Om man har dålig eller väldigt grund jordmån, eller för den delen inte orkar göra något åt allt rotogräs när man vill börja odla, så kan man prova på att göra upphöjda bänkar.
För egen del har vi mestadels fattig betesmark med för lite jord för att kunna odla något på utan att jorden snabbt eroderar bort.
Med klen och näringsfattig mark har man förstås gott om tall. Och av tallstockar kan man med fördel göra bänkar. Bara att ta några grova tallstockar, 3-5m långa, och göra en avlång fyrkant. I med en markduk i botten, på med ett rejält lager med fårstallgödsel och aska som rejäl gödselbas (OK, alla kanske inte har obegränsat med stallgödsel och aska att tillgå, men det har vi), och sedan ett tunnare lager med planteringsjord överst. Plantera. På med fiberduk.
Sedan bör man förstås gräva om bänkarna varje vår, bort med det översta lagret om det är fullt av ogräs, vänd runt resten och blanda i nytt stallgödsel, och på med nytt lager finare jord överst. Det lager man tar bort kan med fördel användas som fylle för att reparera platser där marken eroderat och berg kommit upp i lager. Eller placeras i komposten om man nu råkar husera på en villatomt.
Nu kan någon vän av ordning tycka att detta är slöseri med prima talltimmer, men de flesta bänkar jag byggt har faktiskt varit av stormfällda träd som fått ligga något år i skogen och bli torra och fina. Men oavsett så är det betydligt dyrare att sälja stockarna som timmer och sedan åka till brädgården för att köpa plankor att bygga av (räkneexempel, en sådan här stock m diameter 40cm och 4m längd är ca 0.25 m3fub, vilket ger ca 150:- SEK inklusive moms som leveransvirke. På Byggmax kostar en meter planka 45×195 över 30:- per meter. För 150:- får jag alltså fem meter 20cm hög sida istället för fyra meter 40cm hög sida, skatt oräknat. Skall jag nå 40 cm i höjd med plank så blir kostnaden 300:-, och de blir dessutom väldigt klent och ostadigt, plus innebär en massa jobb med att åka till brädgården.). Och då får man betydligt mindre robusta grejer. Man kan förstås använda klenare stockar och bygga flera på höjden, men jag föredrar att ta 30-40cm grova stockar direkt istället. Har än så länge ett 30-tal meter med odlingsbänkar, och det blir väl några meter till varje år. Kan tillägga att säg 4m sådan här bänk ger mer lök än vad iaf vår familj gör av med på ca ett år.)
Så här kan det t ex se ut med en bänk med röd- och gullök, satt i maj. Har tagit bort fibertduken nu, men den förklarar varför en del blast är knäckt. Redan nu kan man skörda och bara äta blasten, ungefär som salladslök, eller så får löken växa till sig. Framåt juli någon gång borde det finnas något som kan kallas lök utan att man behöver skämmas.
Lök som jag satte förra veckan, utan fiberduk, har nu börjat titta upp ur en annan ny bänk. Rödlök längs bort. Närmast kameran finns även purjolök sådd direkt i bänken, men de minimala stråna som just har tittat upp syns knappt på kameran.
Fårhage på andra sidan bänken, på ca 80cm avstånd, vilket bör vara säkert mot långa halsar. Inte för att de äter lök.
Det går förstås även att odla perenna grödor i bänk, t ex jordgubbar.
Nyplanterade jordgubbar från i början av juni. Hö, dvs torkat gräs, som marktäckare, fuktbevarare och för att hålla jordgubbarna rena. I takt med att de skjuter sticklingar kommer det bli fler plantor i bänken. Med en perenn gröda får man förstås tillföra näring ovanifrån de kommande åren, t ex nässelvatten, aska mm. Men med en rejäl bas av stallgödsel så bör de klara sig utan gödsling ett tag.
Med bänk + fiberduk brukar jag strunta i förodling. Nedan är en squashplanta från ett frö direkt i bänken i slutet av maj, och som sedan dess fått mysa under fiberduk.
Rödlök till vänster om den, och till höger syns lite morötter och kanske någon palsternacka. Förra årets fröer dock, så lite dålig grobarhet.
Överlag så är det trevligt att odla saker som är lättodlade, växer snabbt och ger stor och god skörd, men som kostar mycket i butik, speciellt när man vill ha obesprutat ekologiskt. Squash/zucchini, sockerärtor och ruccola är exempel på dyra grönsaker som är banala att odla. Finns det ens ekologiska och närodlade sockerärtor, eller är det bara av underbetalda kenyaner plockade tungt besprutade sockerärtor som finns i butik? Arbetsintensivt arbete att skörda.
Ruccola odlar vi i en drivbänk, pallkrage med växthusplast som tak. Blir absurt mycket mer än man hinner äta, och man kan odla detta april-oktober. Med ett kilopris på över 200:- i butik, åtminstone för ekologisk ruccola så sparar man bra med pengar.
Ser det lite slokande ut så beror det på att jag just vattnat, och skräpigt är det för att vi klippt mest överallt och haft på maten. Nackdelen med en kvadratmeter ruccola i en drivbänk är att man får äta ruccola på allt, t ex på ostsmörgås. Fast det är kanske snarare en fördel. Vem som helst kan avvara en kvadratmeter av sin trädgård, eller för den delen balkongen…
Nu är den här peppriga ruccolan från Runåbergs visserligen tvåårig, men när den börjar bli överväxt så river åtminstone jag upp odlingen och sätter nytt istället.
9 kommentarer
Härligt och inspirerande!
Om du är intresserad drivbänkseffekten kan du prova den metod som gamla tiders trädgårdsmästare använde.
Börja med att gräva ur bänken. Fyll på med ett lager halm och därefter ett lager gödsel, avsluata med ett lager jord ovanpå. Plantera i jorden. Gödseln startar en förbränningsprocess som alstrar värme i drivbänken. Det är viktigt att välja rätt typ av gödsel.
Dynamiska Finanser, det är ganska exakt den metoden jag använder, eftersom jag använder obrunnet fårstallgödsel, vilket är en kombination av ratat hö/halm och fårgödsel.
Så du gör alltså något slags lasagne med dukar och gödsel och jord och aska och hö och duk?
Vore kul med en teckning av ett tvärsnitt, och ungefära höjder i cm på de olika lagren…
🙂
tack för att du driver en sån bra blogg!
/Anna
Går ju alltid att snitsa till stockarna med solosåg och såga fram kärnfuru(som tål fukt bra). Kanske är försent att plantera lök iår? (ursäkta en stadsbo)
Glad midsommar
//styrman
Kombination med fårgödsel och halmströ är ok. Unvik hönsgödsel!
Tänkte tipsa om en rolig produkt för att samla gödning till odlingarna 🙂
http://www.guldkannan.se/
Min tokiga pappa köpte två ha ha. Mamma verkar dock inte speciellt road
Glad midsommar Megin
Rucola måste vara den grönsak som ger mest "valuta för pengarna" vid egen odling. Lättodlat som ogräs (den lär i och för sig vara det från). Svindyrt i affären (16:90 för en ask på 100 gram = kilopris som fint kött).
Dessutom behöver man inte ens köpa frön. Låt några plantor stå kvar i ena hörnet och samla frön själv!
Asch! "Från början" skulle det vara. Rucola är alltså från början ett ogräs som man upptäckt att det gick att äta.