Då och då dimper det som bekant ner lite mail från PR-byråer, eller för den delen inbjudningar till olika events i bloggens mailbox. Sådant är ju alltid trevligt, men som bekant bor jag inte i Stockholm och alla arrangemang sker alltid just i Stockholm. Så det är mycket bubbel och snittar jag fått tacka nej till.
Tidigare i år fick jag en inbjudan till något lanseringsmingel för Ola Lauritzons bok Lyckas som entreprenör. Återigen skulle förstås minglet och bubblet vara i Stockholm, så jag fick artigt tacka nej. Förlaget var dock snälla nog att istället skicka mig ett recensionsexemplar av boken, så här följer nu en liten recension även om det gått några månader sedan mingeldatumet. (OK, ok, det var inget bubbelmingel utan en pressfrukost, men bubbelmingel låter så mycket mer flärdfullt.)
Alla kanske inte har koll på vem Ola Lauritzon är, men han kan nog med rätta kalla sig just för serieentreprenör. Som alla andra som befann sig i rätt skede i livet erbjöds enorma möjligheter i samband med IT-bubblan, och Ola drog igång sajten Epo.com, och blev sedermera utköpt. Fast om han blev så värst rik förtäljer inte historien, han fick betalt i sedermera värdelösa aktier och fick väl bara en saftig räkning från Skatteverket för en reavinst.
Som serieentreprenör gick han dock vidare och drog igång en del annat. Mest känt är kanske GI Viktkoll och böcker kring GI-metoden, men även lite mer nystartade Kapitel 1, där folk med författardrömmar kan lägga upp sina böcker för allmän beskådan.
Boken riktar sig främst mot entreprenören, inte egenföretagaren. Den som vill starta en kedja av frisörsalonger, inte den som vill hyra sig en egen stol hos någon annan frisör, om ni förstår skillnaden. Genren är väl inte direkt tom på böcker, men Lauritzon har ett enkelt och lättläst språk och såväl goda råd som anekdoter. Väl investerade 127:- (iaf på Bokus) innan man kastar sig ut i jungeln.
Omväxlingsvis kan man bli motiverad eller avskräckt i boken, men den ger åtminstone en hel del uppslag och tankar som kanske inte alla redan tänkt på. Det kan även finnas viss vits i att läsa den som investerare, för att få andra sidan av myntet. Bakom varje startup eller småföretag döljer det sig förhoppningsvis en entreprenör. Just delarna om kapitalanskaffning gav inte just mig så mycket, även om delkapitlet om baksluga investerare och 10%-gränsen var insiktsfullt.
I boken finns också en serie med intervjuer med ett antal andra entreprenörer eller serieentreprenörer. Här slås jag av en sak som är en tes jag har drivit längre. Det är lättare att tälja guld om man är född med silversked i munnen. William Gates III är ett sådant exempel. Farsan var bankdirektör. Det är inte så svårt att kasta sig ut i entreprenörsskap om man hade en trust-fund på några miljoner dollar att falla tillbaka på om allt går åt helvete. Därmed är inte sagt att man lyckas ändå.
Men vad säger ni om följande kavalkad av efternamn. Lauritzon. von Platen. Hall. Krook. Sahlstrand. Karlsson. Holm. Forss. Svenson. Bjurelid. Ursäkta mina fördomar, men de flesta av dessa namn är fiiina. Så frågan är om inte många entreprenörer har en fin familj i bakgrunden, med kapital och kontakter? Det hjälper nog, även om det inte avgör om man lyckas eller ej. Men utan riskkapital eller en någorlunda trygg ekonomisk sits att falla tillbaka på så är det svårare att starta och driva ett eget expansivt företag.
Oavsett så var boken läsvärd, men bara om man funderar på att starta eget företag av den expansiva sort som behöver söka kapital. Eller om man vill ha lite insikt i detta för allmänbildningens skull.
6 kommentarer
Jag har inte läst boken, men faktiskt reflekterat lite över detta i min egen blogg tidigare.
http://smartprivatekonomi.blogspot.com/2009/08/motivation-ar-nastan-allt.html
(Ursäkta reklamen)
Personligen tror jag det handlar mycket om vilka möjligheter man har fått gratis från familjen.
Man behöver troligen inte kämpa lika hårt från grunden med en gigantiskt trustfond i ryggen som du skriver, jämfört med om du kommer från en arbetarfamilj.
Bra skrivet i vilket fall, som alltid!
Ruinrisken minskar med mängden kapital som backar upp. Elementär sannolikhetsteori.
Sedan är den sociala förmågan viktig och den är, allt annat lika, självklart större för en människa som vet var hon hör hemma (identitet), vet hur hon skall föra sig för att övertyga andra och har bekantas bekanta med kunskaper och erfarenheter att rådfråga.
Karlsson?
Jag citerar mig själv, fetstilar lite för att förtydliga:
de flesta av dessa namn är fiiina
Ofta tycker jag att de som skriver entreprenörsböckerna är de som själva inte lyckats som entreprenörer och skriver en bok om saken för att på det sättet "lyckas som entreprenörer".
Jag är själv kluven vad det gäller entreprenörsskap. Jag har drömmar om att kunna få mitt företag att bli lönsamt. Däremot har jag inte inte fått någon hjälp med detta av böcker tyvärr (jag har läst en del sådana). Det har varit hårt slit och svett från början och pågår fortfarande….
Under 90-talet var det bara Jonas Birgersson som inte var adlig inom IT-branschen. Lite överdrivet kanske men tyvärr så stämmer det i ovanligt många fall. Så kapital och kontakter är rena guldgruvan för en entreprenör.