Det amerikanska dollarindexet, som utgörs av en korg av valutor från USA:s större handelspartners, iaf de som inte har en dollarpeg, har stärkts de senaste månaderna. Den tekniska veckotrenden är positiv, även om dollarn i dagscharten nedan ligger neutralt.
Det här är förstås fullständigt kontraintuitivt. Via QE2-programmet trycker amerikanska Federal Reserve upp enorma summor dollar och pumpa in i marknaderna genom att köpa amerikanska statsobligationer. Man pressar alltså även de längre räntorna. Men ändå har dollarn stärkts under QE2.
Värt att notera är att dollarindex nu ligger på drygt 80, och 80 kan ses som ett stöd eller ett motstånd, och är en intressant nivå att bevaka.
Men hur kan dollarn stärkas under de här omständigheterna?
Dags att hitta på en berättelse.
QE2 gör att amerikanska investerare tvingas in på börsen, där i stort sett vilken skit som helst stiger i kurs. Fundamental analys har blivit ointressant, just buy the dip.
Det här ser förstås internationella investerare. De amerikanska börserna stiger, och även en apa tjänar bra med pengar där. Alltså flyttar man sina pengar till USA och köper aktier. Och inflödet av pengar (detta är en hypotes) stärker den amerikanska dollarn.
Naturligtvis kan inte detta fortsätta för evigt, USA:s budgetunderskott och statsskuld fullkomligt exploderar. Enligt CBO:s prognoser kommer skulden ligga på över 17 000 miljarder USD år 2015, och om nuvarande underskott fortsätter ligger den på 24 000 miljarder USD, oräknat ofinansierde åtaganden.
Men för tillfället är det Pollyanna Bernanke som råder. Allt är bra. Just buy the f***ing dip.
Och dollarn stärks. Mycket möjligt att dollarindex stannar kvar över 80 ett tag, även om dollarn borde sticka ner mot noll. En annan faktor är den europeiska skuldkrisen som sänker euron.
Sedan Greklandskrisen kulminerade i maj stärktes euron mot dollarn, men i och med Irlandskrisen och förvandlingen från PIIGS till BIG PIS, så har dollarn stärkts mot euron igen.
Överlag tycker jag läget är både kontraintuitivt och osäkert just nu, och därmed svårttradat. Guld ser intressantare ut.
20 kommentarer
Vet inte åt vilket håll man skall gå åt nu. Ta hem fina vinster eller sitta still i båten. Och som vanligt finns det alltid någon aktie som känns köpvärd. Guld kan säkert stiga mycket mer men det känns ändå som om tåget har gått.
Såg på cbs60minutes om delstaternas usla ekonomi. Rekommenderas. Undrar bara vilka följder och ringar på vattnet det blir när de tvingas dra tillbaka benefits.
Som sagt titta på cbs60minuts, skrämmande, finns även upplagd av vidsynt på hans blogg..
eller se här
http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=7166293n
Som vidsynt skriver,,Must Watch
"Dags att hitta på en berättelse" I love it!
Läs och tag något stärkande:
http://www.reuters.com/article/idUSTRE6A75EW20101108
Undrar någon fortfarande varför anglosaxerna producerar domedagsartiklar om Euron på löpande band ?
USDn stiger väl pga att den är den minst dåliga pappersvalutan.
EUR har funnits i 10 år, och valutaunioner slutar sällan lyckligt.
USDn är världsvalutan, har 200 år på nacken och backas upp av världens största militärmakt.
Vad jag vet så skapar även ECB pengar ur tomma intet och köper upp statsskulder och finansierar räddningspaket till höger och vänster.
USAs problem kommer nog fram i ljuset så småningom.
Anonym: Förklara gärna caset med Ambec och hur det relaterar till din fråga.
Jag försöker skära genom massmedias yta och är tacksam för all hjälp jag kan få.
http://www.youtube.com/watch?v=jllJ-HeErjU
Buy the fucking dip, if you dont your a fucking idiot!..
Fredrik I, vad tänkte du på med "valutaunioner slutar sällan lyckligt"? Jag kan bara komma på två, nämligen Belgien-Luxemburg fram till 2002 och Centralafrikanska Francen, båda framgångsrika som valutor
Re: 2010-12-29 12:02
Anglosaxerna producerar ett disinformationsflöde kring Euron för att dölja sina egna grava problem.
Visst, Euron har problem, men anglosaxerna blåser upp dem att se värre ut samtidigt som Wall St och City spekulerar mot de svagare euroländerna.
Relatera Ambac till inslaget i 60 Minutes Withney. Ambac var en mycket viktig aktör på marknaden för sk munis …. och media har helt ignorerat denna smäll ….med Ambac på knä blir det mycket svårare för städer, counties mm att sköta sin finansiering ….
Buy the fuck´n dip. Den var klockren. Allt man behöver tänka på. Tack för den Billy G.
http://www.cnbc.com/id/15840232?video=1707879407&play=1
"Retail investors are not coming back to the US. Those investors that are investing are buying global equities and are buying commodities. We are seeing lots money going into commodity ETF funds: gold, silver…" and the even more unpleasant summation: "individuals have been selling, companies are net selling, insider selling and new offerings are swamping any buyback and any cash M&A activity since QE 2 was announced. Pension funds and hedge funds don't really have that much cash to invest. So what nobody's asking is what happens when QE 2 stops: if the only buyer is the Fed, and the Fed stops buying, I don't know what is going to happen…When I was on your show a year ago I was saying the same thing: we can't figure out who is doing the buying it has to be the government, and people said I was nuts. Now the government is admitting it is rigging the market.
Deflationen är redan här, US M3 är estimerat ned 10% sedan senaste Fed siffran. Därav flykt till dollar, tills QE x ger mer effekt.
@Anonym kl. 15.05. Har du siffror på det där? Jag betvivlar inte att det inte skulle stämma, men det är alltid bra med förstahandskällor. Att Ben'O'Bama är rädda för deflation är väl klart – annars skulle inte flödet ur QE-kranen gå så pass varmt som det gör, men att vi står i en situation där vi de facto har deflation… Hur påverkar det? Ännu mer QE? När kan man börja se att det tippar över till (hyper)inflation, för det måste ju bli den bistra konsekvensen av mer varma pengar i systemet. Och vad händer nu när kinopserna höjer räntan? Kan pengarna "studsa" tillbaka till USA och skapa inflation där (för som jag har förstått det så skapar väl QE inflation i Kina vilket man försöker bekämpa nu). Är detta vi ser nu ett valtukrig?
Apropå det. Hur länge stimulerar QE2 ekonomin? Enkelt förklarat så är det väl så att pengarna i princip går åt till att köpa amerikanska statsobligationer för att hålla nere även långa räntor. Detta för att stimulera ekonomin genom att fler lån kan tas. Eller?
Riktigt, riktigt bra blogg förresten Cornucopia. Keep it up!
//Planer
Prof Woland:
Hm… Det finns fler upplösta valutaunioner: Latinska valutaunionen, skandinaviska valutaunionen (aldrig formellt upplöst), osv.
Se den långa listan "previous unions" på denna sida:
http://en.wikipedia.org/wiki/Currency_union
flute 1543, visst men jag ser inga stora katastrofala valutaunioner där, fast jag glömde Bretton Woods som väl på sätt och vis kan betraktas som valutaunion slutade ju för att konstruktionen blev orimlig. Framgångsfaktorn i många övriga var väl att det fanns en i storlek dominerande garant (Belgien för BFF, Frankrike för CFA, USA för flera USD-'unioner') och småspelare hakade på. Ingen som har samma politiska dimension som Euron (förutom de som slutat pga inbördeskrig eller att länder brutits upp).
Det råder ett starkt deflationstryck i usa på många områden nu. Huspriser fortsätter att falla under belåningsvärdet. Mängder med tomma köpcenter som pressar hyrorna på lokaler. Många arbetssökande håller lönerna nere o.s.v.
Det finns en brist på pengar bland folk och små företag i usa. Är det brist på en vara så går den upp i pris det gäller även dollarn.
Men var lugna vi kommer snart att se inflation bl.a. genom ökade råvarupriser.
Sälj guld och köp silver.
Vad kollapsar först, euro eller dollar?
Hej och hå,
Dollar. Aussiedollar
Jag sätter fem spänn på euron faktiskt, tätt följd av USD!