Femte och sjätte jobbskatteavdraget. Sjunde? Åttonde?
Visst är det bra med sänkt skatt, och visst gör sänkt skatt för arbetande att det blir mer motiverande att arbeta. Men det måste finns jobb också. Dessa är förstås tänkta att komma inom konsumtion och handel när man får mer över i plånboken men detta går bara att dra så långt.
I senaste vårbudgeten så saknas helt visioner. Mer jobbskatteavdrag. Lite sänkt moms på krogen så man kan festa upp de där pengarna lite snabbare.
Men regimen Reinfeldt med sin väldelige Borg har inget att komma med längre. Idéerna är slut. Vad som hade behövts är stimulanser av svenskt näringsliv. Sänkt bolagsskatt. Sänkt skatt på inkomst av kapital. Sänkt arbetsgivaravgift. Låt företag slippa ansvar för sjukpenningen, om inte annat under de fem första åren efter nystart.
För i slutändan kan en del vilja ha ett jobb men finns det inga jobb återstår det bara att starta eget eller fortsätta vara arbetslös. Och några stimulanser för småföretagare står inte att finna, om dessa nu inte lyckas så väl att de från starten kan ta ut en hög lön och därmed dra nytta av jobbskatteavdraget. De som till skillnad från regimen faktiskt provat att starta eget vet att sanningen är helt annorlunda.
Och vill man prompt sänka löneskatterna är det väl bara att höja grundavdraget för arbetande istället för att pilla runt med jobbskatteavdragets glidande avdrag. En grundavdragshöjning är enkel, lätt att förstå och ger lika mycket mer pengar åt alla. Även om det då blir kommunalskatten som drabbas så får väl staten kompensera kommunerna i andra änden i så fall? Och varför är värnskatten kvar? Varför jobbskatteavdrag men bibehållen värnskatt? Bara onödigt komplicerat. Ta med ena handen, värnskatten, ge tillbaka med den andra, jobbskatteavdraget.
Men jobbskapandet kanske var tänkt att ske hos Skatteverket?
Schibsted/SvD om brist på visioner. Tokmoderaten om en utebliven efterkrispolitik.
Sedan är det hög tid att regimen tar tag i de verkliga framtidsfrågorna, t ex peak oil, men det vore nog att önska för mycket. Låt svenska folket fortsätta skuldsätta sig upp över öronen och använda sitt jobbskatteavdrag till att ta mer lån och betala mer ränta istället. Backa in i framtiden.
Har man inte redan köpt alla röster som går att köpa genom jobbskattesänkningarna? Det krävs mer än så för att det inte skall blir ett regimskifte 2014.
37 kommentarer
Väl talat store hövding !
Det handlar väl snarare om att befästa en situation där det ska anses vara mer lönande att jobba. Känslan är central och det är denna känsla av mer pengar kvar i slutet på månaden som bidrar till upplevelsen att detta är sant. Hur som helst så slår ju faktiskt denna löneskattesänkning ut höjda priser på SL, tobak, tidningar, bensin etc. Vår köpkraft står egentligen bara still men vi upplever att den växer.
En fråga som förbryllar mig, har det inte alltid varit lönande att arbeta?
Peter-LO gjorde en utredning där de som arbetade hade LÄGRE disponibel inkomst än de som levde på bidrag år 2002.
Det har nu justerats rejält med jobbskatteavdragen.
Minns du talen om kilarna-där en krona i löneökning gav 1,25 kr i sänkning av div försörjningsstöd.
Rundgången av pengar har nu minskat, vilket ger förstärkt självkänsla och ökad arbetslust.
Det är alla arbetande hjältar som vi lever på, sjuka gamla och lata!/Oppti
Med tanke på prisökningarna på nästan allt så var man tvungen att genomföra ännu ett jobbskatteavdrag. Medelklassen har klagat hela vintern över höga elpriser, och nu över bensinpriserna. Vill man vinna val så måste man hålla medelklassen nöjd.
/Stefan
Med ökat värde på kronan borde vi alla automatiskt få en standardökning.
Således inget behov för sossefacket att kräva högre löner, som sabbar vår exportindustri och på sikt kronans värde och levnadsstandarden.
Ej heller ger den ökade standarden något behov av nya skattesänkningar.
Vad som behövs är amortering på statsskulden och amorteringstvång på samtliga typer av lån, gamla såväl som nya. Sveriges totala skulder är alldeles för höga.
Men Alliansen är bara intresserad av att köpa röster genom skattesänkningar, utan minsta ansvar för framtiden.
Också utan tanke på sin egen framtid, den dagen då det pga peak oil blir en kris på allvar.
/Åke M
Jag undrar mest över varför Borg är så fixerad vid statsskulden. Det finns ju en del hål att stoppa i, som underhåll och utbyggnad av järnvägen t ex. Handlar det om att vid senare tillfällen möta de kostnader som kommer med en allt äldre befolkning eller om att staten skall kunna klara en kommande finans- eller bolånekris utan att behöva låna alltför mycket? Har någon hört honom yttra något mer påtagligt om eventuella framtida problem?
/ Olof
Olof, du verkar inte ha läst denna blogg speciellt mycket.. =)
Man _ska_ inte leva över sina tillgångar, och en stat som lånar pengar för att finansiera olika saker annat än Gigantiska ombyggnationer (som den av Japan atm) så är det inte rimligt för staten och låna pengar, bättre o spara o ha i buffert för framtiden.. (men vi alla vet ju att politiker inte ser längre fram än till nästa val.)
I runda slängar finns det 4 500 000 personer (dvs antalet löntagare) som berörs positivt av löneskattesänkning versus 450 000 (dvs antalet arbetsgivare) som berörs direkt av sänkning av arbetsgivaravgifter, så valet för en politiker är enkelt, då antalet röster är det som ger utslag i valet och det är det som ger regeringsmakt.
Beräkningen är enkel; med sänkt löneskatt blir det billigare att anställa arbetslösa för arbetsgivaren då denne inte behöver betala lika hög lön för att den anställde ska få ut (tillräckligt) i lön. Och för de redan anställda behöver inte löneökningarna vara lika stora. Den betyder alltså lägre kostnad för arbetsgivaren, vilket alltså i slutänden är detsamma som en sänkning av arbetsgivaravgiften. Men med den avgörande skillnaden att politikerna får fler röster.
Och det är trots allt det som är det viktiga i politikernas värld
SKatteavdrag skatteavdrag skatteavdrag, ROT,RUT,…
Det är här avdragsvansinnet ett väldigt svenskt fenomen. VArför inte bara sänka skatterna utan något löjligt avdrag?
Moderaterna, när kommer de att följa sitt partiprogram? Senast jag kollade stod det att alkoholskatten (och andra skatter) ska vara på en rimlig /moderat (lägre?) nivå, och att sverige ska vara konkurrenskraftigt via moderata bolagsskatter. Och liknande.
Jag menar, ska Fredrik föra en snedvriden sossepolitik, då kan han väl åtminstone förtydliga partiprogrammet…
Det enda vettiga för att skapa jobb och samtidigt skona miljön är att minska arbetstiden. Folk skulle må bättre fler skulle få arbete och vi skulle inte behöva konsumera lika mkt onödigt miljöskadande skit.
Dessutum så skulle säkert löneandelen som del av BNP öka. Löneandelen är idag 54 % tidigare 1980 var det 67%. För att hålla uppe efterfrågan så lånar vi, med alla negativa konsekvenser som så tydligt beskrivs på denna blogg.
Nu tar vi det jävligt passivt. Det verkar som om den svenska missunsamheten återigen flödar. Jobbskatteavdragen är bra de ger mer frihet åt individen. Betala av statens lån är bra, för skattefinansierade satsningar skall betalas med överskott i finanserna. Resten kommer.vi får ha lite tålamod.
Vi behöver som sagt minska ner statsskulden så den inte blir BIGPIS-stor i förhållande till BNP när bostadsbubblan spricker i Sverige och staten skall rädda bankerna på riktigt.
Men det kan man göra utan att enbart stimulera anställda, utan också stimulera nya företag, oavsett om dessa nya företag startas inom landet eller flyttar hit, lockade av t ex lägre bolagsskatt.
Lite förvånad över att kapital och bolagsskatterna inte reformerats. Men som sagt tror det kommer.
Re 15:26
Du menar som Irland gjorde? Vad du föreslår är en exakt kopia av den irländska finanspolitiken mellan 2000-2006.
Irland hade väl inga företag att stimulera. Vi vill ha tebaks Rausing och Kamprad. Samt stimulera entreprenörer. Duktiga entreprenörer borde få skattefrihet.
CornuCopia,
din analys av statsfinanserna brister, minst sagt.
Du förslår alltså sänkt bolagsskatt, sänkt arbetsgivaravgift, sänkt kapitalskatt, höjd statlig sjukpenning, avskaffande av värnskatt och en höjning av grundavdraget, kraftiga investeringar i järnvägsnätet, upprustning av försvaret, upprustning av vital infrastruktur (elnät), uppbyggnad av vindkraft och förnyelsebar energi runt om i landet.
Samtidigt är du kritiskt till att överskotten i de offentliga finaserna är för små. Hur går detta ihop med att du vill sänka skatterna med i storlekordningen 200 miljarder kr och öka statens utgifter med i storleksordningen 100 miljarder kr? Snacka om populism!
Tacka vet jag finansminster Borg. KIs prognos, som är trovärdig och välbalanserad, spår ett överskott i de statens finanser om 152 miljarder kronor 2015. Det är en buffert som heter duga! Nu genomför regeringen ett jobbskatteavdrag och höjning av gränsen för inkomstskatt om totalt 15 miljarder kr som ger en familj i medelklassen 1 200 kronor extra i månaden efter skatt. Det är välbehövliga pengar för vanligt folk.
Den skattesänkning som nu genomförs till en kostnad av 15 miljarder kr ger alltså en familj i medelklassen över 14 000 kronor extra i plånboken varje år.
Med de urstarka offentliga finanserna kommer man ha möjlighet att upprepa detta även 2013, 2014 samt 2015. 2015 kan alltså nämnda familj ha ytterligare 57 600 kronor över i plånboken VARJE år! Samtidigt som man fortfarande skulle ha ett överskott i de offentliga finanserna i storleksordningen 60-100 miljarder kr beroende på konjunktur.
Man skall inte glömma att en familj i medelklassen redan idag har över 65 000 kronor lägre inkomstskatt VARJE år jämfört med 2006!
Det innebär att en familj i medelklassen år 2015 kan komma att få behålla 120 000 kronor VARJE år mer jämfört med 2006. På det tillkommer att förmögenhetsskatten försvunnit, att fastighetsskatten försvunnit samt att kapitalskatten i realiteten just nu i Sverige är LÄGST i världen genom kapitalförsäkrning. Sparar man på börsen med en avkastning om 10 % betalar man idag en skatt på vinsten motsvarande 2.31 % (sic!) jämfört med 15 % i USA.
Sveriges medelklass har idag lägre inkomstskatt än medelklassen i USA (sic! räkna själva!). Inkomstskatten i Solna på inkomst om 32 500 kr i månaden uppgår till 23.6 % (SIC!) lägre än i New York och de flesta amerikanska städer!
Svensken betalar europas lägsta kapitalskatt genom KF (SIC!), bland världens lägsta fastighetsskatter samt 0 kr i förmögenhetsskatt.
Samtidigt har vi EUs stabilaste statsfinanser. Borg + Reinfeldt är väl värda omval även 2014!
@ 17:04: Du svamlar. I USA betalas inte lika höga arbetsgivaravgifter som i Sverige. För att inte tala om det totala skattetrycket, moms, alla "dolda skatter" eller "avgifter", accis, osv.
Vidare svamlar du om du tror börsen avkastar 10% per år.
Nej, svenskens skattetryck är skyhögt jämfört med USA, ta t.ex. Florida eller Texas eller Nevada eller Washington.
Vidare kan man inte jämföra Solna med New York, det är två helt olika omgivningar. Tror du att New York-bon tjänar lika mycket som Solnabon?
Tror du att kapitalförsäkringen i framtiden är lika förmånlig som i dag? Ta reda på vad som sker 2012. Dessutom kommer börsen inte att utvecklas 10% p.a., alltså försäkringen kan bli en direkt förlust för svensson
Gäsp. Dröm vidare. Föreslår inte 200 miljarder i skattesänkningar och utgiftshöjningar. Föreslår att en del av de där 15 miljarderna skall gå till lägre skatter för företag istället.
Klart vi väljer om Borg och Reinfeldt. Men att vi måste trixa med en KF för att få rimlig kapitalskatt känns sådär.
Kapitalskatten kan sänkas om vi tar bort kvittningsrätten för underskott av kapital mot inkomst av tjänst, dvs de som bara sitter med stora lån får inte dra av sina räntor längre. Det skulle också dämpa bostadsmarknaden rätt bra.
Som det är nu belönas de som tar lån, och straffas de som investerar.
En hållbar ekonomi byggs på investeringar och sparande, inte lån och konsumtion.
Har ingen koll skatterna i USA men såg ett inslag på 60 minutes där storföretagen i USA lade huvudkontoren i schweiz för de ansåg skatterna var för höga i USA.
Mycket av det vi ser är väl baksidan av den västerländska demokratin. Redan på 1700-talet var det en engelsk politiker som avfärdade den då framväxande demokratin med orden "Democracy? More like mobocracy". En stor majoritet av de röstberättaigade är ungefär som gökungar, de vill ha mer och de vill ha det nu och de vill att någon annan ska betala, oklart vem, när och hur men själva vill de ha saker och de vill inte betala för det.
Ta tex den katastrofala järnvägen. Så länge jag kommer ihåg har det gnällts på den, den är dyr, tågen kommer inte när de ska, tågen går för långsamt och stannar på för många/få platser och värst av allt så blir det störningar när det är snöstorm. I varje fall sedan nittiotalskrisen så har det med jämna mellanrum kommit klagomål på att underhållet på järnvägsnätet är eftersatt, tågen har vid flera tillfällen visat problem att hantera snö och kyla och signalfel har blivit allt vanligare. Nu efter de två senaste vintrarna så har det hela ställts på sin spets, tågen har stått stilla och allt är alliansens fel för de lägger för lite pengar på järnvägen. Jag håller med, men det är även tidigare regeringars fel, en del av skulden måste rimligen falla på de partier som stött tidigare regeringar, de kunde ställt krav på investeringar i underhåll av järnvägen men har så inte gjort. Ytterst är väl ansvaret det röstande kollektivet som röstar på charlataner men de/vi lär ju inte acceptera någon skuld.
Inom parentes kan man för visso fråga sig om det är helt orimligt att tågen är försenade när det är snöstorm, uppvuxen utan tillgång till kollektivtrafik så lärde jag mig rätt fort att om det snöar så åker man tidigare eftersom det tar längre tid då. Men tillbaka till ämnet..
Då kommer vi till nästa del i problematiken, vad görs åt nuvarande situation? Sannolikt väldigt lite, ska man göra något seriöst åt den så krävs det nämligen miljardinvesteringar över flera år och det vill ingen regering göra, då finns ju nämligen risken att när den stora investeringen är genomförd så har vi en annan regering som får all ära för förbättringen på samma sätt som nuvarande fått hela hundhuvudet. Då är det, ur en politikers synvinkel, bättre att satsa de där 800 miljonerna regeringen gjorde och kalla det en jättesatsning och hoppas på gröna vintrar fram till nästa val samtidigt som man genomför nästa jobbskatteavdrag eller som GP införde maxtaxa på dagis för att på så vis köpa, förlåt, vinna ska det ju vara, de viktiga gökungarnas avgörande röster som säkrar förtsatt regeringsinnehav och därmed, som en ren bieffekt, de egna platserna vid köttgrytorna.
Problemen med försvaret, polisen och energipolitiken etc är snarlika, kan man få en skattesänkning eller ett bidrag här och nu så vill man ha det.
MVh J
17:18:
Du har delvis rätt och delvis fel. Faktum kvarstår att Sverige har en av världens lägsta skatter för medelklassen. Följande är fakta: Inkomstskatt om 23.6 % vid månadslön om 32 500 kr för person boende i Solna, en av världens lägsta kapitalskatter genom KF, ingen förmögenhetsskatt.
Sveriges skatter är alltså låga för den arbetande medelklassen jämfört tex USA/Europa.
Däremot har du rätt att vår moms, arbetsgivaravgift samt företagsskatter är höga.
Det märks inte minst på snabbmat där du får ett supermeal för 5 dollar (31.25 dollar) i USA medan samma i Sverige kostar 69 kr. Varor är alltså mycket billigare i USA, särskilt om de är arbetsintensiva eftersom minimilönen att stå på Donken eller KFC i USA ligger på 50 kr i timmen gentemot 90 kr i Sverige och att du slipper moms och arbetsgivaravgift i USA.
Det som kommer att väga upp är dock att den svenska kronan kommer att explodera i styrka de kommande 3-5 åren. Att en dollar kostar 5 kr om 3 år är inte omöjligt. Det innebär att du vid en månadslön om 32 500 kr år 2015 kan komma att få ut 26 500 kr efter skatt = $5 300 netto i månaden! Med andra ord, det kommer bli vansinnigt kul att semestra i USA, Grekland, Spanien, Portugal och till och med Asien framåt 2014-2015 för medelsvensson!
Genomsnittslönen i USA ligger idag under 770 dollar i veckan FÖRE SKATT!
2015 kommer svensk medelklass att tjäna minst $1520 NETTO i veckan! Är du läkare, civilingenjör eller civilekonom kan du räkna med $2000-2500 NETTO i veckan kring 2015, medan genomsnittsamerikanen ligger kring $840-860 dollar FÖRE SKATT i veckan då!
Med andra ord: Svensk ekonomi är på väg upp och svensk medelklass kommer att tjäna enormt med pengar de kommande åren på fyra faktor: Obefintlig arbetslöshet för svensk medelklass, goda löneökningar kommande 4 år, skattesänkningar varje år kommande 4 år, samt en starkare svensk krona.
Framtiden ser otroligt ljus ut för det arbetande svenska folket!
Medellönen för hela folket är väl inte intressant när du pratar om medelklassen. Med massvis med amerikaner som måste ha 2-3 jobb för att försörja sig så dras medlet ner rejält.
Vad tjänar istället en läkare i USA, och vad tjänar en läkare i Sverige. Jämför det och återkom.
Tror vi har en zo(m)bie på tråden.
För att svara på det så har en allmänläkare (vårdcentral motsv) i USA en månadslön på ca 100 000:- SEK, en lön som inte ens överläkare når i Sverige.
Kombinera 100 000:- i månadslön, med USA:s skatter och låga kostnader för som du skriver exempelvis lön och jämför sedan köpkraft för den svenske medelklassläkaren med den amerikanske.
T ex kostar en Mac, identisk med en svensksåld dito ca 60% av priset i Sverige, trots att de i bägge fallen tillverkats i Taiwan.
18:16 En allmänläkare och överläkare är samma sak, bara att den ena jobbar på vårdcentral medan den andra på sjukhus.
18:17 USA har ett underskott om 10 % av BNP i den offentliga sektorn och skulle behöva höja skattetrycket med 11 % av BNP för att uppnå samma ordning i de offentliga finaserna i Sverige. Marginalskatten är 45 % i USA medan den är 58 % i Sverige, då skall man dock komma ihåg att USA har ett underskott om 10 % av BNP medan Sverige har ett överskott. Om 3-5 år kommer Sverige och USA gå mot exakt samma marginalskatt (höjd i USA, sänkt i Sverige). Samtidigt stärks den svenska kronan mot 5 kr per dollar, då kommer den svenska läkaren tom tjäna mer än amerikanska.
18:18 Vilket beror på lägre moms, lägre arbetskostnad i USA för lågutbildade samt högre konkuranns mellan företag. Åtminnstone den första punkten kommer att höjas i USA kommande 5 år. Men visst, saker kommer alltid att vara billigare i USA.
forts 18:26
Summa summarum har alltså svenska låginkomsttagare och medelklass redan idag betydligt mer i plånboken än amerikanska dito. Därtill är svensk offentlig sektor inriktad på gratis sjukvård, tandvård samt skola inklusive gratis universitet. Den amerikanska är inriktad på att försvarsmakten och kommer alltså inte medborgaren till del, därtill drivs den amerikanska staten med underskott >10 % av BNP.
Sverige har alltså låga skatter för befolkningen och en offentlig sektor inriktad på service till befolkningen, därtill överskott i de offentliga finanserna vilket möjliggör ytterligare skattesänkningar. I USA är situationen precis den motsatta.
Och apropå läkares situation som plötsligt blev populärt att diskutera kan jag bara konstatera att unga svenska läkare under 30 år redan idag kan tjäna betydligt mer än 60-åriga amerikanska Vårdcentrals-specialister genom att ta hyrläkarvik i Norge, Finland och Sverige fördelat över året för att minimera inkomstskatten i respektive land …
@17:29, Det skatteplaneras rejält i USA. Företagsskatten är minst 15% (småbolag) och max 35% för storföretag. Men som sagt, väldigt få betalar 35% skatt pga skatteplanering.
T.ex. GE, ett av världens största företag, betalar c. 10% i skatt på vinsten. Företag som Google trixar också rejält, "dutch sandwich" och vad allt det heter.
@18:26 "Om 3-5 år kommer Sverige och USA gå mot exakt samma marginalskatt." Jaså, det tror du.
USA:s skattetryck är 24% , Sveriges 46,4% (OECD/wikipedia).
Visst, du får tro vad du vill. Vi har religionsfrihet i Sverige…
Jag har länge misstänkt att Cornucopia är en smygsocialist. Om man ifrågasätter det rimliga i sänkningar av världens mest extrema skatter så kan man inte betecknas som något annat än en ultraradikal extremsocialist. Ojojoj, vad dåligt med lägre skatt så att folk klarar sig utan bidrag! Med högre skatt kan pappa staten anställa fler byråkrater som kan administrera våra liv, bygga fler vindsnurror, dela ut mer bidrag till nyanlända och icke-arbetande och rent allmänt slösa och spendera pengar på viktiga saker som genusteoriforskning, konstiga skulpturer och skäggiga miljöprofessorer.
Cornucopia, tycker du som Mona, att det är häftigt att betala skatt? Förmodligen. Du är med 99% sannolikhet miljöpartist.
men din jävla cp! allmänläkare, överläkare… poängen med de hela är ju att en allmänläkare/överläkare tjänar inte 100 pap i månaden här i sverige!
Nå vad kostar sjukförsäkringen för sagde välavlönade amerikanske läkare? 100000? Vad kostar läkarbesöket för den arbetslöse, oförsäkrade amerikanen? Inte helt lätt att jämföra så olika system, att bara titta på löner blir lite väl enkelt.
Anledningen till de höga vårdsavgifterna i USA, är risken/rädslan för enorma rättegångskostnader.
Men det kan komma att ändras i framtiden, om Obama får igenom sina förslag.
@mikael förespråkar inte USAs system, tvärtom! men fortfarande så tjänar inte en AT läkare 100 papp i mån, här i sverige.
ps: byt ut hela jävla systemet, politik kmr fan inte lösa några problem!
@13:35 Kanske det kommunistiska idealsamhället vore nåt att ha? Tänk dig ett samhälle där staten inte existerar.
Tyvärr har ingen förverkligat Marxs ideer fullständigt, utan framstegen har stannat upp vid socialistiska diktaturer istället…