Jag får många frågor om hur man skall investera för peak oil, och då avser det kapitalinvesteringar och inte personliga förberedelser och resiliens. På den senare punkten får jag av och till mail från läsare som vill ha personlig coachning och råd utifrån deras egna förutsättningar. Visserligen trevligt att få ett sådant förtroende, men samtidigt är det i princip en frågeställning som är omöjlig att svara korrekt på.
Det samma gäller hur man skall investera för peak oil och peak everything. Det är omöjligt att svara korrekt på. Ni som följer bloggen ser förstås vad jag själv fokuserar på, och just möjligheten att kortsiktigt tjäna pengar på starka maktrotrender som peak oil har gjort att frågan varit känd hos aktieintresserade längre än inom många andra intressegrupper.
Men det är bara en illusion och naiv dröm att man personligen kan ducka peak oil genom att profitera på fenomenet. Ingen man är en ö och vi står och faller allesammans tillsammans. En del kanske rikare än andra, men då blir fallet bara desto hårdare.
Man bör också skilja på kortsiktigare investeringar och långsiktiga här. För det som kan fungera i det korta perspektivet är jag övertygad om inte kommer fungera på sikt.
Eld och rörelse
Det går inte att hitta någon vettig investering idag som gör att man bara kan sitta still i båten och tjäna pengar på peak oil långsiktigt. Eld och rörelse gäller. Man kommer vara tvungen att ändra fokus på sina investeringar.
Peak oil är bara en av de kriser vi får framöver, låt oss kalla den energikrisen. Vi har skuldkrisen, finanskrisen (2.0, för Sverige efter bostadsbubblan spricker) och matkrisen för att nämna några. Det kommer bli omväxlande deflation och bristdrivna prisökningar.
Som vi alla såg under finanskrisen så är det skillnad på de industriella råvaror som drivs av konjunkturen och t ex guld. Trots bristen så är det konjunkturen som är avgörande för oljepriset. Det betyder att man inte kan skydda sig mot peak oil genom att investera i olja och sitta stilla i båten. För oljepriset och oljebolagen kommer slaktas när energikrisen och medföljande energi- och oljepriser återigen knäcker världskonjunkturen.
Även industriberoende ädelmetaller krossas av en ekonomisk kris, ta t ex silvrets nedgång krishösten 2008.
Över 40% ner. Visserligen mindre än oljans ras på nästan 80%, men ändå så kommer inte silver vara en trygg hamn när den industriella efterfrågan försvinner. Åtminstone så riskerar man ett kortsiktigt ras när konjunkturen viker som kraftigast.
Ett annat exempel är platina, som uteslutande har industriellt bruk även om det går att köpa investeringstackor. Sättningen i priset var rätt rejäl även här.
För att inte tala om börsen. De ekonomiska kriser som kommer utlösas av bland annat peak oil kommer ta ner både börs och råvaror, utom möjligen guldet, som dock också föll i amerikanska dollar under finanskrisens mest akuta fas.
Så även om man kan hänga med oljepriset upp till 150 – 200 USD, eller var nu nästa krasch utlöses, så gäller det att inte sitta still i båten. Eld och rörelse.
Reala tillgångar kanske hade varit ett alternativ i Sverige idag, men jordbruksmark, skogsmark, gårdar och bostäder är hopplöst övervärderade idag. Dessa är alltså inte alternativ för investering idag, i den mån man har kapital nog för att köpa sådant utan lån.
Det går alltså inte att sitta still i båten i vare sig aktier, råvaror eller reala tillgångar i det här läget.
Permarecession, depression och deflation
Den permarecession som energikrisen kommer utlösa gör ju också att vi kommer uppleva ett starkt deflationstryck, kanske så starkt att inte ens centralbankerna rår på att stoppa deflationen. Skuldsatta företag och deras aktier kommer drabbas dubbelt. Både av recession och minskad efterfrågan liksom av allt mer svårhanterad skuldsättning.
När ekonomin krymper kommer generellt aktier inte vara en god investering alls av denna anledning.
Cash is king
Att vara likvid kan mycket väl vara det bästa alternativet, frågan är bara i vilken valuta. Guld kan här förstås ses som en valuta. Man skall inte heller glömma motpartsrisken med bankkonkurser och att diverse derivat ställda mot negativ utveckling på börser och råvarumarknader kan bli värdelösa när motparten går i konkurs. Det går alltså inte med säkerhet att tjäna på negativa positioner, då det kräver ett fungerande finanssystem.
Och hur många år av permarecession och ekonomisk avväxt klarar vårt ekonomiska system som bygger på evig tillväxt i en ändlig värld?
Bröd och bostad
Det enda jag kan se att man långsiktigt kan investera i är i slutändan obelånat realkapital. Men priserna är för höga just nu. På botten av någon av de kommande krascherna kanske det kan vara köpläge för jordbruk, skogsbruk och bostäder (att hyra ut). Grundläggande behov som mat, energi och tak över huvudet kommer inte att försvinna när världsekonomin drar ihop sig i resurskrisernas spår.
Tvärt om kommer detta ta upp allt större andel av människors konsumtion.
Annat att investera i är alternativ energi. Inte tillverkarna, utan i egen privatägd energiproduktion. Att bygga vindkraftverk, solkraftverk, vågkraftverk och sälja energi. Kanske tillsammans i små obelånade företag, beroende på hur mycket eller litet kapital man har.
Det finns en röd tråd här, nämligen eget företagande. Vi går in i den del av Kondratievcykeln där man tjänar pengar genom att driva företag, inte genom att handla papper och siffror på en skärm. De senaste ca 30 årens spekulationsekonomi blir ett minne blott. Det kan vara en bättre investering att etablera en butik som säljer varor från lokala bönder än att köpa Monsantoaktier på en börs som kommer vara i ständig utförsbacke.
Även skog, jordbruk eller hyresbostäder (inklusive villor för uthyrning, köpta för en spottstyver av fogden) är eget företagande.
Och eget företagande innebär alltså inte att handla papper och siffror på en skärm, utan om att kavla upp ärmarna och jobba.
Tiden när man kunde tjäna pengar på börsen kommer generellt vara förbi framöver. Och med det så kommer också stora delar av såväl vårt som andra länders pensionssystem gå i graven, då dessa i stort bygger på värdepappershandel och ständigt stigande börser.
Tyvärr tar det tid att bygga företag, men det är ingen idé att göra det skuldsatt. Skuldfrihet kommer vara en avgörande konkurrensfaktor i framtiden. Så köp inte de där reala tillgångarna idag, utan invänta kraschen eller snarare krascherna.
Var det ett tillräckligt inte-svar på frågan om hur man investerar för peak oil?
57 kommentarer
Vad tror du om den sk energikatalysatorn som Ny Teknik skriver om?
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3080567.ece
Har redan skrivit om den, se
http://cornucopia.cornubot.se/2011/01/kall-fusion.html
Det var ett mycket bra svar, hoppas jag, då jag själv är helt likvid hos riksgälden.
Ett säkrare alternativ till att ha pengarna hos bankerna, hoppas jag…
Tycker nog att du är överdrivet negativ i din framtidssyn.
Håller med dig om att investeringar i olja är ingen självklarhet pga av peak oil men det måste väl vara skillnad på olja och olja. Jag menar att bolag med stora reserver i politiskt riskfria länder (Nordsjön, Canada, USA) borde väl vara bättre än t ex mellanöstern?
Om vi får en krasch men samtidigt får en minskande produktionsvolym av olja kommer efterfrågan att vara stabil -> stabila priser vilket innebär att de som kan vara med och producera kommer att tjäna pengar som idag.
Vilket i sin tur borde innebära att aktiepriset för sådana bolag håller sig bättre än t ex för ett verkstadsföretag.
Elelr är min amatörmässiga analys naiv?
Bertil F
För egen del jobbar jag nu i Norge med olja,tjänar bra med pengar (Norge kommer ha ett tufft fall om 5 år kanske 7-8,tuffare än Sverige) och har varit här i 4 år snart.Blir kvar i ca 2 år till,sen flytta till Ungern där jag (pga av att jag har en ungersk hustru) kan köpa mark för ca 20 000 SEK/ha.Avser att köpa en stor lantegendom för pengarna vi sparar här nu Sen kanske ett pår lägenheter i centrala Budapest, många går nu på tvångsauktion och man kan få vackra sekelskifteslägenheter för 8000 SEK/m2 och sedemera hyra ut dem.Förmodligen är jordbruk men framför allt förnybar energi framtiden. Själv lockas jag av geotermisk energi. Vindkraften tror jag bara blir en marginell energiresurs i långa loppet. Jag skulle inte satsa på ryska och rumänska luftsluttsbolag som investerar i mark.Det underliggande politiska systemet i dessa länder liknar Egypten,all mark blir nog expropierad – månne kanske man får en slant men det blir en spottstyver.
Rumänien är en del av EU, vilket garanterar äganderätten. Värre är det med Ryssland.
Bertil F, oljan föll ca 80% i pris 2008-2009, trots att det rådde brist sommaren 2008. Systemet uppnår nog aldrig balans utan kommer fluktuera vansinnigt.
Det går säkert att göra bra affärer på börsen även framöver, man det blir mycket svårare.
Mina investeringar bygger på att det kommer att komma en ny finanskris. När finanskris 2.0 kommer så spricker med största säkerhet den svenska bostadsbubblan också.
Den starkaste indikatorparametern för när det är dags, är oljepriset. Ekonomin är skörare nu, med högre belåning och mer uttömda reserver jämfört med 2008. Därför tror jag inte vi behöver komma upp i de prisnivåer vi hade 2008 med ett toppvärde på 147 dollar per fat.
En långvarig (mer än tre månader) prisnivå på över 120 dollar per fat kommer troligen trigga igång en ny finanskris.
Det scenario som Cornu förespråkar är mycket svårt att ta till sig. Även för mig som "insett" utvecklingen länge, på någotvis så hoppas jag att Jag klarar mig eller att jag hinner gå ur tiden innan det inträffar.
Scenariot är FÖR jobbigt att ta till sig, vi har ingen aning om hur vi ska förbereda och. Och tänk (hemska tanke) om vi gör det i onödan!
Skall själva försöka sälja bostadsrätten inom kort och hyra fram till bubblan spricker, därefter köpa obelånat till fyndpris (hoppas vi).
Har "säkrat upp" en del i fysiska ÄM, och resten likvid (madrass + bank).
Titta på utvecklingen av denna leading indicator de senaste tre månaderna:
http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=BDIY:IND
Fantastiskt tillfälle att gå all in på börsen?
Scenariot som Cornu förespråkar förefaller för mig vara det enda rimliga. Alternativet skulle vara att vi fullständigt kör slut på miljön och det är absolut inte ett bättre alternativ. Man kan inte få allt. Personligen föredrar jag en kraschad ekonomi och en levande miljö framför en blomstrande ekonomi tills miljön kraschar.
Cornu, har du tips på böcker som man kan läsa på sig för köp av jordbruksmark?Finns någon internationell standard på jordkvaliten /HA?Tvivlar starkt på att EU kommer överleva PEAK-Oil,om vi har de spänningar vi har nu – vad innebär det då inte med trånga resurser på energi?Rumänien skulle aldrig kommit med i EU,genomkorrumperat.Tvivlar starkt på äganderätten för utländska bolag eller må de sälja till kraftiga underpriser.
Tack för ännu ett lysande inlägg! Du gör min dag!! Stort tack!
Jag har investerat 95% av vårt kapital i guld och silver(fysiskt).
80% i guld och 20% i silver. Detta är riktiga pengar, och jag tror att det nuvarande monetära systemet kommer att kollapsa. Investerar inte i något som har med papper att göra.
I övrigt fullt betalt hus på landet.
Henrik E
Tänk på att vi har historiskt haft stark korrelation mellan oljepris och USD (dito NOK med oljan).Nu med FEDS tryckeri så hamnar ju oljan än högre – borde ju göra att oljan kommer prisas än högre.Jämför man med 2008 (11 juli då brent kostade $147/bbl) så motsvarade det €93.4/bbl medan dito SEK var 882 SEK/bbl.Med dagens USD kurs är oljepriset knappt €107/bbl medan dito i SEK är 948. Det här bränner rejält för oss i Europa – inflation…
En mer allmän fråga, finns det *någon* myndighet som har utrett konsevenskerna för sverige av resursbrist och matbrist i allmänhet och peak oil i synnerhet?
2011-02-04 10:13 Läs om gymnasiet på ett lantbruksgymnasium eller liknande.
I övrigt så tror jag personligen att man ska investera i reala tillgångar man fysiskt själv kan ha kontroll över dvs gå ej in i tillgångar som ligger långt hemifrån. Min gissning är att Norge är det nya Japan som bara kommer att gå utför. Ett land som lyckades peaka sin oljeproduktion på priser kring $15-20/bbl och som nu peakar sin gas produktion när gasprisena är historiskt låga.Man har byggt upp en oljefond som investerar i statsobligationer och aktier, vad dessa blir värda med trånga energi resurser blir spännande.
Kunde inte sagt det bättre själv, precis som jag tänker. Ännu ett suveränt inlägg.
Köp en markplätt vid en mindre å eller större bäck. När väl tiden kommer och myndigheterna saknar förmåga att kontrollera allt och alla så däm upp den och bygg ett litet kraftverk; behöver inte vara något "fancy". Finns gott om gamla motorer i ladorna runtom i landet som går att använda som generatorer och sten och stock har funkat som dammbyggarmaterial i alla tider; fråga bara bävern.
Sälj Elen och investera pengarna i skarvsladdar till dina eldrivna jordbruksredskap. Släng upp några drängstugor som du kan hyra ut mot arbetskraften, mat på bordet och en liten slant.
Eilertrules:
Krisen 2008 utlöstes inte av att oljepriset var för högt för europa. Det var den amerikanska ekonomin som inte klarade av det höga oljepriset. Det blev för lite pengar över till huslån vilket startade subprime-krisen som sedan spred sig till finans och bank.
Vi hade en bra konjunktur i sverige ända till det interntionella bankväsendet drabbades. Det kommer att hända samma sak igen; vid en viss oljeprisnivå börjar det kärva rejält i den amerikanska ekonomin vilket sedan via den globala finans och bankvärden snabbt kommer att sprida sig till resten av världen.
Man har försökt skydda sig mot detta genom CDS:er och derivat. Det kommer bara att göra det hela mycket värre eftersom värdet på alla utställda derivat är mer än 10 gånger så stort som jordens sammanlagda BNP.
Intressanta tider stundar.
Själv tror jag inte att peakoil kommer att påverka västvärlden så mycket efterssom det finns en så stark koppling mellan matpriser och priset på olja. Följden blir troligen att det relativa priset på mat i förhålllande till den disponibla inkomsten kommer att göra att så måna människor svälter ihjäl i andra och tredje världen att priset på olja håller sig på relativt rimliga nivåer. Skulle priset mot all förmodan rasa iväg kommer de påföljande krigen att rensa bort tillräckligt många människor för att få ner priset igen.
//A
Tack Cornu, ett mycket bra och uttömmande svar. Det är få som kan se in i kristallkulan och leverera en så tydlig bild av händelser. Titta lite mer sch du kanske kan sia i vilken ordning saker och ting inträffar!
Men på ett halvår sikt? Hur sparar man i sina, på lång sikt förlorade, pengar i pensionsfonderna. Bytte precis till mig några aktieindexfonder då räntefonder känns så där men vilket är pest, kolera eller guldbyxor på denna halvlånga tiden?
/Tvångssparare i pensionsfonder
Bra inlägg-men Guld och Silver är det väl bubbelvarning på?
Satsa på att minska egna avtrycken först.
Värmepumpsinvestering är vettig.
Oljeaktier bör väl också vara intressanta.
Oljan gick ju upp 2008 innan den gick ner!
En bubbla har båda sidorna!/Oppti
Bra inlägg, Cornu!
Du skriver: "Det enda jag kan se att man långsiktigt kan investera i är i slutändan obelånat realkapital. Men priserna är för höga just nu. På botten av någon av de kommande krascherna kanske det kan vara köpläge för jordbruk, skogsbruk och bostäder (att hyra ut). Grundläggande behov som mat, energi och tak över huvudet kommer inte att försvinna när världsekonomin drar ihop sig i resurskrisernas spår. Tvärt om kommer detta ta upp allt större andel av människors konsumtion."
Det kan nog hända att priserna på jordbruk sjunker när deflationen tar ny fart men lika viktigt som att få tillgång till jord och skog är det att bli en del av en grupp som kan producera någorlunda effektivt. Då behöver man hitta varandra, skaffa eller vidareutveckla kunskaper, utsäde, anläggningar, maskiner och redskap. Man behöver organisera verksamheten. Allt detta tar tid. Därför är det bäst att starta omedelbart.
Vi är några som har startat Södra Rörums Sambruk. Vi vill utveckla sambruket som en modell som enkelt kan kopieras i tiotusental över hela landet. I dessa ska vanligt folk kunna göra ungefär det som du rekommenderar: att spara och blir skuldfri delägare i fastigheter med jord och skog som drivs av gemenskaper som har den kunskap och organisation som krävs för att man ska kunna föda sig på dem.
Re: Oscar 13:04,
hur kommer man i kontakt med dig/er om man vill veta mer? Det är just denna typen av gemenskaper vi kommer att behöva mer av och som även jag söker.
/LC
Peak oil, ja det är och kommer nog bli svårt att ligga rätt hela tiden, men, under tiden vi dalar ned för stupet så kommer en valuta kris som ett brev på posten, så även om man tjänat sig en stor summa pengar och låtit bli att investera i SILVER & GULD kan nog känna sig blåsta på dom pengarna ändå,tyvärr, en miljon i kontanter kommer inte kunna köpa det man kunde före den stora valuta krisen , så investera rätt , smart, men lev ändå livet
Mvh P
Henrik E, jaha. Subprimekrisen spred sig till bank och finans? Dom stackarna, dom hade ju inget med subprimekrisen att göra från början. Om vi ska få finanskris 2.0, menar du att den första är över? (hur löstes den, jag måste ha missat något?) Menar du på allvar att det INTE kärvar rejält i den amerikanska ekonomin nu??
Angående silver, skilj på silver och papperssilver. Riktigt silver utanför låtsasmarknaden var inte fullt så billigt 2008.
Oppti, kan du förklara vad en bubbla är? Inga krångligheter, bara kort och enkelt. Vad är en bubbla?
Vi i Södra Rörums Sambruk har en provisorisk hemsida http://sambruket.se/ och vi kommer snart ut med ett nyhetsbrev. Den som vill vara med på listan kan skriva till info@sambruket.
Bara de fattiga svälter ihjäl innan oss, då räcker oljan och maten längre.
Om vi slutar med sida och medicinering etc kan vi leva gott minst 100 år till. 🙂
Mina ekonomiska råd är:
– Amortera dina skulder om du har sådana. Köp INGENTING på kredit i fortsättningen.
– Sälj din bostad om du bor i storstad. Där finns för lite mark att odla. Skaffa hyrsrätt så länge eller flytta ut på landet.
– Spara för att kunna köpa/arrendera mark i framtiden.
– Ändra till en mer resurssnål livsstil redan nu så blir inte omställningen lika stor sen. Det innebär också att du kan spara/amortera mer.
Ät mindre, konsumera mindre, gör av med mindre el o s v. Med mer resurssnål innebär också att man klarar sig med en mindre bostadsyta.
– Handla långsiktigt om du måste konsumera, köp sådant som håller och/eller går att laga.
– Sälj bilen. Hyr när du måste ha bil. Innebär också att du kan amortera/spara mer.
– Sälj allt du kan avvara hemma och amortera/spara.
De flesta glömmer att räkna in ett krig i peak earth scenariot. De flesta kommer vägra gå under utan kamp. Kamp om resurser, den starkes lag etc.
Anonym 13:46
Allt är ju relativt. Visst är det så att problemen från den första finanskrisen inte är lösta och att den amerikanska ekonomin har kärvat sedan dess. Men det kommer att snart bli mycket värre:
*En ny våg av nedgångar på huspris med åtföljande problem för banker och bolåneinstitut.
*Priskollaps för komersiella fastigheter, kontor , butiker etc.
*Kommuner och delstater som står inför betalningsinställelse. (Kom ihåg att den stora tryckpressen finns på federal nivå och kan i dagsläget inte användas för att täcka deras skulder)
Listan kan göras mycket längre.
Re: // 12:00 , Anonym 13:55 och Anonym 14:27
Visst kommer folk att svälta ihjäl och andra dö i de krig som kommer.
Men hur stora är västvärldens möjligheter att hålla sig utanför?
Bland annat kommer vi att översvämmas av flyktingar, som vi i stor utsträckning inte har någon möjlighet att sända tillbaka. Inte ens med militära insatser.
Egypten kommer att bli ett lärorikt exempel.
Egypten har inte längre ekonomiska möjligheter att försörja sin befolkning och nuvarande kaos kommer givetvis inte att resultera i en bättre ekonomi. Stigande olje- och matpriser kommer inom en snar framtid att göra en hopplös situation fullständigt omöjlig.
Vi kommer inom kort att få en flyktingvåg från Egypten, hur stor är en öppen fråga.
Realistiskt sett, hur många av dessa, om någon, kan sändas tillbaka?
I en överbefolkad värld är outbildad arbetskraft ingen tillgång, tvärtom.
Åke M
Oppti är en bubbla. Oljan kanske redan har nått den nivån att saker börjar rasa neråt igen. Guld och silver stiger däremot återigen hastigt. Sorry Oppti, du hade fel den här gången med! Lär du dig aldrig? Cornucopia och vi andra har mycket bättre koll på saker än du har, men du är för självgod för att fatta det.
Kanske lite Off Topic…..Såg en dokumentär på SVT play som hette ”Irans historia”. Den CIA insatte shahen av Iran, som kanske var lite mer självsvådlig och intelligent än dom räknat med, intervjuades i samband med den iscensatta oljekrisen 1973 ”Det är lika bra att ni ( i västerlandet) vänjer er, för när oljan tar slut………då dör ni!” /Sjodan
Priserna på åkermark och skog har alltid varit för höga om du frågar en bonde. En realtillgång kommer "alltid" att handlas på gränsen till eller över sin lönsamhetsnivå. Det tillverkas ingen mer mark, däremot försvinner det stora områden pga miljöförstöring eller till annan användning. Väldigt många bönder har mycket låg belåningsgrad och tvingas därmed inte sälja vid kraftiga räntestegringar. Jag tror därför inte på några större prisfall på jord eller skog. Det finns skatteeffekter och rationaliseringseffekter som gör att tilläggsköp kan till högre priser. Jag tror att en bra investering är att byta sin bostadsrätt eller villa till ett boende med åker och skog. Åker kan man arrendera ut tills man själv måste odla och skogen kan man sälja som ved och därmed få ut ca 1000 kr/m3fub för. Man kan sedan plantera snabbväxande lövträd med tillväxt på 40-60 m3/år och hektar (jämfört med granens 8 m3) och därmed öka avkastningen. Jag tror inte på investeringar i guld och silver för de kommer inte att duga som praktiska betalningsmedel. Tackorna är för "stora". Då är det bättre att äga diesel som man kan byta bort i lagom mängd. Äger man en jordbruksfastighet har man rätt att lagra 10m3 utan särskilt tillstånd.
Hade jag mycket pengar skulle jag använda mina kunskaper och erfarenheter för att investera i startkapital för nya små teknikföretag som har produkt och affärsidéer som är relevanta för epoken efter peak oil.
Vora jag mera social skulle jag nog kunna få den idén att flyga redan i dag. Nu sitter jag mest och deppar över framtiden och världsläget och pluggar så sakterliga. Det är dumt, det är bättre att göra saker.
Om man skall investera utan att ha speciella kunskaper skulle jag rekommendera att leta efter befintliga verksamheter som har kunder som bara måste fortsätta köpa produkter och som har en hög soliditet så risken för konkurs är liten vid en stor omsättningsminskning. Det begränsas risken för att investeringen utraderas av konkurs eller inflation, å andra sidan är många sådana verksamheter lågavkastande. Bilverkstäder, bil och cykelreservdelar, matproduktion, livsmedelsdistributon, elproduktion, rörmokerifirmor och i just Sverige även sådana verksamheter som staten tenderar att satsa på vid plötslig lågkonjunktur.
Energikrisen skulle inte bli något problem om vi satsade på rätt saker. Kolla Kina, de tänker långt framåt, de investerar långsiktigt.
Det är västvärldens förbannade kortsiktighet och girighet som blir dess fall. På 1950-talet satsade man på kärnkraften, den stod klar i slutet av 70-talet och har sedan dess hjälpt oss att minska oljeberoendet. Man byggde miljonprogram, man byggde essingeleden..
Nu 40 år senare är alla gamla investeringar utslitna och underdimensionerade, men ingen gör något, alla bara gnäller. Vi har oss själva att skylla, underhåll kostar och då får man prioritera.
Om vi idag skulle satsa 20 år framåt på tex LFTR som Kina gör, så hade vi haft mycket mindre bekymmer i framtiden när oljan gör allting mycket dyrare att bygga än nu.
Ingen vill dela med sig av nutidens välstånd för att skicka det framåt till nästa generation. Vi har blivit en samling egoister!
FN varnar för hungerkravaller…
Det jag undrar är, hur mycket är spekulation i certifikat och hur mycket är brist/inflation/peak oil?
I somras var det ju en handlare som drev upp priset på kakao ensamt, vilken makt vissa har..
Är det så sjukt att vissa berikar sig på att skapa nöd och elände för fattiga? Hur kan dessa handlare sova gott om natten? Vad pervers kapitalismen blivit!
Silver föll aldrig så mkt 2008, iaf inte det fysiska silvret, papperssilvret manipuleras av bland annat JP morgan så man ska inte lägga för mkt värde i vad comex visar.
Jag tycker mig se massor av skribenter som Oppti online. Tror ni de är seriösa eller bara ute efter att provocera? Jag tror de drivs av behovet av att skapa debatt, de spelar ignoranta.
Nåja, tyvärr är den breda massan ignoranta, de tittar hellre på lets dance än läser om hur FRB fungerar eller sätter sig in i 4 generationens kärnkraft.
En nation har de politiker folket förtjänar.
GE-Hitachi är villiga att bygga nytt i Oskarshamn, samtidigt skapas runt 3000 arbetstillfällen. Man skulle ersätta en 500MW reaktor med en 1500MW..
Se på fan, det finns folk med framtidsvision även i betong-Sverige.
# Fredrik 19.43
Att guld och silver inte skulle duga som praktiska betalningsmedel tror jag inte att man skall bekymra sig för mycket för. Tackorna är användbara vid större transaktioner och de går säkert att använda för att byta till sig en massa ”växel” av ett eller annat slag. Man kan till exempel för en guldtacka köpa en kubikmeter diesel som man sedan kan betala med. Det är ju inte många som har möjlighet att förvara ett antal kubikmeter diesel hemma. Ädelmetaller är däremot lättförvarade. Lätta att ta med sig också för den delen. Och att gömma.
Re "2011-02-04 12:18"
"Hur sparar man i sina, på lång sikt förlorade, pengar i pensionsfonderna."
Det är meningslöst att försöka. Har uppfattningen att det du kallar tvångsparande har till syfte att vara ett enda stort ams-projekt för obegåvningsreserven.
Se det inte som pensionsparande utan som en extraskatt där man möjligen kan minska skatteurtaget lite genom att själv försöka vara aktiv (skatteplanering)
Min arbetsgivare har betalt in ITPK till mig. Sedan 2006 har beloppet endast minskat i värde med 12%.
Jag tror inte jag kunnat placera sämre själv ens om jag försökte.
/Bit ihop, tig och gå vidare.
Kul att bli påhoppad för att men tror att bopriserna inte är en bubbla, eller om det är för att jag tror att Guld kan vara det.
Guld har haft en 30% ökning under 2010-bopriserna ca 7%. Lycka till ni som kliver på guldvagnen nu!
Även ni som säljer ert boende och köper nytt säger jag lycka till!
Själv har jag köpt guldaktier och betalat av mina skulder i boendet./Oppti
Det är en hel yrkesgrupp som livnär sig på våra pensioner. Facit är ju inte direkt smickrande heller. Bankerna måste ju ha det lättaste jobbet i samhället. De får i stort sätt låna gratis, de får ta enorma avgifter för att slösa bort pensionerna och när de trots alla fördelar gör bort sig kommer staten och hjälper.
Staten och kapitalet, ja de sitter i samma båt! Kvasikapitalism med en pervers tvist. Jag tror den riktiga kapitalismen försvann runt 1960-talet. Efter det släpptes guldpeggen och inflationsekonomin tog vid.
Aktiestinsen tar också upp oljebristen
http://di.se/Artiklar/2011/2/4/226511/Halla-dar-och-grattis/?sr=6&tr=284107&rlt=0
Att järnvägar kommer ta över mycket transport verkar ju vara en slutsats. Buffet har ju också köpt sig ett järnvägsbolag.
/o
Tack för en mycket intressant artikel och reflekterande kommentarer.
Just detta har jag funderat mycket på själv sista halvåret så därför läser jag med stort intresse och förtjusning
Mitt dilemma är att jag inte får klart för mej om vi håller på att få inflation eller deflation och vad som händer härnest. Var står vi nu? Vart är vi på väg? När jag säger vi så menar jag USA och EU. Sverige står sig mycket bättre för tillfället men kommer knappas att klara sig unden när USA och EU har problem.
Jag anser att den överstora skuldbördan är den största risken för ekonimin nu och en efterföljande kollaps (med vilket några avser Finanskris 2.0). Får vi ett högre oljepris kommer det att driva på inflationen, valutan sjunker och räntorna stiger. Det är det jag ser framför mej nu är inflation och vi blir fattigare via sjunkande valuta och räntorna stiger.
Staterna kommer att trycka mer pengar för att betala för ökande statsskulder. Min tes är att dollarn kommer att krasha totalt.
Samtidigt kommer börserna att gå dåligt, troligen får vi då en rejäl krash (ner 70-100% ner). Kommer det i sin tur leda till deflation? Kommer ökad statsskuld leda till mera penning tryckande och därmed (hyper) inflation? Kommer de stater som har skulder att få problem med sina valutor?
Min tes är att dollarn kommer att krasha totalt.
Åsikter och kommentarer?
Anonym 20:20
Du har så rätt, dollarn kommer att kollapsa till slut. Men det är ett tag kvar till dess.
Först kommer vi nog att se en stärkt dollar. Vi har ett kraftigt deflationstryck i USA idag med sjunkande huspriser, nedpressade löner, tomma butikslokaler som sänker butikshyrorna m.m. Deflationen kommer att leda till att husägare, låneistitut och banker går i konkurs, i förlängningen skulle även delstater och usa själv gå i konkurs. För att förhindra det kommer FED att trycka mer och mer pengar och kalla det QE, TARP m.m. Till slut slår deflationen över i inflation som snabbt blir hyperinflation.
Tack Henrik E
Liite off topic men ändå….. Har vi sett början till USD krasch?
1) Den tio åriga räntan steg förra veckan från 3,33% till 3,65%. På fredagen kom en svag och otydlig jobbrapport som borde dragit ner räntorna men de steg 0,11% pluss att vi har oron i Egypten.
2) jag har hört (obekräftade) rykten om att det december och januari försvann 15 respektive 23 billionedr USD ut ur bonds, främst muni bonds.
3) USD har alltid varit safe haven i orostider. Trots oron har USD index fallit rejält sen toppen 10 januari.
Har marknaden börjat tappat förtroendet för USD. USD kris inom kort?
Eriksson, jag har tänkt på de saker du nämner.
Tittar man på fakta: FED:s balansräkning t.ex. eller bara det faktum att de snart får köpa nästan alla nyutgivna statobligationer med nytryckta pengar så borde vi ha en fullt utblommad USD kris nu.
På något sätt fortsätter allt bara att rulla på som vanligt ändå.
Den tioåriga räntan är en stark signal för hur väl de klarar av att hantera sin statsskuld. Jag har räknat och analyserat kring det. Jag tror att det finns en smärtgräns kring 4,2% – 4,3%. Men jag tror också att FED aldrig kommer att låta räntan gå över det, de köper nog hellre varenda obligation själva.
Vikten av att amortera sina lån betonas av många. När oljan tar slut, när världen svälter, när krigen rasar, när ekonomi och samhällsbygge faller.. vem kommer att kunna kräva in skulder??
Det kommer fortfarande Domedagen Inkasso ha som affärsidé. Se
http://cornucopia.cornubot.se/2011/02/du-kommer-inte-undan-dina-skulder.html
Borde inte bolag som äger vattenkraft vara väldigt bra investeringar i en tid då vi får brist på energi?