Som 70-talist så blev man som barn ibland magsjuk. Magsjuka varade en dag, och sedan var man bra igen och man blev immun. Efter att genom åren fått alla sorters magsjuka så klingade utbrotten av tillsammans med förbättrad hygien, och med start i tidiga tonåren så var magsjuka snart ett minne blott. I övre tonåren ersattes detta av frivillig magsjuka, mha etanolsmitta istället för virus eller bakterier.
På det glada 70- och 80-talet var vinterkräksjukan alltså tämligen okänd, och detta begrepp kände jag själv inte till förrän man blev förälder. Vinterkräksjuka, eller norovirus, uppstod nämligen först 1968 i staden Norwalk i den amerikanska delstaten Ohio. Det tog sedan några decennium innan Norwalk-viruset, numera förkortat till just norovirus, etablerade sig helt globalt, men är nu alltså den absolut vanligaste orsaken till magsjuka.
Och det är inte heller 70-talets glada endagarssjuka. Utan den varar i åtminstone tre dagar. Och man blir inte immun i mer än någon vecka, och kan alltså få löpande utbrott.
När man väl får barn så är det oundviklikt att barn träffar andra barn, förr eller senare, och om de inte hålls i fullständigt isolation till tonåren så har de inte 100%-ig hygien, och blir alltså smittade. Och sjukdomen är extremt smittsam.
Vanligt förlopp:
Dag 1-3 Barn A sjuk
Dag 3-5 Förälder A sjuk
Dag 4-6 Förälder B sjuk
Dag 5-7 Barn B sjuk
Dag 8-10 Barn hemma pga önskad karens från skola eller barnomsorg
Repetera 1-3 ggr per vinterhalvår. Rinse, repeat. Man brukar inte vara speciellt välkommen till arbetsplatser heller utan karens, om man nu inte håller tyst om vad det var för sjukdom.
Som barnfamilj behöver man alltså budgetera åtminstone 2 sjukdomsutbrott per vinter, och förvänta sig åtminstone åtta dagars hemmavaro för vård av barn eller egen sjukfrånvaro. Lägger man in att det blir överlappning så bägge föräldrar periodvis är hemma samtidigt pga sjukdomen, så kan det handla om åtminstone 10 frånvarodagar per tillfälle, eller 20 på en vinter. Kort sagt en hel månads lönebortfall.
Detta ger förstås ekonomiska konsekvenser, trots våra generösa socialförsäkringar. Med säg 85% i ersättning för VAB och 65% för sjukfrånvaro handlar det om kanske 4-5 dagslöner. Mer om man råkar vara så högavlönad att man slår i taket för föräldraförsäkringen.
Norovirus bryr sig tyvärr inte om ifall man är projektledare, avdelningschef eller VD, utan diskriminerar inte på något sätt. Den som har en hög lön över brytgränsen kan alltså förvänta sig ett större procentuellt inkomstbortfall.
Värst är det förstås för den egna företagaren, som får betala sin egen sjuklön. Där kan man snacka om knytnävsslag i magen.
Dessutom bör alla planeringsansvariga ta ut tid för att alla föräldrar i arbetsgruppen kommer vara borta upp till 2-3 veckor varje vinter, och när man planerar vinterns arbete bör man alltså lägga in motsvarande förseningar i planeringen.
Allt sådant här är relevant om man har tagit för stora bostadslån, lån som baserar sig på att man jobbar heltid. Det kanske man gjorde när man köpte lägenheten eller huset, men sedan fick man barn. Har man å andra sidan klarat av föräldraledigheten ekonomiskt, så borde inte vinterkräksjukan vara ett bekymmer.
En annan aspekt som man bör tänka på när man skaffar en bostad om man har eller tänker skaffa barn, är att inte köpa in dyr inredning förrän barnen når tonåren. Den där Hästens-sängen för 80 000:- är säkert alldeles underbar, men när ett vinterkräktsjukt barn tömt magen i alla riktningar i föräldrarnas säng, och detta snabbt sugs upp av hästtaglet, så är det tippen nästa. Samma sak med de där dyra mattorna, den dyra soffan, pappas fina fotölj, barnsängarna osv. På tak, på golv, på gardin med frans finns nu barnens magsubstans. I färgsprakande technicolor. Också värt att tänka på när det gäller ytskiktsval i bostadsbubblans bostad. Den där tapeten av handflätad bambu är nog svår att torka ren, och det äkta trägolvet eller parketten måste man snabbt som ögat göra rent innan kroppsvätskorna börjar smita ner i springorna. Plastmatta är kraftigt underskattat.
Rekommendationen är alltså möbler och sängar från IKEA tills alla barn börjat högstadiet, samt billiga och lätttvättade ytskikt som inte suger upp vätskor.
Jag förutspår också en ändrad design av tvättstugor. Först måste jag säga att om man bor i lägenhet, med små barn, och saknar egen tvättmaskin och torktumlare, så är det kört. Då gäller det att som urban survivalist ha byggt upp ett lager med ett 50-tal filtar, uppsättningar sängkläder, underkläder etc, så man klara barnens upprepade totala tarmtömning tills man har tid i tvättstugan två veckor senare.
Men optimalt är att man har en egen lägenhetstvättstuga i villan eller lägenheten. 2-3 tvättmaskiner, matt-tvättmaskin, dubbla torktumlare och dubbla torkskåp. Då kanske man kan hålla tempo med tvättbergen. Så min trendspaning här är att framtidens villor kommer byggas med tvättstugor större än de största villakök. Med en riktigt stor tvättstuga, gärna i kombination med en toalett, så kan man med fördel se det hela som en sorts utflykt och bosätta hela familjen där under sjukdomsveckan. Minst två toaletter är också bra, så en kan brukas av de som för tillfället är friska, och en av de som är sjuka. TV i tvättstugan kanske också vore lämpligt, om inte annat bör man inte ha sin platt-TV fast väggmonterad så den kan flyttas. Fast en högt monterad TV minskar ju risken för att den blir nedstänkt vid sjukdomsutbrott.
Den urbane survivalisten har också preppat åtminstone två veckors extralager av hushållspapper (eller 100-talet tvättbara torktrasor för den som föredrar ännu mer tvätt), samt minst två veckors lager av toalettpapper. Speciellt som det är svårt att ta sig till affären när familjen är i sjukdomstillståndet. Preppern kanske också kommit över några av försvarets avlagda NBC (ABC)-uniformer, med tätskikt av aktivt kol, som i kombination med gummihandskar och en militär skyddsmask kan reducera risken att som förälder bli smittad. Det blir dock lite varmt att bära denna utrustning i tre dagar. Antagligen fungerar det lika bra med regnkläder, bara man har skyddsmask. Men det verkar lite omständigt och känns nog inte speciellt omtänksamt när barnen lider och vill ha närhet. Fördel med regnkläder är att det är enkelt att spola rent sig i duschen, utan att behöva ta av kläderna.
Ett alternativ är att man uppför en friggebod, som inredes med dusch, toalett och golvbrunn för att enkelt kunna spola rent plastmattan på golv, väggar och tak, och använder denna som sjukstuga. Off-norovirusseason kan man använda friggeboden som gäststuga istället om lukten gått ur.
Återstår att se hur och när vårt boende kommer förändras för att anpassas till noroviruset.
18 kommentarer
Jag när en förhoppning att vi är immuna i min familj (4-åring och 7-åring), eftesom vi hittills bara har fått de där gammaldags magsjukorna som varar i några timmar, och då inte okontrollerat. Sedan drabbas man ju av karensen för vinterkräkskjukan i alla fall (minst 48 timmar hemma efter sista kräkning).
Men det låter som en väldigt otrevlig sjukdom….
Har två tonåringar i familjen och hittills ingen vinterkräk och ingen influensa för någon av oss någonsin.
Lite immunförsvar är aldrig fel 😉
Är du så drabbad som det låter eller var det mest tänkt som en instruktionsbok för den som vill vara optimalt förberedd?
Läste du om vår senaste guldgubbe – Björn Ferry? Förutom att han äter sunt (immunförsvarsstärkande "jägarkost") så gillar han att investera i guld och har ett stort intresse för skog och skogsbruk. En kille i tiden..
/Jonas
Hur gamla är barnen ifråga?
Jag såg en gång när de rengjorde en toalett på ett tåg. I ett hörn på golvet satt en badkarsbottenplugg. Den öppnades och sedan spoloades det med slang. Väldigt effektivt och lite kontakt med otäcka ytor. Men om bottenventilen går ut på spåret kan det nog leda till en snabb smittspridning.
/gurrapurra
Det går ju faktiskt att planera för bortfall. För att se om man tillhör de 20 % som är immuna kan man göra ett DNA-test.
Sedan återstår den stora frågan om denna information ska delas med arbetsgivaren…
Det finns ett löst rykte som säger att Södersjukhuset har planerat för en avdelning där alla ska vara norovirus-resistenta, vem vet om det stämmer?
/carl
Se https://www.dna-guide.com/tester/dna-vinterkraksjuka/
Ju äldre barnen blir desto mindre jobbigt blir det förstås. Förr eller senare lär de sig att kontrollera reflexerna tillräckligt för att hinna till badrummet, vilket ju underlättar.
När första spyan kommer gäller det att ha handsprit hemma och om möjligt skicka bort övriga familjemedlemar till släktingar… om de blir emottagna där förståss.
Vi har fått in kräksjukan i huset utan att alla smittades och det beror inte på att vi är resistenta eller immuna, utan gissningsvis på stora mängder handsprit och sitta med barn i knä som spyr i hink.
Det enda som sprider sig snabbare än kräksjukan i byn är ryktet om vem som har den.
IKEAs plastade madrassöverdrag, guld värt!
/Tisgift
Jo, vätsketäta madrassöverdrag är guld värda, och hink är förstås naturligt. Men det händer olyckor ändå.
Det finns olika grader i helvetet. Ett år fick vi strömavbrott (=ingen tvättmaskin, fallande vattentryck i det egna vattnet, inget varmvatten, dålig belysning att hitta kräkor med etc) samtidigt som vinterkräksjuka, en annan gång gick tvättmaskinen sönder (på en fredag förstås) samtidigt…
Två små tomtar kring sig tittar,
och en smällkaramell hittar.
Nisse ner på den då hoppar,
men för detta den ej stoppar.
På golv, på tak, på gardin med frans,
finns nu nisses hjärnsubstans.
Hade detta varit Facebook hade jag klickat på "Gilla"!
Hursomhelst har min familj varit väldigt förskonad från vinterkräksjuka. Vi hade en rejäl omgång för några år sedan, men sen har det varit ganska lugnt.
Finns som sagt olika grader i helvetet. Vet en familj med sju barn här i byn (finns stora familjer på landet, billiga stora hus), som hade vinterkräksjuka. Måste varit … intressant.
Sedan kan det finnas bieffekter. Vätskebrist och oförmåga att behålla vätska kan t ex göra att stenbildare får njurstensanfall som lök på laxen.
Men vem klagar, i Afrika dödar norovirus typ 200 000 per år, så vi skall vara tacksamma för den hygienska standard och de relativt välnärda kroppar vi har som kan tåla några dagars svält och vätskebrist.
Det är inte alla som blir sjuka i 3 dagar av det heller, vissa har tom immunitet (det har dock debatterats om dett stämmer iof).
Dagis ha 48 timmars symptomfrihet som gräns samt att alla syskon skall vara hemma om ett syskon är smittat eftersom fler utbrott oftast kommer inom 24h…
Just möbler har vi aldrig haft problem med iof – visst blir barnens sängar inte så mysiga, kan även gälal ens egen i värsta fall – men efter det första utbrottet så ser man ganska snabbt till att städa undan mattor och lägga ut handdukar samt hinkar…
Vätskebrist kan även barnen råka ut för, så vätskeersättning är bra att ha i medicinförrådet.
Inte alltför trevlig ämne- men sådana måste man också ta upp ibland 🙂
Just skicka bort barnen är jag skeptisk till – det är en hög risk att alla familjemedlemmar bär på smittan och just barn brukar ha en tendens att sprida den rätt snabbt !
24h karantän av syskon öär nog att rekommendera…
/K
hahaha…. jag har inga barn men det var riktigt kul läsning. nyss ringde min sambo som var hos sina föräldrar och dom hade vintersjukan där… jag sa till henne att stanna där ett par dagar xtra för säkerhets skull..
bra skrivet cornu!
tack
global
Klockrent skrivet Cornu! Måste hålla med dig om att plastmatta är underskattat. Men det går inte hem i dagens Äntligen Hemma-bostadsbubblebostäder.
Usch, känner så väl igen det här eländet. Har två småskitar, 3 och 6 år gamla. Men av någon anledning är det bara 6-åringen som får kräksjukan (plus föräldrarna…). 3-åringen verkar helt immun mot vinterkräkan, liksom många andra saker. Det i sig är därtill lite spännande eftersom 3-åringen är prematurfödd och förutsätts ha ett betydligt svagare immunförsvar än normalfödda barn.
Hihi, du ar da for rolig 🙂
Tänkte bara påpeka att en ganska stor del av befolkningen även är immun, har själv tex aldrig haft vinterkräksjukan…
Vinterkräken är brutal och inte att leka med. En verklig nära-dödenupplevelse där det sprutar ur alla kroppsöppningar och man kräks så hårt och länge att man efteråt får rejäl träningsvärk i magmusklerna. Den ekonomiska förlusten är en petitess i sammanhanget, själva sjukdomen är som en utdragen förnedrande tortyr. Jag önskar den inte åt min värsta fiende ens.