En del av er har kanske undrat varför jag har med Parabolic SAR (PSAR) i mina TA-charts, i form av små svarta prickar över eller under kurserna. Andra vet förstås redan vad det handlar om.
PSAR kan nämligen användas som en glidande stop-loss. Föregående dags PSAR-nivå sätts helt enkelt som dagens stop-loss, beroende på vilken trendriktning man handlar i. Två exempel följer.
Ovan ser vi OMXS30, där man köper på ca 976, dvs öppningskursen dagen efter köpsignalen, och sedan säljer man när index går ner genom 1041, två dagar innan själva säljsignalen utlöses.
Ett annat exempel från Torontobörsen, där köpkursen blir ca 11670 och man sedan stoppas ur intradag på knappt 11700. Inte direkt världens bästa trade, men en bra illustration ändå.
Nu kan man förstås kombinera detta med någon annan form av stop-loss. PSAR tar dock hänsyn till hur lång en trend har varit, och ger inga tighta stoplossar i början vilket ibland kan vara olämpligt. Som all teknisk analys så är det här förstås bara ett stöd i beslutsprocessen, men kan vara bra att känna till ändå.
2 kommentarer
Nu har jag har aldrig ägt en aktie, men de här inläggen låter helt tokiga. Kan man verkligen tjäna pengar på att applicera några enkla regler på grafer?
Fungerar "teknisk analys" bara för att det är så många som använder samma modeller att "köpsignaler" blir självuppfyllande profetior? Men vem är det såfall som förlorar?
mvh från en okunnig som istället sparar genom att amortera.
Därom tvistar de lärde. De som förlorar allt gör förstås inte så mycket väsen av sig. Amortering är säkrare.