En del uppfattar tydligen mig som gnällig angående peak oil, och att jag bara klagar och inte ger några åtgärdsförslag. Det är förstås fel. Jag ger åtgärdsförslag hela tiden, men aldrig samlat. Så jag tänkte sammanfatta lite nedan.
Vi börjar med att i det här inlägget titta på personliga förberedelser. Här kan man åstakomma mest, för det är osannolikt att staten kommer göra speciellt mycket förberedelser åt dig, eller ens åt samhället i stort. Man skall iaf inte sitta och vänta på några direktiv uppifrån eller att fekalierna träffar fläkten. När problemen börjar på allvar kan det redan vara för sent att förbereda sig på allvar. Det heter trots allt förberedelser. Inte efterberedelser.
Jag utelämnar detaljer nedan, diskutera gärna dessa, i övrigt kommer jag återkomma kring detaljer på olika punkter i den mån jag inte redan gjort det.
En hel del av nedanstående är allmängiltligt och är alldeles utmärkt oavsett peak oil eller ej, och jag är ingalunda den enda eller första som skriver detta så det här är inget nytt alls.
Din ekonomi
Buffertsparande. Till en början skall man förstås ha en likvid och snabbtillgänglig ekonomisk buffert. Minst en månads levnadskostnader, helst flera. Bland annat för att hantera arbetslöshet och den tid det kan ta innan man börjar få utbetalningar från eventuell a-kassa, men även för alla andra normal oförberedda utgifter.
Amortera dina skulder. Göran Persson hade helt rätt när han skrev “den som är satt i skuld är inte fri”. Skulder begränsar din handlingsfrihet, och orsakar onödiga utgifter i form av räntor. När buffertsparandet är på plats skall du amortera dina skulder. Nu kanske många tror på hyperinflation efter peak oil, men vi kan faktiskt få se deflation när världsekonomin faller samman i permarecession, kanske periodvis undantaget kritiska råvaror som energi och mat. Och vid inflation så kan vi räkna med skenande räntor och med det skenande ränteutgifter och inte att skulderna försvinner. Det är förstås orealistiskt att tro att speciellt många idag skuldsatta kan bli skuldfria, men det går åtminstone att reducera skulderna.
Minska dina fasta utgifter. Se till att krympa de fasta utgifterna, så att du generellt klarar dig på mindre pengar. Det ger handlingsutrymme, och ökat utrymme för sparande, amorteringar eller för den delen konsumtion.
Säkra dig mot haveri av det ekonomiska systemet. Betala en försäkringspremie mot ekonomiskt haveri genom att investera lite pengar i fysiska ädelmetaller, guld, silver. Det kan också vara en bra investering, men i det här perspektivet handlar det egentligen om en kostnad. Storleken på “försäkringen” bör väl egentligen matcha buffertsparandet.
I övrigt kan man förstås investera som vanligt. Men olje- och energisektorn är inte nödvändigtvis en bra investering. Vi såg t ex 2008 tydligt hur det mest avgörande för oljepriset och oljeaktierna är världskonjunkturen. Oljebristen efter peak oil kommer drabba världsekonjunkturen, och periodvis kommer alltså både aktiemarknaden och oljepris att rasa.
Energiresiliens
Den enda som kan spara in på din egen förbrukning av energi är du själv. Staten kommer inte göra det åt dig.
Energieffektivisera dina transporter. Prova framför allt att klara dig utan bil. Du kan för all del fortsätta äga en bil, men åtminstone säsongsvis prova kollektivtrafik och cykel. Testa hur det går att klara sig utan bil. Klarar du dig inte utan bil kanske du skall fundera på vad som behöver ändras.
Resiliens. Räkna med att strömavbrott blir vanligare i takt med att det ekonomiska utrymmet för underhåll av elnäten minskar, liksom bristen på reservdelar blir allt mer kännbar. Se till att klara hushållet utan ström under perioder, och se till att klara värme, vatten, kylning av mat och tillagning av mat även när strömmen har gått. Det gäller också bränsle till bilen för akut nödvändiga transporter. Reservdunk helt enkelt. Men några längre avbrott lär vara väldigt dyrt att klara av med bibehållen levnadsstandard.
Energieffektivisera ditt boende. Alla vet hur det här skall gå till. Tilläggsisolering är steg ett. Solvarmvatten är steg två. Jag är skeptisk till värmepumpar, då de är komplicerade apparater som går sönder och kräver reservdelar. Oavsett vad du har för uppvärmning så kan det vara bra att köpa två ex av den där reservdelen varje gång något går sönder, så du har en buffert. När just-in-time rasar samman och infrastrukturen efter peak oil blir oberäknelig kan det ta tid att få fram reservdelar. Även om det just idag inte är lönsamt, så är t ex solcellsel och annan egen elproduktion alldeles utmärkt. Hoppa på tåget så länge subventionerna finns kvar.
Livsmedel
Livsmedelsreserv. Liksom för energi så får man räkna med varierande kvalitet på leveranserna av livsmedel, och dit räknar jag inte bara mat utan t ex även hygienartiklar och vanliga receptfria läkemedel. Man bör alltså bygga upp en buffert. Gärna upp till tre månaders buffert. Det är inte speciellt dyrt, kanske 5000:- för en månad för en barnfamilj. Man skall köpa saker man normalt konsumerar, och när bufferten är på plats rullande konsumera dessa. Ingen specialmat alltså, utan det som går att lagra av det du ändå äter. Och köp vad det nu än är när det är rea- eller kampanjpriser. Staten tar inget som helst ansvar för din livsmedelsreserv, det finns inga beredskapslager. Det är rent av så att det uttryckligen är ditt eget ansvar. Civilförsvarsförbundet rekommenderar rent av minst två veckors lager, även om jag anser att man bör ha mer.
Dricksvattenreserv. I Sverige är vi extremt bortskämda med friskt och rent dricksvatten ur kranen. Men vid längre strömavbrott uteblir det. Ett annat problem är vattenledningarna. Många (de flesta) kommuner har en utbytetakt som ligger på 200-400 år på sina vattenledningar. Det är förstås inte hållbart, utan avbrotten kommer bli fler, liksom föroreningarna av vatten. Så man bör lagra dricksvatten, vilket inte är speciellt svårt att göra.
Börja odla själv. Man kan på en vanlig villatomt ordna hela årsbehovet av grönsaker (men inte av kött och spannmål). Några hundra kvadratmeter av gräsmattan är allt som krävs. Nu är det tidskrävande och knappast realistiskt att speciellt många idag skulle göra detta. Men börja i liten skala. För det tar många år att lära sig odla och lagra skörden. Det är inte så lätt som man kan tro. Det är bättre att börja innan det behövs. Fundera på varför såväl aktie- och finansbloggare som undertecknad, Flute som Stockman odlar i olika omfattning. Vissa saker går faktiskt inte att köpa för pengar. Egenodlad mat är en sådan sak. Även den som har lägenhet kan börja lära sig odla, om inte i kolonilott, så i lådor i fönster och på balkong. Eller börja plocka svamp och bär för att lära sig lagring. Bor man på landet finns ytterligare möjligheter, höns tar inte mycket tid och plats, men producerar höggradigt protein av ditt gräsmatteklipp och dina matrester.
Personlig utveckling
Hälsa och motion. Håll dig i möjligaste mån frisk och vältränad. Friskvård helt enkelt. Cyklar man till jobbet får man detta på köpet.
Kompetensutveckling. Bredda dina kunskaper till att omfatta något annat än ditt jobb. Kanske rent av starta ett företag inom en annan näring än ditt vanliga jobb som bisyssla. Allt för att öka dina möjligheter på arbetsmarknaden. Redundant kompetens helt enkelt.
Socialt
Engagera dig lokalt. Bli en del av det lokala samhället, oavsett om det är att du aktiverar dig i bostadsrättsföreningen eller bara deltager i bostadsrättsföreningens städdagar. Lokala kontakter och ett lokalt nätverk kan vara avgörande i tider av kris. Man är mer benägen att hjälpa någon man känner än någon man i stort sett aldrig träffar, men dörren öppnas åt bägge håll, dvs var också beredd att hjälpa andra, om inte annat med kunskap och muskler. Samhälle handlar om att ge och ta. Har man barn kan sådant här komma automatiskt via skola och lekkamraters föräldrar.
Engagera dig regionalt. Omställningsrörelsen t ex Omställning Sverige, det som på engelska kallas Transition är en gräsrotsrörelse man kan engagera sig i. En annan variant är inom kommunalpolitiken. Det kan handla om så enkla saker som mer cykelvägar.
Engagera dig på Internet. Det finns massvis med erfarenhet och goda och dåliga råd där ute. Men räkna inte med att Internet kommer fungera stabilt för alltid. Månhända att tekniken i sig är redundant, men dagens kommersiellt byggda Internet är sårbart och saknar redundans.
Kanske flytta? Det kan vara så att du finner att din nuvarande livsstil och bostadsort har sina brister och att du redan funderar på att flytta, oavsett vilken riktning det kan röra sig om. Det tar tid att etablera sig p en ort så det är bättre att göra det förr istället för senare. Olika orter är olika bra. Knivsta kan vara ett exempel i Stockholmsområdet. Annars kan det vara bra att flytta närmare släkt och vänner. Dagens moderna samhälle där bilen och flyget krympt världen kommer förändras framöver.
I slutändan är det enda vi kan vara säkra på förändring.
Personliga föreberedelser inför peak oil handlar om att uppnå en resiliens att enklare kunna hantera denna förändring. Många saker kommer vara fel, men det är enklare att börja göra rätt och fel nu, än när krisen successivt accelererar det innevarande och kommande decennierna.
Kom ihåg att personlig resiliens var något helt normalt för 40-50 år sedan, men är något vi som samhälle glömt bort i vårt välstånd och välfärdssamhälle.
Antagligen kopierar mycket av ovanstående det som Chris Martenson skriver om resiliens.
74 kommentarer
Tack Cornu för artikeln !
Har förberett mig ganska ok, är arbetslös och hyresgäst i förorten men känner mig trygg och förberedd.
CornuCopia,
För gemene man finns ingen genväg till rikedomen. Det är lätt att få det intrycket när man läser den här bloggen, att det bara handlar om att köpa en obelånad villa med mycket mark och bli självförsörsörjande på el och mat. Men det är aldrig så enkelt, inte för de flesta.
Inte ens för Cornucopia,
http://cornucopia.cornubot.se/2010/07/loneforhojning-i-ar-igen.html
” Den största "inkomsten" är dock osynlig, den uteblivna utgift det innebär att inte ha några lån. Summan av icke-utgifterna för studielån, bostad, skog och fordon överstiger lönen.”
Jag tror det är viktigt att veta för alla som följer CornuCopia att löneinkomsten faktiskt inte är större än så, att lönen inte räcker ens till att betala ett vanligt hus- och billån. Det är mycket man offrar med CornuCopias livsstil. Försök komma tillbaka till ett vanligt jobb efter 5 års arbetslöshet, det är nog inte så lätt. Försök att leva hela pensionen med garantipension, det är inte så lätt. Vad händer om de egna aktierna går ned 2 år i rad och inte återhämtar sig på 10 år, skall ytterligare 30-40 % av lönen bort då?
Som man kan läsa i ett av inläggen under föregående ämne uppgår Cornus inkomst till maximalt 17 000 kr netto i månaden. Förmodligen dock endast någonstans kring 14 000. Cirka hälften av detta är dock konsumtion av besparingar, dvs naggande av kapitalet. Endast uppskattningsvis 7 000 kr kommer från riktiga intäkter.
Samtidigt verkar bloggen vara ett heltidsprojekt, här skrivs såväl tidig morgon som efter midnatt. Är det att inte ha ett heltidsjobb? Tog det ingen tid att skriva din bok? Att röja din skog? Det verkar som att du jobbar mer nu, jämfört med ett vanligt jobb.
Om jag var CornuCopia skulle jag istället fortsatt som datakonsult med månadslön 50 000 kr, + avsättningar till pensionen om ytterligare 10k från arbetsgivaren/staten per månad, arrenderat ut min mark till vindkraftsföretagen och blivit verkligt självförsörjande på el + fått en ekonomisk kompensation för det, på min fritid skulle jag startat ett eget företag ”CornuEl” som mot provision hjälpte markägare etablera kontakt med vindkraftsföretag, bloggen kunde väl fått varit kvar men ett högkvalitativt inlägg om dagen/varanndag och att skriva bok hade väl gått bra men kanske tagit några månader extra.
Om man vill läsa om vanligt folk som blivit rika på aktier och hårt arbete rekommenderar jag:
miljonar.blogspot.com En fantastisk historia om en vanlig 27-årig man som blir miljonär mitt under finanskrisen genom regelbundet sparande och hårt jobb. En helt underbar historia, som alla bör läsa.
40procent20ar.blogspot.com Regelbundet sparande i högavkastande aktier för att få sitt kapital att växa på sikt.
Fundamentalanalys.blogspot.com Warren Buffet inspirirade kille.
Sist men inte minst, den som ger upp arbete ger upp mycket mer än en inkomst. Att sluta arbeta är ingen eftersträvansvärd dröm.
CornuCopia,
För gemene man finns ingen genväg till rikedomen. Det är lätt att få det intrycket när man läser den här bloggen, att det bara handlar om att köpa en obelånad villa med mycket mark och bli självförsörsörjande på el och mat. Men det är aldrig så enkelt, inte för de flesta.
Inte ens för Cornucopia, http://cornucopia.cornubot.se/2010/07/loneforhojning-i-ar-igen.html
” Den största "inkomsten" är dock osynlig, den uteblivna utgift det innebär att inte ha några lån. Summan av icke-utgifterna för studielån, bostad, skog och fordon överstiger lönen.”
Jag tror det är viktigt att veta för alla som följer CornuCopia att löneinkomsten faktiskt inte är större än så, att lönen inte räcker ens till att betala ett vanligt lån. Det är mycket man offrar med CornuCopias livsstil. Försök komma tillbaka till ett vanligt jobb efter 5 års arbetslöshet, det är nog inte så lätt. Försök att leva hela pensionen med garantipension, det är inte så lätt. Vad händer om de egna aktierna går ned 2 år i rad och inte återhämtar sig på 10 år, skall ytterligare 30-40 % av lönen bort då?
Som man kan läsa i ett av inläggen ovan uppgår Cornus inkomst till maximalt 17 000 kr netto. Förmodligen dock endast någonstans kring 14 000. Cirka hälften av detta är dock konsumtion av besparingar, dvs naggande av kapitalet. Endast uppskattningsvis 7 000 kr kommer från riktiga intäkter.
Samtidigt verkar bloggen vara ett heltidsprojekt, här skrivs såväl tidig morgon som efter midnatt. Är det att inte ha ett heltidsjobb? Tog det ingen tid att skriva din bok? Att röja din skog? Det verkar som att du jobbar mer nu, jämfört med ett vanligt jobb.
Forts på långt inlägg
Om jag var CornuCopia skulle jag istället fortsatt som datakonsult med månadslön 50 000 kr, + avsättningar till pensionen om ytterligare 10k från arbetsgivaren/staten per månad, arrenderat ut min mark till vindkraftsföretagen och blivit verkligt självförsörjande på el + fått en ekonomisk kompensation för det, på min fritid skulle jag startat ett eget företag ”CornuEl” som mot provision hjälpte markägare etablera kontakt med vindkraftsföretag, bloggen kunde väl fått varit kvar med men ett högkvalitativt inlägg om dagen/varanndag.
Om man vill läsa om vanligt folk som blivit rika på aktier rekommenderar jag
miljonar.bloggspot.com En fantastisk historia om en 27-årig man som blir miljoner mitt under finanskrisen genom regelbundet sparande och hårt jobb.
40procent20ar.blogspot.com Regelbundet sparande i högavkastande aktier för att få sitt kapital att växa på sikt.
Fundamentalanalys.blogspot.com Warren Buffet inspirirade kille.
Till sist att bli arbetslös säger inte bara för sin inkomst. Vi behöver fler som arbetar i Sverige, inte mindre.
10:59 – jag lever det där livet som du beskriver som datakonsult men jag behöver läsa Cornus blog ibland för att få perspektiv. Det vore himla synd om han skaffade ett jobb.
Så go, Cornu!
Intressant Peakoil. Visst blir det förändring jag tror inte det blir bara katastrofer men du kanske beskriver läget man skall förbereda sig för, inte hur du tror det blir?
/ Lowrisk
Har jag någonsin påstått att det skulle finnas någon genväg till rikedom?
Bra inlägg, nu vill jag se ett inlägg på hur man tjänar pengar på peak oil!
Mycket bra inlägg.
Det tragiska är att ditt inlägg behövs. Jag skulle vilja tillägga att man under en viss tid (som för tillfället) kan sprida denna information till människor. Sedan kommer vi att se politiska förändringar som gör det svårare att prata med människor om detta. Dörren för ägande av ädelmetaller kommer att stängas eller kraftigt begränsas, likaså att prata om det. Allt är möjligt när politiker försöker hitta utvägar till den globala krisen vi befinner oss i.
Geopolitiska spänningarna kommer att sakna motstycke och i den alla förändringar som genomförs.
Lowrisk, jag tror inte jag skriver om katastrofer. Bara om allt mer instabil infrastruktur och att man behöver kunna klara kortare och successivt frekventare eller längre avbrott i infrastrukturen, inklusive transporter, el, vatten och kommunikation.
Vi har sett det tydligt de senaste månaderna, att det ekonomiska utrymmet för preventivt underhåll uppenbarligen minskar med fler och fler elavbrott, eller för den delen störningar i än så länge tågtrafiken. I spåren av peak oil riskerar det ekonomiska utrymmet för preventivt underhåll bli ännu svagare.
Riktigt Bra och Viktigt inlägg Cornu!
Anonym, du må ha rätt i att det skulle vara mer lönsamt för Cornu att vara datakonsult. Men han kanske av fri vilja har valt ett annat liv där han bestämmer över sitt liv själv. Att maximera pengar på kort sikt kanske inte är det största drivkraften för honom.
Vidare kan vi nog slå fast att vi inte vet vad han har för månadsinkomster ifrån sin skog, blog, ränta, avkastning osv så vi kan nog lämna det därhän. Dock kan vi nog konstatera att man inte kan välja att hamna i hans situation med tanke på att det kräver ett stort kapital, kunskap och engagemang (vilket alla inte har tillgång till).
Vidare kan man nog se inlägget han skrev om förberedande för Peak Oil som ett inspirationsinlägg där man kan hämta delar och använda dem i sitt egna liv. Jag för min del tycker att det var både intressant och kul att läsa det. Om han dessutom har rätt ang Peak Oil och dess konsekvenser kommer han ha betydligt större möjligheter att leva ett gott liv än datakonsulten som bor i en bostadsrätt i Stockholm.
Till slut, vi skall nog inte ta förgivet att det senaste årtiondens avkastning på världens börser skall återupprepa sig. Det är inte rimligt att tro att avkastningen på sikt kan vara speciellt mycket större än tillväxten i ekonomin. Stora uppgångar i marknaderna beror till stor del på allokering av kapital och exempelvis "höga" p/e-tal är ingen naturlag.
En liten kommentar till läsaren ovan, som tror sig upptäckt något. Man kan schemalägga blogginlägg. Annars hade du kanske upptäckt att det ser ut som att jag ibland är vaken dygnet runt… I praktiken skriver jag flera inlägg åt gången, och skickar ut dem över dygnet eller renat av över flera dagar. En del inlägg skrivs dock "i realtid", t ex snabba kommentarer kring marknadsutveckling eller nyheter.
Alla väljer förhoppningsvis det liv de vill leva. Jag håller inte med dig om att jag naggar på besparingar, men jag har som sagt ingen skyldighet att redovisa min privatekonomi. Som jag skrivit under "Wibblekonto" (och andra platser) så avsätter jag bara en del av kapitalvinster till lön, eftersom jag är medveten om att marknaden inte alltid går i den riktning man satsar på, och under perioder är icke investeringsbar oavsett riktning. Över tiden kan man ju inte ens räkna med att klå riskfria räntan.
Ja, kapitalet hade kanske ökat snabbare om jag inte konsumerat delar av vinster som lön. Men det är en kostnad man väljer att ta om man försöker leva på kapital.
Du har också helt utelämnat att jag faktiskt driver ett småskaligt skogs- och jordbruk. Du tror att bloggen är mitt enda företagande.
Bokskrivande är något man gör på spekulation. Man investerar tid, och hoppas kunna få betalt för den tiden. Det skiljer sig inte mot annat företagande. Men det skiljer sig förstås enormt mot att vara anställd. Klarar man inte av den skillnaden så skall man förstås vara anställd och inte företagare.
Jag gör inga anspråk på att tro mig känna dig. Men jag är rätt övertygad om att du inte känner mig.
Lev väl.
Mvh
Hur tror du utvecklingen kommer bli i aktiekurserna för BP och Shell?
Högrisk betyder för övrigt bara att man har möjlighet till högre avkastning samt risk för lägre avkastning. Rent matematisk är avkastningen i en population normalfördelad. Lika mycket avkastning som genereras över genomsnittet, lika mycket avkastning avstår någon annan ifrån.
Hej Corno!
Tack för dina intressanta inlägg. Även jag som glad amatör suger åt mig.
I gårdagens DI skrev Bjrön Wilke hur man som 70-talist måste månadsspara för att få en behalig ålderdom. Han delade in kapitalet i 3 grupper. 1/3 ska sättas i räntor, 1/3 i svenska aktier..förslagsvis en indexfond slutligen ska 1/3 investeras efter "intresse och kunskap medger"
Jag fyller strax 40 år. Pendlar 2 timmar om dagen mellan hemmet och jobbet. Är sambo och har 2 barn. Mitt mål är att när jag fyller 50 år vill ha passiva inkomster så att jag kan gå ner på MINST 50% av min arbetstid. Min sambo och jag sätter undan 10000/mån som vi kan placera.
Min fråga är till dig Cornu eller ngn annan här. HUR placerar jag bäst dessa pengar?? Är truster ända utvägen?
Är beredd att ta en del risker för att uppnå dessa mål!
Tacksam för hjälp!
Frihet
Frihet, jag kommer aldrig svara på den frågan oavsett hur du formulerar den.
Glöm truster. Den konstruktionen upphör till årsskiftet. Finns inga genvägar. 1.95% i ränta på Ikano Banks Sparkonto Plus är bra.
Mycket bra inlägg Cornu. Lever själv efter flera av råden sen ett par år tillbaka. Är idag skuldfri, bor i hyresrätt, och har ett hyfsat sparkapital. Beaktar alltid peak oil när jag gör investeringar. Min tanke är att köpa en obelånad bostad om några år då tror att bostadsbubblan smällt på allvar. Funderar en hel del på om jag ska bosätta mej i stan för att slippa vara beroende av bil, ha nära till släkt och vänner, eller om jag ska köpa en mindre gård på landet för att kunna vara mer eller mindre självförsörjande. Ser flera fördelar/nackdelar med bägge alternativen i spåren av peak oil. Och det beror också till stor del på hur hårt och snabbt förändringarna på samhället kommer. Bor man i stan måste man som jag se det ha en inkomst, medans det skulle kunna vara möjligt att vara självförsörjande på en mindre gård. Självklart med ett helt annat levnadssätt än idag, och jag inser att det kräver mycket. Att jämföra att bo i stan v/s på landet kanske kan vara ett tips till ett inlägg. Har för mej du har kommenterat det kort i ett gammalt inlägg. Tack för en bra blogg.
Cornucopia
Tack för att du sprider goda råd till fler svenskar.
Har redan följt de flesta av dina råd. Rekommenderar höns, perfekt sätt att återanvända matrester m.m.
Har under lång tid amorterat så mycket jag orkar på villalånet (lånet på huset är idag ca 10% av marknadvärdet).
När vi nu går in i slutspurten inför det som komma skall så har jag och min familj (fru och 3 barn) slutat amortera på lån, köper inga onödiga prylar, lever mycket asketiskt och sparsamt. Köper guld för alla pengar vi kan få över.
Jag ser det som ett projekt, kallar det "Pension 2014"
Vi måste alla bli erfarna "the hard way". Resan som du gör just nu Cornu, med bosättning på landet och med vad jag förstår barn i grundskolan, har jag själv gjort för inte alltför länge sedan. Även för min del, några mil norr om Gbg, dock inte på öarna. Den fungerar tills det är dags för äldsta barnet att börja gymnasiet. Iaf var det så för vår familj.
När hon gick i nian ställdes vi inför faktumet eller snarare ultimatumet att antingen satsa på fotbollen i den lokala föreningen i gärdsgårdsserien och sitta i en EPA-traktor och dricka öl tillsammans med övriga bonnläppar på lördagskvällarna…eller att ge upp nybyggar- och månskensbondelivet för att återvända in till sta´n för att de skulle få tillgång till intellektuell stimuli.
Valet som först kändes oöverstigligt svårt blev lika lätt efter att ha tänkt igenom konsekvenserna ett tag och packa ihop och göra sig av med motorsåg, släpkärra, slakta lammen och sälja fåren etc.
Beslutet har aldrig ångrats då två av dem nu är bosatta i London (en studerar på RCA och den andra "varumärkesförädlar"). Den tredje doktorerar på "fluids" på Princeton.
Är hundra på att detta inte skulle vara möjligt om inte bytet från lant- till stadsliv gjorts. Därmed inte sagt att det per automatik ger lyckligare liv men bara det att valmöjligheter ges känns rätt.
Glömde tillägga att c:a 1.500 mils bilkörning per år hänfördes till skjutsande av barnens olika aktiviteter. Men visst – en lugn och trygg uppväxt fick de.
Jag har förberett mig för PO sedan sex år tillbaka med en mängd åtgärder, vad gäller energi, transport mm.
Vad gäller ekonomi, är min målsättning att vara oberoende av statlig pension pg a att jag räknar med att de västliga socialstaterna inklusive pensionssystemen kommer att kollapsa. Mitt tips är att avsätta ALLA besparingar i guld och silver pg a risken för en kollaps av det nuvarande monetära systemet. Det har också varit mycket lönsamt sedan år 2005.
En sak Cornu ska ha cred för det är awareness. Det detta inlägget hanldar om är totalt främmande för mannen på gatan. Jag instämmer inte alltid i dessa (ibland fjantiga) 'judgement day' teorier, men dom ger mig awareness och kunskap om varför det skulle kunna hända och att det faktiskt kan gå riktigt illa. Mental förberedelse är det överlägset bästa verktyg om allt går åt helvete.
Sen när det gäller guld och silver är jag heller inte lika övertygad. Det är bara att göra upp en topp 10 lista på saker du absolut måste ha för att överleva, finns guld ens med på den listan? Jag har också efterlyst exakt vad 'smäller' innebär. Här verkar man utgå ifrån att det smäller så pass mycket att guld gynnas, men aldrig så pass mycket att guld blir helt ointressant. Ibland får jag känslan att många guldspekare gärna vill att det SKA smälla sådär lagom mycket så att de blir vinnare med sitt guld. Var försiktiga vad ni hoppas på säger jag bara. Ni har vänner, familj etc som kan tänkas behöva allt annat än guld och silver.
12:39 Guldet är bara en försäkring för att ha "pengar" att handla för om det ekonomiska systemet slutar fungera (eller drabbas av hyperinflation). Man skall inte äta guldet, utan omsätta det till sådant som inte kan förberedas.
Men naturligtvis väljer man själv ur listan ovan, och prioriterar oavsett efter egna behov och möjligheter. En "guldreserv" är bara relevant om man har ett överskott. Det är väsentligare att ha den där månadslönen på banken anser jag.
12:29 Finns ingen anledning att ifrågasätta din familjs val och beslut. Det ser ser väl ut som allt fallit väl ut under de omständigheter som gällde under de relevanta perioderna för er familj.
Samtidigt vet jag massvis med motsatta anekdotiska exempel, där barn vuxit upp helt på landet ända till högre studier då de flyttat till studentrum eller motsvarande. Dessa har trots att de vuxit upp i EPA-traktorland blivit doktorander sedermera doktoret och fått högavlönade jobb ändå.
Att det finns färre högutbildade och lyckade människor som vuxit upp på landet beror nog mest på att det är färre som växer upp på landet.
Men det väsentliga är att era beslut fungerade bra för er. Och det viktiga är att man fattar sina egna beslut.
Hur vi gör den dagen vet jag inte. Vi har flera gymnasier att välja på inom bussavstånd, men det hade ni också. Kanske fanns det verkligen ingen intellektuell stimulans alls lokalt på er ort, och alla andra som bodde där hade gälar och spelade banjo. Där jag bor verkar det inte vara på det viset, iaf inte just nu.
Vill tillägga att jag uppskattar din blogg och dina tankar. Nyans och perspektiv är dock viktigt.
// 12:39
Du verkar ha "snöat in på det här med peak-oil",lite som religiösa sekter som spår jordens undergång eller miljö-mupparna som tror att koldioxiden är orsaken till klimatförändringar. Håll huvudet kallt…. nån katastrof blir det inte av ev peak-oil möjligtvis av kärnvapenspridningen/ Svante
Har ni allihop missat att Cornucopia helst vill ha ett jobb som analytiker där han tjänar sexsiffrigt i månaden på att gissa utan att behöva ha rätt? Det bekände han för bara några veckor sedan. Han är alltså inte alls speciellt tillfreds med sin nuvarande knegartillvaro som skogsarbetare.
Guldkalle
Tjatigt, Guldkalle och ur sitt sammanhang.
Det handlar om att analytiker kan ha sexsiffriga månadslöner för att gissa lite utan något som helst ansvar. Vem skulle tacka nej till sexsiffrig lön för att kasta pil på en tavla? Skulle du?
Saken är dock den att varken du eller jag skulle någonsin bli erbjudna något sådant jobb, fast du kanske är korkad nog att tro att det vore möjligt.
Svante 13:09, vem har skrivit något om att peak oil är en katastrof? Det är sådan som du som skriver det, inte jag. Peak oil innebär förändring, inte katastrof.
Hur förvarar man lämpligast vatten för framtida behov om man inte har möjlighet att sätta in en inline tank i vattensystemet, eller vill rotera vatten var tredje dag? Några tips?
Du kan förvara dricksvatten i upp till sex månader i (ren) plastdunk i ett mörkt utrymme. Ännu längre i t ex PET-flaskor i frys eller kyl. Varför du skulle behöva rotera var tredje dag vet jag inte.
Jag kanske tillhör den innersta bankirkretsen i det här landet, vad vet du?
Peak oil kommer helt visst att föra med sig många katastrofer, om än kanske inte i Sverige. Men Saudiarabien och Japan finns också, idag välmående länder som är mycket beroende av olja.
När det gäller vatten så kan man bosätta sig nära en jokk (fjällbäck) någonstans i Norrland. Då slipper man också flouridtillsatser och annat.
/Guldkalle
Mycket klokt inlägg Cornucopia? egentligen handlar mycket och en stort mått av vanligt hederligt bonnförnuft (motsats till strutsmentalitet). Konstigare än så är det egentligen inte.
Jag tycker det är intressant att så många tror sig se så mycket möjligheter att bli rik just genom peak-oil. Det är knappast så enkelt som att köpa aktier i högbelånade oljebolag…
Peak-oil handlar om omställningar, jobbiga omställningar inte primärt investeringsmöjligheter. Snarare kommer färre vara "rika" men genom att följa Cornucopia myckna god råd så kan vi ändå skaffa oss en dräglig tillvaro för oss och vår familj.
Fast samtidigt så är det nog faktiskt min tro att vi idag akut har större samhällsproblem med folkhälsan än med peak-oil.
Ett intressant inlägg för att spinna vidare vore att försöka reda ut vilka reservkrafter vi har i samhället.
Peak oil = stopp för utvecklingen, tillbaka till ett förmodernt samhälle. Även om jag håller med om problemet (PO är så gott som fakta), så är jag osäker på konsekvenserna för samhället.
Det borde vara så att vi — även om vår levnadsstandard blir betydligt lägre! — kan mäkta med att driva runt ett hyggligt samhälle ändå. Vi har ex mycket arbetskraft som jobbar långt ute i efterfrågans "spjutspets" — själv jobbar jag som civing med mikroelektronik i produkter som definitivt är lyxvaror.
I en krissituation skulle jag gott kunna skola om mig till ingenjör inom starkströmsteknik och hjälpa till med att bygga upp/underhålla infrastrukturen som du brukar klaga på. Vidare kan vi gå upp från 40h arbetsvecka till 48 eller 60h om vi nu går in i ett krisläge (eg betydligt mer, men vi kan anta detta till en början).
Däremot kommer statliga system som bygger på enkel exogen tillväxt att kollapsa (pensionssystem, generös sjukförsäkring/föräldraförsäkring) den dagen då vi inte längre kan exportera tillräckligt med högvärda produkter. Löften som ställs ut till dagens 70- och 80-talister, åtminstone för PAYGO-delen av pensionssystemet, kan man nog ta med en nypa salt. Spara till din ålderdom själv!
Alla övriga förberedelser du nämner är helt sanna och nödvändiga. En månads likvida medel låter dock snålt, jag tycker 3-6 månader är mer rimligt att kunna skramla ihop utan att sälja tillgångar osv.
Tack, Joakim. Minst en månads utgifter skrev jag. Helst fler. Men en månads utgifter är bättre än noll.
I övrigt vettiga synpunkter. Paygo-systemen är i sig ohållbara, och även fonderade pensionssystem bygger på tillväxt. Man bör komma ihåg att de senaste 30-40 åren kanske börserna stigit realt, men det var betydligt segare 1930-1970. Det vi tar för givet idag gäller inte alltid eller för evigt.
Vi kan slå oss för bröstet för att vara bättre än Grekland just nu, men en dag kanske vi själva står där och får kapa i välfärdssystemen rejält.
En del tar dock ett "hyggligt samhälle" som domedagen, allt annat än business as usual kallas för undergångssekt.
Ett alternativ till att jobba mer, är att jobba mindre. Reducera antalet arbetstimmar i takt med tillväxtens tillbakagång. Ett sätt att behålla antalet jobb (men inte lönen) även vid långvarig recession.
CornuCopia,
Vill se ett inlägg om var PeakOil uppstår först. Kommer det att uppstå först i (a) SaudiArabien med 268 miljarder fat olja och produktion 9 miljoner fat om dagen eller (b) i Ryssland med 40 miljarder fat kända reserver och en produktion om 10 miljoner fat om dagen?
Saudierna själva säger att de imorgon kan öka produktionen till 12 miljoner fat och har nu förbjudit ytterligare exploration på basis av att man känner sig trygga med kapaciteten. Ryssarnas reserver räcker knappt ett decennium och det mesta är kartlagt. Varför tror du Putin vill ifrån oljeproduktion? Allt Putin gör just nu handlar om att bygga upp bankväsendet, elektroindustrier. Inget (mer än underhåll) satsas på oljan. Varför? För att Ryssland håller på att peaka, inte Saudiarabien.
Tror iofs inte ett dugg på Saudi-Arabiens oljereserver. Ligger nog egentligen mer i linje med Rysslands, eller kanske lite mer, typ 60-70 miljarder fat.
Ryssland har inte huvudet i sanden (bokstavligen), utan använder sina pengar till något produktivt.
Peak Oil lär inte inträffa inom 20 år.
http://seekingalpha.com/article/193859-will-iraq-s-oil-production-increase
SaudiArabien har idag en produktionskapacitet om 12.5 miljoner fat om dagen. Producerar 9 miljoner. Ger en reserv om 3.5 miljoner fat/dag.
Irak producerar idag 2.5 miljoner fat och siktar på att inom 6 år producera 12 miljoner fat. Ger en potentiell utbudsökning om 9.5 miljoner fat om dagen.
I Kanda byggs oljsandsprojekten ut.
I USA produceras sedan några år skiffergas, skiffergastekniken sprider sig nu snabbt mot östeuropa och tom Ryssland. Priset på naturgas har som följd kollapsat. Skiffergasen ser ut att hålla USA med över 200 års produktion med gas.
I Kina ökar oljeproduktionen när man nu kartlägger de västliga delarna av landet.
Skiffergasen kombinerat med Saudi oljeresever samt uppbyggnad av Irak leder till undvikandet av peak oil i alla fall de kommande 20 åren.
Cornu…
Först skriver du att du inte sitter på bloggen och skriver inlägg dagarna långa. Men det hela är en smula töntigt när vi ser dig skriva svar till de kommentarer som droppar in från dina blogginlägg.
Peak Oil kommer inte hända om åtminstone 10år, det inser väl de flesta med lite insyn. Då är ett rimligare scenario ekonomisk kollaps.
Och försök att inte skriva personangrepp till dina läsare, det sänker standarden på en annars vettig blogg.
Ja, just det. Jag sitter och laddar om hela tiden för att svara på eventuella svarbara kommentarer. Inte.
Jag får mail när ngn skriver ett inlägg, och kan då, liksom i det här fallet, avsätta 10s till att replikera. Satt inte vid datorn.
… och nej, man behöver inte sitta vid datorn för att få mail.
Mycket som du nämner i inlägget är vanligt förekommande i stora delar av världen. Känns om människor i andra delar av världen kan anpassa sig, så kan även vi här i Sverige och i resten av västvärlden göra samma sak
Jag tycker stämningen är lite aggressiv.
Tack för inlägget och bloggen!
Bäste Cornucopia. Jag tänkte höra lite med dig hur det är möjligt att du ser så "linjärt" på framtiden. Det är väl ingen idé att investera i något annat än i fysiska saker som ex.vis ädelmetaller eller fastigheter med tanke på hur valutasystemet är uppbyggt. Det kommer oundvikligen genom stagnerad och krympande ekonomi bli så att antingen bankerna eller staterna går bankrutt, beroende på i vilken grad man som stat väljer att baila ut bankerna. Detta medför ju då, som du vet, att hela systemet faller ihop. Hur kan man då "gå ner i arbetstid", använda sparade bankmedel, m.m. när det inte kommer vara möjligt att antingen jobba eller ta ut pengar (med värde bakom) för att använda i konsumtionssyfte. Jag förstår inte hur du kan vara så inställd på att jobb/pengar kommer finnas under beskrivna förutsättningar, och i rådande FIAT-fångenskap.
Kent
Kent, jag pratar bara om några månadsutgifter i pengar, och lika mycket i ädelmetaller. I övrigt gäller det att amortera ner skulderna.
Jag förodrar inte att någon skall ha årslöner på banken, utan det är bättre att omsätta pengarna i saker av värde, t ex solcellssystem, bränslesnåla fordon etc.
Menar rent av inte att finansiella investeringar blir speciellt lönsamma, om alls.
Kommer fler inlägg i ämnet, oroa dig inte.
Rent hypotetiskt: om nu samhällskollapsen blir av den magnituden att penningsystemen brakar samman och mat- och vattentillgången drabbas av akut brist, är det inte då en tänkbar strategi att ha investerat i vapen istället och knalla runt och ta det man vill ha, alternativt att ta på sig rollen som sheriff och mot betalning skydda matägare från personer som valt alternativ 1?
Det är naturligtvis en synnerligen cynisk strategi, men lite krasst är det väl antagligen så att en hel del människor kommer att upptäcka i ett sådant läge som skisserats i ditt inlägg att de inte har några reserver, men däremot tillgång till vapen: jägare, kriminella etc. Om man i ett sådant läge bara har valet mellan att sitta hemma och titta på en hungrig familj eller att ta sin knallpåk och promenera över till grannen för att diskutera omfördelningar av produktionsmedlen så är det nog inte svårt att gissa vad resultatet blir.
Undantagsvis kanske. Sker generellt inte. Skedde inte i det tungt beväpnade USA under de svåra åren på 1930-talet. Skedde inte i Ryssland i stor omfattning efter Sovjetunionens kollaps.
Det finns förstås alltid motexempel, men det verkar inte vara så vanligt. I Argentina var hände det att statspoliser besökte bönder utanför staden och tog vad de behövde, men folk generellt höll sig lugna.
Man skall nog frukta staten mer än sina grannar.
Angående vatten. Jag har köpt ett paket vattenreningstabletter som ligger hemma. Jag brukar ta med en karta i neccesären när vi är på långresor. De 3 extra grammen i vikt kan vara guld värda om det skulle strula till sig någon gång.
/ Lowrisk
För hemmabruk finns i nödfall klorin, dosering enligt anvisning på flaskan. Annars är det bara att koka tveksamt vatten. Big bubbles, no troubles.
Fast då måste man förstås ha någon möjilghet att koka. Mindre problem för oss med vedspis.
Att vi skulle få någon sorts Mad Max-scenario på grund av peak oil är en rolig (?) fantasi, men inte särskilt realistiskt.
Peak oil innebär väsentligen brist på energi (framför allt till transporter). Men vi kan gott ransonera åtminstone elkraft, och förmodligen också flytande bränsle, utan att det förstör samhället. Tänk till exempel på att svenskar har väldigt stor boendeyta per person — där finns ett enkelt sätt att sänka energiförbrukningen på. Vi gör det inte idag, eftersom energi idag är ohyggligt billigt.
Den stora besvärliga frågan är vad vi gör med transporterna. Även där kan man hitta på en del utan att fantisera för mycket — alla vi som kör bil till jobbet fast vi jobbar i samma stad kan sluta med det. Importen och exporten kommer störtdyka, men vi kommer ändå att ha bränsle för kritiska inhemska behov. De här åtgärderna kommer vi att ha implementerat långt innan bankväsendet kollapsar och staten slutat betala ut löner…
I enstaka länder, sannolikt utanför västvärlden/OECD, kan man förstås få se våldsammare utveckling. Enstaka fattiga länder kan kollapsa mycket illa, kanske något lite mer välmående land också, men det är nog undantag. Men sådant har skett förut. Ex Somalia, Jugoslavien, Libanon, Rwanda. Och sker i skrivande stund, ex Jemen, Mexico mfl. Som alltid är det dock med för länderna individuella förutsättningar och inget sådant är generellt, utan det rör sig om undantag.
Själva har vi som Joakim Persson påtalar en redundans i överflödet. Vi behöver inte ens ställa bilarna helt initialt. Man kan t ex börja samåka till jobbet, vilket halverar pendlingsförbrukningen.
Vi kan sänka temperaturer, inte värma upp hela huset, bo fler på samma yta etc etc.
Förmodligen finns över hälften av all olja i världen kvar att ta upp. Det kan låta betryggande MEN det man inte får glömma i sammanhanget är EROEI som på 1930 talet var 100 fat olja tillbaka på varje fat olja man satsade för att få upp den. Oljesand har en EROEI på 1:3 eller mindre. Då spelar det inte någon roll om det finns mycket – vi kan inte hålla igång ett ekonomiskt system som har råd att få upp något med EROEI 1:3. Etanol har EROEI 1:3 i bästa fall men oftare 1:1,7 så det är inte så lätt. Peak Oil betyder inte att oljan tar slut bara att vi inte kan öka produktionen.
Cornu,
eldar du med ved? Jag tänkte på det där med komplicerade saker som går sönder så frågan är om det "lönar sig" att köpa en reservdelsbehövande n=92% keramikpanna (45000 kr) istället för en enkel n=75% gjutjärnspanna (20000 kr)? Veden kostar lite alkylat och svett.
/BD-län
Eldar med gjutjärnskamin, en Vermont Castings Intrepid II. Visserligen innehåller den enkelt utbytbara reservdelar som en katalysator för katalytisk sekundärförbränning, men det går att elda även med utsliten katalysator även om verkningsgraden sjunker från angivna 85-90%. Enligt vissa fungerar även förzinkad spik som katalysator, så det är hanterbart. Iaf ökar temperaturen om man slår över till omvänd förbränning även utan katalysator, så helt värdelöst är det iaf inte vid reservdelsbrist.
All form av vattenburen värme, annat än gamla självcirkulationssystem är ganska komplicerad med mycket saker som kan gå sönder.
Här kan man dock, gäller även min kamin, lägga upp ett eget reservdelslager. Vet vad som slits på min kamin, t ex eldkoppen, så det är hanterbart.
Jag har kvar tvåtumsrören i huset och det fungerar utmärkt. Men pelletsbrännaren (komplicerad) som under åren gett mig gråa hår och rädsla att lämna huset på vintern ska ut.
Förresten, hur gör man när man köper guld? Har man det hemma eller förvaltar någon det á la fonder?
/BD-län
Tvåtumsrör, nice.
Angående guld, se
http://cornucopia.cornubot.se/2010/05/guld-som-investering.html
Bra lista!
Orkar inte läsa alla kommentarer men tänkte bara inflika att man inte får glömma vikten vid att lära sig hur saker fungerar. mao lära sig hantverk, lättare ellära, mekanik med mera. Helt enkelt som det var förr, att man lagade sina saker själv istället för att köpa nytt.
"Att vi skulle få någon sorts Mad Max-scenario på grund av peak oil är en rolig (?) fantasi, men inte särskilt realistiskt.
Peak oil innebär väsentligen brist på energi (framför allt till transporter). Men vi kan gott ransonera åtminstone elkraft, och förmodligen också flytande bränsle, utan att det förstör samhället."
HÖR UPP!! Det är just argument som dessa jag talar om, och vänder mig emot. Du som skrev detta talar om att "vi kan väl göra både det ena och det andra för att effektivisera" osv., men det s.k. MAD MAX-scenariot uppkommer genom att pengasystemet per automatik är dödsdömt vid en permanent nedgång i ekonomin.
Vi har då ett fullkomligt kaotiskt läge med matbrist och allehanda livsviktiga samhällsfunktioner ur spel, och energieffektiviseringar och bränslebesparingar är då något man talade om INNAN denna riktiga kris.
Det var bl.a. detta jag menade med mitt inlägg till Cornucopia tidigare ikväll. Vi går mot en snabb kollaps.
Kent
@Kent: Som cornu tidigare påpekade så finns det lokala kriser att titta på.
Ett "mad-max" scenario är inte troligt med mindre än ett beväpnat kaos bryter ut…
Även om inen skulle lita på bankerna, och dina besparingar (och lån) skulle frysa inne så kommer folk ha behov, behov kan tillgodoses av vissa andra – däremellan uppstår en betalning. Det är tom troligt att det inte ens går så långt utan att det uppstår "banker" innan dess som på ngt annat sätt skapar förtroende, i mindre omfattning må så vara, och så bygger vi uppåt igen..
Och som sagt: tror man på "mad-max" så skall man kanske investera i ett par bössor och mkt ammunition och bygga om huset till en fästning ?
Det är rätt stor chans att man gör det förgäves – och blir byns driftkucku på köpet dock 🙂
/K
Klas, Ok. Tillåt mig omformulera mig:
Det SAMHÄLLE VI KÄNNER är genom pengasystemet per automatik dödsdömt vid en permanent nedgång i ekonomin. Byteshandel – visst. Andra lösningar – visst, men att energieffektivisera i det läget är nog rätt dumt då man kommer behöva all energi man kan lägga vantarna på. (Kent)
@Kent: Jag förstår dig. Men kan du inte beskriva orsak och verkan lite mer i detalj?
Energibrist -> nedgång i produktionen -> deflation pga avskrivning av dåliga lån -> ??? -> Max Max-samhället?
Kan du förklara mer precist vad som gör att samhällskollapsen kommer att ge ett "fullständigt kaotiskt läge med matbrist […]"?
Jag förstår delvis hur du tänker, men jag vill gärna se det utrett mer i detalj. Som jag pekade på innan så har vi ganska stora reserver i Sverige i form av kapital (bostäder, infrastruktur), arbete, mark och kunskap, så vi borde definitivt kunna hitta en lägre nivå utan att samhället kollapsar!
Jag hävdar att ett samhälle på 1950-talsnivå, eller för att ta i ordentligt på 1890-talsnivå (i termer av energiförbrukning) inte skulle leda till anarki. Och då ska man alltså komma ihåg att kapitalstocken vi byggt upp fram tills nu kommer att finnas kvar (i form av kraftverk, transportnät, eldistributionsnät, …). Så förklara gärna vad jag missat…
Till 12.29, jag tycker det låter riktigt dåligt att ha barnen i London och Princeton var det nu ligger, både nu och när samhället krisar. Jag vill ha mina nära. Våra barn verkar ha fått tillräckligt med intellektuell stimulans i hemmet och trakten, eftersom alla gått vidare till högre utbildning, men inte längre bort än Gbg. Framför allt tänker dom själva. Jag kan känna en liten besvikelse över att ingen visat större intresse för traktorkörning, husdjursskötsel, snickeri och annat som blir riktigt användbart i framtiden, men det är förstås deras val.
Jag tycker att självförsörjning är det roligaste och mest meningsfulla man kan ägna sig åt. Som Cornucopia påpekar så tar det tid att lära sig odla och lära sig förvara. Därför är det bra att börja nu för att ha något att bygga på när det blir nödvändigt. Det är viktigt att förstå vad torrsubstanshalt är (det ordet klarade inte stavningskontrollen) för att kunna värdera olika livsmedel, t ex squash och kött.
Plantera bärbuskar nu, det tar flera år innan de avkastar rejält. Fruktträd är enligt min erfarenhet mer sjukdomskänsliga och årsmånskänsliga, frukt är också mindre näringstätt än bär och därför mindre effektivt att lagra. Det viktigaste med frukt är att sträcka ut skördesäsongen. Rotfrukter som kan vara kvar i jorden, ev med lite täckning, ger hög avkastning och kräver lite arbete, mycket enklare än potatis.
Frukt och grönt i all ära men för att överleva i Norden så måste vi ha husdjur. Tyvärr så har billig fossil energi, internationell konkurrens och politiska beslut gjort att nästan all animalieproduktion sker på stall idag och djuren är anpassade till det. Få människor har kunskap och kompetens att sköta husdjur. Moderna köttdjur och får går att hålla på gräs utan stora energiinsatser, men moderna mjölkkor, grisar och höns blir svårare. Att hålla liv i gamla lantraser är en väldigt god gärning, men att skala upp dom lär ta 50 år minst. Sådana här saker gör att jag tror att det kan bli väldigt ont om mat i framtiden.
/Disehall
Disehall, instämmer med det du skriver.
Intressant inlägg och kommentarer, att risken för kolapps är rätt stor Post Peak är nog rätt klart, sedan hur stor risken är svår att säga. Men om vi tar andra risker i samhället som vi kan tåla, ingen skulle nog flyga om det vore 1% risk att störta.
En systemisk kolapps har en större risk kanske ca 10 %, men det beror på om vi handlar och tar dom kloka besluten för att dämpa smällen. Gör vi inget som vi gör i dag så stiger nog risken betydligt. Idag talar ingen Myndighet eller politiker om Peak oil, det kanske finns en hemlig agenda men det verkar inte vara så, av döma av dom besluts som fattas.
I dag har vi inga beredskaps lager som vi hade under det kalla kriget, så alla lager ligger på lastbil eller hos företag med små marginaler. En livsmedelsaffär fylls på varje dag och har kanske lager för 3-4 dagar om det inte blir panik.
Sjukvården använder i dag nästa bara engångsartiklar, här kommer stora problem att uppstå.
Även Bundeswher varnar för kaos "A shrinking economy over an indeterminate period presents a highly unstable situation which inevitably leads to system collapse."
Vi har skrivit om dessa saker på vår hemsida, och även olika scenarier.
I senaste numret av SJs tidning Kupé (http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/default_s.aspx?gKey=tzb1rj5r&gInitPage=1) finns inte några föreberedelsetips direkt, men man tar i alla fall upp frågan. Intressant!
Vilken sida? Var så mkt reklam i den tidningen att jag inte orkade leta.
64-65. Inte något nytt, men spridningen är det intressanta.
Har nyligen upptäckt din blogg, som sätter ord på mycket av det jag har tänkt på det senaste decenniet. Stort tack! Personliga förberedelser kan dock vara mycket mer kreativa än vad som är fallet för vanligt folk. Jag anser tyvärr att det är bortkastat att bry sig om de som du kallar fårket. Alla ska inte med.. Detta är en obehaglig sanning som jag tror är lika sann som själva peakoil.
Alternativet som återstår är alltså individuella förberedelser, som dock har den viktiga fördelen att de kan vara väldigt specialiserade och långtgående. Mina personliga förberedelser har de senaste åren varit att hålla mig skuldfri, bygga upp ekonomisk buffert, flytta till Norge, ta jobb som hantverkare på oljeplattformar, utbilda mig till civilingenjör inom petroleumsteknologi/ oljeutvinning. Dessa val har redan visat sig ytterst lönsamma, och, inte minst, väldigt trevliga! En uppenbar åtgärd som jag hittills har försummat har varit att söka norskt medborgarskap, skall göra det snarast.
Det finns dock en sak jag efterlyser, och som har gnagt i mig i flera år: det känns som att risken för krig är ytterst stor när resurserna sakta men säkert sinar. Hittar inte mycket om detta på din blogg, fast jag har förstås inte läst igenom allt ännu. Hur ser du egentligen på detta? Är det liten, stor eller överhängande risk för krig i decennierna framöver?
Anonym 10:31, det har ju redan börjat. Libyen, Syrien, Georgien, Afghanistan, Irak mfl. Det kommer fortsätta så. Det kommer regionalt, lokalt och internt bli fortsatta krig framöver. Ett starkt försvar är bästa försäkringen mot detta.
Frågan är mest när nästa krig i Europa blir, och mellan vilka parter. Vi har inte peace in our time.
Ja, om man nu ska envisas med att hålla ett (troligen utopiskt) makrofokus.
Men på individnivå har man ju valet att hellre fly än illa fäkta. Gärna till en annan väldsdel? Förutom ekonomisk buffert kanske man skulle investera i goda vänner i andra delar av välden. Kanske ett fadderbarn till och med, som man förhoppningsvis kan besöka en period ifall det blir krig hemma. Detta är ju dessutom riktigt trevliga "investeringar"!
/ Magnus Palm
Sverige/Norden är antagligen en av de bättre platserna att bo på inför vad som komma skall.
Snackat med en Olje ingenjor One on One, dem som ar i branschen ser inte ngt peak oil narmaste 50 aren, ny teknologi utvecklas hela tiden nya falt exploateras kontiueligen och nya falt hittas. Massa skrackpropaganda.
Personligen tror jag att vi sannolikt kommer att flytta Peak Oil framåt i tiden då ny teknik gör det möjligt att hitta och utvinna olja i områden som tidigare inte var tillgängliga.
Men effekten kommer att vara densamma, högre energipriser kommer att förändra vårt samhälle, sannolkit komer världen att bli mer instabil och nästa stora kris kommer att handla om energi och tillgång på densamma.
Det kommer att hittas mer olja på norsk sockel.
Lundins senaste fynd är inte det sista och utanför Brasiliens kust har prosekteringen bara börjat.