På senaste tid har det blivit viss uppmärksamhet och hype kring den elektroniska bankfria kryptovalutan Bitcoin (Wikipedia en, Wikipedia se, hemsida).
Senast så har Piratpartiets fd partiledare Rick Falkvinge annonserat ut att han har växlat in alla sina sparade pengar till Bitcoin (BTC) i hopp om att pyramidspelet skall fortsätta. Bitcoins har nämligen ökat kanske 1000-faldigt i värde, nuvarande växelkurs på t ex Bitcoinmarket.com är ca 8:50 USD. Falkvinge satsar på att 15% av 10% av den svarta marknaden skall flyttas in i Bitcoin, vilket bör tusenfaldiga värdet på en BTC ytterligare en gång. Som argument har han bland annat “den har gått upp hittils, alltså kommer den fortsätta gå upp” och andra bubbelargument. Vad tror Falkvinge händer med värdet när alla samtidigt vill realisera sina vinster och sent anlända ser värdet på sina nyss inköpta pengar försvinna snabbare än du kan skriva “rm -rf *”?
Iaf, den som var med på Bitcoin från början kan idag vara miljonär, men man måste förstås sälja av sina Bitcoins till senare anlända i pyramidspelet för att bli miljonär utanför systemet. Till dess är det bara nollor och ettor på din hårddisk.
Så vad är Bitcoin egentligen? Bitcoin är en bit krypterade ettor och nollor på en oskyddad fil (wallet.dat) på din dator, i ett sk peer-to-peer-baserat nätverk, där varje av de 10 000-tals deltagarna i nätverket har en komplett transaktionslista över alla pengar i systemet. Det framgår dock inte vem som har respektive pengar, utan bara vilka publika kryptonycklar dessa har. Vi behöver inte gräva ner oss i hur krypteringen fungerar, men det fungerar.
Det rent praktiska är att det aldrig kommer finnas mer än ca 21 miljoner bitcoins, även om dessa kan handlas i fraktioner. Valutan skapas genom att man i princip använder processorkraft till att gissa sk hashkoder för att validera block av bitcoins. Gissar dina datorer rätt får lotterivinnaren för tillfället 50 nytryckta bitcoins, men detta minskar successivt. Tids nog kommer det inte tryckas några nya bitcoins och det förväntas att uppstå ett deflationstryck. Man kan dock fortsätta validera block för att kunna ta ut transaktionsavgifter på det som passerar genom din processorkraft.
Poängen är att det inte går att säga vem som har pengar, det finns ingen central bank att slå ut och det går inte att skapa oförutsägbar inflation genom att öka penningmängden utöver den förutbestämda takten upp till en penningmängd på 21 miljoner.
Men det är likväl fiatpengar. Fiat betyder tilltro. Bitcoins har bara ett värde därför att man litar på att aktörer accepterar bitcoins som betalningsmedel. Man kan rent av köpa vapen i USA för dem, även om den vanligaste användningen verkar vara att växla över till virtuella pengar i lekstugan Second Life, sk Linden Dollars. Men det går alltså också att via t ex PayPal och tidigare nämnda Bitcoinmarket köpa eller rent av trada bitcoins mot olika valutor.
Men om Bitcoin visar sig ha något säkerhetshål eller blir utkonkurrerat så kommer fiatvärdet i bubblan att krascha. Nu blir nog inte Falkvinge speciellt mycket fattigare för det. Minns jag rätt så brände han redan alla sina pengar på Piratpartiet, så det är inte så dramatiskt som det låter att han skulle växlat över alla pengar till Bitcoin.
Är nu detta olagligt? Som jag ser det, nej.
Som företagare gäller det bara att bokföra korrekt. Bitcoins har dock knappast något juridiskt skydd alls, då det inte är ett sk lagligt betalningsmedel. Men bokför man moms och intäkter är det knappast olagligt att använda Bitcoin som företagare.
Däremot är Bitcoin förstås en högteknologisk parantes som förutsätter att användarna både har bredband och ett fungerande globalt Internet. Att starta med Bitcoin kräver att när du väl fått klienten att fungera sedan laddar ner alla bitcoinblock med transaktioner och allt som existerar, idag ca 350 Mb data. Först därefter börjar eventuella pengar ticka in i din plånbok. Och i takt med att antalet transaktioner ökar kommer man behöva mer och mer data på sin hårddisk och mer och mer bandbredd.
Har du inte använt Bitcoin på några veckor kan det ta timmar att komma ikapp alla transaktioner. Att starta upp med Bitcoin första gången kan ta allt från en timme till några dagar beroende på hur snabbt ditt bredband är. En dag kommer antalet transaktioner och användare vara så stort att svagare bredbandförbindelser helt kommer ätas upp av allt bitcoindata som körs.
Så fungerar inte Internet och ditt bredband så är Bitcoin värdelöst för dig.
I övrigt så är din plånbok lika skyddad som en vanlig plånbok, dvs inte alls. Din wallet.dat-fil måste du själv säkra upp, lämpligen genom kryptering av hårddisk och krypterad kopia på annan ort.
Men det stora problemet är förstås myndigheterna. Falkvinge är idealist, jag är realist. Förr eller senare kommer myndigheterna (läs USA) att slå ner på systemet och förklara att det används av [terr-ordet] och i Europa kommer vi om inte annat konstatera att systemet används/kan användas av [pedo-ordet] eller [knrk-ordet] för att utbyta pengar mot produkter. Gissningvis kommer den legala pr0n-industrin att börja använda systemet förr eller senare.
Nu går det inte att stoppa systemet, då man aldrig kan hitta de redan 10 000-tals datorer som kör Bitcoin, speciellt inte om dessa gör det över t ex Tor eller annat maskerande system. Men man kan stoppa alla företag som tar emot Bitcoin som betalningsmedel, inklusive den där vapenhandlaren i USA.
Bitcoin är dock ett anarkokapitalistiskt system, och som sådant sympatiskt. Inga banker behövs, ingen möjlighet för myndigheter att få insyn i systemet (om de inte kommer över din okrypterade wallet.dat), annars går det inte att knyta en address till en person. Men det kommer inte överleva eftersom ljusskygga element garanterat kommer dras till systemet och med det myndigheternas och moralpanikens dom.
I övrigt så krävdes det en del datorkunskap för att få systemet att fungera, bland annat manuellt skrivande av noder i konfigurationsfiler. Och mellanhänder som Bitcoinmarket har ett … högst tvivelaktig pedagogiskt upplägg för den som vill växla till sig Bitcoins.
Iaf, den som vill testa hur tekniken fungerar kan efter att ha laddat ner programvaran ange en av sina godtyckligt många bitcoinaddreser hos Bitcoin Faucet och få 0.02 Bitcoins till sin wallet.dat. När man väl laddat ikapp alla bitcoinblock.
Är ni förvirrade av ovanstående inlägg så är det meningen.
Intressant anarkistiskt koncept, men Bitcoin är för ljusskygga nördar som gillar pyramidspel och som tror på en rosig framtid utan det minsta avbrott för deras feta 100+ Mbit/s bredbandsförbindelse.
Här finns en tydlig skillnad mot guld eller silver som pengar. De förutsätter ingen teknik eller fungerande infrastruktur för att fungera, men kan alltså inte tryckas i godtyckliga mängder som kontanta sedelfiatpengar. Bitcoin är egentligen dubbel fiat. Inte bara litar man på att det skall finnas något att göra för valutan, utan litar också på att all samhällelig IT-infrastruktur och teknik skall fungera. Allt som krävs är ett omfattande strömavbrott så är Bitcoin lika värdelöst som pengar på banken, rent av värdelösare. Banker har faktiskt manuella rutiner för att kunna genomföra överföringar i händelse av kris.
Tillägg: (länge leve att köra gödsel och annat fysiskt arbete) Huvudmotivationen till att Bitcoin är ett pyramidspel ligger just i open source-konceptet. Vem som helst kan kopiera källkoden, byta namn på det hela till Netcoin (tänk BSD, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD etc al) etc och lansera ytterligare en ny valuta. Fixar man bättre klientprogramvaror samtidigt så kommer förstås alla snabbt som ögat hänga på Netcoin för att få Netcoins tidigt och sedan när värdet miljonfaldigats så drar någon igång FreeCoin, OpenCoin, InterCoin etc. Det är inte hyperinflation i systemet i sig, utan hyperinflation i antalet valutor. Blir lite som i Neal Stephensons mästerverk och anarkokapitalistiska Snow Crash – alla med lite varumärke har en egen valuta (CornuCoin? BrinteyDollar? BieberDollar? Brangelinas?)… Så Falkvinge kan nog få se sina besparingar återställas till Piratpartitidens noll kronor igen. Och igen. Och igen.
35 kommentarer
Lägger man sina sparpengar på detta så har man straffat ut sig från förtroendebranschen för all framtid.
Magnus K.
Det var en bra genomgång av ett interessant system. Tack.
Dock använder du begreppet fiatpengar på ett felaktigt sätt.
Fiat i ordet fiatmoney kommer från satsen "to create by fiat" och kan närmast översättas som "diktat" eller kanske "via statligt påbud". Bitcoin är således absolut INTE fiatpengar.
Precis som du skriver så är ju den stora svagheten i systemet att det krävs internet och en fungerande dator av något slag.
Som jag ser det är det mesta som gör det svårt idag barnsjukdomar. Det fina med bitcoin är ju att det är öppen källkod, vilket betyder att vem som helst som känner sig lite intresserad kan engagera sig i det och till exempel göra det mer lättillgängligt. Man ska tydligen inte behöva ha hela blockkedjan för att systemet ska fungera, och med det ingen fet uppkoppling eller stort lagringsutrymme. Man skulle kunna tänka sig att ha bitcoin i mobilen eller nått.
Men som du säger så kommer det antagligen inte bli stort eftersom det inte finns någon möjlighet till insyn och därmed går det inte att beskatta eller kontrollera av myndighet eller liknande.
https://mtgox.com/trade/history
över 9 nu verkar det som!
läs "Bitcoin top 100 'Rich List' 27th May 2011"
http://bitcoinreport.blogspot.com/
Någon sitter med 250 000 BTC = 14M just nu.
Bubbla eller framtiden? 🙂
kollar man deras forum är det väldigt många poster och folk online:
http://forum.bitcoin.org/?
Skrev ett tillägg om varför det är ett pyramidspel ovan.
Jag har faktiskt väldigt svårt att se att det skulle hända. Det är ju lätt att skapa sin egen valuta, det svåra är att få någon annan att se värde i den. Bitcoin har ju funnits i ett par år nu och det finns en och annan kopia, men inget som har tagit fart. Men det lär ju framtiden utvisa, det är det som gör det hela intressant.
Håller med dig i mycket om det du skriver om. Jag äger själv några "bitslantar". Har inga större illusioner om någon fantastisk värdeuppgång. Eller vem vet, kanske blir en jättebubbla. Hoppas man har vett att sälja av i tid då. Den värdeuppgång som har vart senaste månaderna känns dock helt orimlig och obefogad. Finns ju knappt några aktörer som accepterar valutan. Känns endast som ett spekulationsinstrument i dagsläget. Dock tycker jag att det finns vissa saker som är tilltalande med idén. Decentralisering. Ingen centralbank. Deflationärt. Pengar bör ju vara homogena vilket bitcoin är eftersom man kan dela mynten ner till oändligt många decimaler. Så sett har de samma egenskaper som silver eller guld. Silver och guld (i synerhet silver) har ju industriella egenskaper, men det är knappast därför de har valts som pengar under årtusendena menar jag på. Det är för dess monetära egenskaper (läs om på libertysilver under artiklar)- att de är en stabil måttstock. Sedan kan man kalla de "fiat", eller "bygger endast på förtroende" eller vad man vill. Alla pengar bygger på förtroende i att nån annan kommer att accepterar dem. Allt värde bygger på folks subjektiva värderingar och tidspreferenser. Således har eg ingenting något inneboende värde utan endast ett subjektivt uppfatta värde. Go figure 😉
Eftersom användningen är hyfsat utbredd kommer nog i alla fall Skattemyndigheten att acceptera Bitcoin som "normalt betalningsmedel" och inte kräva moms när Bitcoin växlas mot andra valutor.
Däremot kommer de alldeles säkert vilja ha skatt på reavinster i vanlig ordning.
Jag håller med om att Bitcoin inte uppfyller kontanters resilienskrav (el- tele, komplicerade apparater krävs).
Inte heller uppfyller det pedagogikkravet (syns inte, känns inte, skalan uttrycks enbart i abstrakta siffror), latenskravet (långsamt, betalningar sker seriellt) eller mobilitetskravet (ta med sig på fickan)
Pyramidsspelseffekten gör ju också att universalitetskriteriet inte är uppfyllt, utan transaktionskostnaden (växling, fastställa kurs) kan bli hur stor som helst när alla har sin egen valuta.
Bra inlägg som visar hur desperata vi människor är när vi istället för att ta itu med det verkliga problemet skapar nya låtsaspengar och pyramidspel i tron att det löser någonting.
Den dagen ekonomisk demokrati och rättvisare fördelning av resurserna får råda kan jag återfå hoppet om människan. Fram till dess ser jag på hur detta parasitsystem tar död på precis allting.
Och nej, jag är varken socialist, kommunist eller trädkramare…
Inte ens socialdemokrat, Peter Madison?
Tvekar inte på att bitcoin kan röra om i grytan.. men den är fortfarande inte uppbackad av något.
Cornu: Ok, jag röstade på S och Mona i det senaste valet av den enkla anledningen att jag ville ha bort regimen Reinfeldt. Lite som att välja mellan pest och kolera. Taktikröst helt enkelt. Det betyder inte att jag ÄR sosse. Annars röstar jag inte för det är en röst på systemet. Som jag tycker mer illa om för var dag som går.
Som lite reklam och erkännande till dig som bloggare kan jag säga att jag blivit mer upplyst av exempelvis dina inlägg om sakernas tillstånd än av någon politiker whatsoever.
Tillägg: Ingen ersättning har utgått till mig för att skriva positivt om bloggen Cornucopia…;)
Då jag inte är mer än knappt normalbegåvad begriper jag inte mycket av Bitcoin.
So I am in doubt and staying out.
Fortsätter min Golgatavandring och betalar av på min torsk.
"Fiat" betyder inte tilltro. "Fiat" är latin för "låt det bli", t.ex. det kända bibelcitatet "fiat lux" = "varde ljus" = "låt det bli ljus". Fiatpengar är i så fall "låt det bli pengar".
Har inte alls satt mig in i detta ännu men en första tanke som slog mig är att det kan vara ett riktigt bra sätt för en valuta att kringgå bankväsendet, ja en jätte-bytesring helt enkelt. ”Det tekniska”, som hur man kan börja med valutan har jag däremot svårt att förstå (men det går ju att läsa på).
Fast sedan så slog det mig vart detta skulle kunna leda till om vi spånar och säger att enorm stor del av handel o.s.v skulle gå igenom en sådan här helt fri valuta som backas upp av att ”allt verkar fungera”. Och nu ”tänker jag” mest helt intuitivt.
Skulle det inte i sin yttersta konsekvens kunna leda ett samhälle som t.ex Tea-party-rörelsen i USA förespråkar. Ett samhälle där det t.ex inte finns något som helst samhälleligt engagemang för sjuka, utslagna, sjukhus, omtanke eller egentligen ingen som helst infrastruktur. Inget som helst centralstyrt alltså utan alla får klara sig bäst de kan, ungefär som Ron Paul vill ha i USA.
Jag har absolut inget emot Bitcoin idén, men här finns det något som jag reagerar instinktivt på. Min första reaktion är alltså ungefär.
1. En sådan jäkla bra idé……men
2. Hur skall människans ego kunna låta bli att styra detta mot ett totalt egoistiskt samhälle?
@Flute,
Jo, det stämmer att ordet "fiat" kommer från latinet. Sättet som ordet används vad gäller pengar kommer dock sannolikt från att man länge har använt det för att beskriva regler som en härskare uppställer, utan debatt eller möjlighet till invändingar.
"rule by fiat" är en ganska vanlig historisk beskrivning av en härskare som agerar på det sättet. På svenska skulle jag översätta det som att "härska med dekret".
Termen fiat pengar ska förstås mot den bakgrunden, dvs. de är skapade via dekret.
Kul se bloggen få beröm av en person som gladeligen idiotförklarar sig självt?
Vad i "systemet" är så ruttet? är det att vi har renare luft, mer skog, fler vilda djur nu än för 130 år sedan? Att vi har tillgång till kraftigt subventionerad vård? hyfsad yttrande frihet? fria val (nåja) levt i fred i snart 200 år?
Tragiskt se personer som Madison som är så ignorant och egotrippade att man sitta och gnälla över det "system" som är det mest utvecklande och liberala som världen skådat.
@anonym 15.01
Om det är liberalt i att skuldsätta hela folk och länder är jag glad över att inte tillbe liberalismens tvångsbojor och är mer än gärna en idiot…
Att klimatproblemen tydligen har undgått dig helt står klart när du säger att vi har renare luft nu. Och du har även fel i att fler vilda djur lever på jorden nu än för 130 år sen. Enligt WWF har jordens population av ryggradsdjur minskat med en fjärdedel…
Levt i fred i 200 år kanske vi har gjort. I Sverige. Uppenbart är att du aldrig tittat i en atlas och ser att det finns fler länder i världen än lilla Sverige…
Även om det inte blir bitcoin så pågår en utveckling. "Pengar" handlar i stort sett bara om information, och förr eller senare kommer ett effektivare informationssystem att dyka upp. Det verkar som om den svarta ekonomin mest flörtar med Pecunix just nu, men sånt där kan ändras fort. Den som lever får se. Själv tror jag på "mutual credit", typ Edwin Riegel och BarterCard.
Ja internet är iaf farligt. Folk får ju så lustiga idéer (ironi). Vad gäller kapitalism så är iaf kunskapens kapital det enda som växer när man ger bort det eller delar med sig av det. Aldrig för har information spridits på det sättet som den gör idag så kunskapens kapital torde kunna växa till någonting oanat. Folk som är likasinnade kommer att knyta an till varandra på ett helt annat sätt än tidigare. Varning för klyscha, men det är på så sätt en helt ny och ung värld som vi står inför. Kanske har det aldrig vart svårare att förutse framtiden. Jag tror tyvärr att det kommer bli en krock mellan staten och grupperingar som inte stödjer systemet. Folk som kommer att tycka att det är oacceptabelt att betala 200 miljoner för en lågpanna som kallar sig kung och som inte ens kan genomföra en intervju utan att stamma sig igenom den och som dessutom – på ett mycket omodernt sätt – ärver sitt ämbete. Fullständigt orimligt. Kungahuset borde skiljas från staten precis som man gjort med svenska kyrkan, så kan ju de som frivilligt vill ge pengar till Karl-Gustaf göra det.
Nu ballade jag ur ingen….!
Förnämlig översikt och analys Cornu. Även om jag inte har dina insikter så är jag likt du skeptisk, bland annat det där med risken för internet att fallera. Det verkar ju "dagens ungdom" inte ha i kikaren, det "finns inte ens på kartan" för dem.
Bra blogg i övrigt, bra debatt i kommentarerna. Det här är högklassigt. Man får en del uppslag här. Jag gillade även ditt svar i en annan tråd; någon frågade om du planerade att sälja din gård för att casha in eventuell vinst och köpa billigare sedan, efter ev. prisfall. Det gladde mig då att du valde att behålla gården, "man vet vad man har och inte vad man får".
Så är ungefär min vision nu också. Vi är på väg in i h-vetes turbulens. Då är det futilt att spekulera i att sälja egendom för att hoppas på senare prisfall och möjlighet att köpa "tillbaks" då. Nej man ska behålla fasta tillgångar (PM, fastigheter) och se tiden an med ro. Ro kan behövas i den "turbulens" jag tycker mig se i min kristallkula.
re Madison, men det är fortfarande "vårt" system du kritiserar.
Vilket är så pass öppet och liberalt så att du tillåts göra det.
Vidare behöver ingen svälta och vår fauna mår överlag mycket bra. Klimatproblemen är långt ifrån oomtvistade och även där jobbar bla. "vårt" system för att minska problematiken.
Sen att du som alla miljö och vänsternötter relativiserar fel och brister så att FRA jämställs med massmord och bikinilinjer med burka säger väl det mesta om din förmåga till analys.
"Tillägg: (länge leve att köra gödsel och annat fysiskt arbete) Huvudmotivationen till att Bitcoin är ett pyramidspel ligger just i open source-konceptet. Vem som helst kan kopiera källkoden, byta namn på det hela till Netcoin (tänk BSD, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD etc al) etc och lansera ytterligare en ny valuta."
Haltande logik. Det er inget som hindar ägarna av sin kod at sälja sin copyright på koden, även om det inte er open source.
Det är viktigt att hålla isär verkligheten och den virtuella världen. Lämpliga varor att ta betalt i Bitcoins för är t.ex. prylar i World of Warcraft. Digitala pengar köper digitala saker, alltså. För verkliga produkter, såsom mat och bensin, ska man betala med guld eller silver i mynt eller tackor. Det är i alla fall vad jag tycker.
Anon 19:03 , Ja det är faktiskt haltande logik.
Bra inlägg, då det varit lite väl mycket skräpinlägg på denna blogg det lilla jag läst sista vecka. Det verkar vara ett visst klientel som "blir kvar" och andra som går vidare, men visst är konceptet välfungerande med lite sossehat varvat med SD och ämnen som berör samtidigt som många läsare helt utan koll får en känsla av "att veta mer än grannen" . Bra fungerande koncept.
19:03, Marcus 00:33. Skillnaden ligger i att det bara är ägaren av koden som kan sälja den vidare. Hade Bitcoin varit ägd hade därmed alternativa valutor med tekniken blivit begränsade. Nu kan faktiskt vem som helst kopiera och starta en konkurrerande valuta när helst de har lust.
För den som startat Bitcoin skulle antagligen profiten och framöver transaktionsavgifterna vara nog så motiverande för att inte sälja av koden och tillåta konkurrerande valutor, men visst det hade kunnat inträffa ändå.
Bubbla och pyramidspel är det iaf.
Är iaf mina .02 bitcoins åsikt.
@anonym 20.06: Bra liknelse med World of Warcraft. Bitcoin är en låtsasvaluta ägnad att köpa låtsasgrejer för.
OT: I World of Warcraft kan man även köpa guld. Det fick jag upp när jag googlade "köpa guld". En länk till en djupsinnig diskussion huruvida det är bra att köpa guld i WoW… Det är vad man finner när man googlar "köpa guld" på svenska. Det är nog bara Cornu och LibertySilver som skriver om det seriöst här i landet. Dock har det börja sippra ner lite info till dagstidningsnivå. DN tipsade nyss om "gåvor till nybakade studenter". Långt ner på listan kom guld/investeringstackor. Jojo
Detta system öppnar ju enorma möjligheter att få betalt eller betala utan att någon kan se vad det är man fått betalt för.
Jag tror inte "valutan" kommer bli värdelös, för det finns alltid en till som vill kunna "fjärrbetala" något olagligt och därför köpa bitcoin med sina "riktiga" pengar. Därmed kan alltid en skurk sälja sina senaste ihoptjänade bitcoin till nästa "snart skurk"
Det kommer bli som skype, blocket, msn-messenger, alla använder inte dessa, det finns gott om andra likadana tjänster men de flesta håller sig till dessa eftersom de redan är störst och har flest användare.
Sen om värdet på dem går upp eller ner övergår mitt förstånd.
Så om bitcoin blir mer allmänt accepterat som betalmedel så kommer förmodligen polisen osv få panik. Poliser och myndigheter gillar inte sånt de inte har en chans kan övervaka.
En liten grej i sammanhanget men som jag personligen ser fram emot är att det är/blir det jättesmidigt för alla de tiotusentals personer i sverige som varje månad skickar pengar till släktingar i andra länder, brukar kosta 5-15 % av vad man skickar. Om man inte väljer att göra banköverföringar där det kostar betydligt mer. Jag tror att bitcoin har en framtid, mycket tack vare kriminella, men myndigheter kommer bli vansinninga, mycket på grund av kriminella. Frågan är om myndigheterna kommer kunna stoppa det. De kanske kan försöka göra värdet väldigt instabilt så folk inte får någon tilltro "valutan".
Blev mer och mer övertygad ju mer jag skrev, det här kommer bli stort.
/Larry
"Hade Bitcoin varit ägd hade därmed alternativa valutor med tekniken blivit begränsade. Nu kan faktiskt vem som helst kopiera och starta en konkurrerande valuta när helst de har lust."
Själva koden är inte svår att skriva, det är ju att beräkna nycklarna som är svårt ( = tidskrävande) samtidigt som verifieringen av en nyckel är en snabb beräkning.
Om man bara kopierar samma algoritm (samma hash-system) så funkar inte det för många av nycklarna har ju redan beräknats. Alternativt kan man då utgå från en annan hashfunktion. Jag undrar då om det inte är så att hashfunktionen är ovanligt listigt vald för att just fungera för bitcoin-konceptet? Där får jag nog läsa på lite mer.
Vårt nuvarande finansiella system är också, i praktiken, beroende av att vår högteknologiska värld fungerar, även om det är lite mer motståndskraftigt än bitcoin.
Den intressantaste invändningen jag sett vad gäller bitcoin är att folk kommer att tappa
bort sina bitcoin (datorer krashar och de har ingen backup, datorn blir stulen, folk dör och ingen överlevande har passordet, osv) så till slut kommer alla bitcoin ta slut. Obönhörligen. Det kan dock ta lång tid naturligtvis.
Två saker
1) transactionsloggen är en distribuerad log. Det innebär att du INTE måste ha hela loggen lokalt och ju fler användare det finns desto mindre del måste du ha. Det är såklart ganska stort överlapp i loggen så hela loggen finns alltid online totalt sätt.
2) Att det skulle vara mer pyramidspel för att det är opensource var det DUMMASTE jag har läst på länge. Jag kan förstå att man tycker det är ett pyramidspel för de som var inne tidigt i det tjänar såklart mest, men om det är opensource eller inte spelar ingen roll för det. Som Petter Peppar skriver: själva koden är inte svår att skriva. Finns flera tusen personer bara i sverige som lätt skulle skriva sån här kod. Att den är opensource ger snarare mer säkerhet i systemet då flera tusen personer kan och kommer att läsa källkoden
Man kan absolut kritisera bitcoin, jag är inte alls helt övertygad själv, dock ska man göra det av rätt anledningar.
Du har via 2) bevisat att du inte fattar ett dugg. Vem som helst kan skapa en nya motsvarnade valuta med ny ursprunglig hash, kalla den FreeCoin, OpenCoin, InterCoin etc, och börja om från början. Inflationen blir alltså i teorin ett oändligt antal valutor.
Det är inget fel på Open Source, men det innebär också att man kan klona systemet och starta konkurrerande valutor. Och eftersom man tjänar mest om man är med från början så hoppar "alla" därmed över till FreeCoin istället för Bitcoin, och sedan OpenCoin, InterCoin etc.
Bitcoinsystem har inget som är unikt, utan systemet går att kopiera till ett nytt konkurrerande system i all oändlighet. Inte befintliga bitcoins, utan själva systemet, själva idén.
Fast… där har vi ju tillit. Man kan så klart skapa nya "freeCoins", men då måste man ju övertyga folk att någon i framtiden kommer växla det här mot en vara eller tjänst.
Och så handlar det ju om implementationer, så klart. Om en nästan alla butiker accepterar bitCoins men inte freeCoins, så kommer ju det sistnämnda inte att bli värt något större förrän en förändring sker. Samma hype ser vi ju inte när klonerna kommer.
Vad som också missas är också att internet inte är ett krav, utan en koppling till X antal noder. I praktiken innebär det i dagsläget internet, förhoppningsvis kommer det finnas ett gäng olika distribuerade nät långre in i framtiden.
Att man inte kan ta dem med sig gäller ju heller inte, alla med en smartphone kan ju ha en sådan här app.
Nej, problemet kommer nog bli myndigheter och stater. Men det beror ju på hur starkt det växer sig ute bland folket… tyvärr tror jag inte det kommer vara starkt nog.
Uppföljning till denna artikel vore otroligt uppskattat!
Snart dags att ge Falkvinge rätt? 3år har gått utan att bubblan har spruckit, kursen är upp nästan 100x, företag som Dell och Webhallen accepterar valutan och ger upp till 10% rabatt till de som betalar med den för att de får lägre omkostnader med bitcoin. Eller ska Cornu göra som vanligt, låtsas som att han aldrig postade detta eller bara upprepa sin bubbelgraf som inte alls liknar bitcoin:
http://pricedingold.com/charts/BTC-2010.pdf