Om man nu accepterar peak oil, så kan man investera i oljebolag då dessa har en hävstång mot oljepriset. Även om många bolag kommer få problem med sina oljereserver framöver, så kommer de likväl vara en lönsaminverstering när oljepriset stiger. Räkneexempel hittar man här.
I USA delar man inte de börsnoterade bolagen i olika kategorier. De största privata bolagen hamnar i kategorin Major Integrated Oil Gas. Glöm nu inte att samtliga världens största oljebolag är nationella bolag, även om myten om de stora privata oljebolagen alltjämt lever kvar då de amerikanska bolagen faktiskt var störst en bit in på 60-talet.
Integrated betyder att bolagen både verkar upstream (prospektering och produktion), midstream (äger pipelines etc) och downstream (raffinaderier och bensinmackar). Ofta pratar man bara om up– och downstream, midstream kan räknas in i upstream om man så vill, undantaget rena midstreambolag.
Min personliga åsikt är att man inte hittar några intressanta bolag bland jättarna, då de kommer få allt större problem att hitta nog med volymer olja för att på sikt fortsätta vara jättar, annat än på börsen…
Annars hittar vi bolag som BP, Chevron, Conoco-Philips, ENI, Exxon, PetroChina, Shell och Total i denna kategorin. För att jämföra så har Exxon ett börsvärde på ca 332 miljarder USD, medan ENI och Repsol har betydligt lägre värderingar runt 30 miljarder USD.
Kliver man ner så finns kategorin Independent Oil & Gas. Storleksgränsen är lite flytande. De mindre bolagen i Major Integrated kan ha ett lägre market cap än en del bolag i den här kategorin.
Här hittar vi bolag som Occidental, EnCana, Suncor, Apache, Devon, Anadarko, XTO, EOG, Talisman, Chesapeake och en lång rad fler kända bolag. Personligen tror jag att man kan hitta basen i en oljeportfölj här, även om en del bolag i listan är renodlade gasbolag.
Vill man börja investera i oljebolag är det nog i den listan man skall titta. Börsvärdet på bolag från Talisman upp till Suncor är i storleksordningen 16 – 30 miljarder USD. Mindre stabila, men mer lättrörliga bolag som kan expandera aggressivt eller bli uppköpta bör förstås vara lägre värderade än så. Men när nästa stora fusions- eller uppköpsvåg kommer i oljebolagen så tror åtminstone jag att det blir jättarna som Chevron eller Exxon som börjar handla runt bland Apache och Devon med likar.
Man skall inte heller glömma att det antagligen bör vara bolag i storleken 10 miljarder USD och uppåt som kan finansiera de extremt dyra borrningar som krävs för att leta efter djuphavsolja, vilket sannolikt är den sista möjligheten att göra några större oljefynd, vilket vi också sett en hel del hype om i media de senaste åren. Fast mycket är överdrivet.
För att förvirra ytterligare finns minst en kategori till, nämligen Oil & Gas Drilling & Exploration, där det också finns motsvarande bolag som ovanstående. Statoil ligger av någon anledning i den kategorin, liksom många kanadatruster, ex Penn West, Enerplus mfl. Detta är väldigt motsägelsefullt, eftersom just trusterna är begränsade i sina möjligheter att expandera. Annars är det där man hittar oljeservicebolag som Transocean, Diamond Offshore, Paterson-UTI som man normalt hittar i kategorin Oil & Gas Equipment & Services.
Samtidigt finns det en del icke-amerikanska bolag som är högintressanta, t ex brasilianska Petrobras (NYSE:PBR), som inte ingår i någon av industrisektorerna ovan. Viktigt är notera att det är skillnad på Petrobras (NYSE:PBR) och Petrobras (NYSE:PZE). PZE är ett separatnoterat argentinskt dotterbolag till PBR. Tack till Per för korrigeringen.
Annars hittar man förstås intressanta oljebolag även på den svenska börsen, dvs PA Resources (OMX:PAR,OSE:PAR), Lundin Petroleum (OMX:LUPE), Pearl E&P (OMX:PXXS,TSX:PXX) och Alliance Oil (OMX:AOIL.SDB). Där ligger market cap i storleksordningen drygt 0.5 – 3 miljarder USD.
Men i Oslo och Kanada finns det desto fler bolag, vilket kanske kan vara föremål för ett annat inlägg. Annars hittar man de flesta i Oslo eller New York, där courtaget för oss svenskar generellt är lägre än för Kanada. Vilket inte är att förakta.
Egna innehav är PA Resources, Pearl, Crescent Point Energy Corp (TSX:CPG), Peyto Energy Trust (TSX:PEY.UN), Harvest Energy Trust (TSX:HTE.UN,NYSE:HTE), Penn West Energy Trust (TSX:PWT.UN,NYSE:PWT) och DNO International (OSE:DNO).
Vilka är dina innehav?
27 kommentarer
Shelton och PXX
Hellbound
Mina oljeinnehav är inga just nu.
Stannar utanför till efter nästa stora sättning i marknaden.
Den kommer i vinter.
Peyto och Pearl.
God Morgon!
Tack för ett mycket bra och sakligt inlägg. Är GRÖN när det gäller olja men inser att Peak Oil är här.
Det som är intressant är bolag som säljer utrustning till oljebolagen.
Har Du tips på sådana bolag?
Ja det är absolut billigare att handla över USA börsen.
Tyvär så finns inte Peyto där, men ser att dina Harvest är noterade där.
Ett bra alternativ att köpa tycker du?
/Gröning
Kommer det nån kommentar om Alliansens försiktiga penningpolitik?
Det gör det säkert, men jag skall ha skogspremiär idag. Så det får bli framåt eftermiddagen.
Harvest, kan som sagt vara intressant. Det är därför jag äger dem. Men titta efter själv först.
Vilket av bolagen Penn West och Peyto har lägst skuldsättning?
Hur ser olja/Gas fördelningen ut i bolagen?
Peytos reserver av gas räcker 35 år, men hur är det med Penn:s reserver?
Hur ser du på oljebolagens ständiga konstandsökningar Cornucopia?
Jag är övertygad om peak-oil och att vi står inför svåra tider men däremot så tror jag inte på oljebolagsinvesteringar. Allt för kapitalintensivt, ständiga kostnadsökningar och ett stort beroende av att oljepriset går upp ständigt plus då dessutom att med tiden så blir nog energifrågorna allt mer statliga och då kommer oljebolag få stora problem med äganderätten.
Jag tror bättre på inveteringar med följsamhet mot oljepriset t.ex. elenergi. Elföretag är minst lika slagkraftiga alternativ som oljebolag men bättre lönsamhet och bättre äganderätt.
Don't dig for oil, gold and silver!!!
-Sell the Showels!
Mycket intressant genomgång. Själv har jag just nu inga oljeinvesteringar utom A.P. Møller-Mærsk, men det är ju snarare ett shippingkonglomerat.
För övrigt handlas Petrobras (Petroleo Brasileiro SA) på NYSE under symbolen PBR, inte PZE (Petrobras Energia Participaciones SA). Hur fel det kan bli om man blandar ihop dem kan man se här…
Man kan ju fundera på om det inte till följd av tilltagande resursbegränsningar kommer att bli en sågtandad nedåtgående ekonomisk utveckling framöver, där allt högre oljepris leder till allt kortare konjunturuppgångar och allt mindre tillväxt, om det nu alls blir någon tillväxt. Utan tillväxt, dvs om ekonomin krymper, så krymper väl även bolagens vinster och därmed också bolagens motiverade värde. Detta i sin tur borde leda till ett långsiktigt fall på börsen, där alla bolag successivt blir allt mindre värda.
Tänker man sig ett sådant senario så blir det svårt att se varför man skulle vilja äga aktier i framtiden. Även aktier inom energi torde ju drabbas av den ekonomiska kontraktionen på sikt.
Vårt ekonomiska system är inte byggt för att hantera en sådan utveckling utan kommer sannolikt att kollapsa när tillväxt inte längre kan tas för givet. Vad blir då värdet av att äga aktier eller någon annan form av värdepapper?
Per, ouch. Har ändrat i inlägget. Av ngn anledning ligger PZE i sektorn för Major Integrated. Verkar som även Yahoo eller ngn annan slarvat lite…
Anonym, som jag visade i inlänkat inlägg så kommer nuvärdet på oljebolagen att stiga med oljepriset. Men visst måste man ta hänsyn till stigande kostnader.
Samtidigt kanske man inte skall ligga kvar för evigt, när förstatligandena tar fart på allvar så bör man nog dra öronen åt sig.
Hej
Du säger att oljepriset kommer att öka. Det är troligen så, men kommer inte det att leda till samma effekt som i höstas '08, dvs att ekonomin/industrin tar stryk på grund av det stigande priset och måste dra ner på sin produktion. Det i sin tur leder till minskad efterfrågan på olja och priset sjunker igen (tills ekonomin tar fart, då priset stiger … och cykeln upprepas igen)
Jag har StatoilHydro i portföljen sen knappa två veckor tillbaka. Mer om det här. Vad tror du om dom?
PA Resources, Alliance Oil och DNO är mina oljebolagsinnehav.
Bolag där man kan se produktionsökningar/reservökningar bör vara grunden för val av oljebolag. Sedan måste man såklart även väga in hur bolaget är värderat på börsen, d.v.s. hur mycket av produktionsökningar/reservökningar redan är redan inprisade i kursen.
/Utblick
Jag har Lundin Petroleum och PA Resources i nämnd ordning, vilket inte varit särskilt lönsamt om man inte köpt och sålt vid rätt tillfällen. Investerade tyvärr TYKS-pengarna i PAR.
Också skogsägare
Kan man inte köpa t ex certifikat direkt och på så vis investera i själva oljan istället för bolagen? Eller är det på något vis mindre lönsamt att investera i själva råvarutillgången än i en eventuell nyttjare av råvaran?
Hej Lupe,Par,Pearl,IOX,Statoil H.
Jag har haft OEV olja, på tal om index. Den földe bra med på nergången , men på uppgången var det sämre. Sålt av allt nu. En besvikelse.
Även mina LUPE sjunker nu. Inte så kul. Behålla eller sälja är frågan ??
IOX är en annat mysterium, som skulle va så bra enl. JF
Vad tror ni om IOX ??
Mvh
Tycker att de två mest intressanta områdena för olja just nu är Bakken i Canada och Colombia.
Bakken erbjuder en säker produktion av lättolja och reserverna är stora. De två största spelarna är Crescent o Petrobank, båda utmärkta bolag.
Colombia erbjuder ett mkt bra företagsklimat med låga skatter o royalty. Bra bolag är Petrominerales (PMG.TO), GranTierra (GTE.TO) Pacific Rubiales(PRE.TO).
Vill du läsa mer om Colombia som oljeland, läs den utmärkte skribenten Quartz Reef på http://www.finoas.com/
Gert L
wic, jo så är det. Oljebristen och oljepriset kommer om och om igen klubba ner återhämtningar i ekonomin. Gäller att följa svängarna bara.
Hej Cornucopia?
Själv sitter jag på Blackpearl och Questerre Energy men funderar i dagsläget på att gå in i DNO. Det vore intressant med en dialog angående risken i DNO då betalningsfrågan ännu inte är löst. Vad talar för en (gynnsam) lösning? Det känns som att frågan är av prejudicerande art, vilket borde påverka uppköps/investerings-viljan i området…
Till sist undrar jag även vilken tidshorisont du har vad gäller DNO?
Tack för en mycket läsvärd blogg!
Så länge Statoil kan vidmakthålla sin utdelningspolicy, menar jag att basen i oljeportföljen bör bestå av 50% Statoil.
Därefter fylla på med något svenskt, samt några leverantörer till oljeindustrin. Finns ett antal bl.a i Norge.
Dock kan "valutaplayet" NOK/SEK spela spratt ibland.
Kolväte
Peyto, Alliance, Harvest och UNG.
Skiftade över från Harvest till UNG när utdelningen sänktes (vilket i backspegeln visade sig osmart…men…). Snittade ned mig rejält förra veckan, det kändes som naturgasen närmat sig botten då. Rimligen så blir det ett uppställ under de närmaste månaderna (t o m jan), hur mycket kan man ju bara gissa. I samband med det så kommer jag definitivt att köpa tillbaka Harvest och öka i Peyto. Vad har C och panelen för åsikter om naturgasen (alternativ till MINILONG NGAS efterfrågas även) de närmaste åren?
Mvh
Jaha, nu dök det plötsligt upp två nya: MINILONG NGAS E och F
Finns dock ej med på NN än…
Blackpearl, Aoil, CBM ASIA.
Bp och Aoil över 100%+(fantastiskt roligt) medans CBM (kol, metan)var det i juni men nu snart +-0.
Tack för rabatten på silverköpen.
/Ronnie
Har Pan Orient energy (Verksamma i Thailand, Indonesien och Kanada), Mega West energy (verksamma i USA), samt ett litet intressant bolag som förädlar tjockolja (genom en process som höjer API ° > 5) vid namn Sonic Technology solutions.