för er utan att koka vattnet.
Jo, naturligtvis. Färskvatten är egentligen inget större problem just nu, vi har grannar med intakta pumpar även om jag fick höra om en på andra sidan byn vars pump också dödades av åskan igår.
Saknar inte enskillt avlopp, det var inget jag tänkte på som nyinflyttad, men en dag började hela tomten lukta skit, brunnarna var fulla och rann över i infiltrationen.. Vidrig stank spreds och jag lärde mig en nyttig läxa, man måste ha koll på skiten..
Bor man i stan med kommunalt avlopp har man inte så stora bekymmer med skit.
Hade dock kommunalt vatten, det var soft.
Vi har grävd brunn. Då strömmen går så tar vi av locket och hämtar upp vatten med en hink, med ett fastknutet snöre i handtaget.
En oslagbart trygg lösning i all sin enkelhet.
Uppväxt på "landet" med luftburen kabel för el o tele. När det började bli vanligt med trådlösa telefoner så strök dom med nån gång om året pga åska. När det senare var dags för modem i jordad dator så var man tvungen att sitta på ett lager med modem, då de strök med vid minsta åska. Satte i et transientskydd (90V) https://www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/init.do?item=60-410-38&toc=19488 mellan "faserna" på inkommande tele och jord i mitten. Har aldrig haft problem efter det. Knappas Telia-godkänt, men det funkar.
Borde gå att sätta en 400V även på vattenpump för att minimera risken.
Du borde spana lite på Lifesaver's lösning på att rena vatten. http://www.lifesaversystems.com/jerry20000.html Med jerrycanen så har du 20000 liter renat vatten. Flitren är mekaniska så dom lär inte ha något bäst före datum. Du kan ta vatten från en vattenpöl och få drickbart vatten ur det.