TV4 har gjort bort sig rejält genom att låta den enskilda KTH-anställda ryska forskare som tidigare i höstas lade fram gamla hypoteser om oljans ursprung som att dessa vore nya.
Tyvärr är det ju så att TV4 har ganska stor exponering, och många har nu fått höra det de vill höra, och tar det därmed som en sanning, fast det rör sig om en hypotes som aldrig någonsin kunnat bevisas. I grund och botten handlar det om att ryssen vill skinna svenska investerare på de 500 – 1000 MSEK som krävs för att återigen försöka bevisa hypotesen och förvandla den till en teori genom att borra på någon vansinnig plats i oljeokunniga Sverige.
Jag har bemött det här tidigare. Se följande inlägg.
Dags att lura naiva svenska investerare igen alltså.
Hypoteser och teorier.
Förhoppningsvis lever bluffen Dala Djupgas färskt i minnet alltjämt, men risken finns att yngre privatpersoner med den sedvanliga totala bristen på koll på olja och geologi går på det hela och slänger bort pengar.
Repeterar lite från tidigare inlägg:
Nu kastar jag pärlor till svin genom att alls skriva om detta. Geologerna Dale Allen Pfeiffer, Ugo Bardi och Jean LaHerre har så mycket vältaligare bemött vansinningheterna.
No Free Lunch, Part 1: A Critique of Thomas Gold’s Claims for Abiotic Oil
No Free Lunch, Part 2: If abiotic oil exists, where is it?
No Free Lunch, Part 3 of 3: Proof
Lite finkänsligt står det i tredje länken ovan att jorden faktiskt producerar minimala mängder abiotisk gas i form av metan varje år, men mängderna är mindre än vad en enda ko producerar genom att fisa. Läs dessa länkar.
Ja, det finns abiotiska kolväten i jordens inre, men det påverkar faktiskt ingenting. Det läcker t ex ut abiotisk metan ur en del djuphavsprickor, med en volym som motsvarar ungefär en kos fisar om året. Men det är inte samma sak som att någon någonsin kommer kunna utvinna något av detta nere på flera mils djup i jordens mantel där trycket rör sig om tusentals atmosfärer och temperaturen smälter stål. Samtliga försök till att hitta abiotiska kolväten baserat på hypoteser om sprickor, t ex i Siljansringen med Dala Djupgas, har misslyckats.
Peak oil är här, och att det finns enskilda forskare som lägger fram hypoteser om 4 miljoner års reserver av fossila bränslen förändrar inte det. Det är för övrigt inte reserverna som spelar roll, utan takten vi kan utvinna dessa med. Och den faller.
Men skadan är redan skedd, då TV4 har gett detta oemotsagd uppmärksamhet. Objektvis journalistisk låter en motpart komma till tals när någon gör vansinniga påståenden. Det är bara att lyfta på luren och ringa Kjell Aleklett, om nu journalister på TV4 inte kan prata engelska.
7 kommentarer
Betr Dala Djupgas, och min "girighet":
jag köpte en aktie, för 10.000:-.
Vid ett tillfälle, strax innan man skulle få svar på om borrningen gett något, kunde man sälja denna aktie, för 90.000:-.
Jag trodde att man skulle hitta gas, och att aktien skulle bli värd mycket mer.
Det "bidde" ju ingenting, aktien rasade, jag var obeslutsam, men sålde den till sist för 1.500:-.
Surt, sa räven!
Likväl lönsammmare att ha köpt öl för 10 000:- och sedan druckit upp och pantat. Fast inte lika kul.
"än att ha köpt öl"
Skulle nog inte själv investera men du kan ju ta en titt på
http://www.edge.org/3rd_culture/dysonf07/dysonf07_index.html
Tack för en bra blogg
Familjen kör 100 mil i veckan. Vad är bästa sättet att hedga olja? Bull Olja eller finns det bättre sätt?
Det är väl ett relativt enkelt sätt, ja. Frågan är bara hur mycket kapital du skulle behöva för att hedga 100 mil i veckan.
Såg också programmet, och blev rätt arg över att man så partiskt släppte fram den där knäppkängan.
Men sen tänkte jag, att vad spelar det för roll om folk börjar tro att vi klarar oss 4 miljoner år till? Realiteten kommer tillslut att skjuta illusionen i sank ändå, och resultatet blir nog detsamma oavsett om folk tror att oljan räcker i 60 år eller 4 miljoner år till.