Det finns en god gammal devis en fänrikjävel en gång lärde mig under gröntjänstens hårda veckor. Allt på rejäl Skövde-dialekt. Fôrtroende bráa, kåntrôll betre. Förtroende bra, kontroll bättre. Man skall inte bara dela ut uppgifter eller order, utan man skall kontrollera att de också efterföljs.
Från en av mina kära läsare fick jag ta del av ett svar från Jordbruksdepartementet (numer heter det väl Landsbygdsdepartementet, men det har tydligen inte nått ut till byråkraterna än) angående FRÖ-lagen, där den sittande regimens hejdukar gett regimens syn på FRÖ-lagen.
“För regeringen är allt företagande, oavsett storlek, av största vikt och
därför är enkelhet i regelsystem och rimliga kostnader för det lilla
företaget en högt prioriterad fråga. Även odling för eget bruk är av vikt
eftersom det bidrar till den biologiska mångfalden och ökar kunskapen om
odlande. Regeringen är därför angelägen om att alla regler, från EU eller
regeringen och myndigheter, är så enkla och kostnadseffektiva som möjligt.“
Wow, liksom. Vad kan man säga. Detta är ju exakt vad man vill höra. Kanske lite för exakt?
Så departementet avslutar med följande.
“Regeringen förutsätter att Jordbruksverket arbetar aktivt för att hitta
lösningar inom de områden där synpunkter har kommit in.”
Kort sagt. Kontroll (och styrning) bra, förtroende bättre. Regeringen påstår sig hålla med klagomålen, men tänker inte kontrollera eller styra att bristerna åtgärdas. Man får ju inte ha ministerstyre i Sverige. Istället lämnar man det som ett förtroende att de inkompetenta/korrumperade tjänstemän som lagt fram vansinnestillämpningens avgifter och detaljstyrning från början skall göra en helomvändning och korrigera detta.
Något säger mig att så inte kommer ske. Kan man föreslå en avgift på 3000 + 2000 SEK på ovanliga härdiga kultursorter samtidigt som samma avgift är 200:- SEK för GMO-grödor så tror jag inte riktigt att regimens stora ord om småföretag, biologisk mångfald, eget odlande etc kommer spela det minsta roll. Jordbruksverket kör vidare på sitt spår att även fortsättningsvis övernitiskt tillämpa alla EU-direktiv så att de sänker svensk konkurrenskraft maximalt och orsakar så stor skada som möjligt. Vi måste nämligen visa oss vara bäst i EU, och inte som i England fasa in reglerna och avgifterna över flera år. Nej, de skall börja gälla till 100% om 36 dagar, gärna mer strikt än enligt EU-direktivet.
7 kommentarer
Svensk myndighets mentalitet i ett nötskal, kläm till som bara fan så ingen får för sig att vara kreativ. Om man mot förmodan lyckas skrapa ihop några koroner, skicka in dem eller gå i fängelse.
Detta blir Sveriges undergång i förlängningen, ingen tvekan. Vi avlönar politiker till att göra livet surt för oss, hur länge till???
Personligen tycker jag vi som pionjärer i detta kalla helvete skulle va helt skattebefriade, vi borde rent av få pionjärbidrag för att bosätta denna kalla del av Europa. De söder om Alpena kan lämpligtvis betala oss detta bidrag
Hur mycket större skörd ger GMO-vete jämfört med Spält?
OM någon på regeringskansliet och SJV följer den här bloggen så vet de ju att den globala handeln kan avstanna i vår när inflation/deflation av USD nått kritiska nivåer. Och att de inte kan lita på upprätthållen import av stor variation av livsmedel. Och att KRAV/Ekologisk odling täcker 5-10 (?) procent av det totala behovet.
Dessutom har ju regeringskansliet opolitiska tjänstemän i mellan- och överstatliga organ som arbetar med frågor långsiktigt, utan att det syns i den publika debatten där fokus skiftar mellan mandatperioderna.
Ett ständigt problem för politiker måste ju vara att väljare bara låter sig köpas med löften om förbättringar på kort sikt. Och att vid konflikt de nödvändiga långsiktiga åtgärderna därför måste vidtas i det fördolda.
I princip är väl alla människor kunniga på något område, men i gengäld mindre kunniga på alla andra områden. All expertis är därmed tvugna att följa allmänhetens imbecilla anvisningar om expertens arbete är allmänt känt. Mot den bakgrunden kanske personer som läser en blogg som denna, och alltså känner till kommande påfrestningar, ska räkna med minskat handlingsutrymme, eller?
Tobias Wallin
Irländska musikern Jim Corr har några intressanta tankar. Även fast han är lite extrem. Dock blir välden mer och mer som konspirationsteoretikerna länge har påstått, men som jag tidigare skrattat åt. Jag skrattar fortfarande ibland, dock inte utan att fundera på om dom kan ha rätt.
http://www.youtube.com/watch?v=Ing8xH3Qj-k&feature=player_embedded
Att frö-lagen inte skulle ha kopplingar till Monsanto och deras GMO-grödor håller jag som högst osannolikt.
Tobias Wallin, de flesta GMO-grödor har inte större avkastning. De är istället framtagna för att vara resistenta mot Monsantos växtgifter, så avsikten är att plantera GMO-grödan och sedan hälla gift på den och bli av med ogräset. Vitsen är att Monsanto skall tjäna pengar på gungor och karuseller, inte att skördarna skall bli större. För de blir de inte. Andra grödor, ex GMO-potatis, är framtagna för att ge industristärkelse, inte mat.
Det är vanlig propaganda från GMO-industrin att vi behöver GMO för att rädda världen från svält men, då kanske industrin skulle ta fram grödor som gör det också?
Ok. Då hade jag fel där.
Tobias Wallin
Sen finns det en annan finess med GMO gröda också…
Vanliga naturliga grödor/växter förökar sig ju. Bonden kan alltså med hjälp av den naturlig växtens fortplantningssystem få utsäde till nästa års odling.
På GMO-grödpr är fortplantningssystemet avstängt, för att bonden skall behöva köpa nytt utsäde varje år…
Det här ökar nog både BNP och marknadsstatens kontroll över medborgarna, så här har den tekniska utvecklingen verkligen varit till nytta!
Men om hela den nuvarande globala marknadsekonomin avstannar i en ekonomisk infarkt och detta i tid sammanfaller med effekter av Peak Oil är väl livsmedel och utsäde en basvara som ändå kommer fortsätta omsättas?
Statliga och kommunala utsädesstöd fanns ju för övrigt på 1800-talet och levde kvar i inidustrisamhällets barndom. Om staten i vid bemärkelse försöker planera för en Post Peak Oil tillvaro är det väl inte orimligt att aktörer riktar in sig på jordbruksprodukter?
Tobias Wallin