Fick en fråga från en läsare om det tekniska läget för den nordamerikanska fossilgasen tidigare idag.
Kan vara värt en titt.
Vi har hört det förr. Det ser hoppfullt ut, och hoppet är det sista som överger den som försöker spekulera i stigande pris på fossilgas. Pengarna tar slut först har vi lärt oss den hårda vägen.
Tittar man bara på Parabolic SAR så gav den en köpsignal för tre dagar sedan.
MA50 är stigande, men ligger fortfarande under MA200, så trenden är alltjämt nedåt, men det kan slå om framöver. Drömma går ju.
Enligt TA-modellen all in, any out, så är förstås dock klimatet positivt för fossilgasen, se veckocharten nedan. MA5 ligger över MA14 i veckocharten och MACD ligger i köp.
Med ett positivt klimat, även om det ser ut att kunna gå över i neutralt framöver, så är det alltså möjligt att köpa om det kommer en köpsignal i fossilgasen i dagscharten som vi ser överst.
I dagscharten har MA5 brutit upp genom MA14, men signalen har inte bekräftats av MACD än. Lite tidigt att köpa enligt modellen. Den som dock väljer att handla på PSAR köpte dock redan i fredags. En variant för den intresserade är att investera via ETF:en NYSE:UNG.
Vill man damma av någon obskyr TA-indikator, så kan man titta på CCI, Commodity Channel Indicator. Den kan förstås användas på olika sätt, men ett värde på över 100 innebär överköpt, och ett värde på under -100 är översålt.
En tillämpning är att en köpsignal utlöses när CCI bryter upp från under -100, och säljsignal när CCI bryter ner från över 100. Jag har ritat in dessa signaler ovan. Ett banalt test skulle ge köp på 3:90, sälj på 4:25 (8.9% vinst), och först köpsignal på 4:42, vilket ger en orealiserad vinst till gårdagens 4:605 på 4%. Tror man dock att fossilgasen skall fortsätta upp till överköpta nivåer så skall den förstås högre. Ovanstående exempel var för den som endast spekulerar positivt, och hade alltså sedan maj gett 8.9% följt av 4% i vinst, vilket inte är illa på lite drygt två månaders tid. Den som även spekulerade negativt blev rätt rökt, och metoden var långt från optimal, då man gick ut väldigt tidigt och missade uppgången i juni. Men en vinst är en vinst. Och den senaste köpsignalen med denna metod satt nästan perfekt, men backtrading är alltid backtrading. Stop-loss bör väl också in i denna metod, även om samtliga köpsignaler i det lilla periodtestet ovan visade sig vara lönsamma.
Sedan är det kanske lite tveksamt att använda CCI som enda indikator, men detta var alltså ett tankeexperiment.
Dessutom är det spotpriset på fossilgasen jag tittar på ovan, och det är inte investeringsbart annat än kortare perioder, då man i verkligheten behöver rulla terminer månad till månad. Nedan följer därför en kontroll av CCI tillämpat på NYSE:UNG.
Resultatet blir snarlikt i rörelser, men lägre vinster när terminsrullningen och contangon tar ut sitt pris. Köp på ca 7:00. Sälj på ca 7:15. ca 2% vinst. Nästa köp först på 7:35, vilket ger en orealiserad vinst på ytterligare 5.3%. Men åtminstone inga förluster om man bara spekulerar positivt. Möjligt att den första vinsten kunde blivit större om man flyttat med sig en snäv stop-loss uppåt.
Kan tillägga att för oljan så är CCI lite drygt 80 och stigande så oljepriset börjar närma sig överköpta nivåer. Får återkomma med ett test av CCI på oljan. Stop-loss ser ut att behövas där vid en första anblick, annars blir det minst sagt dyrt…
1 kommentar
Jaha… nu börjar det komma nya lagari USA om guld. Fy tusan. "…a new tax reporting revision that was sneaked into the recently passed health care reform bill which will force coin and bullion dealers to now file a 1099 tax form for any purchase/sale of bullion worth $600 dollars or more in 2012."
http://goldstockmania.com/us-government-ready-to-tax-your-gold-or-precursor-for-confiscation/
/Frekvent besökare