Jag skulle vilja dela med mig av en serie fantastiska bilder från det kinesiska ekonomiska undret, som ger en delförklaring till varför väst inte kan konkurrera med Kina. Det handlar inte bara om lönerna.
En gång var vi ungefär där Kina är nu, men vi hade en helt annan befolkningsdensitet och inte heller tillgång till all teknologi som finns idag. Kina är som en nation hög på tillväxtens droger, kosta precis vad det kosta vill. Och ser man på bilderna så kostar det.
Tänk på det nu i julhandeln. Det mesta ni kommer köpa kommer just från Kina. Kanske är inte den fabriken där produkten slutförädlades med på bilden och noggrant certifierad och kontrollerad, men den fabriken behöver el och råvaror. Titta igen på bilderna och fundera på hur länge Kina kan fortsätta som det gör. De ser inte riktigt ut som aktuella svenska mediabilder från Kina.
Dessa bilder visar vad du köper när du köper kinesiskt. Det kan kallas socialt arbitrage, och kan även kallas miljöarbitrage.
Den kände blankaren Jim Chanos, som prickade in Enronkraschen, tror nu på en krasch på den kinesiska börsen, drivet av en enorm överkapacitet i den kinesiska ekonomin. Vad en sådan krasch skulle ge för globala efterverkningar låter jag vara osagt, men Chanos tror att effekterna kan bli lika allvarliga som den aktuella finanskrisen som utlöstes av bostadsbubblan i USA.
En sak är iaf säker. Tillväxtens gränser gäller i allra högsta grad även för Kina om man tittar på bilderna. Det är inte konstigt att svensk vattenrening går att exportera till Kina.
Men nu är det jul, och det skall köpas prylar som aldrig förr. LEGO(tm) tillverkas iaf i Tjeckien, Danmark och USA, om man nu inte kan hitta något annat som inte är tillverkat i Kina.
16 kommentarer
Jag är mycket väl medveten om detta och inte det minsta förvånad av bilderna. Tyvärr baserar vi ju numera stora delar av vår ekonomi på kinesiska prylar, och det finns inga egentliga alternativ till många av produkterna som tillverkas där.
Som anonym vågar jag blottlägga min sociala inkompetens, eller märkliga humor om man så vill…
Själv för jag ett spartanskt leverne sedan några år tillbaka med liten inkomst och små utgifter. Jag hälsade oanmäld på hos en gammal vän och hans familj med tre barn och deras kompisar. Eftersom jag var oanmäld var det ostädat, och såg ut som det plägar göra hos barnfamiljer i vårt land. Själv är jag alltså inte van vid synen, så vid matbordet utbrast jag (halvt på skämt):
Jahaja, det är alltså det här det går ut på; att ha fina jobb och tjäna bra med pengar, så man kan förvandla hemmet till ett skrotupplag för plast.
—Det blev en lite konstig stämning, damen i huset känner mig ej så väl. Alla förtsatte att äta åtminstone—
Det där jävla moderna legot med *en miljon* olika super-specialiserade bitar är tyvärr inte en produkt man bygger med igen och igen.
Man *konsumerar* numera Lego; köper en pryl, bygger den utifrån instruktionerna och sedan, när den är nerplockad, försvinner delarna in i en stor hög därifrån det är omöjligt att extrahera rätt bitar vid rätt tillfälle.
/Småbarnspappa
Cynikern påminner om att det fortfarande finns stora arealer att skita ner
http://www.trekearth.com/gallery/Asia/China/South/Yunnan/page1.htm
Iofs nyttigt att Kinas enorma miljöproblem kommer fram. Annars helt symptomatiskt att de som börjar blir rika och mäktiga utmålas som the bad guys.
Kinas miljöproblem är knappast nåt nytt. Och inte skiter Kineserna i problemen heller. Peking var förmodligen som mest förorent för några år sedan.
Vilket jävla elände (ej så överraskande dock), snäppet värre än när någon dumpar sopsäckar med skräp på ens ödsliga skogsväg…
Det får mig att må illa. Får mig att tänka på köpstopp. I dagens konsumtionsvärld måste väl det vara den mest kraftfulla protesten!
Läste just "Gomorra" och fick uppfattningen att maffian i Neapel förorenar sitt eget land på samma sätt som kinerserna, allt med Mammons välsignelse.
/Solidus
Nä det var ju Peak Oil som orsakade finanskrisen och kraschen (som uppenbarligen inte blev någon krasch eftersom börsen bara är ner ca. 27% från absoluta topp-toppen 2007).
Det kanske inte var tydligt, men det var Chanos som funderade på om en krasch i Kina skulle ge lika stora effekter som när den amerikanska bostadsbubblan sprack. Jag gjorde ett referat.
Bostadsbubblan i USA hade kunnat pumpas längre om inte råvarubristen, inklusive oljan, satt ett tak för den ekonomiska tillväxten.
Vad gäller börsen, så var det bara nominellt ATH i oktober. Justerar du för inflationen så var det reala ATH, dvs ATH i verklig köpkraft, i mars år 2000.
Jag måste säga att jag inte är förvånad, men inte blir det roligare att titta på bilderna för det. Jag gör likt Anonym 16:48 och skaffar mig inte en massa skräp. Jag försöker också undvika att köpa saker jag behöver (som exempelvis en dator eller kläder) så långt det går genom att dra ut på livslängden så länge som möjligt. Det är ingen idé att skaffa sig nya kläder om man redan har några som inte är i allt för dåligt skick och byta dator behöver man inte ofta om man inte är gamer. När jag väl köper saker så gör jag det i form av second hand eller miljömärkt (och ev. rättvisemärkt) så mycket jag kan. Jag gör inte bara detta efter alla rapporter om dåliga arbetsvillkor för arbetare och dålig miljöhänsyn i Kina och andra delar av världen. Jag gör det också för att vi förbrukar alldeles för mycket resurser och det gäller inte bara fossila bränslen utan även metaller och annat.
Vad är då fördelarna? Det säger sig självt: mindre skräp, mer pengar över* och godare samvete! Inte så dåligt tycker jag.
* konsumtion är inte allt pengar är till för, väljer att amortera lån och donera till bra välgörenhet istället bl.a.
// erty
Fast det var ju väldigt snyggt foto…
Intressanta bilder. När naturen är slut, lär det inte bli någon mer tillväxt i de drabbade regionerna.
Visst ser det förfärligt ut! Men man ska inte heller förglömma att det var riktigt jävla illa i Sverige, Tyskland och Amerika under början av 1900-talet. Och se hur fint det är nu. =)
En mycket bra bok där man kan läsa om detta är "Något nytt under solen – 1900-talets miljöhistoria" av JR McNeill. En av de bästa böckerna jag någonsin läst.
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9171509186&r=1
Ett exempel är hur man i stålstaden Pittsburgh kring 1930 knappt kunde se solen mitt på dagen, det var ständigt halvdunkel, sannerligen ett Mordors land, där skuggorna ruva.
Ett annat exempel är Rhen, som var så våldsamt förorenad av den tyska kemiska industrin att Rhenlaxen (eller någon annan stor och viktig matfisk) var utrotad redan innan år 1900 (om jag inte missminner mig). Den återkom för mer än 20 år sedan, så Rhen är alltså renare idag än den var för 100 år sen. Det lyfter fram perspektivet att den lokala och regionala miljön faktiskt kan och har förbättrats radikalt i de rika länderna, där det finns politisk vilja över till annat än att ge människor det drägligt materiellt ställt.
Jättevackra bilder trots den misär de förmedlar. Men så är det, vårt välstånd här i Väst bygger till stor del på rovdrift i tredje världen. Kina är världens verkstad. Västerlandets kapitalism förutsätter ett manchesterliberalt Kina. Här i väst talar vi om det postindustriella tjänstesamhället. Bilderna från Kina tar effektivt död på den myten. Många av de varor som vi dagligen konsumerar på Ikea, HM, MediaMarkt och Lindex görs av tredje världens extremt lågavlönade varav många är barn.
Vår världsbild skapas av de bilder vi ser. Dessa bilder ser vi sällan eftersom de ger en annan bild än vad gammelmedia vill att vi ska se. Nyhetsrapporteringen från USA är inte mycket bättre. Den utgår regelmässigt från Wall Street, Washington och Hollywood. Stora delar av USA ligger för fäfot – bästa exemplet är naturligtvis de tidigare välmående städer som idag utgör det amerikanska rostbältet. Michael Moores film ger en ganska bra bild över läget, även om jag inte håller med om allt.
Kina är dock på väg uppåt. Det går inte att bestrida. Jag brukar envist hävda att framtiden tillhör Asen medan gårdagen tillhör oss i Väst.
Detta är definitivt baksidan av Kina just nu..
Trots att många var/är fast beslutna om att inte göra samma misstag som europa vad gäller tillväxt/miljöförstöring så är det pengarna som styr.
Nu skall dock sägas att även om det finns alldeles för många områden där denna rovdrfit får härja, pga korrupta/pengagirigt lokalstyre så finns det också regioner där man har anammat ett mer miljövänligt tänk, och regioner där man iaf börjar anamma detta !
På centralnivå så vill också en hel del av politikerna sätta hårdare gränser och straffa dom som inte iaktar de miljöregler, som faktiskt till vissa del finns – men detta motarbetas av andra som har tillväxten som enda mål framför ögonen.
Men det viktiga är inte bara att isf inte köpa kinesiskt – det finns gott om andra länder där saker och ting tillverkas på samma sätt – kanske inte i västeuropa, pga väldigt hårda eu-regler, men det räcker nog att titta på östeuropa, eller afrika/andra delar av asien där respekten för miljö, människor och hälsa inte är stor!
Det är viktig att driva på detta så att hela världen får samma förutsättningar både vad gäller konkurrenskraft och jordens bevarande. Det är kanske inte så konstigt att, förutom arbetskraftskostnaden, så kostar en sak 100ggr mindre att tillverka i Kina än i Sverige om man kan skita i alla miljölagar !
/K
I girighetens namn, vad ska utlösa kinas fall?
I Enrons fall var det något enklare, eftersom det handlade om ett företag, och inte ett land.