Den svenska Riksbanken med sin ordförande Ingves meddelade idag att man inte höjer styrräntan, utan låter den ligga kvar på 0.25%. Det innebär alltså att Riksbanken anser att vi fortfarande befinner oss i en ekonomisk kris. Riksbanken styr som bekant på KPI, och vill ha en KPI-inflation om 2% mot dagens 0.9%. Och låg inflation skall innebära att ekonomin behöver stärkas med hjälp av låga räntor.
Problemet är bara att räntekostnaden för bostäder är med i KPI, vilket innebär att KPI hålls nere av låga räntor. När Riksbanken sedan höjer räntan, och bostadslåneräntorna följer med upp, så stiger KPI. Styrräntan sänktes till nuvarande nivå i somras, och det betyder automatiskt att inflationen pressas nedåt så länge räntan för ett år sedan var högre än nu.
Riksbanken borde istället styra mot KPIF eller KPIX, dvs underliggande konsumentprisindex utan hänsyn till räntan. KPIF är nu 2.7%, och KPIX, som räknar bort subventioner och skatteeffekter ligger på 2.4%.
Nedan följer en graf över KPIF.
Det snackas om att inflationen är obefintlig, men vad säger ni om trenden ovan?
När vi väl når sommaren och 12 månader sedan räntesänkningen till 0.25%, så kommer även KPI studsa upp till över 2% på mycket kort tid. Sedan får vi se hur snabbt den sticker vidare.
Börsen stiger iaf på beskedet att Riksbanken inte höjer räntan än. Man kan motivera det med låg officiell inflation och låg ränta gör att man inte behöver få någon större avkastning på aktier för att klå den riskfria räntan. Men vad händer när räntan höjs?
Bostadspriserna fortsätter förstås skena, och det ser allt mer ut som Sverige med Riksbanken vid rodret försöker upprepa USA:s misstag under det gångna decenniet. För låg ränta för länge som leder till en ännu allvarligare bostadsbubbla och till slut en riktigt allvarlig finanskris. Fast utgångsläget är nu sämre för Sverige än det var för USA 2001. Våra banker blöder redan, och bostadspriserna är redan uppblåsta.
Riktig inflation är mängden pengar som jagar samma varor och tjänster, dvs ökningen av penningmängden minus den ekonomiska tillväxten. Riktig inflation är alltså inte KPI. Men det är KPI man styr mot, ett KPI som ingen lever efter. Jag har tidigare konstaterat att KPI-svensken är en sjuklig rökande nybliven 45-årig mamma som just flyttat hemifrån, med dubbla bostäder, nyköpt bil och som har börjat studera igen, men ändå har råd att resa på charter till Thailand!
10 kommentarer
Hur kan man fortsätta ha ett mått på inflationen som är närmast stötande i jämförelse med verkligheten.
Varför tar du trenden i grafen som du gör ?
Varför inte börja på tex 2001 ?
/K
Trender ändrar sig, de är inte samma hela tiden. Mest relevant är väl den trend som råder nu, dvs högre och högre bottnar på KPIF.
Gör Riksbanken detta med flit? De är väl inte dumma i huvudet liksom? Varför vill de fördjupa krisen?
Riksbanken gör väl precis som i stort sett alla andra centralbanker. Dopar lånemarknaden för att hålla efterfrågan uppe. Vem påstår att det inte är inflation? Prisökningarna på aktie- hus- och bostadsrättsmarknaden skenade förra året. Men av någon underlig anledning räknas inte det. Jag har aldrig begripit varför. Det har sannolikt med medelklassen att göra. Medelklassen är garanten och objektet för fortsatt lågräntepolitik från världens centralbanker.
Är vi inte vid fisens mosse nu då det är närapå nollränta trots det inte får ekonomin på fötter?
Tror vi snart kommer höra om en stor devalvering av samtliga valutor världen över.
Det har ju varit hemliga möten av centralbankchefer både i Australien och Kanada.
Det är anmärkningsvärt att all rapportering kring räntan kretsar kring överbelånade Stockholmares boendekostnader. Visst var det väl så att räntan sänktes för att hjälpa svenska företag? Fast de får ju inga lån, så vad är låg ränta värd för dem?
Och vad händer när ett stigande oljepris drar upp inflationen och RB tvingas höja räntorna trots att just oljepriset hämmar återhämtningen? jaja, de hittar nog på något så inte folk som levt över sina tillgångar drabbas.
Dont worry , be happy. Det finns gott om tid att planera annorlunda ifall utgifterna för ökade räntor skulle spräcka hushållsbudgeten. Enligt en känd aftontidning kan alltså räntehöjningen innebära hela 2000:- mer i ränteutgifter per månad i alutet av år 2011. Hjälp ! Dags att flytta in i jordkällaren ? Det är väl bara att dra ner på några restaurangbesök för att få det hela i balans igen ?
Ibland är ni bara för gnälliga 🙁
Vadå fortsatt kris ? Börsen ökade ju 45% förra året och borgarna har ju blåst av krisen.
Valår ? Kan det bero på det ?
"För närvarande baseras penningpolitiken på en bedömning av KPI exklusive räntekostnader, ändrade indirekta skatter och subventioner (UND1X). Mot bakgrund av den stora betydelsen som prisindex har för penningpolitiken tillskrev Riksbanken KPI-utredningen med önskemål om en analys av lämplig målvariabel."
/Bruno
http://www.riksbank.se/templates/News.aspx?id=3789