Med anledning av inlägget om att det är trams att det råder bostadsbrist i morse så fick jag förstås skäll för att jag bara tittade på Stockholms kommun. Vad som dock framgår ifrån kommentarerna är att goda (s)ombies som tar sin kölapp i bostadskön och snällt sitter framför TV:n och väntar får vänta sina 10-13 år. Men den som aktivt letar hyreskontrakt och lägger ner lite tid på det och använder något som kallas “telefonen” behöver inte vänta lika länge. Och 2:a-handskontrakt kan du få nästa vecka. Ergo: Ingen bostadsbrist.
Slänger in lite mer anekdotiskt bevis från framsidan av Sverige, dvs Göteborg, där alla jag känner som velat ha en hyresrätt de senaste åren bara behövt vänta 3-6 månader. Eller ibland mindre än så. Å andra sidan har Göteborg avskaffat sin bostadskö. Tror rent av att jag stod kvar i den när den avskaffades, men vi hade för länge sedan då flyttat till hus.
En annan anekdot kommer från en medelstor svensk stad som en läsare tipsade om. I den staden är den kommunala tomtkön ca 1% av kommunens befolkning (t ex 100 000 personer = 1 000 personer i tomtkön). I sin iver att tillfredställa en så stor kö så ordnade kommunen fram ett nytt område. Av de första 70%:en i kön tackade ingen ja till tomt. Även personen som stod sist i kön fick erbjudande om tomt. Det finns många som köar och drömmer om jackpot, men är det inte en sjötomt eller den där 4:an på Östermalm så kan det kvitta.
Tillbaka till Stockholm och in- och utflyttningen. Vad som är Stockholm kan stötas och blötas i all oändlighet. Då jag är en lat person så vidgar jag definitionen till exakt Stockholms län, och så här ser in- och utflyttningen, samt totala befolkningsutvecklingen ut 1968-2009 om man skall tro på SCB. Klicka på bilden för detaljer.
Generellt är det inflyttning som gäller, men t ex hade man utflyttning under en period på 1970-talet som jag valt att klassificera som gröna vågen. Utflyttningen dök lite vid 90-talskrisen, vilket kan diskuteras. Vad som händer när en bostadsbubbla spricker är nämligen att folk slutar flytta, vilket kan förklara det hela. Det är själva flyttkarusellen som driver upp priserna, men när ingen längre säljer så faller istället priserna.
IT-kraschen ser ut att gett nästan en balans mellan in- och utflyttning och nu under bostadsbubblans senaste år har inflyttningen nått rekordnivåer. Det är i sig ett bevis för att det inte finns någon bostadsbrist – aldrig förr har så många flyttat till Stockholm per år, inte ens under miljonprogrammets byggande. Knappast en bristsituation alltså, och dessutom har utflyttningen fallit de senaste åren.
Men för hela länet är det ändå så att ca 2% väljer att överge denna fantastiska plats varje år medan drygt 3% av befolkningen flyttar in varje år. För länet som helhet är alltså omsättningen inte lika stor som för Stockholms kommun med sina 7.4% nykomlingar varje år och 5.8% som flyr.
Slutsatsen är förstås att många av dom som flyttar till och från kommunen stannar kvar inom länet.
Men någon bostadsbrist kan det knappast röra sig om. Fler än någonsin tidigare flyttar in till Stockholms län, rent av fler än när miljonprogrammen började rinna in runt 1970 och det byggdes bostäder som aldrig förr eller senare. Hade det varit brist på bostäder idag så hade det inte kunnat flytta in någon till Stockholm alls, netto.
Nej, det råder ingen brist på bostäder. Vad som driver upp priserna är att det inte råder någon brist på några krediter heller.
28 kommentarer
Du jobbar hårt.
Kom upp och se köerna så kanske du förstår prisfunktionen här.
Det kostar 1-4 Miljoner att slippa sitta en timme i kö.
I Åkersberga kan du köpa radhus för 2 miljoner, samma hus som kostar 4 miljoner i Nacka./Oppti
Inte ens Cornu kan på allvar mena att 2a hands bostäder där en familj får packa väskorna var 6:e månad är tecken på god tillgång till bostäder.
Angående 1a hands kötid. Vi har ett val. Vi kan luta oss mot den gedigna statistik som finns från boförmedlingen. Eller så kan vi gå på Cornus anekdotiska bevis från bekantskapsskretsen.
Välj själva vad som är mest signifikant för att indikera bostadsbrist.
/Leo
Säg då "brist på hyresrätter". För brist på bostäder är det inte.
För övrigt har väl boförmedlingen ingen koll på om folk är intresserade av att flytta egentligen. De vet bara vilka som står i kön och var de bor.
Intressant graf.
Vore intressant att mappa börsutveckling, lägenhetspris (huspris) och arbetslöshet med inflyttning i samma graf.
Själv står jag i fem olika köer och har gjort så i mer än tio år.
Och jag tänker fortsätta, för ser jag tillbaka har förändrade regler både externa och interna i kön gjort att mina chanser har ökat på ett sätt som inte var på kartan då jag ställde mig i köerna.
Och förändringar lär fortsätta.
Hade du för 15 år sedan sett tex 3-d fastighetsbildning och ägarlägenheter skulle komma att implementeras?
"För övrigt har väl boförmedlingen ingen koll på om folk är intresserade av att flytta egentligen. De vet bara vilka som står i kön och var de bor."
Fel igen. De mäter genomsnittlig kötid(per område) för personer som accepterat och signat för lägenhets-erbjudande.
/Leo
Ibland förstår jag inte hur du tänker. Att många flyttar in till Stockholm är alltså ett bevis för att det inte finns ännu fler som vill flytta in till Stockholm?
Jag tycker istället att de data du lägger fram passar mycket bättre i en enkel utbuds- och efterfrågemodell, där efterfrågekurvan fått sig en skjuts uppåt. (Inte för att jag brukar gilla ekonomins linjära tvåparameters-tänk.)
Ett tips: Lyft "telefonen" och ring valfri fastighetsägare och fråga lite käckt om de har en ledig lya.
Svar 1 Stockholm: – Vi hänvisar dig till Stockholms bostadskö.
Svar 2 Go:teborg: – Vi hänvisar dig till BoPlats Go:teborg.
Mitt tips: Ställ dig i kön. Var engagerad. Vänta. Vänta. Vänta. Jackpot!
Jag har provat båda. Och fått jackpot på båda ställerna.
Utländska köpare försvinner med den starka kronan:
http://www.gp.se/bostad/1.548599-stark-krona-sanker-husmarknaden
Heder till Cornucopias omtag med inkludering även om Omnejd till Stockholm som ger en mer rättvisande bild.
När det gäller "bostadsbrist" så kan man ju dock alltid hävda att det inte råder brist. Även om folk bosätter sig i husvagngar eller bor 10 personer i en etta så bor dom ju någonstans – och därför är det då (per definition ?) in en brist på bostäder !??
Det som händer i Stockholm är att man bor hemma längre, studenter får tacka nej till platser pga brist på billigt boende och många hankar sig fram på 3-6 mån 2:a-handsboenden.
Såklart inte alla kan bo i en central 1a för 2000 kr/mån – men det finns en gräns däremellan.
Rimligt vore kanske att alla kunde få en egen bostad, som ville det, inom sin ekonomiska situation utan att behöva pendla mer än 1h enkel resa till jobbet iaf (har iof lika mkt med vart jobben finns att göra) ?
Sen kan man inte kräva den där "mysiga ettan på östermalm" som student, men man kanske kan tycka det är rimligt att inte behöva hyra en "dyr trea i illryktad förort med hög brottsnivå".
men som sagt: det finns, för dom som nu vill ha just hyresrätter, möjligheter att gå samman och mer eller mindre inom ett par veckor kunna hyra en 3-4a i närförort (med relativt gott rykte) – ca 20-30 min från centralen…Man kan tom i många fall få på en hyfsad 1-2a i ngt bättre lägen (t-baneavstånd till city med rimlig hyra) om man då som skrevs ovan inte bara ställer sig i kön och väntar på manna från himlen utan aktivt letar i hörn och vrår 🙂
/K
Känns som du har lyckats slå hål på bostadsbristmyten cornu. Det enda som det är brist på är förstås förstahandskontrakt. Vi har väl en hyresreglering sen andra världskriget i sverige? Således borde ju priset vara artificiellt lågt med alla konsekvenser det får (kanske för att hålla lugnet i landet p.s.s. som man subventionerar vete i egypten). Det som nu vore intressant skulle förstås vara att se hur skuldsättningen per bostad pressat upp priset. Men det är säkert svårt att luska fram för en begränsad region?
Har man längre resväg så är man borta längre tid från hemmet. Om vi säger att många i Stockholm pendlar 45 minuter till jobbet. Då kommer man generellt hem typ 6 kanske?
Jag bor centralt. Är hemma halv 4 varje dag. Jobbar jag över när andra reser till och från arbetena. Ja då blir det mycket extra pengar. Betydligt mer än skillnaden mellan Åkersberga och Nacka.
Fast vad ska man med det till? Har redan tillräckligt så att jag inte kan spendera allt.
"Och 2:a-handskontrakt kan du få i morgon."
Tycker om din blogg men här är du ute och cyklar. Du kan få en annan anekdot av mig.
En kompis flyttade till Stockholm för ett tag sedan och letade andrahandsboende på t ex blocket. Hon hittade till slut en etta i ganska risigt skick vid tunnelbanans ändhållplats (en bra bit utanför stan alltså). De som hyrde ut lägenheten hade fått över 350 svar på den. På mindre än ett dygn. Min vän hade tur och fick lägenheten (efter att ha letat aktivt i ca 5 månader), resterande 349 håller nog inte med dig om att "2:a-handskontrakt kan du få i morgon."
/J
Det är skillnad på "kan du få" och "kommer du få".
@J, 2011-02-10 16:05
Har samma erfarenhet, fast från andra sidan. Hyrde ut min lägenhet i 2a hand via en förmedlings-sajt i sthlm. Två minuter efter jag satt upp annonsen var jag tvungen att ta ner den. Blev fullständigt ner ringd och mailbombad de följande 3 timmarna. Hon som ringde först fick lägenheten. Hon sa till mig att enda sättet att få en chans på andrahanslägenhet var att sekundbevaka och ringa i samma minut som en chans dök upp. Så hade hon suttit i några veckor innan hon fick tag på min lägenhet.
Cornu skriver många intressanta saker, men när det gäller bostadsbristen skenar han iväg på ett fullständigt verklighetsfrämmande spår
/Leo
Ouch, några veckor, Leo?
Förlåt jag får ändra texten från "i morgon" till "nästa vecka" då.
@Cornucopia, 2011-02-10 16:17
Du kan ju fråga de övriga 100 någonting spekulanterna som inte satt *varje vaken minut* och bevakade bostads-sajten hur nöjda de var med att inte fått lägenhet…
Men inget av detta är förstås tecken på bostadsbrist enligt dig. Blotta existensen av en andrahandsmarknad, hur överbelastad den är verkar vara enda kriteriet enligt din "definition"
Du är nog ganska ensam om den…
/Leo
"Det är skillnad på "kan du få" och "kommer du få"."
Vad menar du? Ja du "kan få" ett andrahandskontrakt imorgon med väldigt tur men du "kan" också vinna en miljard på lotto. Om du med "Och 2:a-handskontrakt kan du få i morgon" menade att man kan ha extrem tur så är det väl knappast ett relevant argument att använda i en diskussion om bostadsbrist?
/J
Huvudbeviset mot tjatet om bostadsbrist är att det aldrig förr har flyttat in så många till Stockholms län som nu, se statistiken ovan. Det kan inte vara en brist när inflyttningen är så stor, snarare talar det för ett mkt stort utbud av bostäder.
Fast nu var ju det här om stockholms LÄN och inte stockholms stad.
Jag håller med. Gäller ju även för, säg, Mumbai och Nairobi. Rekordinflyttning från landsbygd och möjlighet till andrahandsuthyrning visar på att tillgången på bostäder är ypperlig.
/Leo
Som jag också skrev ovan: MAn måste först bestämma vad definitionen på bostadsbrist är !
Det är inte speciellt logiskt att den skall definieras av inflyttningen !
Isf är det aldrig bostadsbrist – man kan säkert bo uppåt 100 pers i en etta om man tränger sig, eller som jag skrev – husvagnar…
I Sverige 2011 så tycker jag iaf att alla som vill och har en ekonomi som "normalt" sett tillåter en egen bostad skall kunna få den – annars är det brist på bostäder…
/K
Cornu,
Tack för en bra blogg!
Bostadsbristen består inte i att det finns massor av hemlösa som driver omkring och letar efter bostad utan därför att byggnation kontra befolkningsökning i Stockholmstrakten inte är i balans. Befolkning växer 4 ggr fortare än vad vi bygger bostäder baserat på ca 2 personer per lägenhet vilket är snittet. Den obalansen driver upp priserna tillsammans med den kraftiga kreditexpansionen. Motsvarande relation i Danmark och Finland är närmare 1:1. Vill du se källor så finns det en artikel häromdagen i Svd eller DN om ämnet som jag inte lyckas hitta just nu. JM har även en graf i ur sin kapitalmarknadspresentation.
Snart när krisen slår till igen, ni vet double dip, så är det 08ornas tur att åka ut på arslet.
Horder av onödiga jobb inom reklam, finans och politik kommer rensas ut.
Fjollor kommer grina blod när deras viktiga jobb försvinner, nej ingen behöver konsumera egentligen mer än livsnödvändiga prylar.
Åhh vad jag längtar tills kreti och pleti med stora drömmar får flytta hem till Åmål igen 🙂
Det bor ca 500 000 för många inflyttade bonnläppar i denna stad.
In- och utflyttning från utlandet?
Har de insett att bostadsbubblan är nära?
http://www.e24.se/pengar24/bostad/utlanningar-har-inte-rad-med-svenska-fritidshus_2609947.e24
Ingen bostadsbrist i Stockholm?
Man kanske kan formulera sig så här:
Förmedlingen av hyreskontrakt i Stockholm har totalt havererat. Den som tror något annat bor i en mycket skyddad miljö.
Jag jobbar på ett forskningslab med en stor andel utländska forskare och studenter och ett av våra största problem med att rekrytera folk är att hjälpa dem hitta en bostad. För att få hjälp av universitets särskilda bostadsförmedling för utländska studenter/forskare krävs just nu ca ett års framförhållning!
Om någon tror att det är enkelt att skaffa ett andrahandsboende kan jag berätta om en kollega som under fyra månaders tid svarade på flera hundra annonser utan framgång. Till slut fick han ett temporärt andrahandsboende via institutionens interna e-postlista.
Just bostadsbristen är ett återkommande samtalsämne i fikarummet och med våra samlade erfarenheter av boende i ett mycket stort antal städer runt om i världen är det ingen som har varit upplevt en svårare brist på hyreslägenheter än den i Stockholm!
Att skaffa en lägenhet i London eller New York kan i värsta fall ta några veckor och man tvingas betala en mycket hög hyra, men det är en fungerande marknad.
Om någon känner någon som vill hyra ut en bostad har jag sedan tre månader tillbaka en doktorand sovandes på min soffa för att hon inte kan få tag på en egen bostad då hon varken har kötid, pengar för att köpa en lägenhet eller tur hinna ringa först på en annons.
Om vi inte har en bostadsbrist när man tvingas låta en kollega sova på ens soffa i snart tre månader så får någon gärna beskriva för mig vad den korrekta definitionen på en bostadsbrist är.
Jag flyttade hem till Sverige för 4 år sedan då jag fått ett andrahandskontrakt som gällde minst 1 år. Efter 1 år var vi tvungna att flytta. Hade stått i bostadskö i samma kommun i ca 3 år. Eftersom jag hade råd (betala för dubbelboende) att flytta med kort varsel fick jag en lägenhet ganska så snart (förstahands kontrakt), inom ett par månader. Exakt samma lägenhet som den jag redan bodde i, ca 300 meter längre bort. Kanon eftersom jag hade småbarn på dagis i närheten.
Min brorsa gjorde sedan en liknande sak och hamnade i samma område. Tur eller skicklighet?
Nu har jag flyttat utomlands igen. Det tog ett tag att få lägenheten uthyrd även fast jag hyrde ut den till ordinarie hyra??? Riktig bostadsbrist? Nä, det tror jag inte.
Nu står jag i valet och kvalet om jag skall släppa min lägenhet då jag kanske stannar längre än vad jag tänkt. Har goda förhoppningar om att göra om samma bostadsresa om jag vänder åter.
Kommunen är Sollentuna. En förort i norra Stockholm. Hyran på 7200 för 83 m2 var kanske i ovankant men den är det många hushåll som har råd med ändå.
När det blir riktig bostdasbrist kommer vi se fler och fler människor hyra ut delar av sina redan väl tilltagna bostäder och där är vi ännu inte. Man har byggt smart helt enkelt.