Oftast utmärkta E24 har i veckan haft en artikelserie om PIIGS-länderna, de euroländer som har störst problem. Som jag dock tidigare påtalat så borde även Frankrike och Storbritannien platsa in i skaran, även om den senare inte har euron. Då blir förkortningen GRISFIS istället.
Vad man tydligt kan se i artikelserien är att PIIGS-länderna har väldigt lite gemensamt, och illustrerar därmed att man inte kan ha samma valuta och styrränta för länder med så kraftiga skillnader. Får se om ni ser den röda tråden
Portugal
Citat från artikeln:
“Portugal har i likhet med övriga PIIGS-länder tappat i konkurrenskraft gentemot övriga EU-länder. Det har drabbat exportindustrin men även påverkat företagens vilja att investera i landet.”
Irland
Citat från artikeln:
“Nu har irländarna ett stålbad framför sig. Eftersom Irland är en av medlemsländerna i den monetära unionen kommer landet inte att kunna devalvera sig ur krisen – i stället dras svångremmen åt.”
Italien
Citat från artikeln:
“Mycket är relaterat till valutaunionen och euron, menar Mauro Gozzo. Italien fick fördelarna som följde med en gemensam valuta och en gemensam penningpolitik, men var inte beredd på de krav som ställdes.
– Italien hade ju vant sig vid att devalvera med jämna mellanrum och på så sätt återställa sin konkurrenskraft. I och med att man gick med i valutaunionen kunde man inte göra det. Men man vidtog heller inga speciella åtgärder för att till exempel förändra situationen på arbetsmarknaden.”
Grekland
Citat från artikeln:
“– Tyvärr finns det ingen quick fix, eftersom de inte har någon egen valuta eller sedelpress. Det som krävs är åtstramningar och det kommer att vara en lång och smärtsam process som kommer att leda till att man får dra upp pensionsåldern och att man får sänka lönerna och måste sänka kostnader.”
Spanien
Citat från artikeln:
“Arbetslösheten i Spanien är nu uppe på närmare 20 procent och det leder till att den inhemska efterfrågan är dålig. Och när man sanerar statsbudgeten så drar man tillbaka stimulans och då minskar man efterfrågan ytterligare. Som euroland kan man inte devalvera för att förbättra konkurrenskraften.”
Den röda tråden är alltså EMU och euron. Frånvaron av en egen valuta innebär att man inte haft en växelkurs och ränta som varit anpassad efter den egna ekonomin, vilket lett till svåra obalanser och problem eftersom länderna inte varit intresserade av att förändra sig till den nya verkligheten. I Italien är det t ex olagligt att sparka personal, trots dåliga tider. Löneökningar har skenat iväg och inte kompenserats av svagare valuta i samtliga länderna. Mest synd är det kanske om Portugal, som verkar ha skött sig väl fram till finanskrisen, men sedan drabbats extremt hårt då de inte har en egen valuta.
Nu återstår alltså bara svångremmen. Det kanske en del tycker är positivt, men utan EMU hade man aldrig nått hit heller.
Det är lite lustigt att se hur SvD/E24 så hårt trummar in att det är euron och EMU som ligger bakom problemen, samtidigt som man tidigare försökt driva linjen att Sverige skall gå med i euro-träsket. Vi kan tacka vår lyckliga stjärna för att vi inte har varit med.
Det är dags att sluta prata om finanskrisen, det är dags att prata om sovereign debt crisis.
Idag möts vi av beskedet att euroländerna har kommit överens om att låna ut pengar till Greklands skenande statsskuld, som trots sparpaketet kommer öka med 8% av BNP om året. Euroländerna tror alltså att mer skuldsättning skall hjälpa Grekland.
Istället är det ju så att mer lån bara cementerar Greklands ovilja att få en budget i balans och börja beta ner sin skuldsättning.
Skillnaden mot att betala SMS-lån, med ännu mer SMS-lån är hårfin, i själva verket så är det precis samma sak. Och förr eller senare så hinner fogden ikapp. Nu är väl tanken att man genom lånegarantier från de relativt välmående euroländerna, dvs Tyskland, Belgien, Nederländerna, Finland så skall Grekland få lägre ränta på sina lån då man tror sig kunna sätta stopp för spekulanternas krav på högre räntor. Men det gör bara att hela euroområdet kommer bli måltavlan, eller att spekulanterna nu kastar sig över övriga IIGS. Skall Tyskland, Belgien, Nederländerna och Finland garantera resten av eurozonens skuldsättning? Knappast…
6 kommentarer
I vissa länder verkar man åtminstone vilja sätta sig in i vad som är på gång. Skönt att inte alla stoppar huvudet i sanden. När vaknar svenska politiker? http://transitionculture.org/2010/03/09/chris-martenson-speaks-at-the-house-of-commons/
Skall man skratta eller gråta när man läser nedan försök att skylla krisen på någon annan.
Här kommer veckans bästa "skylla ifrån sig" som gick att läsa i E24 i veckan.
Mauro Gozzo, Exportrådets chefekonom.
"Som jag ser det är Tyskland en av bovarna i dramat. Man har spelat rollen som den ansvarsfulla nationen men har satt hela Europa i ett skruvstäd genom sina extremt låga löneökningar som gjort att de hela tiden relativt sett förbättrat sitt kostnadsläge."
Ja, precis, de elaka tyskarna som har följt tanken med EMU och hållet budgetdisciplin (någorlunda, trots Östtyskland) och hållit nere kostnads- och löneökningar. Det är deras fel att Italien har höjt lönerna och inte tillåter att man sparkar folk.
Lyssnade på Hugh Hendry på BBC för en stund sedan och jag är ingen jättekompis med spekulanter och investerare men de är en del av en tilltänkt fungerande ekonomi trots allt. Han sa det ganska rakt på sak. Det är inte så mycket att man vill sänka Grekland, det är mer att spekulanterna nu misstror Grekland och helt naturligt kräver högre säkerheter för diverse investeringar, låter räntorna återspegla läget mm. Det är omfattningen av myglet i Grekland som är resultatet av detta. Nu ska man stoppa dessa "onda", "hemska" och "ondskefulla" spekulationerna på Grekland som om det helt plötsligt är spekulanternas fel. Man vägrar inse hur stort myglet och korruptionen varit och ÄR. Nä nu ska minsann Grekland räddas för Eurons skull. Ja den där Euron måste vi rädda….
De charader som politiker och diverse organisationer som IMF, ECB m.fl. spelar nu är mer bisarr och komisk än något annat faktiskt. Ena stunden får Grekland klara sig själv och nästa stund ska de räddas. Nej de ska inte räddas av länder utan investerare, nej vänta nu är det trots allt så att Grekland SKA klara sig själv. Nej nu räddar vi Grekland för onda hemska spekulanter spelar mot Greklands chanser att återhämta sig.
Om man kan jämföra EU/EMU/Europa vid en sjukdom så måste jag ändå välja kronisk cancer med 6-12 månaders levnadstid kvar. Förslag, cellgift och strålbehandling fast då endast för att skjuta på den oundvikliga dödförklaringen.
Storbritannien på tur snart. Hujedamig vilken röra!
Då kommer du bli överraskad om du tror att EU går döden till mötes.
Läs din Bibel och hav tro.
Den EU vi känner till idag kommer att "dö". Vad som väntar är den totalitära versionen av EU där nationer inte längre existerar. Ett enda EU där riksdag och regeringen är avvecklat och bara regionala baroner återstår som ska verkställa EUs beslut.
Politikerna kommer inte att ge upp lukten av makt bara för en liten finanskris…