Bland möjliga förklaringar till den fallande dollarn, som exemplifierad av dollarindex, DXY, är den europeiska skuldkrisen. Vi talar om PIIGS-länderna här. När Greklandskrisen blev allt mer akut under våren så steg dollarn som reaktion på misstron mot euron och den europeiska valutaunionen.
Men sedan krisen kulminerade maj-juni har dollarn försvagats, se tidslinje hos Wikipedia, och är snart tillbaka på det dollarindex som gällde innan Greklandskrisen seglade upp som huvudfokus.
Skuldkrisen är ingalunda över, och den som tror något annat har bara blivit lurad av den maskirovka som EU och ECB ägnar sig åt. Problemen är inte försvunna, bara sopade under mattan. Greklands sanering av sin ekonomi handlar bara om att man skall uppnå 8% i underskott, inte att man skall få ekonomin i balans, och istället ser vi de andra PIIGS-länderna snubbla, som Irland och nu rykten om att Spanien fuskar med sin statistik.
Men om marknaden ändå fått för sig att skuldkrisen är över så lär dollarn fortsätta falla åtminstone tillbaka till det dollarindex som gällde innan Greklands skuldkris blev akut. Då pratar vi om DXY ner till åtminstone 75.
Marknaden är lik tre små apor. Ser inget, hör inget, säger inget.
Eller gör den? För tittar vi på guldet så steg guldet visserligen på Greklands skuldkris, men rekylen i juli samtidigt som dollarn började falla var kortvarig. Sedan dess har guldet i amerikanska dollar stigit.
Det talar för att man inte kan skylla på den europeiska skuldkrisen som orsak till dollarindex återställning.
Och Grekland, Spanien, Irland, Portugal eller Italien är ingalunda nödvändigtvis värst. Ingen vågar tala om Frankrike, där storleken på ekonomin och Frankrikes enorma inflytande i EU helt enkelt gör det otänkbart att kräva att landet skärper till sin ekonomi.
I själva verket har vi två samtidiga kriser som fortsätter. Både den europeiska skuldkrisen såväl som dollarkrisen, i sig en skuldkris men med skillnaden att USA:s centralbank köper upp den egna statsskulden via den digitala sedelpressen, något som euroländerna inte kan göra.
Zero Hedge rapporterar att den amerikanska centralbanken nu ser ut att vara den näst största innehavaren av amerikansk statsskuld…
Avslutningsvis kan man tillägga att SEK nu är starkare mot dollarn än innan den europeiska skuldkrisen.
Detta talar också för att man inte kan utropa att skuldkrisen på något sätt kan anses som över för att dollarn fallit tillbaka, utan dollarn har fallit på egna meriter. Skuldkrisen lever kvar.
Dollarn faller på egna meriter, inte för att oron inom euro-länderna är över.
10 kommentarer
Kinas roll i världen är allt större.
Stöttar krisande länder så de kan köpa från Kina.
De inser, vilket framkom igår senast, att Kina behöver exporten som drivmotor för utvecklingen i Kina.
Intressant läge i världen nu, när tex Brasilien inför skatt på investeringar, för att kunna hålla växelkursen låg. Hoppas allt blir till det bättre för alla!/Oppti
Extraanalys: En fin huvud-skuldra i dollardiagramet, mot 5,90-6,00 kr på lite sikt.
Detta – att ett antal helveteskriser lever kvar och pockar på lösningar – bör vara skälet till att få reformer aviserats under kommande svenska mandatperiod. De vet att de i alla möjliga avseenden kommer att få händerna fulla ändå, samtidigt som ju budskapet att "Sveriges försvar är gott" måste upprätthållas.
För hur skulle politiken annars se ut?
Tobias Wallin
Jag fattar inte hur USA:s centralbank kan köpa USA:s skulder. Som jag ser det ligger pengarna för centralbanken och staten samma plånbok, men eventuellt i olika sedelfack. Så igentligen blir det att det på magisk väg uppstår nya sedlar i det ena sedelfacket som man lyfter över till det andra tomma sedalfacket.
Och sedan fattar jag inte hur staten kan låna pengar av sig självt? Har man fått mer pengar? Nej. Man har fortfarande inga pengar.
Och idag skrev GP i sin ledare att vi borde införa Euron!
En snabb fråga.. jag är på gång och ska sätta mig in i TA och har beställt boken Technical Analysis of Stock Trends som den nybörjare jag är. Vad för verktyg och datakälla(or) använder du dig av?
12:41 Det är så fiatpengar fungerar. Pengar skapas när centralbanken (eller banker) lånar ut dem. En stat med en egen centralbank kan alltså trycka egna (digitala) pengar och låna ut till sig själv. Så är det. Det enda magiska är hur folk kan undgå att inse detta.
12:55 Jag hämtar data från Yahoo och Barchart.com, och använder Mac-programmet ProTA. Se även diskussion på
http://cornucopia.cornubot.se/2010/08/diskussionstrad-programvaror-for.html
Frågan nu är ju bara, kommer vi få se en tjurrusning upp till en nivå långt högre än dagens alldelles snart? Jag menar 2500-3-5$? Eller ännu värre?
Henke
Alltås centralbanken köper statens skulder och centralbanken dumpar räntan. Rent teoretiskt skulle detta kunna fortsätta hur länge som helst eller?
Man bör nog också ha klart för sig att de ekonomiska reglerna är utspelade sedan länge, detta handlar om politik och makt. På så sätt blir det nästan omöjligt att förutspå en krasch, om den ens kommer (vilket den borde om ek regler följs).
Fortsätter det rent teoretiskt hur länge som helst så blir det som i Zimbabwe. Hyperinflation.