Med anledning av gårdagens artikel om svarta svanar, så kan man naturligtvis ställa sig från om t ex teknisk analys (TA) av aktier, där man trots allt bedömer framtiden genom att titta i backspegeln, respektive fundamental analys (FA) där man gissar framtiden genom att titta på gammal information.
Just sådana här försök att spå framtiden är ju precis vad Nassim Taleb vänder sig mot i boken The Black Swan. Detta är inget nytt, och jag är helt medveten om det sedan länge. Man får ta både FA och TA för vad de är.
Allt TA gör är redovisar trender. En eventuell svart svan nollställer förstås detta, men nedan kommer jag visa att TA faktiskt kan vara alldeles utmärkt tillsammans med svarta svanar och berättar helt objektivt att det är dags att köpa eller sälja oavsett vad fundamental analys säger.
TA bryr sig nämligen bara om vad aktiekursen gör, och blir inte förblindad av eventuella bortförklaringar och berättelser man använder för att motivera sina investeringsbeslut, berättelser som allra oftast är rent struntprat enligt Taleb.
Låt oss nu titta på några svarta svanar. Vi börjar med den mest uppenbara, nämligen BP:s oljehaveri i Mexikanska Gulfen. Även om sektoraktier också drabbats så är det operatören BP (NYSE:BP, LSE:BP), delägaren Anadarko (NYSE:APC) och riggägaren Transocean (NYSE:RIG) som drabbats hårdats.
BP och den svarta svanen
Riggen Deepwater Horizon havererade den 20:e april. Samma dag ligger BP nära årshögsta. De flesta av världens alla smartaste investerare och förvaltare ligger alltså kvar i aktien, det fanns rent av köpare av aktien. Med sin kloka fundamentala analys tyckte man fortfarande att BP kunde räknas hem som en god investering vid dessa kurser.
Alla som köpt aktien innan hade tydligen gjort analysen att risken (P) för ett haveri någonstans var obefintlig, alternativt att skadan (D) av ett haveri skulle vara försumbar. Rent av så multiplicerade man P*D och har kom fram till något lågt nummer och tyckte att BP var bra att investera i dagarna innan haveriet. Även dagarna efter haveriet fanns det ju köpare som inte insåg hur stort D kunde vara.
Vad som idag ter sig självklart var att man skulle sälja. Och alla tycker nu att det är självklart att djuphavsborrningar som stressas fram av peak oil och oljebristen innebär enorma risker för miljön. Men en svart svan är alltid självklar i efterhand, men överraskande när den sker och ger stora konsekvenser.
Problemet är att P visade sig vara 1. P=1. Ett haveri inträffade, så i efterhand var sannolikheten alltså 1 att detta skulle hända BP. Skadan D på aktiekursen visar sig än så länge ha nått ca 0.5, med en halvering av BP:s aktiekurs. Hade världens smartaste analytiker korrekt räknat ut P och D hade de aldrig investerat i BP. Vän av ordning påtalar förstås att det fanns de som sålde BP på de höga nivåerna innan haveriet. Visst är det så, men de gjorde de knappast pga plötslig insikt att oljeriggar kan haverera.
FA visar sig iaf helt ha haft fel om BP som en bra investering. För det kom en svart svan.
Två handelsdagar efter haveriet ger dock TA en säljsignal.
Åtminstone min TA-modell. Fortfarande vet ingen hur jävlig hela haveriet och katastrofen kommer vara, men TA säger här sälj.
Vad som händer sedan vet vi.
Kursen i BP halveras. TA gav korrekt signal att det var läge att gå ur eller rent av blanka aktien. TA fungerade här utmärkt med svarta svanar och gav en objektiv signal att det var dags att gå ur. I efterhand ter det sig förstås självklart för alla och envar, men där var iaf en korrekt teknisk säljsignal.
Återstår nu att se vad BP:s ordförande Svanberg skall säga till president Obama… “Vi kunde inte förutse detta, det var en svart svan. Vi hade skattat P till 0.01 och D till 0.1, så risken var bara en promille och det som hände har egentligen aldrig hänt”. Känns det igen?
Det vimlar för övrigt att experter och insatta som nu i efterhand pekar på att det var uppenbart att något sådant här var på väg att hända, men så är det alltid när det gäller svarta svanar.
Anadarko och den svarta svanen
BP:s kollega Anadarko gav en säljsignal dagen innan haveriet. Naturligtvis är det en slump, men sålde man på den säljsignalen blev man skadelös av haveriet.
Det saknas fortfarande köpsignal. Återigen blev den som följde TA inte speciellt drabbad av haveriet och den svarta svanen.
Transocean och den svarta svanen
För Transocean gav TA en signal först lite senare. Men följde man denna har man likväl kraftigt begränsat sin ekonomisk skada. Rent fundamentalt såg det rent av ut som Transocean skulle bli en ekonomisk vinnare, eftersom riggen var fullförsäkrad till rent av ett högre belopp än vad det skulle kosta att köpa in en nybyggd djuphavsrigg.
Även här kunde förstås inte TA förutse katastrofen, men kunde säga till att det var dags att sälja innan den fulla omfattningen av kursraset kunde vara känt. Aktien har liksom Anadarko och BP i stort sett halverats i kurs.
Andra exempel – PA Resources
Vi kan ta ett annat exempel, det svenska oljebolaget PA Resources (OMX:PAR SEK,OSE:PAR) som föll kraftigt innan beskedet om nyemission, bland annat på ett VD-byte och ändrad strategi. I efterhand tycker förstås alla att det var självklart att det behövdes ny finansiering och en enorm kursslaktande nyemission skulle komma. Informationen fanns, men knappast någon som i det läget köpte PA Resources kunde förvänta sig effekten av detta. I efterhand ter det sig förstås som alla svarta svanar som självklart, men köpte du aktien på t ex 19:- SEK så trodde du knappast att aktien skulle ner till 5:-, plus att du skulle behöva hosta upp ännu mer pengar i en nyemission för att inte få en ännu större förlust.
Men teknisk analys sade sälj några dagar innan strategi- och VD-bytet.
De som ägnat sina hjärnor åt noggrann fundamental analys hade uppenbarligen köpt aktien innan dess, eller så hade de inte ägnat sig åt speciellt god fundamental analys. Man kan nu argumentera för att ändringen av strategi, planer på nyemission och VD-byte fanns ute som viskningar ute på marknaden någonstans, och att det gav fallande kurser och med det teknisk säljsignal. Det kan mycket väl vara att efterkonstruera, att konstruera en av de berättelser som Taleb anser vara nonsens.
Men den som följde TA sparade rejält med pengar och gick ur PA Resources, och kan istället fiska upp aktien betydligt lägre. Ja, jag har inte justerat kurserna för nyemissionen, men nyemisisonen är knappast någon tröst för den som legat belånad i aktien
Diskussion
Har man läst Talebs föregående bok, Fooled by Randomness (2001, Bokus 94:-) så inser man förstås att ovanstående bara är anekdotisk bevisföring med möjligt tveksam kausalitet.
Det finns motexempel, där TA inte fungerat, t ex kunde inte TA förutse kraschen i DNO International (OSE:DNO) i höstas, även om aktien nu återigen ligger på högre kurser än innan kraschen. I DNO drabbades aktien dessutom av börsstopp vilket gjorde det ännu värre för investerare som alltså inte fick någon möjlighet alls att skydda sig mot Iraks godtyckliga bestraffning av DNO.
Vill man krysta ihop ett försvar för TA så blev det faktiskt en tre-tick dagarna innan kraschen i DNO, vilket innebär en kraftig säljsignal.
TA handlar mycket om riskhantering och att inte gå emot trender. I en del dramatiska fall skyddar det inte mot svarta svanar, som t ex i DNO, men det fungerade för de drabbade bolagen efter Deepwater Horizons haveri, liksom för PA Resources. Man kan förstås titta på fler fall, det vore t ex intressant att titta på en positiv svart svan för något utvecklings-, prospekterings- eller forskningsbolag.
FA kan snarare vara ett hinder när det gäller negativa svarta svanar. Allt ser så bra ut fundamentalt för bolaget att man kanske rent av vägrar sälja på oväntade dramatiska negativa nyheter eftersom fundamenta är så fantastiskt bra. Så blir man sittande där hela vägen ner kramandes sin fundamentala analys.
Ett väsentligt problem med svarta svanar är att även efter de inträffat så kan vi inte räkna ut eller förstå konsekvenserna, något som t ex de som köpte BP dagarna efter haveriet av Deepwater Horizon är exempel på. Vem kunde när tvillingtornen rasade den 9/11 förutspå att konsekvenserna bland annat skulle bli svensk militär trupp i Afghanistan eller en nu sjuårig amerikansk ockupation av Irak? Ingen.
På samma sätt kan vi idag inte inse alla de konsekvener som Deepwater Horizons haveri medför på lång sikt, även om man kan räkna ut att oljeproduktionen kommer vara 500 000 fat lägre per dag år 2013 pga det borrstopp som införts utanför USA:s kurser. Men det är bara att skumma på ytan av konsekvenserna. Redan har oljeriggarna börjat lämna Mexikanska Gulfen, och Louisianas näringsliv drabbas dubbelt, både av miljökatastrofen och av att borriggarna nu drar till andra platser som ett resultat av Obamas borrstopp i regionen.
Av samma anledning kan man inte dagarna efter en svart svan se de totala konsekvenserna på ett aktiebolags aktiekurs. TA kommer inte alltid begränsa skadan av en negativ svart svan för investeraren, men FA kan per definition aldrig göra det eftersom en svart svan var oväntad och FA handlar om vad som är väntat.
7 kommentarer
De exempel du talar om är ju lika bra ett exempel på FA.
Händelsestyrd handel.
TA funkar bra även då!/Oppti
Beror på vad man menar med FA. Med FA avser jag att man räknar på ett bolag och försöker med existerande information förutse framtidens nyckeltal och med det motivera en framtida aktiekurs.
Naturligtvis påverkas detta av nya händelser, men hur resonerade de som köpte BP-aktien efter haveriet, deras FA var uppenbarligen felaktig, liksom hos alla de som ligger kvar i aktien och inte sålt.
Du missar fullständigt att om TA ska kunna rädda dig från svarta svanar så ska du ALLTID sälja så fort TA ger en sälj-signal. Det tror jag inte riktigt att du gör, vilket gör TA värdelös. Det gör inte FA mer värd, iofs, men man kan argumentera att FA kan analysera skadan av haveriet och konstatera att risken för svanar nedåt i BP har minskat rejält, medan svanar uppåt har kanske inte minskat lika kraftigt.
Ofta säljer man tidigare pga stop-loss. Har man dock legat inne i BP länge så kan stoplossen ligga en bit ner, och då säljer man på säljsignalen.
Vet inte om vem du avser med "du". PARE gick jag ur på säljsignalen iaf, rent av innan pga stoploss. BP, APC eller RIG hade jag inte så det är bara teoretisk backtrading.
Cornu,
som en välläst bloggare kommer människor tacka dig med hela sitt hjärta framöver.
När gemene man inser att "buy-and-hold" strategin inte ger något för dem kommer de att vända sig till sådana som kan förklara varför, och som erbjuder alternativ till "buy-and-hold".
Då alla nu har PPM-fondpengar att ta hand om, många, många har ITP, och liknande pensionslösningar, där minsta 50% sätts i fonder.
Det handlar helt enkelt om för mycket pengar, om min och din pension, för att inte bry sig om vad som händer.
Här talar vi om belopp i storleksordningar om 200 000 till flera miljoner. I dagens penningvärde.
Du själv har en mycket stor del i hur mycket pengar du kommer att få i pension. Och då menar jag inte bara hur stor lön du har dagen innan pensionsdagen.
Du kommer att bli hyllad som den som visade fram alternativ till det som "alla andra" misslyckades med, nämligen att skydda sitt kapital och därmed få en förräntning värd namnet.
Sekinen
Sekinen, man bör ju ta sig en rejäl funderare på hur sannolikt det är att pensionkapitalet blir orubbat av kriser till man själv når pensionsåldern… Traditionell visdom säger att "aktiemarknaden alltid återhämtar sig", men det säger faktiskt ingenting om framtiden.
Gulf Seafood Deformities Alarm Scientists
Al Jazeera