Som jag tidigare skrivit så följer bank- och finanskriser fallande bostadspriser, åtminstone om man skall tro Carmen/Rogoffs bok This time is different – eight centuries of financial folly . I snitt inträffar krisen det tredje året efter att bostadspriserna börjat falla, men det varierar förstås.
Vi kan titta på vilket år bostadspriserna toppade för olika länder, och när respektive lands bank- och finanskris sedan drog igång.
Årtal där bostadspriserna toppade
USA 2006 krisen blev akut 2008
Irland 2006 krisen blev akut 2010
Storbritannien 2007
Spanien 2007
Danmark 2008
Norge 2007
Frankrike 2007
Så det är dags nu.
Nu undrar förstås vän av ordning över vad det är för finanskris vi upplevt sedan 2008? Svaret på det är att det är den amerikanska finanskrisen, och beror främst på följdeffekter av problemen i USA, även om enskilda banker, t ex Northern Rock i Storbritannien även drabbats.
Men den verkliga finanskrisen för Europa har inte börjat än. Antagligen kan de stödåtgärder och stimulanser som sattes in för att mota den USA-baserade krisen fördröja den europeiska krisen något år. Vi har på sistone dock sett hur situationen blev akut i Irland, trots tidigare stimulanser. Och det samma lär hända i såväl Spanien, Storbritannien och Danmark framöver, medan priserna inte fallit dramatiskt i Norge och Frankrike än.
Samtidigt har inte bostadspriserna toppat i Sverige än, så krisen för våra banker ligger fortfarande några år framåt i tiden.
Men ovanpå allt detta finns en andra kris i Europa, skuldkrisen. Och den ser inte ut att få någon lösning, utan EU:s åtgärder mot syndande länder ser ut att bli allt mer urvattnade. Det är ju t ex extremt naivt att tro att EU-parlamentet inte skall rösta mot sanktioner mot t ex den stora syndaren Frankrike. Klia min rygg, så kliar jag din. EU:s regelverk för sanktioner skall bli att obligatoriska, om man inte röstar emot dem. På klarspråk kallas det godtycke.
Vill det sig nu riktigt illa så kommer den rådande skuldkrisens effekter hamna ovanpå en ny finanskris. Vi såg en första lokalt i Irland. Återstår att se om det är Storbritannien, Spanien eller Frankrike som står på tur. Eller Danmark, även om den lille grannen kanske inte ger så stora återverkningar internationellt.
Sedan är förstås definitionen av en finanskris inte helt tydlig, och det kan vara svårt att urskilja vad som beror på lokala förhållanden och vad som är följdeffekter av kraschen i USA. Men Irlands bankkris skedde åtminstone på egen hand. Och den lär inte vara den sista. Den här gången är inte annorlunda.
22 kommentarer
Apropå kris. Jag såg dokument utifrån häromkvällen.
Det handlade om priserna på vete och ris och andra råvaror som går upp i pris. Rispriserna gick över 1000 dollar / ton etc ett tag. Oligopol, monopol osv. Ryssland exportstopp osv.
Det är rätt roligt vilka slutsatser man drar. Man skyller allt på att priserna går upp pågrund av dåligt väder, bränder och spekulanter, exportstopp osv.
Det må förvisso vara sant, men man nämner inte en av de största "bovarna". Det massiva pengatryckande som pågår eller ska utökas. Centralbankerna som förespråkar mer inflation etc. Som får spekulanterna att gärna lägga pengar i råvaror av olika slag.
They just dont get it. Att det är småfolket som drabbas hårdast av inflation.
När ska "the little people" (ala svanberg) vakna?
Thaman
Vissa ser bara elände hela tiden för samtidigt tuffar det på som aldrig förr i andra delar av världen som Kina och Indien t.ex.
Ekonomier går upp och ned det finns ingen anledning att gräva ner sig med guld och konserver för det…. bara en normal försiktighet förstås.
BB
Fattar inte varför folk gnäller på dålig miljöpolitik med argumenten "Vi skall inte belåna miljön nu och låta våra barn betala." Samma argument måste ju vara giltigt även för stadsskuld och budgetunderskott.
Det som ekar mellan husen är gnäll och protester – alla vill ha mer men ingen vill betala.
/EH
Det beror på att de inte förväntar sig att de själva skall behöva anpassa sina liv till bättre miljötänk. Liksom för skulder så är det alltid andra som skall betala, inte de själva.
Helt sant gällande miljöaktivister.
Ta Maria Wetterstrand när hon fick frågan om hur hon och hennes finske man reste.
Varje vecka fram och tillbaka med flyg.
Det var heeelt i sin ordning då det var för familjens bästa.
Om inte ens en toppolitiker ja till och med två, med feta löner vill anpassa sig och föregå med gott exempel, ja vem ska då göras det?
En sådan fin graf skulle göra redaktören på The Economist stolt. Tydlig.
Mkt intressant inlägg av dig.
Bara två små korrigeringar:
Danmarks bostadsbubbla toppade redan 2007.
Den norska ser efter en tillfällig topp 2007 ut att tuffa på uppåt igen – alltså ungefär som den svenska.
Se diagram här:
http://flutetankar.blogspot.com/2010/08/skandinaviska-bostadsbubblor.html
Sen ska vi ju komma ihåg att tiden från bopristopp till finanskris är genomsnittlig. Det kan bli lite längre eller kortare.
Sen får man väl anse att Storbritanniens bankkris blev akut redan hösten 2008. Staten har ju gått in med jättestöd till bankerna
Sverige bör väl komma ur dessa finanskriser bättre än övriga länder då vi inte är med i euron. Vilket känns som ett stort skepp som sakta och stadigt sjunker. Fast de länder som har euron, lär väl i sin panik försöka få ner alla små båtar runt det sjunkande skeppet mot avgrunden. Så vi lär få det turbulent här från svallvågen av när skeppet euron sjunker rejält.
BB hur kan du lovprisa Kina som är likt en ballong? Du kan bara blåsa upp den till en viss punkt. Men om konsekvent ihålig ekonomi är din grej så förstår jag ditt argument.
@Jont: En stor skillnad vad gäller Kina är att dom förvisso fått det bättre och blåst upp dettta till lite för mkt (mkt för mkt kanske) – men dom arbetar sig till detta välstånd – så underliggande så ligger det hårt arbete bakom deras uppgång.
I väst så arbetar vi inte längre – vi blåser bara ballonger…
/K
Hur är det med hindenburg-omen, den ska tydligen gälla i 120 dagar, det verkar vara tyst om den idag.
Jont… vissa ser bara ballonger hela tiden överallt och andra tjänar pengar…
BB
I fallet Kina, det är inte så svårt att löpande visa mycket hög tillväxt om man konsekvent bygger så det glöder om verktygen för att sedan riva allt man byggt och börja om igen. Den tillväxtbaserade ekonomin är dömd att misslyckas.
Fem år eller fler innan kris i Sverige! Det var nog det mest positiva jag läst på denna blog 😉
På den tiden ska man nog hinna ordna upp den egna ekonomin, betala av huset och sådär utan stress.
Kina är naturligtvis bara en bubbla!!!!!
Dom 600+ miljoner människor som lyfts ur fattigdom sedan 1980 talet, som fått löneökningar långt större än vi i västvälden, som nu behöver och vill ha kylskåp, spisar, bilar, hus, telefoner, datorer, bord, stolar etc är bara en bubbla. Sen att kineser är enormt sparsamma och köper det mesta kontant gör naturligtvis saken än sämre. Sen att obetydliga länder befolkningsmässigt som Brasilien och Indien visar upp liknande utveckling är naturligtvis bara det bubblor..
Dessa människor sitter naturligtvis som klistrade framför skärmen och väntar på nästa stat från US/EU så dom inte av misstag köper ett kylskåp för att ersätta jordkällaren.
12:19. Innan finanskris, ja. Finns andra kriser. Och det krävs förstås disciplin och att du inte slarvar till dess utan verkligen ordnar upp den egna ekonomin och betalar av huset.
Cornucopia, om du vill ha artikelideer skulle iallafall jag tycka det vore intressant med en mer djupgående artikel om vårt nuvarande monetära system. Hur det fungerar, vad som driver det, varför det slutligen kommer att falla sönder osv. Du är så flitig bloggare så du kanske redan har skrivit något sådant förut. Om jag ska vara öppet dum här så är frågorna många, varför måste vi ha tillväxt, vad händer om vi inte har det, hur kommer pengar i omlopp i systemet, vad har mängden pengar i systemet för betydelse, vad är det egentligen riksbanken gör när dom trixar med jojoräntan? Jag kanske underskattar dina läsare, isåfall kan du kanske vinna några nya med en sådan artikel.
Har skrivit om det förr, kanske dags igen?
absolut dax igen!
Nja, jag vet inte det. Man kan se filmer som Money As Debt istället om man vill ha bakgrundsinformation. Det är bättre om Cornucopia skriver om aktuella händelser.
Re: Guldkalle med flera
Sant, men dessa tar upp ett amerikanskt perspektiv. Hur fungerar det i Sverige? Vad är skillnaden mellan riksbanken och FED?
Cornucopia: jag tycker att du skall skriva om detta istället…om det nu är någon skillnad.
Q
Guldkalle har rätt på sätt och vis, det finns massor av i huvudsak amerikanska dokumentärer om ämnet. Kanske är det inte rätt att Cornucopia ska skriva på for dummies nivå heller, men jag tror att det nog skulle finnas läsare för det iallafall. Relativt få behandlar ämnet på grundnivå (ingen?), alla tar bara för givet att förståelsen redan är god vilket jag INTE tror att den är hos dom flesta. Kanske ett uppslag för någon ny glad bloggare? Cornu brukar ha en förmåga att skriva sakligt och konkret när det gäller sådant så jag tror han skulle göra det bra iallafall.
Vet inte om det är goda eller dåliga nyheter att Sverige har en finanskris om några år. Hoppas att andra länder får igång sina ekonomier, så att Sverige kan hoppa över en allvarlig finanskris.