Skall försöka samla ihop de resultat från läsarundersökningarna jag missat att redovisa de senaste veckorna.
Vi börjar med frågan om bostadens uppvärmning.
Fjärrvärme är vanligast. Man får hoppas att det inte gäller fossil-göteborgare bara. På sätt och vis är det dock positivt, därför att fjärrvärme i form av biobränsledrivna kraftvärmeverk, spillvärme och sopförbränning har generellt positiva samhällseffekter. Men på sina håll, som i t ex Göteborg, så gömmer sig ett ohållbart fossilt beroende bakom den fina marknadsföringen.
Näst vanligast var någon form av värmepump. Jag trodde att det skulle vara det vanligaste alternativet.
Nu var det här visserligen en flersvarsenkät, men det tredje vanligaste bidraget till uppvärmningen var faktiskt glädjande nog en vedkamin. Visserligen säger sig endast 16% ha detta, men dessa 16% klarar alltså strömavbrott och kan även billigt tillföra spetsvärme vid perioder av dyr el eller när det är så kallt att underdimensionerade värmepumpar etc inte riktigt orkar med.
Tyvärr har vi inte som i Finland där det finns någon form av byggnormsstadgat krav på en alternativ värmekälla.
Av 730 läsare som svarade på enkäten bor endast tre personer i sk passivhus och endast 2% har solvärme. Finns en del kvar att göra där…
Vad jag finner väldigt överraskande är att så få som 3% har pelletspanna, en uppvärmningsform som är överlägsen värmepumpar och även är vad Sveriges kommunala energirådgivare generellt rekommenderar när oljepannan skall kastas ut. Men värmepumparna verkar ha tagit marknaden.
Det här gäller förstås just min läsekrets, där åtminstone 9% har vedpanna.
18 kommentarer
Om jag förstått saken rätt har du själv en vermont kamin. Har du stor grundyta i din skorsten. Själv har jag 12×12 cm x 4,5m. Jag vet att rekomendationerna är större. Men samtidigt tror jag det finns de som har stor kamin till mindre rökkanal. Har du nån susning.
Jag skulle tro att jag har det. Är osäker. Skorstenen är en 100+ år gammal murstock. Höjden på skorstenen är ca sju meter, osäker på hur bred kanalen är. Fyra flätade kanaler i murstocken, som väl är ca 1×1 meter.
Vad jag vet är att tidigare ägare hade installerat en "designkamin", och den fungerade dåligt med skorstenen.
Tittade på en gård året innan vi köpte denna. Där var murstocken kanske 3×2 meter och över 250 år gammal, med en enda kanal som var så bred att man kunde klättra ner i den. Något för tomten.
Vill man ha en panna med komplicerad teknik, som kräver el för att fungera och som går sönder hela tiden, då ska man köpa pelletspanna! Detta efter att ha pratat med flera biobränsleinstallatörer, som hela tiden får åka på service till sina kunder med pelletspanna. Inte alltid att energirådgivarna har koll på vad som funkar i praktiken….
Jag har svarat på enkäten på flera alternativ. Jag har ett hus med direktel, men använder det sällan. Istället har jag kombinationen luftvärmepump och vedkamin, vilket är en mycket bra kombination för ett mindre hus med öppen planlösning. Luftvärmepumpen kör jag till max -5 grader, därefter övergår jag till eldning.
Luftvärmepumpen kan också användas för luftkonditionering heta sommardagar, vilket är en välsignelse om än ej nödvändigt förstås.
Vill komplettera med att jag bor i Norrbotten med kalla vintrar.
Anonym 14:01
Vill också komplettera med att vår totala elförbrukning är drygt 7000 KWH per år trots att vi har ett 15 kvadratmeter stort uthus uppvärmt enbart med direktel )10 grader).
Anonym 14:01
På vilket sätt skulle en pelletspanna vara överlägsen en värmepump?
Skogsägare
Bland annat därför att gamla hus värme- och fuktbalans inte ändras med mögel och fuktskador 5-10 år efter värmepumpinstallationen. Tusentals hus har hållit sina källare torra tack vare spillvärme från pannan.
Vidare så är inte pellets beroende av utetemperaturen, verkningsgraden sjunker inte. Vidare kan du köra din pelletspanna på batteri när strömmen går.
Och framför allt så ökar inte den svenska elförbrukningen om du eldar pellets. När du går från olja->värmepump så måste vi bygga ut vår elproduktion eller leva med successivt högre elpriser. Det finns fortfarande gott om biobränsle dock, så samhällsnyttan är större speciell när det är riktigt kallt.
Skulle alla som idag eldar ved, pellets eller olja byta till värmepumpar så räcker inte svensk elproduktion kalla vinterdagar (ooops, redan hänt, varningarna de senaste 10 åren har inte hjälpt, det blev värmepumpar ändå) och vi får importera dyr kolkraftsel.
Kan tillägga att jag för ca 10+ år sedan pratade med en energirådgivare om just detta, och han varnade för att värmepumpsutbyggnaden kommer leda till importbehov av el på vintern och skyhöga elpriser. Då kostade elen runt 20 öre per kWh, jag hade låst 3-årsavtal på 17 öre om jag minns rätt
Vad hände?
Där ser man…
CORNU
Ditt resonemang är i princip riktigt, men haltar ändå.
Ifall en husägare med direktel byter till värmepump, då sjunker vederbörandes elkonsumtion.
Däremot ifall en vedeldare byter till värmepump, då ökar elkonsumtionen.
Så det är frågan om hur man räknar, och hur många av de olika kategorierna som byter till värmepump. Jag vet inte svaren.
Jag kan dessutom tillägga, att jag har direktverkande el i mitt lilla hus, och jag installerade en luftvärmepump för några år sedan. Det minskade min elkonsumtion med kanske 25%. Sedan installerade jag en modern vedkamin, och det gav en radikal minskning av elkonsumtionen. Men det beror på att jag är pensionär och kan hålla igång vedkaminen i princip 24/7.
Men det jag vill komma till, är att luftvärmepumpen drog ner vår elförbrukning, och jag beräknade, att den var betald inom 5-6 år. Vår pump har hållit nu i åtta år. PEPPAR, PEPPAR.
Anonym 14:01
Cornucopia, jag håller med dig till viss del, men vill tillägga följande:
Man kan hålla källaren varm och torr genom att montera radiatorer om det inte redan finns.
Om man har plats kan man lämpligen behålla befintlig olje- eller vedpanna som komplement.
Vidare är det huvudsakligen luftvärmepumpar som är beroende av utetemperaturen.
Sedan sköter sig en värmepump själv, medan en pelletspanna kräver påfyllning och plats för pellets. Viss brandrisk finns också.
Jag har 3 riktiga värmepumpar, grundvatten/mark, i drift sedan många år, och överväger att sätta luftvärmepumpar i två hus som har direktelvärme.
Visserligen är jag tveksam till just luftvärmepumpar, men eftersom det inte finns plats för riktiga värmepumpar och husen är små tror jag att det kan vara ett bra sätt att minska uppvärmningskostnaden.
Skogsägare
Låter som om du behöver en stor central värmecentral som du kör med egen flis och skickar ut till dina hyresgäster via varmvattenkulvertar.
Du får definitivt bättre betalt för flisen om du eldar upp den själv, även jmf med värmepump, än om du säljer den till skogsbolagen.
Oljepannan är ute och fjärrvärme in. Skall komplettera med kamin och kanske en kamin i källaren som kompensation för oljepannan. Får se vad sotaren anser om det, då jag bara har en skorstenskanal.
Värmecentral med fliseldning kan vara ett bra alternativ, men passar inte mig riktigt. Tre av husen ligger lite för långt ifrån gårdscentrum, jag har heller ingen lämplig byggnad för panncentral och flislager. Dessutom är det inte lönsamt att byta ut tre fungerande värmepumpar.
En bekant som har en sådan flisanläggning har haft väldigt mycket problem med frammatningen av flisen, en annan bekant som eldade med flis tidigare fick mögelallergi av flisen.
Det finns för- och nackdelar med alla system.
Skogsägare
Skogsägare, med 5+(?) backstugesittare går det nog ingen nöd på dig oavsett?
Jag pratade med en sågägare som försökt göra egna pellets. Det är tydligen skitsvårt för man måste få dem helt torra annars sätter de igen systemen.
Tydligen finns det bäst före-datum på påsarna man köper så man kan inte lagra dem heller för då suger de i sig fukt och sätter igen systemet.
En kollega har haft jättebekymmer med sin anläggning och nu när tillverkaren gick i putten fick hon slänga ut allt och köpa en ny anläggning (som också krånglar).
Om man skall hoppa på pelletståget skulle jag nog be om referenser innan. Man bör nog vara rätt händig själv och ha plats för några kubik pellets och damm hemma.
/ Lowrisk
Cornucopia, det går absolut ingen nöd på mig, men det är tack vare mycket skog. Husen är olönsamma, det är svårt att hyra ut där jag bor långt ute i skogen, och trots låg hyra står ändå oftast något hus tomt långa perioder.
Skogsägare