664
Enligt presskonferensen.
Som lydiga knähundar till Mona Sahlin vill (mp) att (s) och (v) skall få vara med. Wetterstrand tjatar upprepade gånger om att (s) måste få vara med i diskussionerna. (mp) har blivit en filial till (s). Man bedömer att man inte fått mandat från sina väljare för att driva igenom sin miljöpolitik i en regering tillsammans med alliansen, utan deras miljöpolitik kan endast utföras tillsammans med kommunister och socialister.
En röst på (mp) var bokstavligen en röst på Mona Sahlin. För att förtydliga detta bör förslagsvis miljöpartiet gå samman med socialdemokraterna och bilda ett gemensamt nytt parti.
32 kommentarer
Dom är inte kloka. Detta handlar inte om blockpolitik längre.
Fan ta Mona, Wanja och hela vänsterpacket om de kör på en misstroendeomröstning.
Wetterstrand kan ju byta parti till V då så kan Peter Eriksson och de mer äkta miljöpartisterna (de gröna till skillnad från de socialistiska med grön ton) se till att få utrymme för sina frågor genom ett samarbete
/K
Så med andra ord så prioriterar MP nutida socialekonomiska frågor framför konsekvenserna av peak-oil, miljö och uthålligt samhälle. Bra, då är det nu klargjort hur grönt parti MP egentligen är. Miljön är inte så viktig efter allt, ty det är viktigare att kreti och pleti just nu känner sig trygga i statens famn än att de har en framtid efter olje-toppen.
/Sur å gnällig
Politisk ideologi före sakfrågor, socialism före miljöfrågan. Fortsättning lär följa.
//GeneClark
När sossarna gjort sin valanlays kommer de förmodligen ändå att bryta det rödgröna samarbetet. Så vad har mp egentligen att förlora?
Så de vill ha en sjupartilösning? Varför inte bara så ihop alla partier till det stora Kompromisspartiet, så behöver vi inte ha fler val sedan.
Om MP verkligen hade brytt sig om miljöpolitiken hade de välkomnat alliansens invit. Då hade de fått riktiga möjligheter att påverka. Nu blir det bara pannkaka av allting.
Byt ut språkrören omedelbart, det verkar ha gått personlig prestige i det här för dem. Miljön måste vara viktigare för miljöpartiet än förmögenhetsskatt och högre bidrag.
Har dom ingen aning om hur många "icke-vänster" väljare de har? Miljöpartiet gick framåt TROTS sitt samarbete med vänsterkverulanterna. De två uttalat socialistiska partierna backade båda två och moderaterna gick framåt – det borde väl visa med all önskvärd tydlighet vad väljarna vill? Varför skulle alliansen ta med valets stora förlorare i förhandlingar?
Om MP stjälper en regering som är 7000 röster från egen majoritet bara för att de hakat upp sig på vänstersamarbetet så lär de inte få fler röster i ett nyval i alla fall.
Nej, då finns väl chansen/risken att ett antal procentenheter flyttar från (mp) till (c).
Kan lungt utgå från att ett troligt scenario är att MP kommer att delas i olika fraktioner på basis utav samarbete med Alliansen. Pragmatikerna med liberal bakgrund kommer att välkomna det inflytande samarbete skulle medföra medan vänsterfnosken går i taket vid blotta tanken på samarbete ….
Ni missar detaljerna och spelet. mp vill inte stödja alliansen eller sitta med i regeringen med den nuvarande politiken, det var det språkrören sa. Allt är dock ett förhandlingsspel och när m slänger ut några köttben/ministerposter/bensinskatt så kommer mp komma krypande.
Klart Wettestrand kommer att hoppa i säng med Reinfelt, makten framför allt.
Men först måste hon göra slut med nuvarande (S)ambon… INTE fint sätt att hoppa i säng med den nye uppvaktaren första natten.
Frågan för MP nu är hur de skall bryta upp med S utan att nämna att anledningen är Reinfelts frierier.
På onsdag räknas resten av rösterna; det vill säga bland annat utlandsröster samt de som förtidsröstade sent utanför sin hemkommun. 2006 var det 109 000 röster som räknades efteråt och det är med stor sannolikhet fler denna gången. Sist, 2006, tappade S lite efter sluträkningen och att ta hem 7000 röster är inte helt osannolikt.
Kollade lite på statistiken för valet 2006 och hittar följande intressanta siffror.
På valnatten 2006 skiljde det 103266 röster mellan blocken men efter den slutgiltiga räkningen efter onsdagen skiljde det 119328 röster. det vill säga ökade försprånget med 16062 röster. Det finns nog inget som säger att man inte kan hämta hem 16 000 röster även denna gången.
Det här var troligtvis bara ett taktiskt utspel för att vinna tid och känna av den interna opinionen.
Wetterstrand och Eriksson har nog rätt i att det skulle uppröra väldigt många väljare samt väldigt många miljöpartister om de direkt skulle börja diskutera om att bilda regering med alliansen.
Personligen hoppas jag dock att det är precis vad de här diskussionerna kommer att utmynna i så småningom.
Men inser att det inte är riktigt så enkelt som det ser ut….
Personligen hoppas jag att alliansen börjar som minoritetsregerig. Stöd får de fixa efterhand.
Och ni som sitter i era curlinghem!, titta på SD-resultatet, de har mycket röster där "frågan" är brännande, inte i Danderyd.
Och tittar man på vad de i övrigt vill så är det mycket bra: På sikt splittra VG-region, gå ur EU, inga vägavgifter i Göteborg.
Nej C. nyansera dig i dina kommentarer, även om det är farligt.
MP spelar högt iom att inte ta vad de kan få nu av M. Precis som Rosenlind säger ovan kan det mycket väl hända att alliansen får egen majoritet efter att alla röster räknats på onsdag. Då står MP där med lång näsa= idioter! Ta istället vad ni kan få senast imorrn, typ miljöministerposten, så finns ju inflytandet på plats.
Hörde just Björn holmström (heter han väl) på SVT där han talade om att ett block kan få högre procentuell andel röster men ändå färre mandat i riksdagen! Helt sjukt i så fall! Kan det verkligen bli så? Vaddå fasta mandat som gått till S? Någon som kan hjälpa till lite här?
Gustav, det var just det jag insåg när jag skrev att det inte är så enkelt.
Mandat fördelas enligt en speciell uträkning. Hur det går till finns på http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/valresultat/rakneexempel/index.html
Spännande är det i alla fall…
Kanske kan det dock vara så att MP skulle förlora på att direkt gå ut med att man vill samarbeta med M. Om de offentligt säger att de är öppna för samarbete och börjar diskutera med M/Alliansen och det sedan visar sig att Alliansen efter sluträkningen får egen majoritet så skjuter MP sig själva i foten. Det är då inte säkert de får vara med Alliansen i detta skede därmed är det bättre att avvakta slutreasultatet.
Den stora vinnaren av att MP skulle börja förhandla är Alliansen. Om de inte får egen majoritet och MP går med dem har de ändå säkrat över 50% och kanske bara behöverge upp ett par kompromissfrågor, om de får egen majoritet har de splittrat "Axelmakterna" vilka får sämre förutsättningar att lita på varandra och ger ett mycket oenigt intryck som kommer ta lång tid att reparera.
Inte kan dom väl va´så jävvlia att dom säjer ett till TV-journalisterna men nå´t annat mellan skål och vägg?
Tror nog alliansen tar mer stryk av att få med MP än vad de rödgröna av att bli splittrade. De rödgröna är ju redan ett slaget lag… Nej MP har max 2 dagar på sig att få en riktigt bra deal och vad de spelar med är risken att alliansen får egen majoritet.
Som tidigare politiker kan jag intyga att vad de säger nu i huvudsak är för att rättfärdiga vad de gått till val på.
Men, vi som känner till den gamla utsagan "Kan vi lita på att du ljuger" vet att situationen är annorlunda när det faktiska resultatet är färdigt och verkligheten står framför ögonen.
Vi får hoppas att det blir egen majoritet efter rösträkningen, och om inte det händer så kan man faktiskt regera som minoritetsregering. Det är inte något ovanligt:
I oktober 1978, avgick regeringen på grund av oenighet i kärnkraftsfrågan. En minoritetsregering under folkpartisten Ola Ullsten trädde till med direkt stöd av endast 39 mandat.
Vid valet 1982 fick Socialdemokraterna 166 mandat, och med onofficiellt (?) stöd av Vänsterpartiet kommunisternas 20 mandat bildade Olof Palme regering. Denna kvarstod efter 1985 års val.
I samband med valet 1994 blev det åter regeringsskifte. Socialdemokraterna bildade en minoritetsregering under ledning av Ingvar Carlsson.
Denna regering kvarstod till dess Ingvar Carlsson den 18 mars 1996 begärde sitt entledigande mot bakgrund av att han lämnat uppdraget som ledare för det socialdemokratiska partiet.
Talmannen föreslog därefter att den nye ledaren för Socialdemokraterna Göran Persson skulle utses till statsminister. Riksdagen godkände detta förslag den 21 mars genom att företrädarna för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade ja medan företrädarna för övriga partier lade ned sina röster.
Regeringsunderlaget försvagades genom riksdagsvalet 1998. Regeringen Persson satt dock kvar. På begäran av företrädare för Moderata samlingspartiet hölls under riksmötets första vecka en omröstning om misstroendeförklaring mot statsministern.
Ledamöterna från Moderata samlingspartiet röstade för en sådan förklaring. De socialdemokratiska ledamöterna, liksom ledamöterna från Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna, röstade emot. Övriga partiers ledamöter avstod från att delta i omröstningen. Yrkandet om misstroendeförklaring avvisades således av riksdagen.
Genom riksdagsvalet 2002 förblev mandatfördelningen mellan å ena sidan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet och å andra sidan de fyra borgerliga partierna i stort sett oförändrad, och regeringen Persson satt kvar.
Även denna gång begärde emellertid företrädare för Moderata samlingspartiet en omröstning om misstroendeförklaring mot statsministern.
Omröstningen ägde rum under riksmötets första vecka, då ledamöterna från Moderata samlingspartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet röstade för en misstroendeförklaring, medan de socialdemokratiska ledamöterna och ledamöterna från Vänsterpartiet röstade emot. Miljöpartiets ledamöter avstod från att rösta. Riksdagen avslog därmed yrkandet om misstroendeförklaring också denna gång.
Varför man förfasar sig denna gång är en gåta.
undrar Mikael R.
"Hörde just Björn holmström (heter han väl) på SVT där han talade om att ett block kan få högre procentuell andel röster men ändå färre mandat i riksdagen! Helt sjukt i så fall! Kan det verkligen bli så?"
Fullt möjligt med tanke på att mandaten fördelas per parti och inte per block. Mandatfördelningen blir aldrig helt proportionerlig mot antalet röster och vill det sig illa så har flera partier i samma block "otur" i mandatfördelningen.
Tur att Ohly har lovat att alltid rösta mot SD då kommer alliansen inte inneha några problem att regera som minoritetsregering.
Jag vägrar tro att Wetterstrand har stöd inom mp för sin otroligt kritiska syn på ett allianssamarbete. Att de skulle säga nej till lite makt efter alla dessa år finner jag osannolikt.
Cornucopia, jag förstår att du är besviken över MP:s senaste utspel. Jag satte själv kvällsmackan i halsen igår. Vad hände mellan uttalandena på valvakan och utfallen i SVT:s studio?
Jag tror dock precis som flera andra kommentatorer på denna blogg att mp spelar ett förhandlingsspel. Man kan inte på självaste valnatten byta lekkamrat – det ger inget seriöst intryck och riskerar att mp får en svekdebatt eftersom man trots allt gick till val på ett röd-grönt alternativ. Till saken hör att Wetterstrand tidigare visat prov på att agera i affekt (t ex efter valet 2002).
Nu höjer man insatserna för (m), det ska svida att köpa sig en majoritet och för att mp ska kunna försvara att man samarbetar med alliansen.(m) kan givetvis vara intresserad av detta, eftersom man skulle ge dödsstöten åt den röd-gröna alliansen. (c) kommer att motsätta sig ett samarbete (som man alltid gör), eftersom partiets existensberättigande skulle försvinna.
Troligaste scenariot: alliansregering i minoritet som efterhand söker stöd hos mp mot att partiet får igenom vissa sakfrågor. Detta kommer bli enklare när Wetterstrand/Eriksson avgått 2011, eftersom båda är så committade till de rödgröna.
Pekgul klappar händerna så att ansiktsfläsket dallrar.
http://i51.tinypic.com/2w71k6g.gif
MP minns nog vad som hände med deras opinionsiffror då de kortvarigt diskuterade en mittenregering tillsamans med C och FP för ett par val sedan.
Skall Alliansen få med MP i båten, så kommer de att få betala ordentligt för nöjet. Utan ett par riktigt märkbara eftergifter från Alliansen så riskerar MP sin politiska framtid.
Alliansen vill SUBVENTIONERA bilköp med 40.000kr och lägga stora resurser på nya motorvägar. Om MP stödjer en så vettlös politik så kommer jag kräva att få rösta om! Alliansen försöker backa in i framtiden. Tänk om – tänk rätt!
@ Anonym: Hur ska du kunna kräva att få rösta om? Bara för att utfallet inte blev som du ville kan man inte bara "rösta om", demokrati har två sidor.
Det är väl aldeles lysande att dö-skallen inte får egen majoritet ,då kann hann inte fortsätta att kränga av statens bolag,det enda i vanstyret som inte går att räta till under nästa mandatperiod. Bläffe
Men kära nån…
Mp skulle ju göra bort sig totalt om de bröt rödgröna samarbetet innan valresultatet är klart. Det är inte alls omöjligt att alliansen får egen majoritet. Dessutom ser det bättre ut för dem om intern s-kritik mot det rödgröna samarbetet kommer först innan mp bryter det.
Knäckfrågan kärnkraften löses genom en ny överenskommelse som inte ens K-G Bergström kan bena ut vad den innebär.
Vänta och se.
Tyvärr kommer mp inte vara starka nog att stoppa den dogmatiska utförsäljningsvåg som förmodligen kommer och som kan innebära att riksdagsvalet blir lika relevant att delta i som idolomröstningen.
//Håkan
Cornu du e skarp på PO. Men dina "valanalyser" imponerar inte. Du har förresten oftast en alldeles för barnslig ton när du skriver om partier du inte gillar. Det påminner lite om SD:s hockeykör.
Same same but different.