En del läsare kanske har börjat fundera på hur man kan investera för att exponera sig för jordbrukssektorn, bland annat med anledning av mitt tidigare inlägg om eventuell felaktig statistik från USA:s jordbruksverk. Eller för att de lyssnat på Ned Schmidt på Financial Sense eller läst hans krönikor.
Eller av någon annan anledning, t ex utbyggnaden av produktionen av biobränsle som tränger bort produktionen av mat.
Normalt brukar man tala som soft commodities när det gäller jordbrukets råvaror, bl a majs (corn), socker, vete (wheat) och soja. Det finns lite olika sätt att göra detta på. Många av råvarorna ingår i RICI, råvarugurun Jim Rogers International Commodity Index, vilket alltså är en väg att delvis investera i dessa.
Just för RICI så har UBS en fond som följer indexet, UBS (Lux) Str. Sicav – Rogers Int Commodity Index, som även finns tillgänglig i PPM-pensionen som fond 734434.
Det finns även åtminstone två börshandlade fonder, ETF:er, som enbart handlar kontrakt på de mjuka råvarorna. Dels rör det sig om PowerShares DB Energy Fund (NYSE:DBA) och Barclays Capital Inc iPath ETN DJ-AIG Agrc A (NYSE:JJA). Just JJA finns inte tillgänglig via t ex Avanza, och jag drar öronen åt mig när jag ser bokstavskombinationen AIG.
Backtradar vi lite och tar retroaktivt fram teknisk analys för de senaste månaderna blir utfallet enligt följande.
För tillfället är det alltså sälj som gäller, vilket på sätt och vis är bra. Det betyder att det går att inleda en bevakning just nu och avvakta bra köptillfällen framöver. Det ser även ut att finnas en stigande trendkanal ovan.
Lite länger historik ger följande chart.
Viss historisk uppsida kan fortfarande sägas finnas.
Tyvärr är de flesta av de mjuka råvarorna i contango, dvs framtida kontrakt är dyrare än det närmsta. Det betyder att ETF:en kämpar i uppförsbacke varje månad då kontrakten skall rullas framåt. Utvecklingen har inte heller varit särskilt imponerande det senaste året.
Men vid akut brist så slår contangon om till backwardation och vi kan få se uppgångar likt 2007-2008.
Även t ex fossilgasen och ETF:en NYSE:UNG lider av samma problem med contango.
Jag hittar än så länge inga svenska derivat eller ETF:er som är kopplade till de mjuka råvarorna, men de kära läsarna kanske vet bättre?
Det senaste året skulle man istället varit investerad i jordbruksaktierna. Här finns en ETF Market Vectors Agribusiness (med den smått humoristiska tickern NYSE:MOO). Fast egentligen är den rätt ointressant. Utvecklingen har följt börsindex det senaste året, så man hade tjänat mer pengar på t ex XACT Bull som ju går bättre än index.
Om man däremot får en sektorrotation och frikoppling av jordbruksaktierna så kan förstås MOO fortsätta uppåt även om börsen viker, men jag tvivlar att sektorn klarar av att bryta från den generella börsutvecklingen.
Jag tänker inte gå in på enskilda jordbruksaktier här. Ser dock att bloggrannen Scoris åtminstone investerar i Potash Corp (NYSE:POT) och Potash One (TSX:KCL.V), dvs gödselföretag.
Saken med jordbruket och matproduktionen är att den inte fungerar som på ICA. Det är inte bara att gå till affären och köpa mat om den är slut. Även om priserna sticker iväg så ta det minst en odlingssäsong, i värsta fall upp till två år innan produktionen kan anpassa sig, och allt det förutsätter att vädret samarbetare.
Just nu har t ex 20% av den amerikanska majsskörden frusit inne, vilket också innebär att man inte kunnat så vintervete där majsen står kvar, så kommande veteskörd blir också lidande. Och så fortsätter det. Högre priser på mat kan inte ändra det, utan bara fördela vem det är som får vara mätt och vem som får gå hungrig.
Ovanstående är iaf investeringsmöjligheter att titta vidare på för den intresserade. Jag kommer lämna teknisk analys för DBA löpande framöver när det kommer signaler.
För den läsare som börjar gnälla över att spekulation i de mjuka råvarorna driver upp matpriserna för alla, så är dårens försvarstal att högre priser leder på sikt till mindre minskningar av matproduktionen och bättre lönsamhet för bönderna, speciellt i U-länderna, och rent av mindre köttätande vilket borde glädja även veganer. Det är inte spekulanternas fel att det produceras för lite mat så att över en miljard människor svälter idag, och spekulanterna påverkar inte heller vädret. Orsakssambanden är mer komplicerade än att man kan peka ut en enskild syndabock, även om det känns bättre för många att kunna göra det.
Tillägg: Se kommentarerna för fler konkreta investeringsmöjligheter, specifikt Elements Rogers International Commodity Agriculture (NYSE: RJA) som tydligen ges ut av Svensk Exportkredit. RJA och DBA följer varandra någorlunda, även om DBA gått bättre över perioder historiskt.
Slänger även in lite TA för RJN. Sälj även här sedan några dagar.
Lade även in 200 dagars glidande medelvärde, som är stigande och visar på att den långa trenden har vänt upp för de mjuka råvarorna.
11 kommentarer
Ett annat gödselbolag är Lundinbolaget Atacama, AAM.V.
Expanderar nu från Chile till även Brasilien dvs nära jordbruket.
Själv valde jag just att ta en pyts i Aberdeen, AAB.TO, som har såväl gödsel som guld och olja.
Kom in på 0:49 mot att substans 31/10 ifjol var 1:08.
Ett par av innehaven har gått som
spjut så 31/12 kanske blir ännu bättre.
DYOD
Hellbound
Kan vi inte få en analys av jordbruksföretag noterade på Stockholmsbörsen, Cornu?
Handelsbanken har ett börshandlat certifikat, BULL VETE H, med 2x hävstång, handlas på OMX, om det är av intresse.
ABN Amro verkar ha certifikat i några av de enskilda råvarorna vid en närmare kontroll, bla majs, socker, vete och kaffe.
Det finns faktiskt svenska ETF:er som följer RICI. Eller rättarre sagt ETN:er (Exchange Traded Notes, dvs. produkter med en motpartsrisk)
Elements har ett antal produkter som handlas på NYSE, bl.a RJI, RJA, RJN och RJZ vilka är utgivna av Exportkreditnämnden (SEK).
ETN liknar ett certifikat med skillnaden att de handlas med betydligt mindre spread, bättre likviditet och i regel har väsentligt lägre förvaltningsavgift. Elements tar exempelvis 0,75% istället för 1,5% som RBS tar för sitt RICI certifikat som handlas på OMX.
Tack Martin.
NYSE:RJA specifikt är ju "Elements Rogers Agriculture ETN", vilket väl skulle vara ett väldigt lämpligt val. Fast som du säger, motpartsrisk.
Stämmer, dock är motpartsrisken i just detta fall ett svenskt statskontrollerat företag (AA+ i rating). Skulle SEK defaulta har vi nog större problem än eventuella ETN-investeringar…
Värt att understryka är problematiken med att indexera råvaruinvesteringar (utöver de i inlägget nämnda contango och backwardation-problem) är att det inte finns någon naturlig indexviktning att utgå ifrån. Den på aktiesidan ledande marknadsvärdesviktningen fungerar som bekant inte och eftersom alla avvikelser från "perfekt marknadsviktning" per definition blir aktiv så har utgivarna av råvarurelaterade instrument lite att bita i.
Diskussion för den som vill fördjupa sig finns på bl.a. http://www.indexuniverse.com/blog/7099-are-all-indexes-active.html?Itemid=22
Hej tänkte höra med dig ifall du vet vart man kan hitta data på hur svenskarnas belåning ser ut, ifall den har ökat eller minskat osv. finns det på scb?
Finns på SCB, men om den innefattar någorlunda aktuellt data (2009) kan jag inte svara på utan att titta efter.
Aaaaargh!!!! Han heter ROGERS – inte Rodgers. Har påtalat detta tidigare men du har uppenbarligen inte lyckats "ställa om".
Detta kommer följas, och visar det sig att du gör om samma fel en gång till kommer jag att bestraffa dig genom att inte läsa din blogg mer än en gång per dag 😀
Rågers liksom.