I tidningen kan vi nu läsa att lagliga bra tjänster som Spotify och iTunes minskar illegal fildelning och ökar musikförsäljningen.
Jag har skrivit det förr, nämligen att det inte finns någon anledning att fildela musik illegalt. Det som inte kan lyssnas på gratis på Spotify (med små avbrott för reklam) är inte mycket av huvudfåran av musiken. Smalare musik kan rent av läggas ut gratis av grupperna själva via andra vägar.
Gillar man musiken och inte vill betala för Spotify, eller kunna bränna till CD osv, så köper man musiken på iTunes istället, eller ngn annan tjänst. Illegal fildelning kan mycket väl finnas kvar, men musikbranschen har nu förhoppningsvis upptäckt att det är bra tjänster som efterfrågas, inte gratis musik.
Musik upplever man dessutom igen och igen och kan alltså efter att ha provlyssnat en tid gratis på Spotify köpa enkelt online.
Men filmbranschen har fortfarande mycket att lära. Problemet här är framför allt begränsningar i utbudet. Tjänster finns, t ex Headweb eller Voddler. Utbudet kommer kanske någon gång. Men även här vill man kunna köpa sin film, men filmbolagen har inte släppt efter här och svenska iTunes gapar tomt på film undantaget kortfilmer från Apples VD:s gamla bolag Pixar.
Ännu sämre står det till på TV-sidan, och jag vet att det är just bland utländska TV-serier man hittar den flitigaste fildelningen. I USA finns t ex Hulu, eller för den delen iTunes, där man snabbt och enkelt kan köpa och titta på de TV-serier man vill följa, när man vill se dem.
Men något i närheten av detta finns inte i Sverige. SVT släpper relativt mycket av sitt eget mtrl online, men det är just de utländska TV-serierna som är problemet. Återstår att se när de utländska TV-bolagen slutar att följa landsgränser och helt enkelt erbjuder serierna internationellt mot betalning direkt från slutkund. Skippa de nationella TV-bolagen, som kan fortsätta köpa att för en spottstyver köpa serier tre år efter de sänts. Det här gäller speciellt de amerikanska högkvalitativa betalkanalerna som HBO eller Showtime, inklusive deras dyrare och lite smalare miniserier. Borde vara perfekt för global direktförsäljning. Kanske är vi där om 10 år?
Man får iaf vara tacksam för att musikbranschen efter över ett decennium åtminstone börjat bli riktigt bra online. Nischintressen har alltid mer att önska, men de största trösklarna är iaf passerade. En sak är säker, sedan undertecknad började köpa musik via iTunes för några år sedan så har inköpen ökat markant. Och Spotify dubblade inköpen en gång till. Dyrt med gratis musik. Till slut köper man skivan…
8 kommentarer
Helt rätt. Spotify unlimited är dessutom så billigt att jag troligtvis inte kommer ladda ner musik illegalt mer än i undantagsfall (T.ex är Smoke City omöjliga att hitta tillsammans med en del nischmusik).
Gällande filmtjänster så är min favorit HDMT.net. Strömmade hyrfilmer i HD för runt 10 kronor st. är enligt mig ett perfekt pris.
Problemet är att HDMT inte är en legal tjänst utan du rent av betalar för "stöldgods". Normal fildelning ger du iaf inte pengar till någon för. Problemet är om man vill göra rätt för sig och faktiskt se att skaparna av något får del av intäkterna.
Jag förstår inte hajpen kring Skype. På t ex http://www.grooveshark.com kan man börja lyssna direkt utan att behöva betala, registrera sig eller fjäska till sig en inbjudan och dessutom behövs ingen fånig klient vilket gör att det fungerar på fler plattformar (alla där Flash finns).
Cornu: Yep. HDMT är illegal, men den är jävligt bra. Ska kolla om Headweb håller samma klass, då lägger jag mina pengar på dem istället. (Hitintills har jag inte betalat för HDMT utan lever på gratispoängen man fick i början).
Nog svårt att klå omedelbar leverans av färska amerikanska TV-serier, det finns inga lagliga tjänster i Sverige för sådant.
Helt enig. Det jag framförallt fildelar är just TV-serier, eftersom det är så lång tid mellan att de kommer ut i USA och i Sverige. Filmer laddar jag väl ner nån i månaden (alla de bra kommer ändå på bio nästan samtidigt i Sverige som i USA), och musik nästan inte alls längre.
Music brukar jag tanka ner illegalt pga av att kvalitén är för kass för min smak på dem flesta tjänster jag provat. Gillar jag albumen köper jag dem online när jag anser att dem kostar vad dem borde göra!
"men musikbranschen har nu förhoppningsvis upptäckt att det är bra tjänster som efterfrågas, inte gratis musik." => Nej. För hela mediaindustrin pågår alltjämt ett konstant försök att skjuta fram gränsen mellan det kommersiella och det privata ännu mer. I USA klagar RIAA att DMCA inte fungerar och det är ett hårdare lagskydd än i Sverige. (http://mashable.com/2010/08/24/riaa-the-dmca-isnt-working/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Mashable+%28Mashable%29).
Vi kan lugnt räkna med att filter kommer att införas i Sverige så som det redan sker i Frankrike: http://ledomainedanais.blogspot.com/2009/10/blockering-av-spelsajter-godkand.html
Vi har bara sett början och Voddler/Spotify fungerar som distraktionsmoment medan rättigheterna försvinner över huvudet på Svensson.
Tack o lov finns det folk som vill fildela och kan fildela och vi kommer förändra världen.