674
Veckans undersökning ställer helt enkelt frågan hur mycket du skattar marknadsvärdet på din bostad till så här på bostadsbubblans topp?
Svara som vanligt här ute till höger, och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar, så ditt svar är helt anonymt för mig.
24 kommentarer
Hej Cornu!
Detta har inte med inlägget att göra. Men jag försöker hitta statistik över elpris och oljepris lång tillbaka i tiden för att kunna se om korrelationen. Vet du var jag kan hitta statistik för elpris? Eller kanske något allmänt energipris. Du kanske redan har gjort detta?
Skicka mig ett mail, jag har någon Excel-fil som jag fått via ASPO Sverige (har jag för mig).
Anonym- finns statistik för 8-10 år månand för månad på EONs hemsida.
I mitt tycke så hade det relativa marknadsvärdet i förhållande till taxeringsvärdet varit ett bättre mått på en bubbla. Å andra sidan har du väl bara sunda och kloka läsare som därmed gör en rimlig bedömning och inte ägnar sig åt fantasivärderingar.
Vill nog hävda att mina grannar ägnar sig åt rätt mycket fantasier kring sina "investeringar"…
Blir själv lite överraskad över hur billiga bostäder läsarna verkar ha. Kanske inte storstadsläsarna har kommit in än. En annan framstår ju som bland de värre syndarna vad gäller marknadsvärdet på bostaden…
Hej! Jag tycker också att prisutveckling på bostäder i Sverige är ohållbar i längden. Jag skrev några kommentarer/frågor till dig ang det för ett antal inlägg sedan men fick inget svar den gången så jag provar nu samma frågor igen 🙂
Eftersom du skriver mycket om boprisbubblan och det ofta är väldigt livliga diskussioner här på bloggen så har jag två frågor ang detta som jag tycker är centrala att besvara innan man ens kan ha en vettig diskussion eller åsikt om detta ämne:
För det första, var anser du att det är en boprisbubbla? I hela Sverige, i de tre största städerna, i Stor-Stockholm eller bara i de allra centralaste delarna av Stockholm tex?
För det andra, vad är din definition av en bubbla? Är det tex när ”väldigt många” (X antal procent?) inte klarar att betala räntorna, tvingas sälja sina boenden och priserna på 3 månader rasar 50%? Om det istället visar sig att priserna tex sakta går ner 15% de närmsta tre åren, en stor majoritet av alla som köpt klarar av att betala sina räntor och i princip inga personer tvingas av banken att sälja sitt boende, är det då en bubbla eller bara en naturlig prisfluktuation/prisjustering? Hur ser din definition ut?
Det är möjligt du redan har besvarat dessa två frågor i något tidigare inlägg, jag har inte lusläst varenda rad men du får isf gärna repetera. Men eftersom du verkar 100% säker på att det är en bubbla så antar jag att du har någon typ av definition av vad en bubbla är och var den finns?
/D
Min definition av en bostadsbubbla är när priset på bostäder har utvecklats kraftigare än KPI, BNP, disponibel inkomst mfl indikatorer än vad vi såg vid bostadsbubblan runt 1990.
Och det har den.
Anser att större delen av landet söder om Dalälven är i en bubbla. Enda undantaget är väl möjligen Norrlands inland.
Samtidigt kan bubblor alltid blåsas upp lite till, så bara för att det är en bubbla behöver inte priserna gå ner. Än.
För ca 8 år sedan köpte vi det fläskigaste och fetaste vi kunde ha råd med. (Då räknade vi med 80% av lönen, för att kunna ta t ex föräldraledighet, a-kassa + tillägg, etc etc). Då köpte vi en femma i sekelskiftesstil i Sthlm innerstad. Jag hade två krav som inte ruckades på; kakelugn eller vedspi/öppen spis samt att man skulle se träd direkt utanför fönstret.
Med åren har dessa två krav enbart visat sig positivt. Träden gör att man känner att man lever, att liv finns och inte betongen tagit över. Kakelugnen är självklar – men f-n vad dyr veden är i stan när man inte har egen mark eller egen bil…
Lght har gått upp ca 60% och är idag värd ca 9 500 000kr när man jämför med liknande objekts förs.pris. (Har en polare på ett stort bost.bolag som vet vad försäljningar verkligen slutar på.)
Men, men, vi inser att vi eller folk som vi, inte skulle kunna köpa vår lght i dag. Inte utan en tidigare "bostads-karriär". Det smärtar och bekymrar.
Alternativet 'skall du skita i bloggarjävel' saknas.
Förr eller senare har väl alla som påstår att vi snart ser bostadsbubblan spricka rätt. Till och med Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan, som påstått detta i minst 10 år 🙂
Hur bör man agera i dagsläget om man bor i hyresrätt, har pengar nog att betala halva kontantinsatsen på ett hus och amortera av resten på ca 10 år? Svar 1a är kanske vänta tills det blir punka på marknaden. Det har jag varit övertygad sen länge att det skulle ske men det har inte hänt. Hur länge ska timingen vara off innan det är dags att inse att jag hade fel. Det börjar bli jävligt frustrerande, jag vill ha ett garage att greja i, en panna att elda i osv. Mina önskade hobbys funkar inte i en lägenhet. Samtidigt vill jag inte göra en dålig affär.
Om du tycker det är värt att satsa den mängden pengar, och sedan köra 10 års amortering så är det väl inte så mkt att orda om? Du kommer med 50% insats och 10 års amortering aldrig tvingas gå från hus och hem av banken. Dessutom kan du antagligen förhandla ner räntan en del med den insatsen.
Du måste fråga dig vad du har dina pengar till. Titta på kontoutdraget?
Kommer pengarna, där de är placerade, krascha tillsammans med bostadsmarknaden?
Anonym 20:23 skulle kunna vara jag själv. Mina "krav" är 25% insats, 10-20 års amortering på resten. Då borde man kunna byta bostad efter en eventuell krasch utan kvarstående skuld…
Även om jag också är övertygad om att vi har en bubbla, så kan jag när jag simulerar köp av vissa objekt med 25% insats ändå hamna ganska nära vad en motsvarande hyresrätt ligger på, kostnadsmässigt. Så jag börjar grubbla på hur länge jag ska vänta innan det är dags att "köpa funktionen bostad" istället för att "hyra funktionen bostad", av den anledningen att det är så ohyggligt svårt att kunna hitta exakt den hyresrätt jag vill ha.
Jag har haft lite tur här i livet så jag har ingen (nåja) risk att halka ner i "negativt eget kapital", även om en bostad skulle falla säg 40% i pris. Kan man kanske till och med i så fall se ett bostadsköp som en diversifiering, dvs minska utsatta tillgångar (aktier + kontanter) mot att ha en "bostadsbesparing"? (avgift + ränta < hyra)?
Var är "vet inte (blondin)"-alternativet? 😉
Jag drog till med ett sansat värde. Dessvärre är det en kommunal bostadsrätt i en sossekommun så det lär aldrig bli aktuellt med någon bostadsrättsförening.
CornuCopia,
En genomsnittlig villa i Sverige kostar 2.1 miljoner kronor. En bostadsrätt i genomsnitt avsevärt mindre.
I de flesta små- till medelstora städer får man fortfarande 140 kvadrat villa för under 1.5 miljoner kronor. Bostadsrätter i småorter går för under en kvarts miljon och bostadsrätter i medelstora städer för under 1 miljoner kronor.
Det är bara i Stockholm det är "dyrt", resten av landet har relativt låga priser i förhållande till inkomst. Det gäller även Göteborg och Malmö.
I en liten till medelstor svensk stad finns det nästan ingen som skulle utsättas för en katastrof om priserna faller 1/3.
Svenskarna tittar i allmänhet på Stockholms innerstad när man bedömer priserna men glömmer att realpriserna på landsbyggden fallit de senaste 30 åren.
1. Ber om ursäkt för att jag glömde alternativen "det skall du skita i, bloggarjävel" och "vet inte (blondin)". Vill ni svara dessa alternativen så går det bra att göra det i en kommentar.
2. Villapriserna för "normalvillan" i Göteborg ligger idag på ca 4 MSEK.
3. Landsbygden är inte homogen. Där jag bor har priserna dubblats på fyra år.
Inte så konstigt med utfallet. De som är med och röstar är väl regelbundna läsare. Och om man sitter med en villa på 4,5,6,7 millar så följer man inte lika sannolikt denna bloggen. Regelbundna läsare vet det mesta om bostadsbubblan och peak oil och ligger lågt. Dvs hyr eller behåller liten lägenhet tills det börjar hända saker. Alla jag känner som köpt dyra villor stoppar huvudet i sanden när man nämner order bubbla. En blogg som denna skulle de inte stanna i många sekunder på.
Jag har tom tipsat många vänner med dyra villor om denna bloggen, men inte en enda har hakat på… Förnekelsefasen är stark när man har köpt dyrt hus 🙂
Joakim Persson: Besparingen per månad gånger de antal månader du tror att det dröjer till prisfallet kan väl inte bli särskilt många procent av inköpspriset.
Det kanske hade varit mer intressant att fråga efter priset per kvadratmeter för bostaden. Om t.ex. en stor andel av dina läsare bor i 1- eller 2-rummare…
Flute, det är intressant, men en annan fråga. Jag är ute efter hur mycket kapital läsarna faktiskt låst in i sin bostad, hur mycket deras bostad är värd helt enkelt.
Just nu är det bara ca var sjunde läsare som har en bostad värd över 4 MSEK, dvs 14%.
Hur värderas en gård? Som bostad eller som bostad och skogsinvestering? Din kommentar antyder att du räknar gårdens värde vilket skulle vara som att räkna hela fastighetens värde om man bor i sin egen hyresfastighet.
Bättre att man får skriva upp m^2-priset! Jag värderar min lilla 1:a till +1 miljon…