Dags att åter ta upp frågan om den suveräna skuldkrisen inom framför allt BIGPIS FUK JUS, dvs Belgien-Irland- Grekland-Portugal-Italien-Spanien-Frankrike-Storbritannien (UK)-Japan-USA. Via alltid suveräna (i en annan bemärkelse än suverän som i sovereign) Zero Hedge tipsas man nämligen om Citigroups Buiter-rapport som finns gratis att tillgå via amerikanska National Bureau of Economic Research.
Läs och begrunda. T ex varnade Citigroup för att Portugal kommer söka nödlån snart, och det ser nu ut att röra sig om dagar tills det sker.
Andra matnyttigheter är att Citigroup inte anser att det finns en chans att Grekland kan klara sig utan att ställa in betalningarna för att som det så fint heter omstrukturera skulderna. Man konstaterar att en del av de små budgetförbättringarna i Grekland helt enkelt beror på att den grekiska staten skjutit upp att betala diverse utestående räkningar till efter årsskiftet för att snygga upp siffrorna för 2010, även om man fortfarande blöder ur alla kroppsöppningar. Skulden kommer nå minst 150% av BNP inom några år. Att strunta i att betala räkningar är inte direkt ett sätt att sanera statsfinanserna.
Utvecklingen för estimerat grekiskt underskott ovan säger mer än tusen ord.
Med tanke på att det finns hur många grafer och tabeller som helst i rapporten så skall jag inte tråka ut er, utan läs istället själva, t ex godsaker som andelen av respektive skuldkrisande lands statsskuld som är i utländska händer. Belgien och nu aktuella Portugal är värst.
Länk till rapporten upprepas för säkerhets skull. Rapporten fokuserar på BIGPIS FUK JUS-länderna, men Sverige finns med i några tabeller om vi vill slå oss för bröstet.
Oavsett, ekonomiska problem orsakade av underskott och för stora skulder löser man inte genom ännu större underskott och ännu mer skulder. Saxo Bank har en del att säga i frågan enligt E24.
Nu pratar man double-dip igen. Eventuell återhämtning beror bara på lånebaserade statliga stimulanser. Citat: “2011 är bara ett tillfälligt uppsving på grund av att länderna i Europa samt och USA lånar pengar för att stimulera tillväxten.”
Istället skulle skuldkrisens stater gjort som Island och tagit lite isländsk Sprenglur-godis: “De skulle istället tillåtit obligationsinnehavare att ta en förlust på sin investering. Det är så marknaden ska fungera – när man gör en dålig investering förlorar man pengar.”
Island genomgår nu ett stålbad, men gjorde alltså rätt och lät banker gå omkull. Även rätt kur är inte alltid speciellt angenäm.
17 kommentarer
snart börjar det bli vettigt med en förkortning för dem som inte ligger i skiten… borde snart bli kortare än den du har där…
EU stavas den nya förkortningen….
Som alltid försöker makthavare vältra över skuldberget på skattebetalarna.
Jag har alltid varit skeptisk till demokratins baksida, dvs att amatörer blir ansvariga för något de inte behärskar. Glädjande nog har ju Sverige förbättrat sig något det senaste decenniet och haft lite mer kunnigt folk på några positioner.
Men om ett privat företag hade bedrivits på samma sätt som de flesta stater sköts, så skulle det företaget vara konkursat för länge sedan…
Likaså den naiva synen på att folkomrösta om de svåra frågorna – precis som gemene man skulle ha lättare att bedöma komplexiteten? nä, men man har någon att skylla på…
jag och en kompis har allid sagt:
"ett visst mått av diktatur är inte skadligt"
jag tror mer och mer på det…
Zzooter, visst kan du tro på det men ha i åtanke vad det är för folk som röstar fram den diktatorn.
Ett tips om du vill bli den diktatorn är att prata mycket om stärkt välfärd, mer allt åt alla! Du behöver inte kunna finansiera det på något sätt utan det räcker med att hitta på något, SD visade att påhittade siffror räcker för 5,7% av befolkningen och S, MP och V visade att obefintliga siffror och populism räckte för ca 47% av fårket.
Kör kombon så har du majoritet.
//Victor
Man skulle ju kunna börja med en enkel Sifo-undersökning i Nordkorea, Vitryssland och Kuba, och fråga vanligt folk exakt hur kul det är med diktatur egentligen…
Lösningen är inte mindre demokrati. Lösningen är mindre politiskt inflytande på människors vardag.
Så länge vi envisas med att tillåta att politiker bestämmer över och reglerar våra liv ända in i sängkammaren och ända ner i barnens sparbössa får vi vänja oss vid att diktatur eller demokrati inte spelar så stor roll.
Det är ändå någon annan än du själv som bestämmer över ditt liv.
Vi behöver en riktig frihetsreform i Sverige. Eller, Europa, är det väl numera…
Zzooter: Du är verkligen helt fel ute i tanken där,motsvarigheten är ju det som snarare krävs,dvs individuellt ansvar och så lite centralstyrning som absolut möjligt. På det sättet slipper du drabbas av andras idiotiska val,vilket verkar va det du va ute efter?
"Men om ett privat företag hade bedrivits på samma sätt som de flesta stater sköts, så skulle det företaget vara konkursat för länge sedan…"
Men många privata företag sköts precis lika illa eller värre. Dock åtnjuter de statens beskydd och tillåts inte gå i konkurs oavsett hur ansvarslöst de bedriver sin verksamhet.
Jag talar givetvis om bankerna.
Idag hör jag att de amerikanska bilfabrikerna är på grön kvist igen. Det var väl en jävla "tur" att politikerna gick in och räddade dessa skrottillverkare för två år sedan. Det är lite svårt för länder att gå i konkurs. I meningen att lägga ner en nation. Däri skiljer de sig från företag.
Den enda företeelse som inte får läggas ner är bankerna. De utgör kapitalismens kärna.
Det finns verkligen en övertro på nissarna som styr världens företag. Politiker må vara pantade men det innebär tyvärr inte att affärsfolket är speciellt smarta. De kommer bara undan med det lite lättare. I goda tider tar de åt sig äran och i dåliga tider så går företaget "i linje med marknaden".
Dessutom är politikernas värld betydligt mer komplex. En företagsledning behöver bara bry sig om profit och för ett börsföretag så behöver de t.o.m. enbart bry sig om kortsiktig profit. Hur svårt är det att navigera om du kan bortse från allt annat?
Anonym 17:05, jo tanken har föresvävat mig – att bli politiker alltså. Med lite erfarenhet från marknadskommunikation, subliminal påverkan och andra påverkansfaktorer så hur svårt skulle det vara? se bara kring junilista, FI och andra enfrågepartier.
Silverfisk: eller så kan man göra en medborgarundersökning i Singapore, UAE eller Oman, det blir nog något annorlunda svar än du förväntar dig. Jag skrev faktiskt "ett visst mått", jag menar att vi de facto har ett visst mått av demokrati också…
Edwin: det jag är ute efter är snarare att sluta med hyckleri, dolda agendor och att börja med "walk the talk"
Jag är också lite less på arvet från Luther och vår valda demokratiska filosofi – lika illa för alla. Jag menar, ok att bli rik på Bingolotto och fotbollsproffs – men fan ta dig om du jobbar dig rik, då har du profiterat på andra…
Anonym 20:45. Visst finns det många profithungriga företag, men glöm inte bort varifrån "profiten" kommer. Den uppstår ju inte bara från någon slags källa.
Min syn när jag har bedrivit företag är att företagets pengar endast är "lånade av kunderna", samt skall avkastas till aktieägarna. Det finns då betydlig många fler faktorer att agera efter än att bara kortsiktigt styra mot vinst.
Det finns många exempel på företag som blir korta dagsländor då grundläggande fundamenta inte är genomtänkta för företaget och till slut förintas företaget av sig självt.
Ett företag måste generera en kundnytta och ge tillräcklig avkastning till ägarna (bättre än bankräntan) för att kunna överleva. Sedan tillkommer ju petitesser som att anställda skall generera dessa värden och att företaget är tillräckligt attraktivt i en stenhård konkurrens bland både kunder och personal.
Så, det finns nog lite mer att navigera kring…
Det är en demokratur vi lever i. Demokratin finns bara på papper.
eller förresten, efter Lissabon fördraget gör det inte ens det.
Problemet är att enskilda människor, inte företag, har för lite makt. Företagen och den politiska makten struntar fullkomligt i den enskilda människan när det kommer till kritan. Vi måste se till att dessa två hydror kämpar mot varandra, inte samarbetar och konspirerar för att förslava oss.
Ett visst mått av diktatur är en vacker tanke, eftersom de flesta människor är så korkade att de inte borde få rösta om någonting alls.
Problemet är att få fram rätt diktator, dvs en person som är:
1. Långt mycket klokare än genomsnittet och som omger sig med kunniga rådgivare.
2. I grunden genomärlig, rättvis och med hög moral som inte låter sig påverkas av all makt.
3. Handlingskraftig och flexibel.
Exakt hur många diktatorer går att finna med de egenskaperna? Finns det ens någon människa som har de egenskaperna som dessutom kan tänka sig att styra ett land som diktator?
Demokrati kommer bli västvärldens undergång ekonomiskt. Klart folk röstar egoistiskt, mer och mer rättigheter införs, statens åtaganden blir omöjliga till slut och allt krashar.
Endast en liten stat med begränsad makt skulle fungera i det långa loppet. Folk skulle få ta ansvar för sina egna liv och inte ta lika många korkade beslut.
Att en stat ger bidrag för att folk ska skaffa barn är helt galet, så länge man inte har ett lämplighetstest för de som ska producera avkomma.
Ser fördelarna med en nattväktarstat, den ska benhårt hålla sig till sina grundfunktioner och inget annat, ska kosta max 5% av BNP. Snabbt skulle svensken bli vuxen igen. Platt skatt på max 25%, det räcker tex i Estland, de har bra allmän tandvård och sjukvård, miniförsvar och utrikespolitik.
Svensk politik går ut på att skapa många välavlönade jobb för politiker och byråkrater, inte för medborgarens bästa.