Jag rekommenderade igår som bekant den stackars modebloggaren Mowgli (tipstack till Livet efter oljan för namnet. Nej, jag tänker inte slänga pärlor till svin och länka till Mowgli den här gången.) att ta en ostsmörgås till lunch, om hon ville leva snålt. Lite kranvatten att dricka och en morot och en selleristjälk.
Glöm dock inte: Det går lika bra med gurka.
Så det fick det bli. Så här kan det då se ut.
Krävdes en del engagemang för att få tag på något designriktigt porslin, trots allt är ju Mowgli en modebloggare och kan ju inte äta på vanliga IKEA-tallrikar. Detta är lustigt nog konkursade Wedgewoods porslin av designen “Cornucopia“. Har Wedgewood döpt ett porslin efter mig, eller är det så att denna blogg är döpt efter ett porslin? Sånt som går i kras? Tanken svindlar!
Wedgewoods konkursbo har dock räddats av KPS Capital Partners och tillverkningen skall förstås flytta till … gissa … nu kommer det … Asien. Inga brittiska tanter längre alltså. KPS Capital Partners är dock inte ett noterat aktiebolag, så det går inte att investera i det nu när jag gjort reklam gratis.
Nu skall vi förstås hålla oss till ämnet, dvs ekonomi och finans. Jag nämnde 10:- för en sådan lunch. Får se om det stämmer.
Kostnaden för två glas kranvatten kan jag inte ge på rak arm. Med vår egna brunn blir den löpande energikostnaden för kallt kranvatten ca 1:- per 7200 liter, eller ungefär 0:00015 SEK. Men vattnet är säkert dyrare i Fjollträsk, och oavsett måste det till en kapitalkostnad för infrastrukturen. Låt oss säga 100x dyrare, dvs 1.5 öre.
Brödet är en hembakt ekologisk källarfranska, efter recept i boken Bröd: Från bagels till tunnbröd av Göran Söderin och George Strachal, ej att blanda ihop med brödbibeln Bröd av Jan Hedh.
För detta har det totalt gått åt
20 g jäst
4 dl ekologisk mjölk
700 g ekologiskt vetemjöl
50 g ekologiskt smör
10 g havssalt
20 g ekologiskt socker
samt unger en halv kWh energi för uppvärmning av ugnen. Elkostnaden för bakningen är alltså ca 0:50 SEK.
Nu när Mowgli skall leka arbetslös har hon ju gott om tid att skapa något istället för att bara konsumera. Baka eget bröd finns det ju gott om tid att göra som arbetslös.
Priser för ovanstående råvaror är
Jäst 1:95 för 50g
Ekologiskt vetemjöl 21:95 för 2kg
Ekologiskt smör 76:95 för 1kg
Ekologiskt socker 16:95 för 1kg
Ekologisk mjölk 8:95 för 1 liter
Havssaltet hittar jag inget pris på bland mina kvitton, så det får Mowgli låna från mamma. Kostnaden för brödet blir iaf 0.2*1.95 + 0.7*21.95 + 0.05*76.95 + 0.2*16.95 + 8.95*0.4 + 0.5 = 27.07. Det ger 20 st källarfranska. Äter hon en hel källarfranska till lunch blir kostnaden alltså 1:35 SEK.
Tillkommer kostnaden för osten, gurkan och moroten. Ett halvt kilo ekologisk Billinge-kost kostar 55:- SEK. Det räcker till åtminstone 50st ostskivor, dvs 1:10 SEK per skiva. Två ostskivor kostar alltså 2:20 SEK. En ekologisk gurka kostar 19:90, och räcker till åtminstone 50st skivor. Fyra skivor kostar alltså 1:60 SEK. Ej att glömma lite ekologisk Bregott på smörgåsen. 38:95 för ett kilo, räcker till kanske 100 smörgåsar.
Moroten har jag odlat själv och kostnaden är obefintlig. Klarar inte Mowgli av att odla egna morötter kan hon alltid rota i soporna bakom någon större mataffär, där de slänger gamla grönsaker, så kostnaden blir noll kronor.
Totalt kostar alltså Mowglis arbetslösa modebloggarlunch:
Två glas vatten: 0.015
En hembakt ekologisk källarfranska: 1.35
Fyra skivor ekologisk ost: 2.20
Fyra skivor ekologisk gurka: 1.60
Egenodlad morot: 0
Ekologisk Bregott: 0.39
Summa: 5:56 SEK
Låt oss avrunda till 6:- SEK, hon kan skippa en ostskiva. Som konsumist vill nog inte Mowgli äta ekologiskt och kan då nästan halvera priset ovan.
Men med lunch för 6:- per dag så behöver inte Mowgli några 3770:- för att klara sig i två veckor. Det räcker med 84:-. Fast det är klart, tydligen har hon betalat mobiltelefonräkning på 1700:- också…
Prova att använda mammas telefon nästa gång istället.
9 kommentarer
Såg ni att hon hade varit ute och ätit finfrukust för massa pengar. Någon kommenterade att hon kanske behövde spara lite. Hon svarar då att frukost var inräknat i vad hon kunde spenderar innan hon behöver använda de här 3700kr… hon blåser sig själv med sina kommentarer stackars flickan.
Jag anonserar här nu inför hela svenska folket att jag under nästa vecka kommer leva på gränsen till absolut fattigdom (7kr/dag), "för att beröra ett viktigt ämne".
Hur många hakar på?
För att göra det lite lätare för oss tycker jag vi räknar bort alla kostnader vi skulle ha i normala fall (bostad, mat, barn, platt-tv, mobil, bil m.m), så dessa 7kr per dag blir bara för shopping.
Kan v göra det till en folkrörelse?
Sen efter en vecka kan vi säga att det var ju inte alls synd om de fattiga, dom är ju bara dumma nog att inte räkna bort alla kostnader innan dom säger att dom har 7kr/dag att leva på…
En härligt grundlig nedsabling av just den sort som gör att jag så ofta återkommer till denna blogg!
Keep up the good work!
Tack Cornucopia! Dina två inlägg om detta och hennes inlägg gav mig mycket underhållning. Det roligast var nog hennes telefonräkning, jag menar 1600 kr blir riktigt svårt att dra ner på. Om det ändå fanns något nytt kommunikationsmedium där man kunde använda ett flertal olika valfria tjänster för en fast kostnad på låt oss säga 200-400 kr i månaden.
// erty
Fan nu kom jag på det! Internet (som visserligen inte är jättenytt) och bredband var det jag tänkte på fast det betalar väl hennes föräldrar för antar jag..
// erty
Det hade ju varit fantastiskt roligt om Mowgli ville kommentera lite på Cornucopia-bloggen.
Fast det är nog för svårt för henne. Står massa konstiga ord om ekonomi och sånt, t.o.m. krångligare än Aftonbladets uträkningar!
Med detta inlägg kan man dra slutsatsen att det är alldeles för lite matbloggande bland bloggar.
Jag underar skaprt på att lägga in minst en matbloggpost i månaden på min egen blogg.
Cristoffer, bra idé.
För att förvandla Cornucopia? till en matblogg klickar man lämpligen på taggen matblogg.
Svårare än så är det inte.
Heheh, ja vad säger man, kul att läsa kommentarerna från Mogi. Det är en väldigt inbäddad vardag där minsann!
Själv hade jag väl min tuffaste period ekonomisk när jag gjorde lumpen. Tror jag fick runt 1200:- i månaden som skulle räcka till mat och partaj mm 🙂
Hyran stod försäkringskassan för har jag för mig. Hade dock även bilkostnader och andra kostnader så man blev inte fet direkt.
Mat fick man juh av "lumpen" under veckodagarna, men sen reste man hem under helgerna och då var de hundmat som gällde 🙂 torrfoder 🙂
Resten av pengarna gick alltså på öl i veckorna.
Anonym denna gång