Hos E24 kan vi läsa att Avanzas kunder är “all in”, och investerade på börserna till 97%. Som bekant är alltid småsparare de sista att överge det sjunkande börsskeppet, och själva funktionen med att ha privatpersoner på börsen är att institutioner och proffs skall få en chans att hitta någon Svarte Petter att lämpa över sina innehav på.
För att få en realiserad vinst på börsen måste det ju finnas någon annan som köper, och sist i en uppgångscykel är det i princip alltid småspararna, som köpt hårt under hela hösten om man skall tro Avanza. Effekten blir också, om man skall tro Claes Hemberg på Avanza (vilket man generellt inte skall), att börsen faller mycket fort när väl småfolket får kalla fötter.
OMXS30 ligger kvar i sälj/neutral enligt den TA-modell jag tillämpar. Enda anledningen till att det inte är en hård sälj-signal är att veckoklimatet än så länge inte slagit om till sälj.
Däremot har veckoklimatet (nedan) preliminärt slagit om till sälj/neutral på fallande MACD. För att det skall bli ett hårt säljklimat krävs dock att MACD-signalen backas upp av att MA5 bryter ner genom MA14.
Strikt enligt TA-modellen betyder det att man skall gå helt likvid mot Stockholmsbörsen och vare sig sitta med negativa eller positiva positioner just nu. Tvärt emot vad småspararna just nu gör som ligger all in till 97%.
Nu har en del av Avanzas kunder exponeringar mot utländska börser eller råvaror. Själv ligger jag exempelvis 18% exponerad mot Stockholmsbörsen och 10% likvid. Stockholmspositionen i PA Resources (OMX:PAR) bör alltså avvecklas nu för min del. Ett alternativ är att titta på veckoklimatet för sektorindex, för fallet PA Resources Stockholmsbörsens energiindex SX10PI. Det samma gäller andra aktier, men generellt är det alltså likvid som gäller.
Kommer ni ihåg snacket om dubbeldipp förresten? Det är alltid som soligast på toppen, glöm inte det. När Anders Borg gör det ena mer hysteriskt positiva uttalandet efter det andra skall man dra öronen till sig. Risken finns att vi ser group think och att ingen på finansdepartementet vågar säga emot Vår Väldelige Borg och få honom att tänka efter. Speciellt som han just varit i Davos och fått motta världselitens stående ovationer. Uppblåst ego är inte bra för att se rationellt och sakligt på en situation. Hela det svenska miraklet är baserat på en allt extremare privat skuldsättning.
15 kommentarer
Måste dock tillägga att många av Avanzas kunder sannolikt har sparat sina kontanta medel någon annan stans i jakt på bättre ränta. Själv har jag flyttat bort alla hela kronor därifrån och har kvar 0,95 kronor på depåkontot, så i Avanzas ögon är jag kanske "All in". Det är dock låååångt från sanningen. 😉
Hela det svenska miraklet är baserat på en allt extremare privat skuldsättning.
Cornu, det här brukar du ju hävda. Men är det verkligen sant? Det är ju inte som att folk lånar privat för att bygga vägar, sjukhus eller finansiera skola osv. Att folks privata belåning ökat så mycket är ju knappast bra men jag har lite svårt att se att det skulle vara för att kompensera för att staten hållit i sina pengar.
Det är ju precis vad vi gör. Vi hade haft avsevärt högre arbetslöshet och mindre skatteintäkter om inte folk lånade som om det inte finns någon morgondag, utan en tanke på att betala tillbaka.
Som småsparare är det lätt att bli vilse i pannkakan. Kan du reda ut ifall vi gör bäst att följa TA-råden eller att följa Fundamentarådet att behåll bra företag oberoende av börsens utfall.
Skilj på bra företag och bra aktie.
Som småsparare måste man inse en sak: småspararen är alltid den som har tillgång till sämst med information och är den som får denna information sist utav alla.
H&M är ett bra företag… och nu ser värderingen bra ut också.
Hur skiljer man på bra företag och bra aktie
Man inser att ett företag som går bra inte alls är samma sak som att aktien kommer att gå bra. För om "alla" redan vet att företaget är bra, vilket greater fool ska då köpa aktien dyrare av dig om säg en månad eller ett år?
Peak Anders Borg? Önsketänkande som är totalt verklighetsfrämmande.
BDI kommer bryta under 1000 inom en vecka med nuvarande trend.
Det är en punkt då det blir olönsamt att operera skeppen och de läggs för ankare, som vi såg när ekonomin var som svagast 2008-2009.
Bara under 3 mån var BDI under 1000 i den akuta krisen 2008-2009.
Snart stannar ekonomin! För nu är småspararna all in, och de som kan något all out.
Första kommentaren, bästa kommentaren. 🙂
Det är ju precis vad vi gör. Vi hade haft avsevärt högre arbetslöshet och mindre skatteintäkter om inte folk lånade som om det inte finns någon morgondag, utan en tanke på att betala tillbaka.
Doh. Nu är jag med.
10:18,
Kan man se någonstans att "småspararna" är all in, och "de som kan något" all out?
Eller är det bara uttalanden/rykten från div chefer/förvaltare?
Så har/ska du avveckla ditt innehav i Par nu då?
"johan sa…
Hela det svenska miraklet är baserat på en allt extremare privat skuldsättning.
… Men är det verkligen sant?"
I och med att alla bostadslån är i stort sett amorteringsfria så är det så, ja. Det spelar liksom ingen roll *vilka* lån vi använder för att öka vår konsumtion av resor, elektronik, mat och kläder. Om vi använder de pengarna som "borde" ha gått till amortering så "lever vi på lånade pengar".
Ang detta: Jag läste just på en jobbrelaterad blogg från Australien, där bloggaren på det privata planet oroade sig för att huspriserna börjat sjunka (han köpte förra året). Då hade han ändå amorteringsplan på 25 år men tänkte öka på amorteringarna för att slippa betala så mycket ränta (!).
Det verkar bara vara i Sverige som det är normalt att inte amortera på sin bostad. Mina tyska kollegor t.ex. tycker vi verkar vara helt galna. Hur kan det komma sig att det endast är här som amorteringar är "onödigt"? Hur djupt i dyngan kommer vi sitta om lånemarknaden hårdnar här också?
Bankekonomer får gärna svara på frågorna ovan, de var inte retoriska.