Som bekant föll börserna igår, bland annat på det amerikanska beskedet att president Obama vill minska bankernas möjligheter till risktagande, och därmed kraftigt försämra möjligheten till vinster framöver. Det här är inte samma sak som tidigare besked att man vill lägga avgifter på bankerna för att betala tillbaka stödpaketen, avgifter som naturligtvis bara kommer skickas vidare till kunderna, dvs skattebetalarna.
Istället är innebär önskemålet att minska bankernas riskmöjligheter att bankerna skall försöka tjäna större andel av sina vinster på kärnverksamheten, dvs att låna in och låna ut pengar. Med de fallande räntorna som varit under decenniet, så har bankerna allt mer tvingats in i spekulation och andra konstigheter (för att förenkla det hela) för att kunna tjäna några pengar.
Skall bankerna bara ägna sig åt att låna in och låna ut pengar så kommer decenniets vinster att vara ett minne blott, så det är inte underligt att banksektorn rasade i USA. Nu kommer de förstås inte helt tvingas tillbaka till att bara göra samhällsnytta. Spekulationen kommer nog finnas kvar, men principen kvarstår. Det är risktagandet som gjort att de kunna tjäna enorma summor pengar, inte kärnverksamheten. Eller bisysslan som det blivit.
Nikkei öppnade nedåt i natt, vilket väl inte direkt är positivt för resten av börsdagen.
Börsklimatet är nu som följer
Sälj-gå ur: DJIA,Merval
Sälj-blanka: Bovespa, DAX,S&P 500,S&P TSX, Hang Seng, Nasdaq Comp,IPC,Nasdaq 100,OMXS30,OMXSPI,Nikkei,FTSE-100,CAC-40
Inget vidare börsklimat kanske man kan kalla det.
De svenska oljeaktiena Alliance Oil (OMX:AOIL SDB) och Lundin Petroleum (OMX:LUPE) har ännu inte gett säljsignal, även om sektorindexet SX Energy gav säljsignal igår, men faller aktierna i princip alls under dagen blir det säljsignaler även där. Men med både OMX och SX Energy i sälj så är det gå ur som gäller även där. Dessutom ligger ju oljan i sälj redan sedan tidigare, så oavsett om man väljer OMXSPI, OMXS30, SX Energy eller oljepriset som klimat så är det gå ur som gäller sedan tidigare.
Förutom dessa så är det bara DNO International (OSE:DNO) och Provident Energy Trust (TSX:PVE.UN) bland min bevakningslista som inte gett egna säljasignaler. Klimatet gör dock att man skall gå ur ändå.
Nya enskilda säljsignaler hittar man i silverpriset igår, iaf som representerat av ETF:en NYSE:SLV.
Överlag inte så muntert, sälj på börserna, sälj på guld, sälj på silver. En del passar förstås på att fyndköpa, men det återstår att se när botten dyker upp.
För egen del följde jag mig själv igår och valde den exakta björnen, 16 minuter efter börsens öppning, vilket blev en bra affär. Generellt skall man inte handla de första femton minuterna. Frågan är dock om man skall ligga kvar i den positionen över helgen. Börjar inte börsindex världen över vända upp är det förstås frestande att ligga kvar, men vem vet vad för siffror eller uttalanden som t ex USA:s regim kan trolla fram över helgen för att få allt att verka positivt igen?
Oavsett så ser den kortsiktiga upptrenden på världens börsen sedan runt jul nu ut att vara bruten, åtminstone för tillfället.
De amerikanska börserna ligger nu på minus sedan årsskiftet, och för de som vill tala om gröna skott och återhämtning i ekonomin så påstås ju börsen ligga före ekonomin vilket i så fall inte är en positiv signal för ekonomin. Lite tidigt att säga något kanske.
Går det ner i Sverige idag igen så är det minus från årsskiftet som gäller även här. Priset på guld i SEK per gram föll tillbaka något och ligger nu 0.59% plus sedan årsskiftet.
5 kommentarer
Intressant analys om marknadssituationen. Du har adderat denna dimension till din boggproduktion på sistone om jag inte har fel. Jag skulle uppskatta en tydligare deklaration av din metodik för signaler och tidsperspektivet för din handel. När det gäller teknisk analys finns det ju lika många sätt att tolka allsköns indikatorer som det finns analytiker. Hårddraget kan en se en positiv trend, medan en annan ser en nedåtgående. En stor del i den paradoxen kan förklaras av skillnader i tidsperspektiv, om man ser sina positioner som något man håller i en eller några dagar, eller i en till åtskilliga månader. Därför vore det nyttigt med en sakupplysning om din strategi.
Jag saknar också resonemang om viktiga saker som hur mycket man ska satsa när man får en signal, och hur man hanterar olika utfall. När avyttrar man för att begränsa en förlust eller ta hem en vinst. Ett glidande medelvärdessystem som du presenterar har ju den nackdelen att det kommer att ge åtskilliga falska signaler vid konsolideringar eller slagig kursutveckling. Hur hanterar du det? Det är ju knappast så att man kan gå all-in på till exempel en säljsignal i OMXS30 och sedan förlita sig på tur med utvecklingen.
Tradar bara med en liten del av portföljen, och det sker med en tidshorisont av dagar eller veckor. När jag generellt anger sälj så betyder det ofta egentligen "gå ur", dvs läget är osäkert och vill man minimera risken så skall man vara ur aktie(marknaden).
Daytradar alltså inte. Större delen av investeringarna är långsiktiga utifrån fundamenta.
Den lite länge trenden är just nu neutral, dvs man skall inte vara inne i aktiemarknaden åt något håll. Vill man undvika falska(re) signaler tittar man på veckocharten istället för dagscharten.
Du har helt rätt i att skillnader i tidsperspektiv är avgörande, samt vad man har för strategi för säkring av vinster, ex glidande stop-loss.
Jag förväntar mig / oroar mig för att börsen skall få ett riktigt släpp igen och har ingen lust att sitta med ner igen. Går veckocharten över i sälj-blanka istället för sälj-gå ur, så ligger vi nog illa till.
Tack för svaret, precis vad jag vill veta!
Om man studerar kursdata i veckodiagram undviker man förvisso en hel del falska signaler, men får å andra sidan kraftigare eftersläpning. I tider av utdragen konsolidering med hög volatilitet kommer man att få falska signaler där också. Men det är en mycket nyttig övning att se utvecklingen i ett större perspektiv.
Oj oj
Det har snackats om silver för under $14. Jag vet jag vet.. dollar vs krona.. silver ner.. dollar up.. svenska kronan +/- 0 ..
Jag tror ändå att svenska kronan kan hålla sig stark i förhållande till dollarn vägt mot guld o silverpris så när silverpriset rasar gäller det bara att luta sig tillbaka o vänta på rätt köpögonblick!
200-dagars glidande medelvärde, eller för den delen 14-periods vägt glidande medelvärde på månadscharten för börsindex fungerar väldigt bra.
Det hade resulterat att man gått ur börsen på OMXS30 runt 1210 i slutet 2007, och gått in på 720 i april 2009. Parabolic hade gett samma resultat.
Min TA-modell (Winning Trading) hade gjort att man gått ur redan på 1240 men inte gått in igen förrän på 780.
Enbart 200-dagars glidande, sälj när det dyker ner, köp när det går upp hade resulterat i 1210 och 780.
Långt ifrån att träffa toppen (1321?) eller botten (550?), men hade definitivt slagit "sitt still i båten".
Vi står alltså inte speciellt nära att kunna bekräfta en nedvändning på allvar än.
Vad som fungerat bäst mot index (OMXS30) de senaste åren har varit en ren Parabolic, eller enbart MACD på veckocharten, men det hade blivit en del hattande på vägen.
Just nu säger parabolic fortfarande köp, MACD säger sälj. WT säger neutral.
Tror det är möjligt att undvika nästa vända ner iaf. När den nu kommer.