Ibland måste man fråga sig om räntan är för låg eller om elektriker har för högt timarvode?
Svaret är definitivt ja när det gäller räntan. Arvode sätts däremot på den fria marknaden och handlar om att köpare och säljare kommer överens, så per definition kan inte timarvodet vara för högt. Min erfarenhet av just elektriker är att de till skillnad från en del andra hantverkarskrån jobbar snabbt, sakligt och effektivt. Arbetsuppgifterna är tydliga, vilket man t ex inte kan säga om t ex snickare vars arbetsuppgifter inkluderar tala i mobiltelefon och klia sig i huvudet, samt “åka iväg och köpa en grej resten av dagen“.
Minns när vi renoverade köket. Snickaren kom i en nyköpt BMW av dyrare modell, och ville för övrigt ha betalt kontant eller med postväxel. Att sätta betalningen för fakturan på bankgiro var det inte tal om tydligen, men det blev så i slutändan ändå efter lite korrigeringar av fakturerad tid, då det inte ens varit några snickare närvarande en del av dagarna som specificerades på fakturan. De hämtade väl inspiration någon annanstans får man förmoda.
På elektrikern kunde man inte klaga däremot. Alla andra än snickaren nöjde sig med att skicka faktura och ta betalt via plus- eller bankgiro.
Där ligger nämligen svaret på varifrån pengarna till huset i artikeln kommit. Det rör sig visserligen om en elektriker, men också en småföretagare som lägger ner mycket tid och arbete på sitt företag och sitt 20-tal kompetenta anställda. En av just dem fixade rent av elen till vårt kök. Får väl inbilla mig att jag finansierat en strömbrytare till huset i artikeln.
Bara att gratulera. Ännu ett exempel på att det faktiskt går att jobba sig till välstånd i Sverige, men då skall det ske genom att man startar eget småföretag och inte genom att lönearbeta åt andra. Men många faller ifrån på vägen. Fast lyckas man så är man väl förunnad en gräddhylla på ett av Göteborgsområdets bästa lägen, dolt från insyn från vägen och med södersluttning och utsikt över sjö med cykelavstånd till evenemangsstråket i Göteborg. Ju längre tid som går, desto fler söderlägen är bebyggda, vilket man kan se om man fortsätter österut på Rådavägen och då hittar ett nytt och flådigt villaområde på en skuggig norrsluttning, men åtminstone med sjöutsikt över Rådasjön.
Möjligen kan även huset agera som en avdragsgill teknikdemonstrator, vad vet jag. Men 18000 kWh per år för 300 kvadratmeter, inklusive värme, kylning och pool är imponerande.
3 kommentarer
Bygg och anläggning, ja. Har själv arbetat en kortare tid i denna bransch och lämnade den då den inte passade ens mina låga anspråk på etik och moral.
Någon sade till mig att det bara är i Norden man ser byggnadsarbetare och asfaltläggare åka Mercedes och BMW. Det är väl knappast möjligt för motsvarande yrkeskategori någon annanstans i världen, direkt.
Det finns mycket märkligt att säga om denna lustiga bransch.
Samma byggmaterial säljs flera gånger om. Det material vi tillverkade var marknadens mest kostnadseffektiva, kostade 1:50 kubiken i totalkostnad att tillverka och vi sålde det för 425:- kubiken. Plus moms.
Underleverantörerna lade på en rejäl slant till. Det som blev över hos kund tog underleverantörerna tillbaka och såldes svart ytterligare en gång. Blev något över då… ja, du förstår.
Egna hus renoverade och byggde de anställda till med "överblivet" material betalat av kund. Jag uppfattade att det var branschpraxis, och att det även gällde vitvaror.
Ingen annan laglig bransch än bygg o anläggning drabbas av småföretagsledare som "försvinner" från sina lyxvillor och troligen mördas med jämna mellanrum.
Ingen annan bransch än bygg och anläggning råkar heller ut för att t o m statliga myndigheter och bolag som Banverket och Vägverket återkommande döms för korruptionsbrott och kartellbildningar.
Det har under många decennier rört sig oerhört mycket märklig politik och stora statliga och kommunala subventioner och bidrag i denna märkliga bransch.
Varje gång det blir lågkonjunktur kan man tro att denna sektor är den ENDA som driver utveckling i Sverige överhuvudtaget – den nationella kris finns inte som inte löses i ett nafs med ett par infrastruktursatsningar och ett ROT-avdrag.
Det gör att det finns gott om dödkött över även för helt vita och ärliga underleverantörer. Och det är som sagt bara att gratulera dem som har kunnandet att hitta sin plats i denna gigantiska sektor.
Alla rågångar är dragna, det finns ingen konkurrens, och konsekvensen är att byggmaterial kostar halva till en tredjedel av det svenska priset t o m i höglönelandet Tyskland.
Facket Byggnads samarbetar dessutom effektivt med byggföretagen för att upprätthålla oligopolet. Alla är nöjda med att det är som det är. Med fri konkurrens – ingen BMW för byggaren.
Byggsvängen är som sagt unik i det att man faktiskt som företagare inte bara kan försörja sig och bli rätt förmögen – man kan bli riktigt rik.
Den enda andra lagliga möjlighet jag känner till att arbeta sig riktigt rik i Sverige är nog att utnyttja politiska kontakter för att sälja produkter och tjänster till offentlig sektor.
Ägaren till bolaget är en synnerligen välbetald elektriker, som förmodligen gjort det mesta jobbet själv, med material från bolaget eller ?
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.