Det börjar bli dags att bokstavligen skörda frukterna av årets skörd och se till att förädla dem för att räcka till nästa års skörd.
Drygt tre liter svarta och röda vinbär ovan. Blir några burkar med gelé.
Potatis kan man ju med fördel lämna kvar i marken länge än, speciellt sena sorter. Ett fel jag gör om och om igen är att jag först är för tidigt ute och letar utsäde, men eftersom det inte finns något redan i februari, så glömmer jag sedan bort det och kan inte välja fritt bland sorter. Maria är en tidig sort som fungerar utmärkt i ekologisk odling. Av egen erfarenhet så kan dock Maria som härdig potatis också ligga kvar länge och även vinterlagras i matkällaren. Annars är t ex Asterix utmärkt bland senare sorter. Men det blev ingen Asterix i år. Fick nöja mig med Bintje. Nu följer Bintjes egenskaper.
1) Stor skörd
2) Som blir angripen
3) … och får plockas upp i förtid och 30-40% får slängas
4) Dessutom smittas de annars härdiga grannarna av Maria-sort, så de får också plockas upp tidigare och ner i källaren.
Ungefär hälften av den acceptabla Bintjeskörden på plats i matkällaren ovan. Ingen idé att försöka lagra angripna potatisar, då röta, skorv och mögel sprider sig under lagring.
För lite drygt en månad sedan lade jag ut lite bilder på täckodling av squash och pumpa. Nu ser det lite annorlunda ut. Pumpa och squash stortrivs, och även om det finns inslag av ogräs så har jag alltså inte lagt en minut på att rensa bort ogräs här.
Som referens finns en yta där jag inte täckodlat, se nedan.
Här rensade jag faktiskt ogräs under några veckor. Men sedan kom regnet och ogräset satte fart på allvar och jag gav upp. Det var ändå bara ett pedagogiskt experiment. Den uppmärksamme kan hitta lite sockerärtor där någonstans (vita blommor).
Nu finns det sedan två veckor egen squash att skörda.
Även pumporna har börjat ta sig, även om det inte blir skörd förrän framåt oktober inför Halloween.
Ovan en avstickare från en av pumpaplantorna som har letat sig ut några meter från täckodlingen, och nu bär 4-5st pumpor enbart på denna avstickare.
17 kommentarer
tänker mig att om du skrev en bok skulle det bli en modern Walden, fast svensk.
Som kulturellt obildad förstår jag inte referensen och kan inte avgöra om det var positivt eller negativt.
Själv har jag ett nybrutet potatisland och verkar ännu så länge slippa sjukdomar. Skorv har de dock men det beror väl endast på jordkvaliteten. Mandel och någon annan sort som jag fått som gåva finns i landet.
Jag testade att odla gula ärtor i potatislandet, potatis är en välsignelse i jämförelse. Att (spritta?) en kärve ärtor som räcker till en portion tar (mig) 30 minuter och jag var ändå tvungen att slänga hälften av ärtorna som möglat. Hade det inte funnits mögliga hade det förstås gått lite snabbare.
Det är inte helt enkelt att ge sig in att odla. Jag odlade för tätt så det blev mycket blast och mögel när blasten växte och föll till marken. Jag får väl testa täckodlingen nästa år för att hålla ogräset borta men det är inte lätt att hitta halm.
En liten rolig historia om mitt landbryteri.
Jag gräver i gräsmattan för att skapa ett potatisland och hittar hela tiden tjocka bleka äckliga larver. Jag tänker enligt den pseudostadsbo som jag är:
-Förvisso är de äckliga men de gör ju någon nytta i naturen precis som daggmaskarna.
Sedan lägger jag dem i mitt nya land.
När jag sedan kollar upp vad det faktiskt är så visar det sig att det är ollonborrlarver. Ollonborrlaver har varit inför rätta anklagade för att stå i förbund med djävulen då de orsakade så mycket skador för forna tiders bönder.
Jag har bara hittat en i en potatis dock, man blir inte odlare över en säsong.
/Tisgift
Till saken hör att mitt potatisland inte är nybrutet, utan här odlades potatis för tre år sedan. Fast jag skall inte gnälla över skörden, kanske 15-20 st acceptabla potatisar per planta.
Täckodlar med fårstallgödsel, och inte med halm. Har du någon fårbonde inom acceptabelt avstånd kanske du kan köpa en släpkärra…
Trist med potatisen. Här i Falun har några av plantorna börjat blomma så jag ska skörda under veckan så vi har till kräftpremiären på lördag.
Bor i hyreshus och odlar i vår lilla (ca 1,2 x 5) rabatt, men det räcker för att få päror till festmåltiderna iaf!
Det finns en bonde som har får.. men går det också med andra sorters gödsel? Jag antar att det går att täcka med fårgödsel då att den är lagrad och brunnen?
Jag skaffade hästgödsel men var noga att gräva ner den då jag var rädd för ogräs. Har endast tidigare hört om halm och gräsklipp för att täcka.
Tisgift, fårstallgödsel är lite speciellt, iaf om man utfodrar med hö. Fåren slänger grövre strån och annat som de ratar, och detta blandas med avföring och skiktar sig. I princip är det obrunnet gödsel, för egen del brinner det upp i t ex mina bänkar. Vände på drivbänk nu för att så ny ruccola, och nu var allt fårstallgödsel helt förvandlat till brun fin jord, på de ca tre månader som den varit basen i drivbänken, bara fin jord överst.
Iaf så skiktar sig fårstallgödslet och kan plockas upp (med gödselgrep lämpligen) i skivor som kan vara upp till en halv kvadratmeter stora. Dessa skivor lägger man sedan som plattor i odlingarna och de är så kompakta att de effektivt stoppar rotogräs, och är inte heller någon bra grogrund för fröogräs. Sedan använder jag fin planteringsjord just där jag sätter fröerna, när plantorna sedan blivit någon vecka orkar deras rötter leta sig ner i stallgödslet och det säger *plupp* i odlingarna när rötterna når turboladdningen…
Iaf en släpkärra (säg 3 m2) borde kunna lastas med kanske fyra lager fårstallgödsel, och alltså kunna täcka 12 kvadratmeter odling.
Lite of topic, men vad tror du om gengas inom jordbruket, när oljan fasas ut? http://svtplay.se/v/1861318/mera_vetenskap/gengas
Intressant att utsläppen är godtagbara på ett hemmabygge. Vet hur mycket ved jag får bara på att rensa hagar och diken. Kostnaden enligt programmet hälften av bensin/diesel (om man köper ved på marknaden).
Tack, Blir ett intressant projekt till nästa säsong om gödseln finns att skaffa.
/Tisgift
Gengas, jo, fantastiskt, åtminstone i jordbruket eller för lokalare transporter på landet. Men tänk hur bra resultat man kan få från 60 år gamla ritningar och en svets hemma i garaget, så kan man tänka sig vad som kan presteras på någon månad på ritbordet hos ngn motortillverkare…
Du råkar inte ha något vete på gång också?
Täckodlar potatis med löv samt gräs från ängen. Håller värmen på våren, jämnar ut fuktigheten, minimerar ogräset, ger näring och det räcker med att kupa direkt vid sättningen för sen skyddar täckningen från solen.
Har ett 300 kvm stort land där drygt 100 kvm är för potatis. Går tyvärr inte att få till optimal växtföljd så bladmögel kommer någon gång i augusti. Inte ännu som tur är.
Kan tipsa om brödbackar för förvaring av potatis i jordkällare. Lagom mycket i varje och väldigt smidigt.
Rotfrukterna som behöver lite mer fuktighet förvaras i sand i cellplastlådor som man vanligtvis har fisk i. Då är morötterna fräscha långt in på våren.
Jonas
Annars fungerar både Konsum och ICA bra.
/Storstadsbon
Cornu,
Här är en artikel om Walden från Wired:
http://www.wired.com/thisdayintech/2010/08/0809thoreau-walden-published/
Ja, visst är det härligt med skördetider, har 15 liter svarta och röda vinbär i frysen och 10 liter blåbär. Något som jag funderar på ibland är effektiviteten för olika grödor. Alltså hur mycket energi får jag i mig när jag äter den och hur mycket har jag lagt ut i form av arbete för att odla/skörda. Vissa grödor känns som att det är ett nollsummespel vad gäller detta. Finns det någon tabell över detta?
Jägar-samlarfolk lägger 0.5-1h per dag på att ordna mat. Har gjort ett eget test på blåbär för några år sedan, och man kan plocka dagsbehovet av energi på en halvtimme. För hand, utan verktyg. FAst man kan förstås inte leva 100% på blåbär. Vilda bär har iaf en bra "timpeng". Värre är det med egenodlat får man förmoda, men eftersom vi överlevt tusentals år på att odla egna grödor så måste det uppenbarligen ge ett energinetto… Problemet är när man tidseffektiviserar och blandar in fossila bränslen.
Nu kan du förbeställa vissa soters sättpotatis på klostra! Jag köpte Asterix, Sapro Mira, Mandel, Timo, Cherie och Bintje. Så får vi se vad som fungerar bäst i år.