“Economic growth. It’s the story about us. Spending money we dont have. On things we dont need. To create impressions that wont last. On people we dont like.” – prof Tim Jackson
Min länkning till professor Tim Jacksons debattinlägg i Expressen mötte så många upprörda protester från tekniknaivister som inte kan räkna att jag måste spinna vidare på det hela.
Enklast för den som vill lyssna på vad det handlar om är nedanstående TED-talk
Korrekt citat finner man enligt avskrifter från föredraget vara “This is a strange, rather perverse, story, just to put it in very simple terms. It’s a story about us, people, being persuaded to spend money we don’t have on things we don’t need to create impressions that won’t last on people we don’t care about.”
Tim Jackson arbetar iaf på Surrey-universitetet som professor i hållbar utveckling. Han är även ekonomikommissionär i brittiska statens kommission för hållbar utveckling, vilket står i bjärt kontrast till svenska Tillväxtverket som har som floskel “hållbar tillväxt” vilket är helt motsägelsefullt. Utveckling och tillväxt är inte nödvändigtvis samma sak. Tillväxt förutsätter att vi utvecklar och producerar mer och mer per tidsenhet, men man kan faktiskt ha utveckling genom att bara utveckla lika mycket nytt varje år, eller rent av svagt fallande antal nymodigheter.
Det finns ingen hållbar tillväxt, eftersom all ekonomisk tillväxt ökar förbrukningen av ändliga råvaror och belastar de ekosystemtjänster vi behöver för att överleva till bristningsgränsen. Hållbar tillväxt handlar mer om att nuvarande beslutsfattare och makthavare skall hinna dö innan räkningarna från jordklotet behöver betalas.
Och nej, IT och virtuella produkter kräver också ändliga resurser. Priset på en produkt är en bra mätare på hur mycket råvaror och resurser som gått åt från ritbord till gruva till din hand. En pekplatta för 5000:- har förbrukat lika mycket resurser som 250 pocketböcker. En småbil har förbrukat lika mycket resurser som kanske 20 pekplattor. För att inte tala om all den infrastruktur som krävs runt detta.
Det är rent av så att även den naiva tron på nolltillväxt, t ex Steg 3 är felaktig. För det krävs snarare kontraktion av ekonomin i samma takt som tillgången på ändliga råvaror minskar. Nolltillväxt förutsätter att vi fortsätter köpa platt-TV i samma tempo som idag, vilket inte är möjligt, inte ens med återvinning (pga termodynamiska förluster i alla återvinningscykler).
Glöm inte att mänskligheten resursutnyttjande med stor precision har utvecklats precis enligt rapporten Tillväxtens Gränser från 1970-talet. En rapport som alltså efter 37 år fortfarande visar sig vara korrekt.
Att det finns en kommission för hållbar utveckling, inte hållbar tillväxt, i Storbritannien beror kanske på att landet själva upplevt inte en, inte två utan minst fyra fall av utarmning av resurser. Först tog veden slut när man skövlade hela landets skogar, sedan sinade kolet under 1900-talet och nu sinar landets olja och gas och fossilexportlandet har förvandlats till ett importland. Och den här gången finns inget annat än import av norsk och rysk ändlig fossilgas som ersättare i tid och volym.
I kontrast har Sverige lyckats förvalta våra skogar hållbart och har inte haft några egna fossila bränslen att tala om, och har alltså inte upplevt utarmning av resurser på samma sätt som Storbritannien. Istället tror vi i Sverige att vi ständigt kommer kunna fortsätta importera ändliga tillgångar och därmed uppleva evig tillväxt i en ändlig värld.
“Questioning growth is deemed to be the act of lunatics, idealists and revolutionaries. But question it we must.” – Tim Jackson
39 kommentarer
Då är den stora fråga, vad skall man ta sig till?
Skall man gräva en grop ute i skogen och låta världen förfalla emdan man själv börjar leva på vad skogen kan erbjuda? Eller skall man leva livet för att sedan avsluta på topp (badandes i champange, hummer och olja)?
// Telefonnisse..
Ja, för ytterligheter är ju de enda alternativen. Skärp dig.
Hej,
Hur uppnar man utveckling utan tillväxt?
Det är väldigt lite utveckling som inte kostar pengar. Vilket företag investerar i förbättrad arbetsmiljö, det som gör vinst eller det som producerar skrivmaskiner?
För bara nagra tusen ar sedan var den maximala manskliga befolkningen pa jorden hundra miljoner, mer klarade inte naturen av, främst p g a att det gick at enorma mängder skog och jordbruksmark per person. Vilken siffermagi ligger bakom katastrof vid 6,7 eller 6,9 miljarder människor? Finns det i Bibeln kanske?
Utveckling har tredubblat var befolkning, gjort oss rikare och vara sjöar och luften renare de senaste 50 aren. Verkligheten stöder inte Armageddonteorin.
Däremot är det ett obestridligt faktum att utveckling maste leda till minskad/omdirigerad ravaruanvändning, men det är liksom en annan fraga. Liksom vi inte kunde ha uppnatt det vi har idag endast med kol, kan vi inte klara oss 100 ar till med bara olja.
Allticash2011
By the way: 1993 kom filosofen George Henrik von Wright ut med sin bok "Myten om framsteget". Han skrev att vi inte bara måste bromsa utvecklingen, utan backa tillbaka till en nivå ungefär motsvarande den vi hade på 20-talet. Inte så illa menade han. Surgubbe, tänkte jag då, men nu börjar jag förstå omständigheterna. //Patrick
Oro er inte. Gubben står o yrar om CO2 utsläpp o det räcker för att få mig att sluta lyssna. Antingen har han ännu fattat att hela klimatgrejen var en bluff o därmed är han dum (han är ju trots allt Prof så lite krav får vi ställa). Eller så vet han att det är en bluff men kör CO2 snacket i alla fall o är därmed vänsterpropagandist.
Kort o gott, om han fortfarande inte klarar av att hamna rätt i CO2 bluffen är nog chansen inte så stor att han hamnat rätt i andra frågor heller.
CO2 och klimatfrågan är den fråga som är mest spridd vad gäller konsekvenser av vårt ökade resursutnyttjande. Det är alltså enklast och mest pedagogiskt att använda sig av den, men samma frågeställningar gäller även kontra utarmning av skog och jordbruksmark, vars arealer ständigt minskar, även i Sverige (pga tillväxt i byggande och vägar), eller för den delen utfiskning av haven eller sinande ändliga naturtillgångar som olja, gas och kol.
Att du avfärdar hela resonemanget pga att han pratar om CO2-utsläpp säger mer om dig än om honom.
co2-teorin är ytterst kontroversiell, hittade nyligen en websida som listar över 800 seriösa forskningsrapporter som är kritiska till co2-teorin. Men i Sverige så hävdar många att det inte finns någon seriös forskning som säger emot co2-teorin.
Det är fullkomligt uppenbart för alla intelligenta tänkande individer att co2-gänget både ljuger och överdriver. Hur mycket dom ljuger och överdriver är svårt att säga, men att hela rörelsen utnyttjas för div politiska ändamål är helt klart.
co2-hysterin har tydliga drag av kejsarens nya kläder och nazisternas väckelsemöten.
/ J
Det är fullkomligt uppenbart för alla intelligenta tänkande individer att hitta en websida som listar över 800 seriösa forskningsrapporter som är kritiska till co2-teorin på egen hand. Men jag vill ändå ha länken.
Det finns massvis med punkter man kan kritisera diverse CO2-forskning på, och det gäller åt bägge håll, dvs det finns seriösa forskningsrapporter som kritiserar kritikerna etc. Det är som sig bör inom den vetenskapliga världen.
Det förändrar dock ingenting om att evig tillväxt i en ändlig värld är en omöjlighet, utan de som tror att det bara handlar om CO2 visar bara sin egen normalbegåvning.
Vad diskuteras här; tillväxten totalt sett eller per capita?
Tim Jackson är briljant.
Och Tillväxtens gränser är en briljant men av nyliberaler förtalad och förlöjligad rapport som dock visar sig få allt större relevans för varje år som går med BAU vid rodret i den offentliga debatten – där verklighetsfrånvända ekononmer regerar…
Detta var ditt bästa inlägg någonsin.
(Och det vill inte säga lite.)
Att våga tala Framtid – med dess Begränsningar av olika slag (resurser och olika planetära) och en samtidigt växande befolkning är det viktigaste vi kan göra. Och även om jag långt ifrån alltid delar din syn på hur Sverige, världen, eller t.ex. skolan fungerar eller bör fungera så gör du (och andra, som Flute) på denna sajt en otroligt viktig, dare I say, "folkbildningsinsats", när du berättar om xtremt viktiga saker som PO och om tillväxtens gränser.
Hatten av.
/FB
ekononmer = ekonomer 🙂
/FB
Bra inlägg!
Har själv skrivit om liknande saker:
Miljödoktoranderna tar till orda
Vet inte om jag håller med om att Steg3 förespråkar nolltillväxt. De vill väl mer starta en debatt om hur vi skapar en helt ny modell.
"Det finns gränser och vi måste helt enkelt lära oss att leva inom dem."
Jag håller helt med om att fortsätta som vi i den rika världen gör nu inte fungerar.
Vi behöver alla idéer vi kan få och måste nog börja lyssna på människor som västvärlden inte är vana vid att lyssna på.
"vår vetenskapliga kunskap" – vem har översatt den här hopplösa texten?
Tillväxt är ett framförallt ett retorisk begrepp som i praktiken inte betyder så värst mycket. Att vårda naturen är av givetvis största vikt. MEN vi bör vara medvetna om att hur mycket vi än sparar på jordens resurser så kommer för eller senare vissa råvaror att ta slut, eller bli mkt svårtillgängliga. Därför är paradoxalt nog ny teknik och utveckling den enda vägen vi kan gå, om vi ska mätta +6 miljarder munnar. Även det kan ju kallas en slags tillväxt.
Peak fosfor snackades det mycket om 2010. I år är matpriserna ännu högre och matkravaller i nordafrika. Men jag tror majoriteten kör strutstaktiken, de vill inte höra att deras värderingar inte är hållbara. Vem vill erkänna att den har fel?
Sen är folk rädda för det okända, det enda vi vet något om är hur livet är ju nu och hur det varit förr.
Uopplysta människor är rädda för förändring och strävar mot status qou, man vill helst inte höra att ens världsbild kommer ändras, man lever i nuet och för dagen i stort.
Efter att muren föll har kortsiktigheten tagit över i västvärlden, mer och mer. Vi har inget att sträva efter annat än att berika oss själva.
Oupplyst är inte detsamma som dum, det är mer oviljan att ta till sig ny kunskap. Sen härskar en nästan religiös vilja att bara ha positiva åsikter om allt som rör livet idag. Realism ses som pessimism, det omöjliga ses som möjligt.
Det jobbiga blir när verkligheten tvingar alla optimister till förändring, de kommer kämpa emot men får ge med sig, vissa kommer inte klara omställningen mentalt. Vi har blivit som bortskämda barn, vi får allt vi pekar på och vill ständigt ha mer, ha nytt, ha coolare, dyrare.
Jag har accepterat den kommande utvecklingen, jag mådde dåligt med ångest ett tag, men nu ser jag med framförsikt mot framtiden. Har helt ändrat mina värderingar, från materialistiskt till ett ödmjukt synsätt på livet. Jag är tacksam för det jag har och nöjd med vad jag har. Tänker inte sträva efter mer.
Anonym säger:
"de vill inte höra att deras värderingar inte är hållbara. Vem vill erkänna att den har fel?"
– Vems värderingar är egentligen "hållbara"? Kan 6 miljarder människor leva "hållbart"?
@Allticash2011:
om du på allvar tror att renare luft och vattendrag de senaste 50 åren beror på ekonomisk tillväxt snarare än på politiska regleringar och påtryckningar från miljöintressen får du ta och kamma dig.
dessutom har vi inte gjort oss av med problemen, bara flyttat dem till "tillväxtländer". dra du och ta dig ett djupt andetag i världens "tillväxtmotor" Kina: "Beijing’s Air Pollution Index Reaches Alarming Levels. The U.S. Embassy released eight air quality reports during the night of Dec. 21 to 22 which had values that can only be characterized as “dangerous beyond belief.” http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/48491/
15:37, helt riktigt, se även
http://cornucopia.cornubot.se/2009/11/det-kinesiska-undret.html
Finns inte nödvändigtvis någon motsättning mellan ekonomisk tillväxt och renare miljö. Allt handlar om tilvägagångsätt. Cleantech har nog goda tillväxtmöljigheter.
Tillväxt bygger på billig energi, utan billig input ingen billig output.
Vissa vinterdagar slutar en del industrier att producera varor, elen blir för dyr…
Människan behöver överflödig billig energi, som mellan 1945-1970…
Vi har nog vänt ett blad nu i mänsklighetens historia och utveckling. Tack vare lager överbryggar man glappet mellan produktion och efterfrågan. 87 miljoner fat mot 85 miljoner fat 2010..
Jag skrev det igår och jag skriver det igen. Det är befolkningsminskning som kommer att minska tillväxten. Ta Japan som exempel. Landet har nått steg 5 i den demografiska transitionen, dvs minskad nativitet och ökad dödlighet. Japan kommer om 40 år att ha minskat sin befolkning med ca 33 miljoner (om nativiteten ökar från 1,2 till 1,6 annars ännu större minskning). Denna utveckling kommer att minska byggandet och pressa ned bostadspriserna. År 2050 kommer det att gå 3 st 75-åringar på varje nyfött barn. Landet har nu hamnat i en "negativ spiral" med minskad aktiviteten i ekonomin som följd. Detta behöver dock inte betyda att japanerna får det sämre. En positiv effekt är minskad trängsel och stress. All infrastruktur finns ju kvar om man har resurser nog att underhålla den.
När skall du uppmärksamma detta Cornu? Du pratar och Peak Oil (vilket jag tycker är bra) men Peak Population är det tyst om…
CornuCopia,
Såg du TV4 Nyheterna kl 19:06? Mycket intressant inslag om rysk militär upprustning och nya avancerade vapensystem.
Helt otroligt vilka system ryssarna utvecklar. Det som är riktigt illavarslande är också i vilka enorma mängder, enligt TV4 Nyheterna kan vi vänta en enorm upprustning avseende topol-raketerna. Gick en rysning genom kroppen när man såg den nöjda ryska fabriksägaren titta in i den svenska TV-kameran och säga "The defence department just have to give the order, and we build a Topol for every russian soldier".
Nu kan väl ingen längre blunda inför den ryska upprustningen?
"Och nej, IT och virtuella produkter kräver också ändliga resurser. Priset på en produkt är en bra mätare på hur mycket råvaror och resurser som gått åt från ritbord till gruva till din hand."
Det här är en felaktig slutsats, vilket är viktigt att påpeka. Ett enkelt motexempel: dyr konst (http://www.e24.se/lifestyle/kultur/varldens-dyraste-konstverk-salt_2269973.e24)
Allt som händer inom IT och immateriella resurser (kreativitet, förmåga att organisera information osv), som facebook och linux (gratis), spotify och datorspelsbranschen (betal) är värt att undersökas närmare och inte avfärdas som tekniknaivism.
Jag håller med dig i mycket, men jag tycker att det är onödigt att dissa steg3 bara för att de inte är lika mycket undergångsprofeter som du.
Systemtänk och oljeberoende anno 1905:
"This order is now bound to the technical and economic conditions of machine production which today determine the lives of all the individuals who are born into this mechanism, not only those directly concerned with economic acquisition, with irresistible force. Perhaps it will so determine them until the last ton of fossilized coal is burnt."
Weber (1905) The Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism
/ståkkålmaren
Kristian, jag är "medlem" i Steg 3. Ett steg på vägen är bättre än inget steg alls.
Vad gäller konst så gäller är inte priset en "bra mätare". Jag sade inte att priset är en perfekt mätare, men det är en bra mätare för vanliga konkurensutsatta produkter. I priset inkluderas också de resurser som de anställda använder i sina liv, en västerlännings höga lön avspeglar detta.
Samlarföremål som konst är förstås ett av många undantag.
När du resonerar om "IT-produkt" så låter det som om du är materialist. Men det finns immateriella produkter som har värde.
Jag menar ändå att detta inte alls gäller i det vi kan kalla informationssektorn. Möjligen en tjänst från en IT-konsult, men dels finns massor av arbete som utförs gratis och dels finns massor av digitala varor som kan tillhandahållas (nästan) utan kostnad genom legal eller illegal fildelning. Helt nya spelregler.
Kristian, är du medveten om att "IT" inte kör på luft och free energy? Någonstans i intervallet 10-15% av all världens elektricitet går åt till att driva Internet med allt vad det innebär och alla till Internet kopplade datorer. Något sådant.
Och alla dina "digitala varor" har tagit tid (=människor och allt vad de innebär i förbrukning) och ytterligare utrustning i anspråk för sin produktion.
Även immateriella produkter tär på ändliga resurser, speciellt som ca 80% av all elproduktion kommer från fossila bränslen.
Det är inga nya spelregler, det är same old, same old. Allting förbrukar resurser.
Den som utför gratis arbete står på andras axlar, t ex allt arbete som utförs gratis av skattefinansierade arbetslösa, studenter etc. Dessa kräver ett fungerande samhälle runt omkring dem och att andra jobbar för att finansiera personers gratisarbete.
Finns inga gratis luncher.
Vad är det som säger att vi kommer att kunna föda 6 miljarder människor i ett längre perspektiv? Frågan är inte om vi kommer att få massvält, utan när.
"co2-teorin är ytterst kontroversiell, hittade nyligen en websida som listar över 800 seriösa forskningsrapporter som är kritiska till co2-teorin."
Vilken jävla dåre.
Hur många hittar han om spöken, övernaturliga fenomen, gud, … ?
Regeringskonspirationer?
"BARA FÖR ATT DET STÅR PÅ INTERNET SÅ MÅSTE DET VARA SANT!", källkritik tack? Dessutom åt båda hållen kanske …
Dårar.
Oljan blir svår att ersätta, vi är så vana med den, den är en del av vårat liv. Tänk hur mycket arbete man får för en liter olja ändå.
Med en modern dieselbil kostar det runt 7 liter diesel att ta sig 120km, 7 liter kostar inte astronomiska summor.
Ta bort oljan och 120km blir mycket mer jobb och planering. Vi förstår nog inte hur bra vi har haft det, hur enkelt livet varit och hur billigt vi har fått energin.
Studera fattiga i afrika, mycket av deras vakna tid går åt att samla mat och bränsle, dygnet är kort de har ingen belysning. Hygien är väldigt krävande där.
Många är gravt naiva i deras tankegångar runt energi, man tar mycket för givet. I takt med att fler får det bättre blir kakans delar allt mindre för varje individ.
Sverige skulle behöva ersätta 127TWh fossil årligen energi för att upprätthålla status quo. Det är nästan lika mycket som kärnkraftverken producerar innan förluster(146TWh).
Biobränslen drömmer vissa om..ska vi skövla all skog?
Denna kalkyl blir svår att få ihop utan att ge upp positiva delar. Iofs krymper kanske befolkningen när det jobbiga startar?
Idag ger staten bidrag för att folk ska skaffa barn..
Din bästa text nånsin!! Jag kan hålla med dig om att om vi sköter oss väl, så kan vi hamna på en nivå likt 20-40 tal. Men vägen dit! Det saknas så mycket kunskap hos dagens unga. På 20-talet var vi i stort sett självförsörjande på mat och alla de 90 procenten av befolkningen som bodde på landsbygden var inbegripna i dess produktion. Det tunga arbetet sköttes av våra dragdjur. Att lära upp en häst gör man inte på nåt år precis. Idag står de unga bakom en disk i en affär och säljer kinaskit. Vilken omställning det kommer att bli.
/Farfar
Sista paragrafen i inlägget är suverän! Det bästa jag läst på bloggen iaf.
Tycker du är väl hård när du dömmer ut fortsatt tillväxt (BNP) om det inte samtidigt ökar resursuttaget. Det finns säkert oändliga möjligheter till effektiviseringar/rationaliseringar och eftersom det är möskligheten som bestämmer över penningsystemet rår vi också över BNP som alltså kan växa långt bortom alla resursuttagsgränser. Alltså priset på en transportkilometer kan bli hur högt som helst (och därmed BNP) men antalet transportkilometrar är begränsade av verkligheten.
Menar du citatet så var det ju alltså inte mitt.
Vad gäller BNP så har du fel. BNP räknas mer med BNP-deflatorn (tänk KPI), och prisökningar bidrar inte till ökat BNP.
Jag hoppar direkt över co2-frågan till det som jag tycker är det viktigaste: hur höjer vi levnadsstandarden för världens fattiga utan tillväxt? Jag utgår här från att en klasisk vänsterlösning, att omfördela resurser från de som har, inte är att föredra.
En åtgärd, som kanske är att se som ultraliberal eller rent av piratliberal, är att U-länder som vill höja livskvaliteten för sina medborgare avskaffar läkemedelspatent… Därmed skulle de ("gratis") få tillgång till de läkemedel som västvärldens läkemedelsföretag och stater (via statsfinansierad forskning) betalat för. Skulle inte öka BNP mer än marginellt via de generika-fabriker som skulle behövas, men skulle höja livskvaliteten enormt.
Med bibehållna patent i väst så kommer i västerländska läkemedelsbolag drabbas ekonomiskt, det man inte sålde säljer man fortfarande inte.
Nästa sätt att "gratis" höja levnadsstandarden kraftigt är att få stopp på befolkningstillväxten. Tyvärr är den generella metoden att göra detta att skicka upp BNP, men det kanske kan gå ändå. När fattiga länder ökar sin befolkning blir de bara ännu fattigare då fler skall dela på lika lite, eller rent av mindre.
Hur det skall gå till utan att via höjd BNP införa välfärdssystem som lämnar de garantier som annars ens barn skall göra vet jag dock inte.
En tredje väg är nedrustning, att U-länder slutar lägga så stor andel av BNP på vapen och istället lägger det på att förbättra livet. Man får rätt många byar med rinnande vatten och avlopp till priset av en enda stridsvagn…
@Cornu:
"Vad gäller BNP så har du fel. BNP räknas mer med BNP-deflatorn (tänk KPI), och prisökningar bidrar inte till ökat BNP."
Så du menar att om jag säljer min lägenhet idag för 3 Mkr räknar BNP-deflatorn om värdet till något mycket mindre (något slags urspungsvärde)? Låter mycket konstigt tycker jag? Jag trodde BNP var ett mått på alla alla sålda varor och tjänster och att man efter detta räknade av inflation men att det redovisades separat?
Hej!
Har precis sett Kunskapskanalens intervju med Tim Jackson. Han säger många kloka saker den mannen. Bland de tänkvärda sakerna är det faktum att ett välfärdsland som USA har lägre livslängd än tex Kuba som bara har en bråkdel av USA´s BNP. Ett bra liv betyder inte nödvändigtvis mer "stuff". Något att fundera på. Vågar vi omvärdera oss själva tro?
/Lund
Vad är det nya i det som Tim Jackson levererar? Det han kommer med är i princip vad de flesta så kallade vänstertänkare har uttryckt f o m Marx t o m idag.
Läs detta t ex:
"Sammanhanget mellan växande produktion och växande destruktion, hasardspelet med förintelsen, tankens, hoppets och skräckens kapitulation inför de härskande makternas beslut, den kvardröjande fattigdomen mitt i en exempellös välfärd utgör den mest opartiska anklagelse – även om dessa fenomen inte skulle vara samhällets raison d'être utan bara dess biprodukter. Den genomgripande rationaliteten, som befordrar effektivitet och tillväxt, är i sig själv irrationell."
"Det avancerade industrisamhället är ett teknologiskt men också ett politiskt universum, det sista stadiet i förverkligandet av ett speciellt historiskt projekt – nämligen upplevelsen, omvandlingen och organisationen av naturen blott som material för behärskande.
Allteftersom projektet utvecklas, skapar det hela föreställningsvärlden, handlingsmönstret, den intellektuella och materiella kulturen. Med teknologins hjälp uppgår kultur, politik och ekonomi i ett allestädes närvarande system som sväljer eller förintar alla alternativ. Förmågan till produktivitet och tillväxt hos detta system stabiliserar samhället och håller den tekniska utvecklingen inom ramen för sitt herravälde. Teknologiskt förnuft har blivit politiskt förnuft."
Det där skrev Herbert Marcuse 1964 i sin bok Den Endimensionella Människan – en genial analys av det avancerade industrisamhället som finns att läsa i sin helhet, helt gratis och helt lagligt, i svensk översättning här:
http://www.marxists.org/svenska/marcuse/1964/endim.htm#h10
En annan mera lättläst text av Marcuse är Människans Befrielse från 1969. En lysande text även den. Här:
http://www.marxists.org/svenska/marcuse/1969/befrielse.htm
—
Ett annat exempel är Barry Commoner som 1971 formulerade 4 lagar om ekologi t ex.
http://en.wikipedia.org/wiki/Barry_Commoner
——–
En annan nyare text som tar upp ett viktigt specifikt problem med det moderna kapitalistiska ekonomiska systemet är Joel Bakan´s 'The Corporation – The Pathological Pursuit of Profit and Power'.
http://www.thecorporation.com/
http://www.imdb.com/title/tt0379225/
Köp:
http://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?authors=Joel%20Bakan
Se dokumentären:
http://www.youtube.com/watch?v=Pin8fbdGV9Y
—